Τι θα συζητήσει σήμερα η ΕΚΤ για την Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ecbΣτο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ στρέφεται το βλέμμα των αγορών, αναμένοντας αποφάσεις για την Ελλάδα.

Το μόνο σίγουρο είναι θα συζητηθεί το θέμα της μετακύλισης των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ. Το λεγόμενο “rollover” θα μπορέσει να ελαφρύνει την Ελλάδα από πληρωμές το 2013-14 ύψους 3,9 δις και τη διετία 2015-16 1,9 δις.

Ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί για μια ακόμα φορά στις λέξεις που χρησιμοποιεί ο Μάριο Ντράγκι για να μη θεωρηθεί απευθείας χρηματοδότηση προς τη χώρα, κάτι που αντιβαίνει στο κοινοτικό δίκαιο. Για κάτι τέτοιες περιπτώσεις ο ομιλία του εκάστοτε επικεφαλής της ΕΚΤ είναι γραπτή και εγκεκριμένη από το ΔΣ.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να συζητηθεί και ένα ακόμα θέμα, το οποίο αφορά πιο ..μελλοντικές καταστάσεις: τη συμμετοχή των κεντρικών τραπεζών στην μείωση του ελληνικού χρέους, με την παραίτησή τους από τα κέρδη που έχουν αποκομίσει από τα ελληνικά ομόλογα. Αυτή είναι μια διαδικασία που δεν είναι επί του παρόντος, ωστόσο λέγεται ότι θα απασχολήσει το σημερινό ΔΣ της ΕΚΤ, μιας και αφορά τον επίσημο δημόσιο τομέα.

Επίσης, η τραπεζική ενοποίηση της Ευρώπης θα πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων, για να καθοριστεί η στάση της ΕΚΤ, καθώς και στο προχθεσινό Eurogroup οι όποιες διαβουλεύσεις απέβησαν άκαρπες.

Τέλος, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο νέας μείωσης των επιτοκίων του ευρώ από το 0,75% που είναι σήμερα, αν και αναλυτές υποστηρίζουν ότι μέσα στο επόμενο έτος θα υπάρξει και νέα μείωση κατά 0,25%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