Όλη η αγωγή Ρουσόπουλου εναντίον Αυτιά, Βλάχου, Ντάσκα και ALPHA

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

https://www.olympia.gr/wp-content/uploads/2020/08/CE91CEB3CF89CEB3CEAECEA1CEBFCF85CF83CF8CCF80CEBFCF85CEBBCEBFCF85CF84CEB5CEBBCEB9CEBACF8CCEBACEB5CEAFCEBCCEB5CEBDCEBFCEB9CEBACEBA233200928229.doc.jpg
Ενώπιον

του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

(Διαδικασία άρθρων 681 Δ΄ και 663 επ. Κ.Πολ.Δ)

Αγωγή

Του Θεόδωρου Ρουσόπουλου του Βασιλείου, τ. Υπουργού Επικρατείας, κατοίκου Αθηνών, οδός Ακαδημίας, αρ. 33 και

Κατά

1. Του Γεωργίου Αυτιά, Δημοσιογράφου, κατοίκου Πειραιά, οδός Μαλακάση, αρ. 9.

2. Του Γεωργίου Βλάχου, Δημοσιογράφου, κατοίκου Πειραιά, οδός Φιλικής Εταιρείας, αρ. 31.

3. Του Iωάννη Ντάσκα, Δημοσιογράφου, κατοίκου Αγίας Παρασκευής, οδός Πίνδου, αρ. 44 και

4. Της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Άλφα Δορυφορική Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρία», η οποία εδρεύει στην Αθήνα, επί του 40,2 χλμ. (κτίριο 6) της Αττικής Οδού στην Παιανία και εκπροσωπείται νόμιμα.

************

Ι. Οι διάδικοι.

1. Μέχρι την κατά τα εν συνεχεία είσοδό μου στην πολιτική εν έτει 2000 διετέλεσα δημοσιογράφος, με πολυετή εμπειρία στο πολιτικό ρεπορτάζ, τόσο στον χώρο της έντυπης ενημέρωσης, όσο και σε αυτόν των ραδιοτηλεοπτικών μέσων μαζικής επικοινωνίας.

Ειδικότερα, η πρώτη μου απασχόληση ως δημοσιογράφου ξεκίνησε πολύ νωρίς, και συγκεκριμένα εν έτει 1981, οπότε και – παράλληλα με τις σπουδές μου – εργάστηκα ως μαθητευόμενος δημοσιογράφος στο «Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας», όπου και φοιτούσα. Τον Νοέμβριο του 1982 άρχισα να εργάζομαι συστηματικά στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία». Μετά μόλις δύο έτη μου ανετέθησαν καθήκοντα πολιτικού συντάκτη, παρά το γεγονός ότι την εποχή εκείνη η ένταξη ενός δημοσιογράφου στο επιτελείο των πολιτικών συντακτών μιας εφημερίδας, και μάλιστα του κύρους της «Ελευθεροτυπίας», προϋπέθετε υπερδεκαετή εμπειρία. Στις αρχές του 1987 συμμετείχα ως ένα από τα πέντε μέλη της επιτροπής δεοντολογίας στην προετοιμασία του ραδιοφωνικού σταθμού «Κανάλι 1» του Δήμου Πειραιά, όταν – στην έκτοτε ονομαζόμενη – «άνοιξη της ραδιοφωνίας» επετράπη η λειτουργία ραδιοφωνικών σταθμών σε μη κρατικούς φορείς. Λίγο αργότερα, τον Μάρτιο του ίδιου έτους μετείχα ως ένα από τα πέντε μέλη στην επιτροπή προγράμματος που οργάνωσε και λειτούργησε τον πρώτο μη κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» του Δήμου Αθηναίων. Σε ηλικία, μάλιστα, μόλις 24 ετών μου ανετέθη η ευθύνη του ενημερωτικού προγράμματος από τον τότε γενικό διευθυντή του σταθμού Γιάννη Τζαννετάκο. Κατείχα, δηλαδή, παρά το νεαρό της ηλικίας μου μία από τις υψηλότερες επιτελικές θέσεις στον σταθμό. Το 1989, και περί μήνα Ιούλιο, μου προτάθηκε να συμμετέχω ως πολιτικός συντάκτης και αναλυτής στον υπό ίδρυση τότε πρώτο ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό της χώρας, στο «Mega Channel». Στον σταθμό αυτό εργάστηκα πράγματι ανελλιπώς ως πολιτικός συντάκτης και αναλυτής επί μία ολόκληρη δεκαετία, και δη από τον Νοέμβριο του 1989, μέχρι το 1999.

Σημειωτέον ότι δύο χρόνια μετά την ίδρυση και λειτουργία του εν λόγω τηλεοπτικού σταθμού («Mega Channel») ανέλαβα την θέση του αρχισυντάκτη του πολιτικού ρεπορτάζ, την οποίαν και διατήρησα, έως το καλοκαίρι του 1999, οπότε και παραιτήθηκα.

Ειδικότερα, από το 1993, έως το 1999 παρουσίαζα την εβδομαδιαία εκπομπή «Επτά συν επτά», η οποία ήταν κατά βάση εκπομπή πολιτικού περιεχομένου, που εν συνεχεία εμπλουτίστηκε και με ντοκιμαντέρ. Προσθετέο, επίσης, ότι το έτος 1998, ένα χρόνο πριν την παραίτηση μου, είχα αναλάβει και χρέη προϊσταμένου όλων των εκπομπών ενημερωτικού χαρακτήρα του τηλεοπτικού αυτού σταθμού.

Όσον αφορά την έντυπη δημοσιογραφία ας επισημανθεί ότι από το 1982, μέχρι το 1994 εργαζόμουν ανελλιπώς στην «Ελευθεροτυπία» ως πολιτικός συντάκτης, ενώ το 1994 αποχώρησα από την εφημερίδα αυτή και ανέλαβα καθήκοντα αρχισυντάκτη στην εφημερίδα «Νέα Μεσημβρινή», μετά την οποία και εργάσθηκα στην εφημερίδα «Καθημερινή».

Υπό τα άνω εκτεθέντα δικαιολογείται, εκτιμώ, το συμπέρασμα ότι επί δεκαεννέα (19) έτη είχα μια εξ αντικειμένου επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία ως δημοσιογράφος Ενδεικτικώς, προς επίρρωση του τελευταίου, ας μου επιτραπεί να αναφέρω ότι σε ηλικία τριάντα τριών (33), μόλις, ετών βραβεύτηκα από το «Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας Αθανασίου Μπότση», όπως επίσης και ότι είχα την τύχη κατά την διάρκεια της δημοσιογραφικής μου σταδιοδρομίας να επιτύχω παγκόσμιες αποκλειστικότητες. Επί παραδείγματι, πήρα την τελευταία συνέντευξη του – ακόμη και σήμερα καταζητούμενου – στρατηγού Μλάντιτζ και μετά από 23 χρόνια κατοχής «έσπασα» το εμπάργκο του Ντεκτάς, φτάνοντας στο κατεχόμενο και απαγορευμένο να προσεγγίσει κανείς Ριζοκάρπασο της Κύπρου, όπου και συνομίλησα με τους Ελληνοκυπρίους εγκλωβισμένους.

Τέλος, αξιοσημείωτο, φρονώ, τυγχάνει και το γεγονός ότι μετείχα κατά την προεκλογική περίοδο του 1996 στα πρώτα για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα δύο «ντιμπέϊτ» μεταξύ του τότε Πρωθυπουργού Κων. Σημίτη και του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδη Έβερτ, την δε προεκλογική περίοδο του 2000 σε αυτό μεταξύ των Κων. Σημίτη – Κ. Καραμανλή.

Το έτος 2000, ύστερα από την επί δύο δεκαετίες σχεδόν απολύτως ευδόκιμη παρουσία μου στον χώρο της δημοσιογραφίας αποφάσισα να εισέλθω στην πολιτική. Ανέλαβα, έτσι, αρχικώς καθήκοντα εκπροσώπου του κόμματος της «Νέας Δημοκρατίας», μετά δε τις εκλογές του 2004, μέχρι και το έτος 2008 διετέλεσα μέλος της κυβερνήσεως ως Υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Υπό τα άνω μέχρι τούδε εκτεθέντα, γίνεται αμέσως αντιληπτό – το απολύτως σχετιζόμενο με το κατά τα εν συνεχεία αντικείμενο της αγωγής – ότι, δηλαδή, προκειμένου να πολιτευθώ χρειάστηκε προηγουμένως να εγκαταλείψω το επάγγελμα, που κατά γενική ομολογία είχα επιτυχημένα ασκήσει. Κάθε άλλο, δηλαδή, από το να επιχειρήσω ανεπάγγελτος να σταδιοδρομήσω στην πολιτική και να αναδειχθώ δι΄ αυτής.

2. Η τέταρτη των εναγομένων είναι ιδιοκτήτρια του εθνικής εμβελείας τηλεοπτικού σταθμού “Alpha”, στο καθημερινό πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνεται και η πρωϊνή (05:45 – 10.00) ενημερωτική εκπομπή με τον τίτλο «Καλημέρα Σας», παρουσιαστής και υπεύθυνος της οποίας τυγχάνει ο πρώτος των εναγομένων, δημοσιογράφος, με συμπαρουσιαστές (ουσιαστικά) και σχεδόν επί καθημερινής βάσεως προσκεκλημένους για τον σκοπό αυτό τους δεύτερο και τρίτο των εναγομένων, ομοίως δημοσιογράφους.

3. Κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου του έτους 2008, με αφορμή και σημείο αναφοράς τις κατά το επίμαχο εκείνο χρονικό διάστημα τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, κατέστην υπό των εναγομένων και την επίμαχη εκπομπή τους αντικείμενο διαρκούς, απρόκλητης και κακόβουλης επίθεσης. Διευκρινίζεται ήδη εκ προοιμίου ότι αυτή η δριμεία εναντίον του προσώπου μου επίθεση των εναγομένων εξ αρχής εξέφευγε των ορίων οιασδήποτε (θεμιτής και αναμενόμενης) δημοσιογραφικής κριτικής ενόψει της ιδιότητάς μου ως δημοσίου προσώπου, ακόμη και αυστηρής.

Αντιθέτως, τις περισσότερες φορές δεν αποτελούσε τίποτε άλλο, ει μη χαμηλής ποιότητας (παρα)πολιτικό σχολιασμό και προσπάθεια υποβάθμισής μου ως πολιτικού.

4. Αυτόν, εντούτοις, τον διαρκή και απαξιωτικό για την προσωπικότητά μου λίβελο, συνεχή και οργανωμένο, τον ανέχθηκα υπομονετικά και απέφυγα να τον καταστήσω αντικείμενο αντιπαράθεσής μου με τους εναγομένους, οσοδήποτε οχληρός, αθεμελίωτος και προσβλητικός για το πρόσωπό μου και αν ήταν, λαμβάνοντας βεβαίως υπόψη μου και την ιδιότητά μου εκείνης της περιόδου ως Υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου.

5. Η θρυαλλίδα, εντούτοις, η σταγόνα, δηλαδή, που υπερέβη τα ακραία όρια της υπομονής μου, υπήρξε η εναντίον μου αήθης επίθεση, που δέχθηκα από τους εναγόμενους στην εκπομπή τους της 24ης Οκτωβρίου 2008, με επιδίωξη πλέον σπίλωσής μου αναφορικά προς την περιουσιακή μου κατάσταση. Με την εκπομπή αυτή, έτσι, μεταδοθείσα σημειωτέον την επομένη ημέρα της παραιτήσεώς μου από της θέσεως του Υπουργού Επικρατείας, την οποία εξέλαβαν ως ένδειξη αδυναμίας μου, οι τρεις πρώτοι εναγόμενοι, από κοινού δόλου ορμώμενοι καθ΄ όλην την διάρκεια της τετράωρης και πλέον εκπομπής τους, προέβαλαν τον εξής εν συνόψει ψευδή και συκοφαντικό ισχυρισμό:

Ότι μετά την είσοδό μου στην πολιτική, από το 2000 και μετά, και λόγω ακριβώς της ενασχόλησής μου με αυτήν από «φτωχός» έγινα «πάμπλουτος». Υπό ποικίλες, δηλαδή, επιμέρους φραστικές διατυπώσεις, που συνέθεταν σε όλην την εκπομπή έναν ενιαίο νοηματικώς συκοφαντικό ισχυρισμό, οι εναγόμενοι μού καταλόγισαν ότι «πλούτισα δια της πολιτικής, μάλιστα δε και παρανόμως».

Ισχυρισμό, τον οποίο «διάνθισαν», μάλιστα, χρησιμοποιώντας καθ΄ όλην τη διάρκεια της τετράωρης εκπομπής τους ποικίλες εξυβριστικές και δυσφημιστικές για την προσωπικότητά μου εκφράσεις, καθ΄ υπέρβαση οιοασδήποτε έννοιας μέτρουδιορισμένος βουλευτής», «χωρίς επιτυχία δημοσιογράφος» «άφραγκος», «με μέτρια οικονομικά» «τον πήρανε από τον δρόμο και τον βάλανε στα μεγάλα σαλόνια») ή και απαξιωτικούς υπαινιγμούςνομιμοφανείς οι φορολογικές του δηλώσεις», «ανέντιμος», «μόλις κανείς αποκτήσει βίλα παύει να λέγεται κλέφτης») κ.α.

ΙΙ. Η επίμαχη τηλεοπτική εκπομπή.

Η εν λόγω εκπομπή, την οποία βεβαίως ως εκ των τρεχουσών τότε πολιτικών εξελίξεων και της χρονικής συγκυρίας παρακολούθησε μεγάλος αριθμός τηλεθεατών, βρίθει σωρείας ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών σε βάρος μου ως πολιτικού, αλλά και τέως δημοσιογράφου, καθώς και πλήθους δυσφημιστικών και υβριστικών εκφράσεων. Σε πλήρη απόδειξη των ως άνω κατά συρροή σε βάρος μου αδικοπραξιών διαλαμβάνω ευθύς στην συνέχεια επί λέξει κρίσιμες περικοπές του απομαγνητοφωνημένου κειμένου της εκπομπής, για την οποία πρόκειται. Η απρόκλητη σε βάρος μου επίθεση, όπως και η κακόβουλη προσβολή και της τιμής μου ως μέλους της κοινωνίας και της υπόληψής μου ως δημοσιογράφου και πολιτικού γίνονται αναγλύφως φανερές.

Επιτέλους, αν για ένα οποιοδήποτε από τα πιο πάνω, που και στην συνέχεια ιστορούνται, θα ηδύνατο ποτέ να νοηθεί εξήγηση ή και δικαιολογία, το σύνολο και η κατ’ επανάληψη αδικαιολόγητη καταφορά επιβεβαιώνουν πανηγυρικά τις αιτιάσεις της αγωγής μου:

**********

5:55 Υπότιτλοι

Νέα δεδομένα από την παραίτηση Ρουσόπουλου

5.59: ΑΥΤΙΑΣ : Α, μπράβο Γιώργο μου! Και βγαίνει και ντροπιάζει τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ο κ. Ρουσόπουλος ; Ο διορισμένος βουλευτής ; Δύο φορές διορισμένος ;

6:00 – 6:03 Υπότιτλοι

«Ο Καραμανλής άδειασε τον Ρουσόπουλο»

«Κόκκινο πανί στην Ν.Δ ο Ρουσόπουλος»

«Ο Ρουσόπουλος συσπείρωσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ»

ΒΛΑΧΟΣ ….. Έχουνε πάρει για να υπερασπιστούν τον Ρουσόπουλο το πριόνι και πριονίζουμε τα πόδια της παράταξης. Πάνε να καταντήσουνε την ΝΔ όπως κάποιοι πριν λίγο καιρό με το Χρηματιστήριο με τα κόκκινα, τα μπλε και τα γαλάζια ψηφοδέλτια κατήντησαν το ΠΑΣΟΚ, έτσι πάνε να καταντήσουνε τη ΝΔ, για δυο – τρεις.

Το πρόβλημα δύο – τριών υπουργών, που μπήκαν φτωχοί στην πολιτική και έχουνε γίνει πλούσιοι, πάμπλουτοι με πισίνες, με βίλες, το έχουνε αναγάγει σε πρόβλημα των 152 βουλευτών, πολλοί από τους οποίους δανείζονται για να κάνουν προεκλογική εκστρατεία. Οι τρεις, τέσσερις, που πλούτισαν, αυτή τη στιγμή μεταφέρουν τον νεοπλουτισμό τους, το πρόβλημά τους στους 152 βουλευτές

6:06 …

ΑΥΤΙΑΣ : Το ξέρεις ότι υπήρχε κίνδυνος σήμερα εάν γινότανε τσαφ να πάμε σε εκλογές; Και σου λέει λοιπόν: «Θα πάω εγώ σε εκλογές, θα βάλω το κεφάλι μου στο ντορβά για έναν που έκανε πέντε σπίτια ;»

6:08 …

ΒΛΑΧΟΣ : Μα τώρα θύμα θα ήταν ο Ρουσόπουλος; Γιατί με συγχωρείς, από πού και ως πού, που το έχει ξαναδεί αυτό, σε ποιο μέρος του κόσμου, πολιτισμένο μέρος του κόσμου, επειδή ένας υπουργός μπήκε (με) μέτρια οικονομικά στην πολιτική και σήμερα ….

ΑΥΤΙΑΣ : Άφραγκος !

ΒΛΑΧΟΣ: Και σήμερα είναι πάμπλουτος.

ΑΥΤΙΑΣ: Άφραγκος!

ΒΛΑΧΟΣ : … και σήμερα είναι πάμπλουτος, και έχουνε ξεσηκωθεί οι βουλευτές εναντίον του, θα πρέπει η χώρα να μπει σε περιπέτεια εκλογική ;

ΑΥΤΙΑΣ : Σωστό αυτό, σωστό.

ΒΛΑΧΟΣ : …που το είδες αυτό;

ΑΥΤΙΑΣ : Γι’ αυτό σου λέει ο Καραμανλής θα πάω εγώ να εκτελεστώ εξαιτίας του Ρουσόπουλου;…

6:12 …

ΑΥΤΙΑΣ : Δεν μου λες τώρα θα τον κατεβάσει πάλι στο Επικρατείας ή θα κατέβει στο υπόλοιπο Αττικής;

ΒΛΑΧΟΣ: Καραμανλής Κώστας !

ΑΥΤΙΑΣ : Θα αποφασίσει ο Καραμανλής γι’ αυτό;

ΒΛΑΧΟΣ: Άμα τον βρεις ρώτησέ τον!

