«Ξεσκίζουν» την Ευρώπη για να ξαναβγεί η Μέρκελ…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

merkel5_534_355Το είπε προ ημερών η Bundesbank: η Γερμανία μπορεί να μπει σε ύφεση τα επόμενα χρόνια, αφού η λιτότητα στην Ευρώπη δεν θα την αφήσει αμέτοχη. Το είχε αναφέρει προ μηνών και ο Ολάντ όταν έχτιζε το μέτωπο του Νότου κατά της Μέρκελ.

Σήμερα βγαίνει το οικονομικό γερμανικό ινστιτούτο Ifo, το οποίο βλέπει «ήπια» ανάκαμψη της Γερμανίας το 2013. Πως θα το πετύχει αυτό; Ασκώντας την ίδια πολιτική που εκτινάσσει τις εξαγωγές της σε συνδυασμό με την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου. To χαμηλό ευρώ έχει κάνει την οικονομία της χώρας ανταγωνιστική. Οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν τον Οκτώβριο κατά 3,9%. Η ισοτιμία αυτή την ώρα βρίσκεται στα επίπεδα του 1,30 επειδή υπάρχει η ανησυχία στις ΗΠΑ για το δημοσιονομικό γκρεμό, ένα θέμα που πρέπει να έχει διευθετηθεί έως το τέλος του έτους. Αν βρεθεί λύση, το δολάριο αναμένεται να ισχυροποιηθεί με αποτέλεσμα την πτώση του ευρώ.

Σε αυτά λοιπόν, ποντάρει η Γερμανία για να πάει με «οριακό» θετικό ρυθμό ανάπτυξης στις εκλογές του φθινοπώρου. Οι ίδιοι ωστόσο, γνωρίζουν και κάτι άλλο, το οποίο το παρουσιάζουν ως «υποχώρηση» για την οικονομία της χώρας: δίνουν αυξήσεις στους εργαζομένους. Η αλήθεια είναι άλλη όμως. Οι αυξήσεις δόθηκαν (όχι γιατί δεν έχει γίνει τα τελευταία χρόνια), αλλά για να υπάρξει μικρή αύξηση του πληθωρισμού στη χώρα, πιεζόμενη από τις υπόλοιπες χώρες και την ΕΚΤ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