Ανάγκη πραγματικών μεταρρυθμίσεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Του Δημήτρη Γαρούφα
Δικηγόρου-πρώην προέδρου του Δ.Σ.Θ

       Από την αρχαιότητα  οι άνθρωποι συνηθίζουν να υποδέχονται με ελπίδες τη νέα χρονιά  γιατί η ελπίδα πάντα είναι ο τελευταίος θάμνος που μας συγκρατεί να μην πέσουμε στον γκρεμό.. . αλλά και γιατί, όπως γράφει ο Θουκυδίδης: «οι άνθρωποι πάντα εμπιστεύονται εις την απερίσκεπτον ελπίδα εκείνο που επιθυμούν και απορρίπτουν δι΄ αυθαιρέτου συλλογισμού εκείνο που αποστέργουν..»

     Δυστυχώς για τη χώρα μας και το 2013 θα είναι  δύσκολη χρονιά  με ύφεση, ανεργία, μειωμένα εισοδήματα και με αίσθηση κλειστών οριζόντων…Το γεγονός ότι πήραμε τη «δόση» με τη λήξη του   2012 δεν σημαίνει τίποτα αν δεν συνοδευτεί από μεταρρυθμίσεις που θα  δημιουργήσουν  κατάλληλο κλίμα για να αρχίσει η ανάπτυξη.     Προς το παρόν  βαπτίζονται ως μεταρρυθμίσεις φόροι υπέρ του δημοσίου που επειδή ξεπερνούν τα όρια αντοχής των πολιτών όχι μόνο  δεν θα αποδώσουν αλλά και επιτείνουν την ύφεση.

         Για να γίνω κατανοητός   επισημαίνω ότι διαχρονικά υπάρχει πρόβλημα απονομής της δικαιοσύνης με μεγάλη καθυστέρηση στη χώρα μας .Η κυβέρνηση για να αποσυμφορήσει τα δικαστήρια και για να πετύχει  περιορισμό των υποθέσεων που εκδικάζονται,  επέβαλλε διπλασιασμό του δικαστικού ενσήμου και μεταξύ άλλων υψηλά παράβολα για άσκηση ενδίκων μέσων(για να ασκήσει έφεση ακόμη και  κατά απόφασης Ειρηνοδικείου κάποιος διάδικος που θεωρεί ότι αδικήθηκε πρέπει πέραν των άλλων εξόδων να καταβάλλει και παράβολο 200 Ευρώ υπέρ του Δημοσίου..)…Αυτό όμως δεν αποτελεί μεταρρύθμιση αλλά  «φορομπηχτική πολιτική» που αναιρεί ουσιαστικά   το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών προσφυγής στη Δικαιοσύνη. Μεταρρύθμιση, που θα βελτίωνε την κατάσταση, θα είχαμε-χωρίς καμιά πρόσθετη δαπάνη- αν αποφασιζόταν η σμίκρυνση του χρόνου των δικαστικών διακοπών από 3,5 μήνες ετησίως  σε 1,5 μήνα(στη χώρα μας τα δικαστήρια υπολειτουργούν 2,5 μήνες το καλοκαίρι, 15 μέρες την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και 15 μέρες την περίοδο εορτών του Πάσχα). Μεταρρύθμιση  θα ήταν η μείωση του αριθμού των Βουλευτών σε 200(μπορεί να γίνει και με το υφιστάμενο Σύνταγμα) για να σταλεί μήνυμα λιτότητας στους πολίτες, η θέσπιση κανόνων διαφάνειας στη δημόσια ζωή κλπ.

          Ανέφερα ενδεικτικά τα ανωτέρω για να επισημάνω ότι και χωρίς δαπάνες μπορούν να γίνουν μεταρρυθμίσεις αρκεί να υπάρχει  όραμα και κοινή λογική,  αλλά και να επισημάνω ότι κάποιοι τεχνοκράτες οικονομολόγοι δεν έχουν  εικόνα της Ελληνικής πραγματικότητας    και λειτουργούν με την τακτική του «όλα τα μαχαιρώνει, όλα τα σφάζει» στέλνοντας λάθος μηνύματα στην κοινωνία με κοινωνικά άδικα μέτρα γιατί ενώ π.χ. θέλουν να  φορολογούν από το πρώτο Ευρώ τους ελεύθερους επαγγελματίες που αργοσβήνουν , είναι ακόμα αφορολόγητες σε ποσοστό 75% οι συνολικές αποδοχές των Βουλευτών μας και ενώ πετσοκόβουν την πενιχρή σύνταξη του ΟΓΑ , παρέχεται ακόμα  διπλή-παχυλή σύνταξη σε  εκατοντάδες πρώην Βουλευτές, Δημάρχους κλπ.

         Αν θέλουμε το 2013 να αποτελέσει το προμήνυμα μιας άνοιξης για τη χώρα πρέπει να αλλάξουμε όλοι νοοτροπία και κυρίως οι ασκούντες εξουσία. Να γίνουν πραγματικές μεταρρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν κλίμα ανάτασης και ανάπτυξης για τη χώρα..  Καλή Χρονιά.

        *Δημοσιεύθηκε(3-1-2013) στον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