ΑΥΤΙΑΣ: Δηλαδή, για τρίτη φορά στο Επικρατείας, δηλαδή, τρίτη φορά διορισμένος βουλευτής, τρεις τετραετίες διορισμένος βουλευτής, θα μπει στο ρεκόρ Γκίνες, θα μπει στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες, θα έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου μια τέτοια εξέλιξη …

ΒΛΑΧΟΣ: Και με ηγετικές φιλοδοξίες παρακαλώ !

ΑΥΤΙΑΣ: Ποιο; δεν κατάλαβες! Το παίζει αντιπρόεδρος, αντ’ αυτού. Μπήκε στη βουλή άδειασε τον αρχηγό του, σπίλωσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δεν υπάρχει πιο μεγάλη ντροπή, να σπιλώνεις. Γιώργο μου, άκουσε να δεις:

Εάν εγώ πάω και κλέψω ένα μαγαζί, πρόσεξε και βγεις … και εγώ βγω και ζητάω τα ρέστα από σένα που δεν έχεις πειράξει άνθρωπο καταλαβαίνεις ; Δεν μπορεί να κατηγορεί τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να του λέει είμαστε από διαφορετικούς κόσμους. Έπρεπε να σηκωθεί ο Γιώργος Παπανδρέου και να του πει: Και βέβαια είμαστε από διαφορετικούς κόσμους.

Πρώτον γιατί εγώ δεν πάω το γράμμα και δεύτερον δεν έχω πέντε διαφορετικά σπίτια.

6:15

ΑΥΤΙΑΣ: Δεν είναι μόνο δικό του είναι και της αδελφής του.

ΒΛΑΧΟΣ: Είπα αυτός και τα αδέλφια του. Το είπα δεν το είπα ; Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος ήταν ένας δημοσιογράφος, περίπου λίγα χρήματα παραπάνω από εμένα.

ΑΥΤΙΑΣ: Μεσαίος δημοσιογράφος, μεσαίος χωρίς μεγάλες επιτυχίες.

ΒΛΑΧΟΣ: Και μπήκε στην πολιτική όπως είπε και δεν καταλαβαίνω γιατί το είπε, γιατί τι; Αισθανόταν ντροπή επειδή ήταν γιος ταχυδρόμου;

ΑΥΤΙΑΣ: Εμείς αισθανόμαστε καμάρι για τους πατεράδες μας.

ΒΛΑΧΟΣ: … και μπήκε, λοιπόν, στην Βουλή ως γιος ταχυδρόμου, και σήμερα έχει τρεις βίλες. Τους περνάγανε γενιές δεκατέσσερις. Τι βλάκες ήμασταν λέει, δεν καταλάβαμε τι χειροκροτήσαμε, εκείνη την ώρα.

6:47

ΒΛΑΧΟΣ: …για να βγαίνουνε οι βουλευτές της ΝΔ και να μη χειροκροτούν ένα βασικό στέλεχος της κυβέρνησης για να μη πω ισοϋψής με τον Καραμανλή, έτσι; Σημαίνει ότι … Κώστα Καραμανλή κάτι στραβό έχεις κάνει, κάτι στραβό έχεις κάνει.

ΑΥΤΙΑΣ: Μα δεν το έκανε το στραβό ο Καραμανλής.

ΒΛΑΧΟΣ: Έχεις δώσει θάρρος και γαλόνια. …

ΑΥΤΙΑΣ: Σ’ αυτό έχεις δίκιο !

ΒΛΑΧΟΣ: …έχεις δώσεις θάρρος και γαλόνια σε ανθρώπους που δεν το άξιζαν. Και έρχεται λοιπόν ο λαός, έρχεται η ΝΔ…

….

ΑΥΤΙΑΣ: Γιώργο μου…αν σήμερα δεν μάζευε σταυρούς και ψήφους ο Καραμανλής, 30 Νοεμβρίου είχαμε εκλογές Γιώργη μου. Το πιστεύεις αυτό;

ΒΛΑΧΟΣ: Για έναν υπουργό;

ΑΥΤΙΑΣ: Κι όμως!

ΒΛΑΧΟΣ: Δηλαδή μια χώρα θα πηγαίνει σε μια εκλογική περιπέτεια για έναν υπουργό που απέκτησε σε τρία χρόνια, υπουργός, τρία σπίτια, τρεις βίλες;

6:53 – 6:55

Τηλέφωνο από ακροάτρια

ΤΗΛΕΘΕΑΤΡΙΑ: Ο γιος μου απόφοιτος πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακό, με διδακτορικό…

ΑΥΤΙΑΣ: Και άνεργος;

ΤΗΛΕΘΕΑΤΡΙΑ: …με τρεις γλώσσες… δουλεύει δεν είναι άνεργος!

ΑΥΤΙΑΣ: Πόσα παίρνει το παιδί ;

ΤΗΛΕΘΕΑΤΡΙΑ: Αλλά μπορείτε να τον βάλετε στη θέση του Ρουσόπουλου να κάνει και αυτός τρία ακίνητα;

ΑΥΤΙΑΣ: Είστε απίστευτη μπράβο σας!

ΝΤΑΣΚΑΣ: Που να πάει το παιδί με τέτοια πτυχία και γλώσσες που να πάει ;

ΑΥΤΙΑΣ: Για πείτε πάλι τα προσόντα του παιδιού σας. Γιος ταχυδρομικού, λοιπόν…

ΤΗΛΕΘΕΑΤΡΙΑ: Γιος ταχυδρομικού, τελειόφοιτος πανεπιστημίου, με μεταπτυχιακό, με διδακτορικό στην τεχνητή νοημοσύνη …

ΑΥΤΙΑΣ: Ω! αυτό ταιριάζει!

ΤΗΛΕΘΕΑΤΡΙΑ: … με τρεις γλώσσες και να πάει στη θέση του Ρουσόπουλου να κάνει τρία σπίτια. Μπορεί να δουλεύει το παιδί μου γιατί έχει προσόντα και δεν τον πήρε κανένας, αλλά δουλεύει στον ιδιωτικό τομέα αλλά δουλεύει κύριέ μου από το πρωί μέχρι το βράδυ…

ΑΥΤΙΑΣ: Φωνάξτε το όσο μπορείτε δυνατά !

ΤΗΛΕΘΕΑΤΡΙΑ: να πάει στη θέση του Ρουσόπουλου να κάνει τρία σπίτια, γιατί εγώ μένω στον Ωρωπό σε σπίτι αυθαίρετο με από επάνω ελενίτ και να έρθει ο Ρουσόπουλος να του δώσω τα εκατό χιλιάδες ευρώ, τα εκατόν σαράντα να μου δώσει το ακίνητο στο Καπανδρίτι εμένα, και να έρθει να μείνει στο δικό μου.

ΝΤΑΣΚΑΣ: Συγχαρητήρια, για το παιδί σας να το χαίρεστε και εσείς, αλλά ανήκετε σε διαφορετικούς κόσμους με τον Ρουσόπουλο.

ΤΗΛΕΘΕΑΤΡΙΑ: Γιατί κύριέ μου εγώ που γεννήθηκα δεν γεννήθηκα στην Ελλάδα;

ΝΤΑΣΚΑΣ: Γιατί ο Ρουσόπουλος είναι υπουργός με την μοναδική ικανότητα να πάρει πέντε σπίτια σε τρία – τέσσερα χρόνια. Εσείς που δουλεύετε μεροκάματο…

ΑΥΤΙΑΣ: Γιάννη, όλοι οι κατασκευαστές ακινήτων φρίξανε όταν ακούσανε ότι κόστισε αυτό το μέγαρο στο Πικέρμι 150.000 €.

ΒΛΑΧΟΣ: Στο Καπανδρίτι!

ΑΥΤΙΑΣ: Στο Καπανδρίτι! Τρελαθήκανε, εδώ μόνο η πισίνα, που είναι 130 τετραγωνικά μέτρα.

ΝΤΑΣΚΑΣ: 133 !

6:58-7:01…..

ΒΛΑΧΟΣ: Εγώ άκουσα τον Καραμανλή να λέει σεμνά και ταπεινά όταν ξεκίνησε να είναι πρωθυπουργός το 2004 και κάθησα χθες, (διορθώνει) προχθές να δω στη Βουλή αυτόν που ήτανε επιφορτισμένος να εκφράζει το σεμνά και ταπεινά και είδα έναν άνθρωπο στη Βουλή να είναι μαινόμενος να ζητάει και τα ρέστα, να μην απολογείται, να μην ζητάει συγγνώμη για τα λάθη που έκανε αλλά να επιτίθεται και σε αυτούς που του λένε «φίλε μου στραβά πηγαίνεις, δεν πηγαίνεις σωστά, δεν πηγαίνεις ορθά, δεν πηγαίνεις σύμφωνα με τις αξίες της παράταξης που σε έχει πάρει από το πεζοδρόμιο και σ’ έχει βάλει στα μεγάλα σαλόνια. Αυτή η παράταξη είχε άλλα πρότυπα, άλλες αξίες και μας έβριζε κιόλας».

….

ΒΛΑΧΟΣ: Ο εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης είναι για να σχολιάζει ειδήσεις, όχι για να γίνεται ό ίδιος είδηση. Από την στιγμή που εκπρόσωπος μιας Κυβέρνησης γίνεται είδηση έχει τελειώσει στα καθήκοντά του.

