Ακριβά πλήρωσαν, για άλλη μια φορά, οι εγχώριες τράπεζες, την ανάγκη μείωσης του ελληνικού χρέους, καθώς πρόσφεραν στο πρόγραμμα επαναγοράς το σύνολο των ελληνικών κρατικών ομολόγων, απεμπολώντας assets με υψηλές χρηματοροές και δυνατότητα υπεραξιών τα επόμενα έτη.
Oι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν τελικώς με το 98% με 100% των ομολόγων τους, ήτοι περίπου με ομόλογα ονομαστικής αξίας 15 δισ. ευρώ (όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΔΔΗΧ οι συνολικές προσφορές που υποβλήθηκαν από όλους τους επενδυτές έφτασαν τα 31,9 δισ. με μέση τιμή το 33,8% της ονομαστικής αξίας). Με δεδομένο ότι τα παραπάνω ομόλογα είχαν αποτιμηθεί στα βιβλία τους, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, στο β τρίμηνο στις 22 μονάδες βάσης, το κέρδος από την πώληση των ομολόγων ανέρχεται, αθροιστικά, σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, όμως, πουλώντας τα ομόλογα απεμπολούν οριστικά assets, τα οποία θα μπορούσαν να αποτιμηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα τα επόμενα χρόνια, χαρίζοντας υπεραξίες και βοηθώντας στην αποπληρωμή CoCos και προνομιούχων μετοχών, αλλά και σίγουρα κέρδη από ετήσιο κουπόνι της τάξης του 15% με 16%.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ήδη η τιμή του 10ετούς ομολόγου (λήξης 2023) τελεί υπό διαπραγμάτευση πάνω από το 42% της ονομαστικής του αξίας, σημαντικά υψηλότερα δηλαδή από την τιμή επαναγοράς. Αν οι ελληνικές τράπεζες συμμετείχαν έστω με το 50% ή με το 60% των ομολόγων τους στην επαναγορά, αυτή τη στιγμή θα ενέγραφαν στα 10ετή αξιοσημείωτες υπεραξίες.
Σε αντάλλαγμα για την «πατριωτική» τους θυσία οι τράπεζες έλαβαν από το υπουργείο Οικονομικών την υπόσχεση ότι θα αναγνωρισθεί πλήρως στα εποπτικά τους κεφάλαια ο αναβαλλόμενος φόρος από τη ζημιά του PSI. Αυτό σημαίνει για τις ελληνικές τράπεζες όφελος περίπου 4,2 δισ. ευρώ.
Αν μάλιστα αναγνωρισθεί, κάτι που προς το παρόν δεν είναι σίγουρο, και ο φόρος από τη ζημιά της επαναγοράς ο μποναμάς για τις τράπεζες ενδέχεται να φθάσει στα 6,2 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι οι τράπεζες έγραψαν, μεν, τη λογιστική ζημιά στις 31/3 και στα νέα ομόλογα, αποτιμώντας τα περίπου στο 22% της ονομαστικής τους αξίας, στα φορολογικά τους βιβλία, όμως, συνέχισαν να τα εμφανίζουν στο 100% της ονομαστικής τους αξίας. Τη ζημιά σε φορολογική βάση θα την εγγράψουν τώρα.
Η πλήρης αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου δεν θα μειώσει βέβαια τις ανάγκες για πρωτοβάθμιο κεφάλαιο (common equity), και επομένως δεν θα περιορίσει το ύψος των αυξήσεων κεφαλαίου στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν οι τράπεζες για να ανεβάσουν το Core Tier I στο 6%.
Αυτό σημαίνει ότι δεν βελτιώνεται η αρνητική καθαρή θέση των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank και Πειραιώς, ούτε μειώνονται οι υψηλές αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσουν.
Θα μειωθούν τα CoCos λόγω αναβαλλόμενου
Η αναγνώριση, όμως, του αναβαλλόμενου φόρου θα μειώσει την ανάγκη των τραπεζών να εκδώσουν υπό αίρεση μετατρέψιμες μετοχές (CoCos) καθώς το φορολογικό ενεργητικό θα προσμετρηθεί στα κεφάλαια που απαιτούνται για να ανέλθει το Core Tier I μεταξύ 6% με 9%.Όπως ακριβώς, δηλαδή, και οι προνομιούχες μετοχές.
