”Όχι” απάντησε η Ελλάδα σε ΝΑΤΟικό ερώτημα προς όλες τις Συμμαχικές χώρες που διαθέτουν PATRIOT άν θέλουν να στείλουν συστοιχίες στην ΝΑ Τουρκία για να την προστατέψουν από τυχόν Συριακή επίθεση.
Κατά τις ενδείξεις έχουν απαντήσει θετικά για διάθεση PATRIOT η Γερμανία και η Ολλανδία – που έχουν στην Ευρώπη τέτοια συστήματα – και μάλλον οι ΗΠΑ. Αυτό προκύπτει εμμέσως από την …ιστορία (Γερμανία και Ολλανδία έχουν ξαναστείλει εκεί PATROT ) αλλά και από τις προηγηθείσες δηλώσεις εκπροσώπων των χωρών αυτών πριν την σχετική απάφαση του ΝΑΤΟ . Προκύπτει όμως και απο το εξής : Όπως γράφει ο τουρκικός τύπος η προεργασία ανάπτυξης των Patriot έχει ήδη ξεκινήσει καθώς αναμένεται άφιξη την 26η Νοεμβρίου στην Τουρκία ομάδας 30 ειδικών του ΝΑΤΟ (Ολλανδοί, Αμερικανοί και Γερμανοί) για την επιθεώρηση της περιοχής που θα αναπτυχθεί το εν λόγω πυραυλικό σύστημα .Η Hurriyet αναφέρει ότι 170 ξένοι ειδικοί θα εγκατασταθούν στην Τουρκία για τον χειρισμό του συστήματος, αλλά την απόφαση για το «πάτημα του κουμπιού» θα έχει η Τουρκία. Ο αρθρογράφος της Milliyet κ. Σερπιλ Τσεβίκ κάνει λόγο για ανάπτυξη 4-6 συστοιχιών Patriot .
Η επιλογή του τόπου εγκατάστασης
Η Sabah αναφέρει ότι οι πύραυλοι Patriot θα μεταφερθούν από την Γερμανία και το σύστημα θα αναπτυχθεί στην περιοχή της Σανλιουρφα και του Καχραμανμαρας . ΗStar επισημαίνει ότι η Τουρκία θα επιλέξει τις περιοχές ανάπτυξης των Patriot και αναφέρει ως πιθανή περιοχή και το Ντιγιάρμπακιρ.Η Haberturk προσθέτει ότι ο Ερντογάν δήλωσε πως την τοποθεσία ανάπτυξης των Patriot θα επιλέξει ο τουρκικός στρατός.
Η πραγματικότητα είναι ότι όλα αυτά θα τα κάνει το ΝΑΤΟ.
Όσον αφορά την Αθήνα παρόλο που αυτό δεν λέγεται στα επίσημα χαρτιά, η πρόσκληση του ΝΑΤΟ ήταν κατά πάσα πιθανότητα τυπική καθώς ήξερε ότι η Ελλάδα θα ήθελε ποτέ να πάει όπως και ότι η Τουρκία ουδέποτε θα ήθελε στα εδάφη της ελληνικά όπλα – και μάλιστα Πάτριοτ . Η Ελλάδα εξέφρασε μεν αλληλεγγύη προς την Τουρκία αλλά όπως είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στο πλαίσιο του άρθρου 4 και όχι του άρθρου 5 που αφορά επίθεση – γιατί τέτοια δεν υπάρχει. Άλλωστε και το ΝΑΤΟ στο άρθρο 4 κινείται.Η Τουρκία μιλά και κι αυτή για το αρθρο 4 αλλά το μπερδεύει στα λόγια με το 5 για ευνοήτους λόγους. Να ένα παράδειγμα μέσα από τον τουρκικό τύπο Η Hurriyet αναφέρει ότι ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα στο ΝΑΤΟ για την ανάπτυξη πυραύλων Patriot στην Τουρκία για να χρησιμοποιηθούν για αμυντικούς σκοπούς.Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 της Συμμαχίας η τουρκική επικράτεια συνιστά και επικράτεια του ΝΑΤΟ και τόνισε ότι η ανάπτυξη τους εξυπηρετεί μόνον αμυντικούς σκοπούς.Υπενθύμισε δε ότι δεν ήταν μόνο η Ελλάδα, αλλά όλη η συμμαχία που εξέφρασαν αλληλεγγύη προς την Τουρκία και ότι η σχετική συζήτηση στο ΝΑΤΟ δεν έγινε στο πλαίσιο του άρθρου 5, αλλά του άρθρου 4 του Καταστατικού Χάρτη.
Η Sabah αναφέρει ότι ο Ερντογάν δήλωσε πως δεν υπάρχει ανάγκη έγκρισης της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την ανάπτυξη των πυραύλων Patriot και πρόσθεσε « Οι Patriot είναι ένα μέτρο κατά του Ασσαντ».
Να τα σχετικά άρθρα του ΝΑΤΟ:
Αρθρον 4
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη θέλουσι συσκέπτεσθαι από κοινού οσάκις κατά την γνώμην οιουδήποτε εξ αυτών απειλείται η εδαφική ακεραιότης, πολιτική ανεξαρτησία ή ασφάλεια ενός οιουδήποτε των Μερών
Άρθρον 5.
Τα Συμβαλλόμενα Μέρη συμφωνούν ότι, ένοπλος επίθεσις εναντίον ενός ή πλειόνων εξ αυτών εν Ευρώπη ή Βορείω Αμερική θέλει θεωρηθή ως επίθεσις εναντίον απάντων και συνεπώς, συμφωνούν ότι, εν περιπτώσει τοιαύτης ενόπλου επιθέσεως, έκαστον εξ αυτών, εν τη ασκήσει του υπό του άρθρoυ 51 του Χάρτου των Ηνωμένων Εθνών αναγνωριζομένου δικαιώματος της ατομικής ή συλλογικής αυτοαμύνης, θα συνδράμη τα υφιστάμενα την επίθεσιν εν ή πλείονα Μέρη δια της αμέσου λήψεως, τόσον ατομικώς όσον και από συμφώνου μετά των ετέρων Μερών, των μέτρων άτινα θεωρεί αναγκαία περιλαμβανομένης της χρήσεως ενόπλου βίας, προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της ασφαλείας της περιοχής του Βορείoυ Ατλαντικού.
Πάσα τοιαύτη ένοπλος επίθεσις ως και παν μέτρον λαμβανόμενον συνεπεία ταύτης θα φέρωνται αμέσως εις γνώσιν του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα μέτρα ταύτα θα λήξουν όταν το Συμβούλιον Ασφαλείας θα έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα προς αποκατάστασιν και διατήρησιν της διεθνούς ειρήνης και ασφαλείας.
onalert.gr