ΝΤΑΣΚΑΣ: Σ’ αυτό που έχει δίκιο ο Γιώργος Βλάχος είναι στο ότι εμφανίστηκε όπως εμφανίστηκε δημόσια. Εμφανίστηκε με περιουσία που δεν έπρεπε να την έχει με τα χρόνια που έχει. Αυτά περί φορολογικών δηλώσεων όλα είναι νομιμοφανή από κει και πέρα ας μας δείξουν έναν ακόμη άνθρωπο που τα έχει κάνει αυτά και το ύφος με το οποίο εμφανίζεται στη Βουλή.

8:01

ΝΤΑΣΚΑΣ: Ποιος να χωνέψει αυτή την αναφορά που έγινε στα τζάκια για να διαχωρίσει τη θέση του ως γιος ταχυδρόμου όταν ο ίδιος από το 2000 που μπήκε στη ΝΔ μέχρι σήμερα, έχει γίνει πολύ πλούσιος. Μα πολύ πλούσιος !

8:19 – 8:22 …

Συνεχίζει με την άλλη συνδικαλίστρια και την παροτρύνει να μιλήσει.

ΑΥΤΙΑΣ: Πρώτη είσαι! Για πες μου, πες τα τώρα ψάλτα εσύ ακούω πες τα όπως ξέρεις, έλα !

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑ Α: Τι να πω; Πες μου να σου πω να σ’ απαντήσω…

ΑΥΤΙΑΣ: Μίλα γι΄ αυτά, μίλα γι΄ ακρίβεια, μίλα για αγωνία, για την καθημερινότητα πες τα να τα ακούσουνε!Πόσα σπίτια έχεις εσύ;

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑ Α: Πόσα σπίτια; Πενήντα τετραγωνικά και αυτό δεν είναι δικό μου, είναι του παιδιού μου!

ΑΥΤΙΑΣ: Κατάλαβα (τρις) …παρακάτω!

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑ Α: Δεν είναι κύριε… να μιλήσω;

ΑΥΤΙΑΣ: Και βέβαια μιλάς!

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑ Α: Δεν είναι πρόβλημα αν έχω σπίτια και δεν έχω. Εμάς μας ενδιαφέρει για το καθημερινό σήμερα και για εμάς και για όλους τους συναδέλφους, για όλο τον ελληνικό λαό. Δεν μας ενδιαφέρουν ούτε τα σπίτια ποιος έχει, κι αν θα φορολογηθεί, να διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Εμάς μας ενδιαφέρει ότι οι συντάξεις μας είναι χαμηλές. Δεν μας φτάνουν, το είπα και προχθές.

8:25 – 8:26 …

Συνεχίζουν με συνδικαλίστριες

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑ Β: [ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ]

ΝΤΑΣΚΑΣ: Κυρία Σοφία γιατί λέτε μόνο το σύστημα και στις υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη ίδιο σύστημα έχουν αλλά δεν κλέβουν τόσο. Εδώ οι άνθρωποι, που είναι μες το σύστημα κλέβουν. Και η ατιμωρησία για την οποία φταίνε πολλά κόμματα όχι ένα κόμμα μόνο, πολλά κόμματα για την ατιμωρησία. Όποιος κλέβει δεν τον λένε κλέφτη, τον λένε ευπρεπή άνθρωπο. Μόλις αποκτήσει βίλα με πισίνα παύει να λέγεται κλέφτης! Τότε λέγεται ο άνθρωπος ο καλός, που τον συκοφαντούμε ενώ τα έχει φτιάξει από την δούλεψή του. Το σύστημα είναι ίδιο και στην Ευρώπη, αλλά δεν κλέβουν τόσο πολύ!

ΑΥΤΙΑΣ: Εντάξει, Γιαννάκη μου. Είναι σωστό αυτό που λέει ο Γιάννης ο Ντάσκας κυρία Σοφία!

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑ Β: Με τον κ. Ντάσκα μιλάω;

ΑΥΤΙΑΣ: Ναι! Ο Γιάννης!

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑ Β: Κύριε Ντάσκα επανειλημμένως το είπαμε ότι και το φωνάζουμε, κραυγάζουμε! Και φωνάζουμε και λέμε: Παντού κλέβουνε, αλλά εδώ έγινε σύστημα!

ΝΤΑΣΚΑΣ: Α! έτσι συμφωνώ! Συμφωνούμε σ΄ αυτό ναι !


8:48 …

ΑΥΤΙΑΣ: Πόσο ικανός άνθρωπος, πρέπει να είναι ένας ο οποίος εντάξει τέλειωσε ένα λύκειο, έγινε δυο φορές βουλευτής Επικρατείας, διορισμένος, έγινε υπουργός, έτσι; Δημοσιογράφος, τα κατάφερε εν πάση περιπτώσει όπως τα κατάφερε, χωρίς καμιά σπουδαία επιτυχία, έτσι; Δεν….Το είχε η μοίρα του γραμμένη να πάει έτσι, γιατί κι ο Τάκης ενδιαφέρεται να μάθει… Λοιπόν για πέστε μου!

ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΥΡΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΑΘΥΡΟ

ΚΥΡΙΑ: Πράγματι, ο κ. Ρουσόπουλος ήτανε πολύ τυχερός στη ζωή του! Είχε τα άστρα με το μέρος του ας πούμε με απλά λόγια…

ΑΥΤΙΑΣ: Άστρα μη με μαλώνετε;

ΚΥΡΙΑ: Βέβαια! …………

9:04 …

ΚΟΥΓΙΑΣ : Δεν είναι εύκολο να σταθείς οκτώ ολόκληρα χρόνια δίπλα σε μια προσωπικότητα όπως ο Κωνστανίνος Καραμανλής και να κερδίσεις την εμπιστοσύνη του. Σημαίνει ότι έχεις κάποιες δυνατότητες. Δεν ξέρω εγώ δεν έχω προσωπική άποψη, τον κ. Ρουσόπουλο τον έχω συναντήσει στη ζωή μου πέντε – έξι φορές, έχω άριστες εντυπώσεις προσωπικά αλλά από εκεί και πέρα δεν είμαι πολιτικός για να κρίνω τις πολιτικές του πράξεις ούτε μπορώ να κρίνω γιατί αυτές τις μέρες γίνεται νομίζω ένα κακούργημα. Πρώτον μιλούνε άνθρωποι οι οποίοι είναι άσχετοι! Ακόμη και συνάδελφοί μου δικηγόροι που μιλούν στην τηλεόραση είναι άσχετοι. Μ’ αυτά που λένε. Προσπαθούν να κατοχυρώσουν πολιτικές θέσεις γιατί είναι υποψήφιοι πολιτικοί ή να εξυπηρετήσουν ορισμένους πολιτικούς φίλους τους για να τους βολέψουν αύριο μετά τις εκλογές σε κάποια θέση.

ΑΥΤΙΑΣ: Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά που λέει ότι χιλιάδες παιδιά έχουν τελειώσει ένα λύκειο, δεν γίνανε βουλευτές επικρατείας διορισμένοι δύο φορές και δεν γίνανε υπουργοί και επίσης δεν κάνανε και μεγάλη περιουσία.

ΚΟΥΓΙΑΣ: Δηλαδή για ποιο λόγο… ένα λεπτάκι ! Περιουσία τώρα ….αυτό είναι ένα γεγονός…

ΑΥΤΙΑΣ: Είναι!

ΚΟΥΓΙΑΣ: Αλλά δεν ξέρω …

ΑΥΤΙΑΣ: Σας τιμά αυτό που λέτε !

***********

ΙΙΙ. Η αλήθεια ως προς τα περιουσιακά μου στοιχεία.

Όπως ανωτέρω εκτέθηκε, η επίμαχη εκπομπή των εναγομένων ως ενιαίο σύνολο αποτέλεσε ενέργεια πολλαπλής και έκνομης κακομεταχείρισής μου. Πολύ απλά, ό,τι σε αυτήν ιστορείται περί «πλουτισμού» μου δια της πολιτικής και απόκτησης στα τελευταία τρία – τέσσερα χρόνια, που ασχολούμαι με αυτήν, πέντε σπιτιών, εκ των οποίων μάλιστα και τρεις βίλες (!!), είναι στο σύνολό του απολύτως ψευδές. Ειδικότερα, όμως, ως προς την περιουσιακή μου κατάσταση:

1. Ήδη εκ προοιμίου είναι σκόπιμο να σημειωθεί ότι το «πόθεν έσχες» μου δημοσιεύεται ανελλιπώς από το έτος 2004 και εντεύθεν, έτος κατά το οποίο και εξελέγην βουλευτής. Αποτελεί δε αδιαμφισβήτητη πηγή πληροφόρησης οιουδήποτε ενδιαφερομένου, ασφαλώς δε και των εναγομένων, εν σχέσει προς το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων, κινητών και ακινήτων, τόσο των δικών μου, όσο και της συζύγου μου, δημοσιογράφου Μάρας Ζαχαρέα. Και τονιστέο εδώ ότι ουδέποτε αμφισβητήθηκε η ακρίβεια του περιεχομένου της πηγής αυτής.

Καθώς, επίσης, ότι τόσο εγώ, όσο και η σύζυγός μου αρχίσαμε να υποβάλλουμε δηλώσεις «πόθεν έσχες» ήδη προ πολλών ετών, και δη από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν η αντίστοιχη υποχρέωση εκτάθηκε και στους δημοσιογράφους.

