Συνολικά με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο θα έχει διαθέσει το 8% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, ενώ με το μετατρέψιμο της ΔΕΚΑ (300 δισ. τον περασμένο Ιούλιο) είχε διαθέσει το 8% των ΕΛΠΕ, ποσοστό το οποίο πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω με το νέο πακέτο που θα διατεθεί.
«Δανεισμός»
Αθροιστικά τα έσοδα από τον ιδιότυπο αυτό δανεισμό – γιατί στην ουσία τα ομολογιακά δάνεια συνιστούν δανεισμό – θα διαμορφωθούν στα 500 δισ. δρχ. Βέβαια τα δάνεια αυτά δεν επιβαρύνουν το δημόσιο χρέος, ωστόσο λειτουργούν ως βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας.
Στη λήξη των δανείων αυτών, ύστερα δηλαδή από τρία ή τέσσερα χρόνια, οι επενδυτές οι οποίοι έχουν στα χέρια τους τα ομόλογα αυτά δεν αποκλείεται να κρίνουν ότι δεν τους συμφέρει να τ’ ανταλλάξουν σε μετοχές. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα «αφανές» χρέος μισού τρισ. δρχ., το οποίο μάλιστα πρέπει να εξοφλήσει άμεσα, επιβαρύνοντας έτσι τη δημοσιονομική χρήση της χρονιάς εκείνης που θα «σκάσει η βόμβα».
Είναι αρκετά δύσκολο να προβλέψει κανείς τις χρηματιστηριακές εξελίξεις για μία περιόδο 3 – 4 ετών, ωστόσο είναι σαφές από την τιμολόγηση των δανείων αυτών ότι λαμβάνεται ως βάση το αισιόδοξο σενάριο.
Για παράδειγμα το καλοκαίρι όταν η ΔΕΚΑ διέθεσε το γνωστό μετατρέψιμο ομολογιακό δάνειο στην Deutsche Bank, η τιμή της κάθε ομολογίας (στο σκέλος που αφορά τον ΟΤΕ) ήταν περίπου 10.800 δρχ. και την ίδια περίοδο η τιμή της μετοχής του Οργανισμού στο ΧΑΑ κυμαινόταν γύρω στις 8.500 δρχ.