Η μείωση της έκδοσης CoCos αποτελεί καλό νέο για τους επενδυτές, καθώς μειώνει το κόστος εξυπηρέτησής τους (σ.σ. τα CoCos εκδίδονται με επιτόκιο 7% που φθάνει στη λήξη τους στο 9,5%) και βέβαια τον κίνδυνο dilution που μπορεί να υποστούν οι επενδυτές που θα συμμετάσχουν στις ΑΜΚ εφόσον μετατραπεί το σύνολο των CoCos σε μετοχές.
Η μείωση των CoCos εξισορροπεί κάπως την άσκηση κεφαλαιοποίησης, η οποία θα βελτιωθεί έτι περαιτέρω στην περίπτωση που υπάρξουν πρόσθετες τεχνικές διευκολύνσεις όπως, για παράδειγμα, η μείωση των κεφαλαιακών αναγκών μέσω της πρωθύστερης αναγνώρισης των συνεργειών από τις συγχωνεύσεις.
Η απώλεια των ομολόγων αναμένεται να οδηγήσει και σε ριζική επικαιροποίηση των business plans των συστημικών τραπεζών, που θα προσφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ο κίνδυνος είναι να προωθηθούν επιθετικότερες πολιτικές ως προς τις χορηγήσεις, που θα επιδιώκουν την εξασφάλιση βραχυπρόθεσμου κέρδους, ή να υπάρξουν επίσης επιθετικές πωλήσεις assets σε Ελλάδα και εξωτερικό προκειμένου να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες ή να εξασφαλισθούν κεφάλαια για την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών.
“Άγνωστος Χ” παραμένει ακόμη το ύψος των πρόσθετων κεφαλαιακών αναγκών, που θα χρειασθεί να λάβουν εφάπαξ οι τράπεζες λόγω του σεναρίου για την πορεία των επισφαλών δανείων που θα υιοθετήσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα διενεργηθούν ως το τέλος του μήνα.
Όφελος ως 1,4 δισ. ευρώ από το κούρεμα πιστωτών
Προκειμένου να απαλυνθεί το κόστος που ενδέχεται να επωμισθούν οι ελληνικές τράπεζες το Eurogroup έβαλε στο τραπέζι και το «τυράκι» του «κουρέματος» των κατόχων υβριδικών τίτλων και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης έκδοσης ελληνικών τραπεζών.
Ειδικότερα η ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρει «στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, πρέπει να διενεργηθούν ασκήσεις διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού της τράπεζας (liability management exercise) όσον αφορά τους εναπομείναντες κατόχους ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή των βαρών».
Πρακτικά οι τράπεζες καλούνται να «κουρέψουν» τους κατόχους υβριδικών κεφαλαίων και subordinated bonds. Η πιο αναίμακτη διαδικασία θα ήταν η υποβολή νέων προσφορών από τις τράπεζες προς τους πιστωτές τους, αυτή τη φορά με όρους που προβλέπεται να μεγιστοποιούν την συμμετοχή των κατόχων τους.
Παρ ότι το ύψος των υβριδικών τίτλων και των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (subordinated bonds) που έχουν εκδώσει οι εγχώριες τράπεζες έχει μειωθεί τη τελευταία διετία, λόγω των δημοσίων προσφορών για την επαναγορά τους, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες βαρύνονται αθροιστικά με υποχρέωση 2,3 δισ. ευρώ.
Αν προστεθούν και οι προνομιούχες μετοχές σε δολάριο, που έχει η ΕΤΕ, το σύνολο των υβριδικών και ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ.
Το όφελος από το κούρεμα για τις τράπεζες θα μπορούσε να ανέλθει στα 1,4 δισ. ευρώ, ποσό που θα μείωνε τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.
euro2day.gr