Η χορήγηση της δόσης στην Ελλάδα δεν είναι παρά ένας «επίδεσμος» που αγνοεί τη θεραπεία της πραγματικής ελληνικής ασθένειας: το χρέος της, σημειώνει ο Ben May της Capital Economics. Σε έκθεση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα αναφέρει ότι, ενώ ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι Ελλάδα και «τρόικα» μπορούν να συμφωνήσουν σχετικά με τη δόση, το να ξεπεραστεί το βουνό του χρέους της χώρας είναι ένα διαφορετικό θέμα.
Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι «είναι πιθανό να είναι ένα βήμα πάρα πολύ μεγάλο για τους πολιτικούς», σημειώνει ο May, προσθέτοντας ότι η μείωση των επιτοκίων δανεισμού ή η αλλαγή των στόχων για τα μακροοικονομικά μεγέθη είναι απίθανο να βοηθήσουν τη χώρα σε μακροπρόθεσμη βάση.
«Το βασικό σημείο είναι ότι η συμφωνία [για περαιτέρω οικονομική βοήθεια] θα οδηγήσει σε μείωση του χρέους σε μεσοπρόθεσμη βάση, μόνο εάν οι οικονομικές παραδοχές στις οποίες στηρίζεται αποδειχθούν ακριβείς,” δήλωσε ο αναλύτής της Capital.
Η Γερμανία μπορεί να αρνηθεί στην Ελλάδα την αναδιάρθρωση των χρεών της, ένας παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε “Grexit”, παρά τις προσπάθειες της ζώνης του ευρώ για να κρατήσει την Ελλάδα στο ενιαίο νόμισμα.
«Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά, δεν βλέπουμε κανένα λόγο να αλλάξει την άποψή μας ότι η Ελλάδα θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη μέχρι τα μέσα του 2013», δήλωσε ο May.