2. Για να μπορέσει, εντούτοις, και το Δικαστήριό Σας να σχηματίσει πληρέστερη επί του ζητήματος εικόνα, ας μου επιτραπεί να παραθέσω αναλυτικώς τα περιουσιακά στοιχεία, που εγώ και η σύζυγός μου αποκτήσαμε στην πορεία της ζωής μας, και μάλιστα με αναφορά στις δύο κρίσιμες και διακριτές περιόδους, ήτοι και σε αυτήν προ της εισόδου μου στην πολιτική, αλλά και σε εκείνη, που επακολούθησε την είσοδο αυτήν.

3. Κατά την εικοσαετή δημοσιογραφική μου εργασία, και προ της εισόδου μου στην πολιτική, απέκτησα:

1988: Διαμέρισμα 60 τ.μ στον 3ο όροφο πολυκατοικίας στην περιοχή της Καισαριανής.
1993: Διαμέρισμα 40,5 τ.μ στον 3ο όροφο της ιδίας πολυκατοικίας στην περιοχή της Καισαριανής. Τα ως άνω διαμερίσματα ενοποιήθηκαν εν έτει 1995. Για τις εργασίες ενοποίησης έλαβα δάνειο ύψους 52.824 ευρώ από την τράπεζα (τότε) Interbank, το οποίο και έχει ήδη αποπληρωθεί.

1993: Χώρο στάθμευσης 18,6 τ.μ στην περιοχή της Καισαριανής.

1995: Διαμέρισμα 54 τ.μ στον 2ο όροφο πολυκατοικίας στην περιοχή Αναβύσσου Αττικής.

1999: Όμορα αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 5,2 στρεμμάτων στο Μικροχώρι Καπανδριτίου Αττικής, πλησίον αυτού, που κατά τα εν συνεχεία είχε η σύζυγός μου αποκτήσει αιτία γονικής παροχής από την μητέρα της.

Σημειώνεται στο σημείο αυτό ότι ήδη από το καλοκαίρι (Ιούλιο) του έτους 1999, δηλαδή πολύ πριν την είσοδό μου στην πολιτική, και δη ένα χρόνο και πλέον, πριν μου προταθεί να αναλάβω τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος της “Νέας Δημοκρατίας” και, σχεδόν, πέντε (5) ολόκληρα χρόνια πριν γίνω βουλευτής και Υπουργός, κίνησα την διαδικασία για την έκδοση άδειας οικοδομής για οικία 217,50 τ.μ. (με υπόγειο 170,80 τ.μ) στο Μικροχώρι Καπανδριτίου Αττικής.

Το επόμενο δε έτος (2000), όταν και εκδόθηκε η οικεία οικοδομική άδεια, ξεκίνησαν και οι εργασίες κατασκευής, τα έξοδα της οποίας καλύφθηκαν κατά την εξέλιξη των εργασιών από τα έως τότε εισοδήματά μας, αλλά και στη συνέχεια και με δάνεια που έλαβα συνολικού ύψους 117.388 ευρώ (τα έτη 2001 και 2002) από την τράπεζα “Alpha Bank”, τα οποία και συνεχίζω να αποπληρώνω.

4. Μετά την είσοδό μου στην πολιτική (25/8/2000) απέκτησα:

2006: Το 50% (ή ½ εξ αδιαιρέτου) ενός ισογείου διαμερίσματος 183,10 τ.μ (με υπόγειο 66,8 τ.μ) σε πολυκατοικία κατασκευής του 1970, στο Ψυχικό με αντικειμενική αξία κτήσης 474.287 ευρώ, πλην, όμως, η πραγματική αξία αγοράς, που αυτονοήτως συμπεριελήφθη στην δήλωσή μου «πόθεν έσχες», αλλά και δηλώθηκε στην εφορία ήταν 720.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι ακόμη και σήμερα, τρία (3) έτη και πλέον μετά, η αντικειμενική του αξία υπολείπεται ακόμη της άνω πραγματικής και κατά την αγορά του ακινήτου δηλωθείσης, ανέρχεται δε στο ποσό των 595.779 ευρώ. Σημειώνεται, επίσης, ότι η αγορά έγινε με δάνεια που λάβαμε τόσον εγώ (300.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων), όσο και η σύζυγός μου (300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς), καθώς και με την καταβολή ποσού της τάξεως των 120.000 ευρώ, προερχομένου από τα εισοδήματά μας.

5. Ακίνητα αποκτηθέντα από την σύζυγό μου Μάρα Ζαχαρέα:

1994: Γονική παροχή (από την μητέρα της) αγροτεμαχίου 2 στρεμμάτων στο Μικροχώρι Αττικής, εξ αδιαιρέτου κατά ποσοστό πενήντα (50%) τοις εκατό.

1996: Αγροτεμάχιο 488 τ.μ και κτίσμα 80 τ.μ στο χωριό Νικάνδρι Λακωνίας κατά ψιλή κυριότητα (με επικαρπωτή τον πατέρα της).

1997: Αγροτεμάχια 145 τ.μ και 120 τ.μ και κτίσμα 46 τ.μ, εφαπτόμενα του προαναφερθέντος στο χωριό Νικάνδρι Λακωνίας (με επικαρπωτή τον πατέρα της).

2006: Το 50% (ή ½ εξ αδιαιρέτου) της προαναφερθείσας οικίας μας στο Ψυχικό.

2007: Ισόγειο διαμέρισμα 63,77 τ.μ (με υπόγειο 59,10 τ.μ) στο Υστέρνι Πάρου με αντικειμενική αξία κατά την ημερομηνία αγοράς 93.775,68 ευρώ, πλην, όμως, η πραγματική αξία αγοράς, που αυτονοήτως δηλώθηκε στην εφορία ήταν το ποσό των 275.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι ακόμη και σήμερα, η αντικειμενική του αξία υπολείπεται ακόμη της άνω πραγματικής και κατά την αγορά του ακινήτου δηλωθείσης, ανέρχεται δε στο ποσό των 101.411 ευρώ. Η αγορά, τέλος, έγινε με δάνειο 275.000 ευρώ, ληφθέν από την τράπεζα “Alpha Bank”.

6. Σε σχέση, τέλος, με την οικονομική μου κατάσταση εξ απόψεως εισοδημάτων, που εν μέρει – πλέον, δηλαδή, του τραπεζικού δανεισμού – χρηματοδότησαν την απόκτηση των άνω ακινήτων, πρέπει να επισημανθεί ότι σε αντίθεση με ό,τι οι εναγόμενοι προσπαθούσαν να μεταδώσουν στο τηλεοπτικό κοινό, από τα πρώτα κιόλας βήματα της δημοσιογραφικής μου καριέρας μου ευτύχησα να είμαι ένας από τους πιο καλά αμειβόμενους επαγγελματίες του χώρου. Ενδεικτικώς:

α) Το έτος 1987, όταν ο βασικός μηνιαίος μισθός ενός δημοσιογράφου κυμαινόταν από 50.700, έως 56.300 δρχ., εισέπραττα μηνιαίως από τον ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ποσά από 200.000, μέχρι 250.000 δραχμές και από την «Ελευθεροτυπία» από 70.000, έως 100.000 δραχμές. Δηλαδή οι μηνιαίες αποδοχές μου τότε ήταν εξαπλάσιες του μέσου όρου της οικείας συλλογικής σύμβασης.

β) Το έτος 1991, οι ετήσιες αποδοχές μου από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» ανήλθαν στο ποσό των 3.524.355 δρχ και από τον σταθμό «Mega» σε αυτό των 2.598.371 δρχ. Συνολικά, δηλαδή, ποσό ετήσιων απολαβών 6.116.726 δρχ., όπερ σημαίνει 509.727 δρχ. μηνιαίως. Την ίδια εποχή ο βασικός μηνιαίος μισθός ενός δημοσιογράφου κυμαινόταν από 88.350, έως 98.100 δρχ..

γ) Το έτος 1994 τα συνολικά μηνιαία εισοδήματα μου ανέρχονταν στο ποσό των 4.008.000 δρχ, αναλυόμενα ως εξής: Ποσό 2.508.000 δρχ. από το «Mega» και 1.500.000 δρχ από την εφημερίδα «Νέα Μεσημβρινή».

Συνεπώς ακριβώς δέκα (10) χρόνια πριν εκλεγώ βουλευτής και γίνω Υπουργός τα μηνιαία εισοδήματά μου ήταν 4.008.000 δρχ. ήτοι 11.788,23 ευρώ, δηλαδή διπλάσια της βουλευτικής αποζημίωσης ενός βουλευτή σήμερα και 24,2 φορές πάνω από τον τότε βασικό μισθό ενός δημοσιογράφου.

δ) Να σημειωθεί ότι μόνον για το έτος 1999, τον τελευταίο χρόνο της επαγγελματικής μου απασχόλησης ως δημοσιογράφου, δηλαδή πέντε (5) ολόκληρα χρόνια πριν γίνω βουλευτής και Υπουργός, τα δηλωθέντα οικογενειακά μου εισοδήματα ανήλθαν στο ποσό των 288.163 ευρώ, δηλαδή περίπου σε αυτό των 100.000.000 δραχμών, τότε.

Άλλωστε είναι ευρύτερα γνωστό, πολλώ μάλλον μεταξύ των συναδέλφων μου δημοσιογράφων, ότι ως δημοσιογράφος εργάστηκα επί σχεδόν είκοσι (20) έτη, τα περισσότερα δε από αυτά στην τηλεόραση, με υψηλές αποδοχές. Άλλα τόσα χρόνια εργάστηκε, έως την πρόσφατη αποχώρησή της από την δημοσιογραφία, επίσης με υψηλές αποδοχές και η σύζυγός μου.

