Ο Ισχυρός άνδρας του ΑΚΕΛ, Νίκος Κατσουρίδης, μιλά αποκλειστικά στην Θάλεια Χούντα και το Ολυμπία, εν όψει των προεδρικών εκλογών.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ceb8ceb1cebbceb5ceb9ceb1 cf87cebfcf85cebdcf84ceb1 cebacf85cf80cf81cebfcf83Κύπρος: ” Eνοποιό στοιχείο η ίδια η κρίση “

 Γράφει η Θάλεια Χούντα

   Κατά την πολυήμερη παραμονή μου στην Κύπρο, την οποία είχαν προετοιμάσει προσεκτικά οι συνεργάτες μου, είχα τη ευκαιρία να συναντηθώ και να ανταλλάξω απόψεις με την πολιτική και οικονομική ηγεσία της Κύπρου σχετικά με τα θέματα της εκλογής Προέδρου της Κυπρϊακής Δημοκρατίας στις εκλογές της 17-02-2013       και της οικονομικής καταστάσεως, δεδομένης της παρουσίας  του ΔΝΤ και της Τρόικας στην Μεγαλόνησο.

   Μεταξύ των πολιτικών προσώπων που είχα την ευκαιρία να συναντηθώ ήταν από πλευράς ΑΚΕΛ  ο κ. Νίκος Κατσουρίδης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Βουλευτής και Επικεφαλής  του Εκλογικού Επιτελείου του Υποψήφιου Προέδρου της Κυπρϊακής Δημοκρατίας  κ. Σταύρου Μαλά, με τον οποίο είχα ένα ενδιαφέροντα πολιτικό διάλογο. Η βασική θέση του ιδίου και του κόμματος του συνοψίζεται ως εξής:

  ” Σε όλες τις χώρες της Ευρωπαίκής Ένωσης υπάρχει μία μεγάλη κρίση. Μία κρίση που δεν είναι μόνο οικονομική, είναι μία κρίση που αγγίζει όλους τους θεσμούς όλα τα επίπεδα της κοινωνίας. Είναι γεγονός, ότι το πολιτικό σύστημα σε όλες τις χώρες, αλλά και πανευρωπαϊκά, παρουσιάζεται αυτή την στιγμή κουρασμένο και λίγο πολύ δύσκαμπτο. Έχοντας αυτά κατά νού και θεωρόντας, ότι και η Κύπρος δεν είναι εξαίρεση, σαν ΑΚΕΛ προσανατολιστήκαμε να στηρίξουμε μία υποψηφιότητα, η οποία δεν είναι από το χώρο της παραδοσιακής πολιτικής, δεν είναι κομματικά ταυτισμένη, γιατί δίκαια ή άδικα, δεν το κρίνω σήμερα, ο κόσμος έχει μία συγκεκριμένη άποψη για τα κόμματα και τους πολιτικούς που προέρχονται μέσα από τις κομματικές διαδικασίες.

 Δεύτερον θεωρούμε, ότι είναι η εποχή της γνώσης, τουλάχιστον η Κύπρος για την οποία μπορώ να μιλώ τα τελευταία χρόνια και κατά την αντίληψή μου πάσχει από έλλειψη εξειδικευμένης  γνώσης, παρόλο που πιθανό να είμαστε η πρώτη χώρα στον κόσμο σε αριθμό αποφοίτων συγκριτικά με τον πληθυσμό μας, εντούτοις η εξειδικευμένη γνώση λείπει. Εγώ συγκλονίστηκα σαν μέλος της Επιτροπής   Άμυνας της Βουλής, όταν έρχονταν και μας κατέθεταν για την έκρηξη στο Μαρί και παρουσίαζαν έρευνες και στοιχεία που έδειχναν, ότι δεν υπήρξε ούτε ένας άνθρωπος να πεί, ότι αυτό ήταν το αντικείμενο μου, έστω και ένας. Κανένας απολύτως. ‘Αρα χρειαζόμαστε γνώση.

 Αυτός ο άνθρωπος, ο Σταύρος  Μαλάς, είναι ένα επιτυχημένος γεννετιστής και κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί τι σχέση  έχει ένας γενετιστής με την πολιτική ή τι σχέση έχει ένας γιατρός με την πολιτική. Η σχέση κατά τη γνώμη μου όλων των ειδικοτήτων με την πολιτική είναι, το να εισαι σοβαρός και συστηματικός μελετητής. Είναι νοοτροπία, που δεν έχει να κάνει με την επιστήμη που έχεις τελειώσει αλλά με το κατά πόσο έμαθες ή δεν έμαθες να μελετάς.

