Παγκόσμια Τράπεζα: Δεν δανείζουμε χρήματα στην Ελλάδα επειδή είναι "χώρα με αυξημένο εισόδημα"

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

det_world-bankΗ Ελλάδα είχε ζητήσει προ μηνών “τεχνική βοήθεια” από την Παγκόσμια Τράπεζα, κάτι που είχε επιβεβαιώσει και ο Πρόεδρος της Τράπεζας.

Σήμερα ο Τζιμ Γιονγκ Κιμ δήλωσε στη Στοκχόλμη ότι σκοπεύει να περιοριστεί στην τεχνική βοήθεια προς την Ελλάδα και να μην προσφέρει χρηματοδότηση. “Δεν δανείζουμε χρήματα, δεν δανείζουμε χρήματα στην Ελλάδα” επειδή “για παράδειγμα, δεν είναι μια χώρα που εκπληρώνει τα κριτήρια για ένα δάνειο από την IBRD”.

Ο λόγος; Η Διεθνής Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΔΤΑΑ, IBRD) είναι μια θυγατρική της Παγκόσμιας Τράπεζας που δανείζει σε κράτη, κυρίως σ΄ αυτά “χωρών μέσου εισοδήματος”. Όμως η Ελλάδα έχει ταξινομηθεί από το θεσμό ανάμεσα στις “χώρες με αυξημένο εισόδημα” που πρέπει να την χρηματοδοτούν και όχι να δανείζονται απ΄ αυτή. Η Ουγγαρία, άλλη “χώρα με αυξημένο εισόδημα”, είχε αποτελέσει εξαίρεση το 2008, όταν είχε λάβει ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα, στο πλαίσιο ενός σχεδίου αρωγής συντονισμένου από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Να θυμίσουμε ότι η Παγκόσμια Τράπεζα μπαίνει σε χώρες που δεν έχουν βιώσιμο χρέος και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Να μας έλειπε τέτοια χρηματοδότηση, αλλά όχι και η Ελλάδα χώρα “αυξημένου εισοδήματος”!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