Τέλος, δι΄ ενός απλού μαθηματικού υπολογισμού δια του αθροίσματος δηλαδή των εισοδημάτων μου (συμπεριλαμβανομένων και αυτών της συζύγου μου) από το 1995, μέχρι και το 2003, όπως αυτά νομίμως έχουν δημοσιοποιηθεί δια των δηλώσεων «πόθεν έσχες» αποδεικνύεται ότι τα οκτώ (8) αυτά έτη τα οικογενειακά μας εισοδήματα ανήλθαν στο ποσό των 1.306.809 ευρώ, ποσό που προφανώς και βρίσκεται σε πλήρη αντιστοιχία προς τις δαπάνες στις οποίες υποβληθήκαμε.

Καθίσταται, έτσι εκ των ανωτέρω ανάγλυφα προφανές ότι όχι απλώς δεν «πλούτισα δια της πολιτικής», μπαίνοντας σε αυτήν ως «μέτριος δημοσιογράφος και άφραγκος ή, έστω, με μέτρια οικονομικά», όπως συκοφαντικά μου προσήψαν εν χορώ οι εναγόμενοι, αλλά, αντιθέτως, ότι εισήλθα σε αυτή, όντας ένας επιτυχημένος επαγγελματίας και σε πολύ καλή εντεύθεν οικονομική κατάσταση.

ΙV. Οι ψευδείς αναφορές των εναγομένων και η δόλια στόχευσή τους.

α. Όλα τα προεκτεθέντα αναδεικνύουν ως απολύτως ψευδείς και συκοφαντικούς τους διαρρήδην ισχυρισμούς των τριών πρώτων εναγομένων περί του υποτιθέμενου «αθέμιτου πλουτισμού» μου κατά την διάρκεια της πολιτικής μου σταδιοδρομίας. Ειδικότερα:

Πρώτον, ουδόλως απέκτησα πέντε σπίτια μετά την ενασχόλησή μου με την πολιτική. Επίσης, ουδέποτε απέκτησα τρεις βίλες μετά την είσοδό μου σε αυτήν. Ούτε και έχω σήμερα τρεις βίλες.

Οιοσδήποτε στοιχειωδώς καλόπιστος συμβουλευθεί τους άνω πίνακες μπορεί με απλούστατους ημερολογιακούς υπολογισμούς να συμπεράνει ότι από τα πέντε σπίτια, που μου καταλογίζεται ότι εξασφάλισα εκ της πολιτικής, τρία διαμερίσματα (τα δύο στην Καισαριανή και το ένα στην Ανάβυσσο) τα είχα αποκτήσει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1980 και εντεύθεν, και δη το έτος 1988 το ένα και το 1993 τα άλλα δύο. Ήτοι, από δώδεκα, έως και πέντε χρόνια προ της ενάρξεως της πολιτικής μου σταδιοδρομίας (2000), καθώς και από δεκαεπτά, έως δέκα χρόνια πριν εκλεγώ βουλευτής και γίνω Υπουργός Επικρατείας (2005).

β. Επίσης, πουθενά σε όλην την μεθοδευμένη και από κοινού συκοφάντησή μου στην επίμαχη εκπομπή δεν έγινε αναφορά στο (προδήλως άξιο λόγου) γεγονός ότι τα όμορα αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 5,2 στρεμμάτων στο Μικροχώρι Καπανδριτίου Αττικής, επί των οποίων και κτίστηκε η περίφημη «βίλα», τα είχα αποκτήσει ήδη από το έτος 1999. Όπως, επίσης, ότι βρίσκονταν πλησίον άλλου αγροτεμαχίου, που κατά ιδανικό μερίδιο ½ είχε αιτία γονικής παροχής αποκτήσει η σύζυγός μου ήδη από το 1994.

γ. Έτι πλέον, «περιττό» θεώρησαν οι εναγόμενοι να μνημονεύσουν ότι το ίδιο έτος, που αποκτήθηκε η γη (1999), κίνησα και την διαδικασία για την έκδοση άδειας οικοδομής. Ήδη, δηλαδή, πέντε χρόνια (5) χρόνια, σχεδόν, πριν γίνω βουλευτής και Υπουργός Επικρατείας. Τα δε έξοδα της κατασκευής αυτής καλύφθηκαν από τα έως τότε εισοδήματά μας, αλλά και στην συνέχεια κατά τα επόμενα έτη με δάνεια από την τράπεζα Alpha Bank (2001 και 2002), που έλαβα συνολικού ύψους 117.388 ευρώ.

δ. Περαιτέρω, σε ό,τι αφορά το διαμέρισμα στο Ψυχικό, που εξ ημισείας με την σύζυγό μου απέκτησα εν έτει 2006, σε πολυκατοικία κατασκευής του 1970, ομοίως και πάλι αποσιωπήθηκε το εξής ουσιώδες γεγονός:

Ότι η αγορά του, που έγινε κατά τρόπο ανεπίληπτο και με τίμημα απολύτως αληθές και ανταποκρινόμενο στην πραγματική αξία του διαμερίσματος, έγινε κατά κύριο λόγο με δάνεια που λάβαμε τόσον εγώ (300.000 ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων), όσο και η σύζυγός μου (άλλες 300.000 ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς), τα οποία και αποπληρώνουμε ακόμη. Και ότι μόνον ένα πολύ μικρό μέρος της τάξεως των 120.000 ευρώ, υπολειπόμενο του 1/5 του συνολικού τιμήματος καταβλήθηκε εξ ιδίων, από εισοδήματά μας, γνωστά σε όλους και ασφαλώς δικαιολογούντα αυτήν την καταβολή.

ε. Τέλος, αναφορικά με το ακίνητο της συζύγου μου στην περιοχή Υστέρνι της Πάρου και στην περίπτωση αυτή αποσιωπήθηκε ότι έγινε εκ μέρους της λήψη τραπεζικού δανείου της τάξεως των 275.000 ευρώ για την πλήρη χρηματοδότηση της αγοράς του, η δε εξόφληση του δανείου συνεχίζεται και σήμερα ακόμη από τα εισοδήματά της.

στ. Το κυριότερο όλων, όμως, έγκειται στην δόλια απόκρυψη από το τηλεοπτικό κοινό, που υποτίθεται ότι ενημέρωναν οι εναγόμενοι, του εξής αυτονόητα σημαντικού γεγονότος:

Ότι τόσο στην περίπτωση του εξ ημισείας με την σύζυγό μου παλαιού ισόγειου διαμερίσματος του Ψυχικού, όσο και σε αυτήν του εξοχικού της στην Πάρο, όχι απλώς δεν υπήρξα «κλέφτης», όπως αναιδώς και με εμπάθεια με χαρακτήριζαν εν χορώ, αλλά και οι δύο κάναμε αυτό, που εν πάση περιπτώσει – για να εκφραστώ μετριοπαθώς – αφίσταται πολύ του μέσου όρου και του συνήθως συμβαίνοντος επί αγοραπωλησιών ακινήτων:

Δηλώσαμε, όπως ωφείλαμε, όλο το πραγματικό τίμημα της κάθε συναλλαγής, που υπερέβαινε κατά πολύ κατά τα προεκτεθέντα την αντικειμενική αξία, στην οποία και λαμβάνουν χώρα οι πλείστες των συναλλαγών. Αυτό, βεβαίως, προδήλως δεν εναρμονιζόταν με την συκοφαντική εικόνα, που φιλοτεχνούσαν για το πρόσωπό μου οι εναγόμενοι, αυτή, δηλαδή, του «κλέφτη και του ανέντιμου πολιτικού», που εκμεταλλεύτηκε επί τριετία την πολιτική του θέση για να πλουτίσει «αθεμίτως». Οπότε και σκοπίμως παραλείφθηκε σε όλην την εκπομπή να αναφερθεί έστω και από έναν εξ αυτών.

ζ. Υπέρ πάντα ταύτα, όμως, ό,τι δεν πρέπει να διαφύγει την προσοχή του Δικαστηρίου σας είναι εν κατακλείδι και το εξής:

– Πως ό,τι αποκτήσαμε, τόσο εγώ, όσο και η σύζυγός μου, ανεξαρτήτως του ότι αποκτήθηκε σταδιακά και με το πέρασμα πολλών ετών, το αποκτήσαμε εργαζόμενοι σκληρά αμφότεροι ως δημοσιογράφοι, επιτυχημένοι στον χώρο τους, αλλά και καταξιωμένοι, φρονώ, στην συνείδηση του κόσμου, έχοντες, μάλιστα, εισοδήματα, που δικαιολογούσαν απολύτως τις αγορές αυτές. Άρα, ούτε «από τον δρόμο με μάζεψαν, για να με βάλουν στα σαλόνια», όπως ο δεύτερος των εναγομένων ισχυρίστηκε (ώρα 06.58), ούτε «άφραγκος» ήμουν όταν εισήλθα στον πολιτικό στίβο, όπως ο πρώτος των εναγομένων σκαιότατα ισχυρίστηκε (ώρα 06.08), ούτε ανέντιμος «κλέφτης», που κάνει βίλες εκ της πολιτικής του θέσης.