 Επίσης, είναι ένας νεώτερος άνθρωπος, ηλικίας 45 ετών, που γεφυρώνει τις ηλικίες που κυβερνούν την Κύπρο τα τελευταία 15 χρόνια και εκείνους που έρχονται και είναι κάτω των 40 ετών και κατά την γνώμη μου αποτελεί ακόμα ένα σοβαρό πρόβλημα στην κοινωνία την δική μας αλλά πιστεύω η αδυναμία της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτικών πέραν των 50 ετών να καταλάβουν, ότι καμία σχέση δεν έχουν οι δικές μας αντιλήψεις με τις αντιλήψεις των γενεών κάτω από τα 30 έτη .Έχουν μεγαλώσει, έχουν εκπαιδευτεί και έχουν για διάφορους λόγους μία άλλη αντίληψη ζωής και όχι μία άλλη αντίληψη πολιτικής απλά.

  Τέλος, σημαντικό ρόλο για την υποψηφιότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου έχουν παίξει τα προσωπικά του χαρακτηριστικά, είναι ακέραιος, έντιμος, οικογενειάρχης, είναι άνθρωπος που μέ ένα μισθό ο ίδιος και η οικογένειά του ζούν μία τετράτεκνη οικογένεια, γεγονός που αποδεικνύει, ότι είναι κοντά στην πραγματικότητα. Θεωρήσαμε, ότι έχει τα προσόντα για να τον στηρίξουμε σε συνδυασμό με την επιτυχημένη παρουσία του ως Υπουργού Υγείας, όπου δεν έτυχε καμίας επίκρισης από κανέναν πολιτικό αντίπαλο το διάστημα που διετέλεσε Υπουργός Υγείας .

   Η υποψηφιότητά του δεν είναι εύκολη, γιατί δεν έχουμε αυταπάτες υπό την έννοια ότι ο κ. Μαλάς  κρίνεται όχι ως Σταύρος Μαλάς, κρίνεται ταυτόχρονα και ίσως να είναι λίγο άδικο και στο πρόσωπο της διακυβέρνησης, η οποία ανεξάρτητα από την γνώμη που μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε, βασικά πολιτικά πληρώνουν το τίμημα της εισαγόμενης κρίσης, όπως το έχουν πληρώσει πάρα πολλές κυβερνήσεις, ανεξάρτητα απο αδυναμίες όπου αλλού ήταν περισσότερες σε μία χώρα και αλλού λιγότερες.

 Αλλά κατά την γνώμη μου δεν υπάρχει άλλη εξήγηση , διότι εάν πληρώνουν τίμημα ο Ραχόι που είναι της δεξιάς και ο Γιώργος Παπανδρέου που ήταν σοσιαλιστής και ο Χριστόφιας που είναι αριστερός και πλήρωσε και ο φιλελεύθερος της Ουγγαρίας, δεν μπορεί όλες οι παρατάξεις, όλοι οι πολιτικοί παντού να είναι όλοι ανίκανοι. Υπάρχει κάποιο ενοποιό στοιχείο και αυτό είναι η ίδια η κρίση.

  Πιστεύω ακράδαντα, ότι θα έχουμε δεύτερο γύρο εκλογών, στον οποίο κατά την δικιά μου άποψη θα είναι ο κ. Μαλάς ως δεύτερος και ο κ. Αναστασιάδης ως πρώτος και θα δώσουμε την μάχη.

  Εγώ λέω, ότι ο δεύτερος γύρος των εκλογών σε οποιαδήποτε χώρα είναι τελικός Κυπέλλου. Υπάρχει φαβορί αλλά δεν υπάρχει νικητής εκ των προτέρων και μπορώ να παραθέσω μία στατιστική πληροφορία, στην Κύπρο όποτε είχαμε τον δεύτερο γύρο, νικητής ήταν αυτός ο οποίος έμπαινε ως δεύτερος και όχι ως πρώτος.”

  Mετά την συνάντησή μας στην Κύπρο, ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σ. Μαλάς συνοδευόμενος από τον κ. Νίκο Κατσουρίδη, επισκέφτηκαν την Ελλάδα και είχαν συναντήσεις με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια και την πολιτική ηγεσία της χώρας  τον κ. Αλέξη Τσίπρα, την κ. Α. Παπαρήγα, τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Ε.Μεϊμαράκη, τον κ. Ε. Βενιζέλο και τον κ. Φώτη Κουβέλη, όπου το Κυπριακό και τα θέματα οικονομίας ήταν στο επίκεντρο των επαφών που είχαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