Η μνημονιακή κυβέρνηση παίρνει και τα ηνία της αναθεώρησης του Συντάγματος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3POLITIKOIN_861536594Διασταυρούμενες πλέον πληροφορίες από πολλά ΜΜΕ και από το διαδίκτυο δείχνουν ότι πολύ σύντομα η κυβέρνηση θα ρίξει στην πολιτική αγορά την ιδέα της αναθεώρησης του Συντάγματος και θα αρχίσει το σχετικό δημόσιο «διάλογο».
Κάποιες πληροφορίες επιμένουν πως αυτή η ενέργεια επιβάλλεται από την τρόϊκα και ειδικά από τη Γερμανία, η οποία μάλιστα θα επιδιώξει να… κατευθύνει την αναθεώρηση του ελληνικού Συντάγματος, σύμφωνα με τις δικές της επιθυμίες. Άλλες πληροφορίες λένε ότι αυτό θα το κάνει το ελληνικό πολιτικό σύστημα ως μια προσπάθεια να φύγει η προσοχή του κόσμου από τα σκάνδαλα και την οικονομική εξαθλίωση.
Σε κάθε περίπτωση όμως, εκείνο που παρατηρείται είναι η αδυναμία της διασπασμένης αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης να ανοίξει εκείνη την αντζέντα της αναθεώρησης του Συντάγματος και να κατευθύνει η ίδια την όλη συζήτηση με πρωτοποριακές προτάσεις που θα έσπαζαν το κέλυφος του κλειστού πολιτικού συστήματος ανοίγοντας τη δημοκρατία στην κοινωνία. Έτσι η κυβέρνηση παίρνει αυτή τα ηνία του δημοσίου διαλόγου και σ’ αυτό το θέμα (στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ», διαβάζουμε μάλιστα και τις προτάσεις που στοχεύει να κάνει ο κ. Σαμαράς), κάτι που θα έπρεπε να είναι πρωτοβουλία κατ΄ αρχήν της ίδιας της κοινωνίας και φυσικά της αντιμνημονιακής αντιπολίτευσης.
Αν εξαιρέσουμε τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς διακηρύττουν πίστη στο ισχύον πολίτευμα, τα υπόλοιπα αντιμνημονιακά κόμματα είτε τα αριστερά (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ), είτε η ΧΑ, είναι κόμματα από την ιδεολογία τους συγκεντρωτικά και επομένως δεν έχουν ως στόχο το άνοιγμα της πραγματικής δημοκρατίας στο λαό με μεταφορά της εξουσίας στα χέρια των πολιτών. Υπαρξιακός τους στόχος είναι η διατήρηση της εξουσίας στα χέρια μιας κλειστής κομματικής νομεκνκλατούρας. Έτσι λοιπόν αφήνουν την μνημονιακή κυβέρνηση να κερδίσει τις εντυπώσεις και σ΄ αυτόν τον τομέα, άσχετα με το που τελικά θα οδηγήσει αυτή η διαδικασία.
Γι’ το λόγο αυτό θα πρέπει να αντιληφθεί η ελληνική κοινωνία ότι δεν πρέπει να αφεθεί έρμαιο, ούτε στην συγκεντρωτική αντιμνημονιακή αντιπολίτευση, ούτε στην κατευθυνόμενη από την τρόϊκα και τους Γερμανούς μνημονιακή κυβέρνηση, αλλά θα πρέπει να αναλάβει μόνη της πρωτοβουλία να προχωρήσει στη σύνταξη Νέου εξ υπαρχής Συντάγματος από Λαϊκή Συντακτική Εθνοσυνέλευση.
Θα πρέπει να πάψει το πολιτικό σύστημα να είναι πλέον αυτονομημένο από την κοινωνία και δυνάστης της και να προχωρήσουμε σε κοινωνικοποίηση του πολιτικού συστήματος και κατ’ επέκταση σε κοινωνικοποίηση του κράτους.
Πέτρος  Χασάπης
 
 
 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