– Ότι, περαιτέρω, αυτά μας τα εισοδήματα, και κατά το παρελθόν ήταν, αλλά και σήμερα ακόμη συνεχίζουν να είναι γνωστά και προσβάσιμα σε όλους τους ενδιαφερόμενους, προεχόντως δε στους εναγομένους ως δημοσιογράφους, ούτως ώστε να επαληθεύσουν την αλήθεια της ανωτέρω επισήμανσης περί καλυπτόμενων από το «πόθεν έσχες» μας συναλλαγών και περιουσιακής μας κατάστασης.

– Ότι, επιτέλους, οι συναλλαγές αυτές, που διενεργήθηκαν με ευλαβική προσήλωση στην νομιμότητα, όπου και όποτε χρειάστηκε (και αυτό συνέβη πολλάκις) υποστηρίχθηκαν από τραπεζικό δανεισμό, ομοίως γνωστό και εμφανή σε όλους, χωρίς να επαληθεύεται το υπό των εναγομένων απαξιωτικώς λεγόμενο ότι … « … ο Ρουσόπουλος ήταν ο Υπουργός με την μοναδική ικανότητα να έχει πάρει πέντε (5) σπίτια σε τρία/τέσσερα χρόνια … » … .

– Ότι, δηλαδή, υπό τα άνω εκτεθέντα, η περιουσιακή μας ανέλιξη ως οικογενείας – καθ΄ εαυτήν επ΄ ουδενί, ασφαλώς, κατακριτέα ή επιλήψιμη – κάθε άλλο παρά στην πολιτική ιδιότητά μου και την διατυπούμενη αθέμιτη εκμετάλλευσή της οφείλεται.

VI. Η πλήρης γνώση των εναγομένων.

1. Όλες αυτές δε τις παραμέτρους του ζητήματος οι εναγόμενοι όχι απλώς ώφειλαν και ηδύναντο ως δημοσιογράφοι κατά στοιχειώδες δημοσιογραφικό καθήκον έρευνας να τις έχουν πληροφορηθεί και να τις εκθέσουν προς ενημέρωση του κοινού τους, αλλά, αντιθέτως, τις γνώριζαν κατά τρόπο θετικό προ της επίμαχης εκπομπής τους. Και ενσυνειδήτως τις απέκρυψαν, στρεβλώνοντας την πραγματικότητα με σκοπό την δημόσια διαπόμπευσή μου. 2. Αυτό δε, διότι όλα όσα ανωτέρω εν γένει ανέφερα περί της περιουσίας μου, αλλά και ειδικώς επί των ακινήτων εμού και της συζύγου μου, όπως επίσης και περί του τρόπου και χρόνου κτήσεως αυτών είχαν αποτελέσει περιεχόμενο δημόσιας δήλωσής μου προς τον τύπο, που είχα εκδώσει ήδη από τα τέλη του μηνός Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους (2008).

Η οποία, μάλιστα, είχε δημοσιευθεί σε όλες σχεδόν τις εφημερίδες (ενδεικτικώς αναφέρονται οι εφημερίδες «Τα Νέα» της 22.9.2008, «Καθημερινή» της 23.9.2008, «Απογευματινή» της 23.9.2008, «Το Βήμα» της 23.9.2008 κ.α).

3. Και βεβαίως εφημερίδες οι εναγόμενοι και οφείλουν να διαβάζουν, αλλά και πράγματι εκ της ιδιότητάς τους διαβάζουν. Πολλώ μάλλον διαβάζουν τα σε αυτές δημοσιεύματα, που σχετίζονται με τα δημόσια πρόσωπα. Έτι ειδικότερα, με εκείνα τα δημόσια πρόσωπα, που αυτοί οι ίδιοι (οι εναγόμενοι) επί εβδομάδες ολόκληρες καθημερινώς από την τηλεόραση «λιθοβολούν», όπως υπήρξα εγώ. Συνεπώς, αμέσως μόλις δημοσιεύθηκαν οι απαντήσεις μου, εν πολλοίς μάλιστα αφορώσες στον δικό τους λίβελο, οι εναγόμενοι τις πληροφορήθηκαν. Εντούτοις, όμως, τις απέκρυψαν, επιλέγοντας την οδό της συκοφάντησης και της σπίλωσης. Γι΄ αυτό και σε σχετική εξώδικη δήλωσή μου αναφορικά με τα όσα συκοφαντικά για το πρόσωπό μου διελήφθησαν στην επίμαχη εκπομπή τους, η οποία τους επιδόθηκε την 14.1.2009, οι τρεις πρώτοι εναγόμενοι ουδέποτε απήντησαν, επιλέγοντας την οδό της ένοχης σιωπής.

4. Για να μην μένει δε καμία αμφιβολία περί της θετικής γνώσης των εναγομένων ως προς την ανακρίβεια των ισχυρισμών τους, ας σημειωθούν και τα εξής δύο επιπρόσθετα στοιχεία:

Πρώτον, οι εναγόμενοι όχι απλώς διαβάζουν τις εφημερίδες και ενημερώνονται από αυτές ως παλαιοί και έμπειροι δημοσιογράφοι, αλλά παρουσιάζουν κιόλας τα πρωτοσέλιδα αυτών καθημερινώς στην εκπομπή τους (!). Υπό το δεδομένο δε ότι η επίμαχη (απαντητική) δημόσια δήλωσή μου προς τον τύπο καταχωρήθηκε σε πρωτοσέλιδο τουλάχιστον στις άνω υπό 2΄ εφημερίδες, που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή τους της ίδιας ημέρας, είναι αυτονόητο ότι το διάβασαν.

5. Εν πάση περιπτώσει, το ότι οι εναγόμενοι γνώριζαν τις απαντήσεις μου, εντεύθεν και την ανακρίβεια των ισχυρισμών τους, προκύπτει ανάγλυφα προφανώς και εκ της δηλώσεως του τρίτου εξ αυτών στην επίμαχη εκπομπή (ώρα 6.58 – 7.01), ο οποίος επί λέξει δηλώνει:

… « … Εμφανίστηκε με περιουσία που δεν έπρεπε να την έχει με τα χρόνια που έχει. Αυτά περί φορολογικών δηλώσεων όλα είναι νομιμοφανή από κει και πέρα ας μας δείξουν έναν ακόμη άνθρωπο που τα έχει κάνει αυτά … » …

Δηλαδή, σχολιάζει εντελώς αθεμελίωτα και προσβλητικά για εμέ ότι ναι μεν έχουν δοθεί εκ μέρους μου τα ανωτέρω φορολογικά στοιχεία περί του «πόθεν έσχες» και περί των κατά τα έτη δηλωθέντων εισοδημάτων μας, πλην όμως αυτός τα προσπερνά, καθώς – ελαφρά τη καρδία – τα κρίνει απλώς … «νομιμοφανή» (sic).

6. Όλως επικουρικώς και καθ΄ υποφοράν, ας μου επιτραπεί απλώς να επισημάνω ότι ακόμη και αν κανείς προς στιγμήν υιοθετήσει την εκδοχή ότι οι εναγόμενοι δεν είχαν την κατά τα άνω θετική γνώση της ανακρίβειας των ισχυρισμών τους, εντεύθεν και ότι υπάρχει απλή δυσφήμηση, γεγονός, που αρνούμαι κατηγορηματικά, εντούτοις ο άδικος χαρακτήρας της συμπεριφοράς τους δεν αίρεται για τους εξής λόγους. Ειδικότερα:

… “ … Από το συνδυασμό των διατάξεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 367 Π.Κ συνάγεται ότι αίρεται καταρχήν ο άδικος χαρακτήρας της απλής δυσφήμησης και όταν η προσβλητική της τιμής και της υπόληψης εκδήλωση γίνεται από δικαιολογημένο ενδιαφέρον, τέτοιο δε δικαιολογημένο ενδιαφέρον έχει και ο δημοσιογράφος, ως προς τη δημοσίευση, υποστήριξη ή διάδοση ειδήσεων σχετικών με τις πράξεις και τη συμπεριφορά προσώπων για τα οποία ενδιαφέρεται το κοινωνικό σύνολο, ώστε να είναι επιτρεπτά δημοσιεύματα με σκοπό την πληροφόρηση, ενημέρωση και κατατόπιση του κοινού, έστω και αν συνοδεύονται από οξεία κριτική και δυσμενείς χαρακτηρισμούς των προσώπων στα οποία αναφέρονται. Αλλά και στην περίπτωση αυτή δεν αίρεται ο άδικος χαρακτήρας της πράξης της δυσφήμησης, όταν το δημοσίευμα (ή οι ειδήσεις ή η εκπομπή, όπως εδώ) υπερβαίνει το αντικειμενικώς αναγκαίο μέτρο προς ικανοποίηση του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος για την ενημέρωση του κοινού, η οποία θα πρέπει όμως να γίνεται με βάση αληθινά – και όχι ψευδή ή παραπλανητικά – γεγονότα, ως προς το περιεχόμενο του κειμένου ή των ειδήσεων του δημοσιογράφου, χωρίς τη χρήση του οποίου μέτρου δεν θα ήταν δυνατή η ικανοποίηση του παραπάνω δικαιολογημένου ενδιαφέροντος με άλλο τρόπο εκφράσεως ή κυρίως με ηπιότερες εκφράσεις.

