Γράφει ο Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου ΜΒΑ BSscHons
Φίλοι,
Εχθές παρακολουθούσα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Καθηγητή Ραπανου.
Ο συγκεκριμένος κύριος παρακολουθεί όλες τις Μνημονιακες Εξισώσεις που συνεχώς δίνουν αρνητικά αποτελέσματα (κρατήστε την παρακολούθηση των Εξισώσεων με τα αρνητικά πρόσημα).
Η κοινή παρατήρηση τηλεθεατών & επιστημονική αλλά και κοινή όλων των Οικονομολόγων είναι ότι οι Οικονομικές επιστήμες φυσικά δεν στοχεύουν στην εξαθλίωση ενός λαού αλλά προσπαθούν να βελτιώνουν σε όλα τα επίπεδα με σωστή διαχείριση των πηγών και πόρων.
Αυτή η βασική αρχή είναι άλλωστε το οικοδόμημα των Οικονομικών.
Όμως στα “πολύ πεζά” Μνημονιακα Οικονομικά όπως σχετικά με τα έλλειμμα του 2009 που εμφανίστηκε σε απαράδεκτα επίπεδα της τάξης του 16% σχολιάστηκε ότι το επίπεδο αύξησης/μείωσης του ΑΕΠ είναι βασικός ο ρυθμιστής της εξίσωσης του ελλείμματος.! Δηλαδή μεγαλύτερο ΑΕΠ μικρότερο Έλλειμμα.
Φυσικά κατανοητό είναι ότι ο εχθρός του υψηλοτέρου ΑΕΠ είναι η ύφεση!
Στην συνέχεια επαναλήφθηκε η λογική αποδοχή “Νοικοκυριών”
ότι το έλλειμμα τροφοδοτεί το χρέος και φυσικά πάλι συνδέθηκε με το μέγεθος τους ΑΕΠ που είναι η απεικόνιση της Οικονομίας.
Βέβαια αν με κάποιο τρόπο στο ΑΕΠ προσθέταμε και την “παρά οικονομία” το μέγεθος θα ήταν σαφώς μεγαλύτερο διαφορετικό. Αυτό με την “παρά οικονομία” είναι κάτι σαν τον άγνωστο Χ όπου κάποιοι άλλοι ίσως μπορούν να το χρησιμοποιουν..αφησε να εννοηθεί.
Δηλαδή, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) λοιπόν που μεταφράζεται σε Ελληνική παραγωγή – Οικονομία είναι αυτό που σηματοδοτεί την γενικότερη κατάσταση και αναλογικά μπορεί να εμφανίζει στην εξίσωση το έλλειμμα τεράστιο με συρρικνωμένο και υφεσιακο ΑΕΠ !!! η αποδεκτό με στοιχειώδη % ανάπτυξης.
Συνοπτικά λοιπόν η “συνταγή” με τα αλλεπάλληλα μέτρα λιτότητας σκοπό είχε να περιορίσει το γιγαντωμένο έλλειμμα …όπου το επέτυχε βίαια σε κάποιο βαθμό.. αλλά ταυτόχρονα συρρίκνωσε την οικονομία και ασθένησε το ΑΕΠ.
Το αποτέλεσμα…η συνεχιζόμενη ανάγκη Δανεισμού! σε μια καταρρεουσα οικονομία.!
Κουράγιο Έλληνες !Θυμάστε !? Ολική ανατροπή!! Μέτρα για Μηδενικό Έλλειμμα αλλιώς λέγεται και Δημοσιονομική Προσαρμογή με Μεγαλύτερο χρέος τώρα δεσμευμένο όμως ενυπόθηκα με Αγγλικό δίκαιο με λιγουλάκι PSI και συρρικνωμένο ΑΕΠ ! στην Ευρώπη της Ευρωπαϊκής & Νομισματικής Ένωσης.
Όπου φυσικά οι δυνατοί με δήθεν μειωμένα ελλειματα αλλά και φανταχτερα ΑΕΠ τρώνε τους εξαντλημένους Αδυνάμους.
Αυτό το ονομάζουν και στήριξη με νέα μνημόνια συνεργασίας & ίσως ανανεωμένα χαμηλότερα επιτόκια.
Οι Έλληνες εμείς δηλαδή το λέμε παραμονή στο Ευρώ παση θυσία γιατί αλλιώς Δραχμική αβεβαιότητα, λόμπυ της Δραχμής και αλλά τέτοια ωραία.
Τώρα όμως ..Μαζί μπορούμε! Ο ίδιος που είχε πει το κουράγιο Έλληνες !
Φτάνουν οι Μεταρρυθμίσεις ΑΕΠ λοιπόν και η αύξηση του !
δηλαδή ΠΑΡΑΓΩΓΗ = ΑΝΑΠΤΥΞΗ!! είναι η καραμέλα που έπρεπε να πιπιλάει η κυβέρνηση παράλληλα με τα μέτρα που βασανίζουν τον κόσμο τρία χρόνια.
Όμως αντί αυτού αναλώθηκε στην φοβέρα της “Δραχμικής αβεβαιότητας”
στην φοροδιαφυγή και στη διαφθορά και στην εισαγωγή Ευρωπαίων δήθεν αμόλυντων τεχνοκρατών με τιμωριτικη πρόθεση στους αναξιόπιστους ηλιοκαμένους Έλληνες.
Βέβαια μετά από 3 χρόνια με αυτοκτονίες και υποταγή με κοινοβουλευτική πλειοψηφικα “αδιάβαστων” φοβερισμένων να θεωρούν ότι ο κίνδυνος της δραχμικής αβεβαιότητας – άραγε αυτή ήταν η διαπραγματευτική θέση των Ελλήνων? – κάπως εξαλείφθηκε και τώρα μιλάνε για προτεραιοτητα στην ανάκαμψη της Οικονομίας.
Τελικά δεν έχω καταλάβει ποιος διαφήμισε περισσότερο την Δραχμική αβεβαιότητα? Μήπως οι ακαλλιέργητοι στην παγκοσμιοποίηση Δημόσιοι Λειτουργοί με γραφειοκρατική αγκυλωμένη αντίληψη ?
Μήπως οι Πολιτικοί απαίδευτοι χωρίς αίσθηση της πραγματικής οικονομίας που αφήσαν μεταξύ άλλων να καλπάζει η ύφεση χρόνια τώρα?
Δύσκολο να πεις σχηματικά τέλος πάντων, αλλά,
Φτάσαμε λοιπόν σήμερα στο όριο να λέμε ότι αφού εξαντλήσαμε όλες μας τις δυνάμεις κατά της δραχμικής αβεβαιότητας κάνοντας το ΑΕΠ τριτοκοσμικό τώρα θα έρθει η ανάκαμψη όπου θα πληρώνει σχεδόν για πάντα το τεράστιο χρέος πρώτα και θα κρατά το έλλειμμα μηδενικό! Γίνεται?
Πως την λέει ο λαος την παροιμία? κοιτούσαμε το δένδρο και χάσαμε το Δάσος!
Με Εκτίμηση
Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου ΜΒΑ BSscHons