Ιδίως αν πρόκειται για δημοσίευμα (ή για τηλεοπτική εκπομπή) που έντονα θίγει την τιμή και την υπόληψη του αναφερομένου σ’ αυτό, όταν ο συντάκτης του ή ο παρουσιαστής δεν φρόντισε προηγουμένως να εξακριβώσει την αλήθεια δυσφημιστικών γεγονότων, δεν μπορεί να θεωρεί ως επιβεβλημένο μέσο ασκήσεως του έργου του το δημοσίευμα (ή τηλεοπτική εκπομπή) με το οποίο παραδίδεται σε δημόσια ανυποληψία το πρόσωπο που αμέσως συνδέεται με τα γεγονότα, διότι υπάρχει στην περίπτωση αυτή προφανής δυσαναλογία μεταξύ της κοινωνικής αποστολής του τύπου (και της τηλεόρασης) για τη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης, με βάση πραγματικά γεγονότα, και της βλάβης που προκαλείται στην τιμή και την υπόληψη του θιγομένου. Γι’ αυτό, αν συντρέχει τέτοια περίπτωση, δεν αίρεται ο άδικος χαρακτήρας της πράξης του δημοσιογράφου (ΑΠ 1147/1998 ΝοΒ 47, 112) …” …

Στην προκειμένη δε περίπτωση πλήρως προκύπτει:

α) Ότι υπήρχε σαφές γραπτό ιστορικό, που αποτέλεσε περιεχόμενο ειδικής δημόσιας δήλωσής μου προς τον τύπο, εν σχέσει προς την ένδικη υπόθεση, στο οποίο οι ανωτέρω δημοσιογράφοι εν πάση περιπτώσει – υπό την άκρως επιεική γι΄ αυτούς εκδοχή της μη θετικής γνώσης – δεν επιχείρησαν πρόσβαση προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες ως προς την πραγματικότητα των παρουσιαζομένων υπ’ αυτών γεγονότων.

β) Ότι από το ως άνω γραπτό ιστορικό, την ειδική δημόσια δήλωση και τις υφιστάμενες δηλώσεις πόθεν έσχες, προέκυπτε κατά τρόπο αναμφίβολο η αναλήθεια των προαναφερθέντων συκοφαντικών ισχυρισμών και

γ) Ότι με την επίδικη εκπομπή προκλήθηκε καίρια βλάβη στην τιμή και την υπόληψή μου, αφού εμφανίστηκα να έχω πλουτίσει δια της πολιτικής, μάλιστα δε και παρανόμως.

Συνεπώς, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, όλως επικουρικώς, ήτοι για την αδόκητη περίπτωση, που δεν ήθελε κανείς δεχθεί ότι οι εναγόμενοι είχαν θετική γνώση του ψεύδους των υπ΄ αυτών κακόβουλα λεχθέντων, δεν αίρεται ο άδικος χαρακτήρας της πράξης τους (έστω και αν φέρει τον χαρακτήρα της απλής δυσφήμησης – εξύβρισης).

VΙΙ. Η αγωγική αξίωσή μου.

Από την παραπάνω εκπομπή εβλάβη βαρύτατα η τιμή και η υπόληψή μου, για τους ειδικότερους λόγους που εκτίθενται ανωτέρω κατά σχολιασμό ενός εκάστου των επιμάχων σημείων της.

Επιβάλλεται δε για την πληρότητα των προεκτεθέντων να τονισθεί ότι ουδεμία, βεβαίως, προσπάθεια διασταύρωσης και επαλήθευσης, έγινε εκ μέρους των εναγομένων, των υπ΄ αυτών διατυπωθέντων, τα οποία, βεβαίως, και για την υποθετική περίπτωση, που ήθελε δεχθεί κανείς ότι αγνοούσαν την αλήθεια, ευκολότατο ήταν να διασταυρωθούν, όπως εκ του νόμου και της δημοσιογραφικής δεοντολογίας είχαν καθήκον οι εναγόμενοι.

Εντούτοις, ουδέποτε αυτό έγινε, απλούστατα διότι ούτε πρόθεση ενημέρωσης οιαδήποτε υπήρξε ποτέ από πλευράς των εναγομένων, ούτε (στοιχειωδώς) συνετή ή επαγγελματική δημοσιογραφική κάλυψη, ούτε άλλο τι, αλλά αποκλειστικά και μόνον μεθοδευμένη και κακόβουλη πρόθεση κατασυκοφάντησής μου ως πολιτικού και παράδοσής μου σε δημόσια ανυποληψία.

Ενόψει όλων αυτών πρέπει να μου επιδικασθεί το – ελάχιστο κατά νόμον ποσό για τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβελείας -, ήτοι το ποσό των διακοσίων ενενήντα τριών χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήντα (293.470) ευρώ, το οποίο οι εναγόμενοι υποχρεούνται να μου καταβάλουν, ευθυνόμενοι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος τούτων (926 Α.Κ), ως δέουσα χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης, που υπέστην από τις παράνομες και υπαίτιες κατά τα άνω πράξεις και παραλείψεις τους.

Και βεβαίως επιφυλάσσομαι να διαθέσω το επιδικασθησόμενο ποσό στο σύνολό του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, αφού, βέβαια, δεν επιδιώκω με την παρούσα οιοδήποτε υλικό όφελος, αλλά την αποκατάσταση της τιμής μου.

Το ποσό αυτό είναι επιπλέον απολύτως εύλογο και ενόψει της βαρύτατης προσβολής που υπέστην στην τιμή και την υπόληψή μου ως δημοσιογράφος, βουλευτής και τέως Υπουργός Επικρατείας. Επίσης, καθοριστικότατοι παράγοντες στον προσδιορισμό του είναι τόσο η ένταση του δόλου των εναγομένων δημοσιογράφων, η σε εθνικής εμβελείας διαπόμπευσή μου και η έκνομης φύσεως στόχευσή τους, όσο και η δική μου προσωπική κατάσταση, σε σχέση με την επαγγελματική ιδιότητα, προσωπική και περιουσιακή κατάσταση των εναγομένων.

Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η περιουσιακή επιφάνεια ιδίως της εναγόμενης εταιρίας επισημαίνεται ότι ποσοστό 66,6% του μετοχικού της κεφαλαίου πωλήθηκε στη γερμανική εταιρία «RTL Group Central & Eastern Europe Gmbh» έναντι του ποσού των 125,7 εκ. ευρώ. Η αξία, δηλαδή, της τέταρτης εναγόμενης εκτιμήθηκε αντικειμενικώς και η ενδιαφερόμενη αγοράστρια κατέληξε με τεχνοκρατικά κριτήρια στην αποτίμηση αυτή. Είναι προφανές ότι για την εν λόγω αποτίμηση ελήφθησαν υπόψη προεχόντως και τα εν γένει έσοδα, αλλά και αυτά από διαφημίσεις, που αποτελούν και την κύρια πηγή εσόδων ενός τηλεοπτικού σταθμού.

VΙΙΙ. Νομική βάση της παρούσης αγωγής.

α. Από τα άρθρα 57 εδ. α’, 59, 914, 919, 920 και 932 Α.Κ, σε συνδυασμό με τα άρθρα 361, 362 και 363 Π.Κ, συνάγεται ότι όποιος παράνομα προσβάλλεται στην προσωπικότητά του, νοουμένης αυτής ως το προστατευόμενο από το Σύνταγμα (άρθρο 2 § 1) σύνολο των αξιών που απαρτίζουν την ουσία του ανθρώπου, και ειδικότερα προσβάλλεται στην προστατευόμενη από το Σύνταγμα (άρθρο 5 § 2) τιμή και υπόληψή του, έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Σε περίπτωση δε που η προσβολή υπήρξε και υπαίτια, όπως εν προκειμένω, το δικαστήριο μπορεί, επιπλέον, αφού λάβει υπόψη το είδος της προσβολής, να καταδικάσει τον προσβολέα να ικανοποιήσει την ηθική βλάβη εκείνου που έχει προσβληθεί.

β. Η ευθύνη της τετάρτης των εναγομένων ερείδεται επίσης και στις διατάξεις του μόνου άρθρου του ν. 1178/81, που τροποποιήθηκε με το άρθρ. 32 παρ. 1 ν. 1941/91, με το μόνο άρθρο του ν. 2243/94 και με το άρθρο 4 ν. 2328/95, κατά τις οποίες “ο ιδιοκτήτης παντός εντύπου υποχρεούται εις πλήρη αποζημίωσιν δια την παράνομον περιουσιακήν ζημίαν ως και εις χρηματικήν ικανοποίησιν για την ηθικήν βλάβην, αι οποίαι υπαιτίως επροξενήθησαν δια δημοσιεύματος θίγοντος την τιμήν ή την υπόληψιν παντός ατόμου, έστω και αν η κατά το άρθρον 914 του ΑΚ υπαιτιότης, ή κατά το άρθρον 919 του ΑΚ πρόθεσις και η κατά το άρθρον 920 του ΑΚ γνώσις ή υπαίτιος άγνοια συντρέχει εις τον συντάκτην του δημοσιεύματος ή εάν ούτος είναι άγνωστος, εις τον εκδότην ή τον διευθυντήν συντάξεως του εντύπου’’.

γ. Περαιτέρω, με το άρθρο 4 § 10 του ν. 2328/1995 ορίζεται ότι «στο άρθρο µόνο του ανωτέρω ν. 1178/1981 υπάγονται και οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθµοί», ότι «στα κατά το ν. 1178/1981 “δηµοσιεύµατα” περιλαµβάνονται και οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκποµπές και προκειµένου για τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθµούς, ως “εκδότης” νοείται ο νόµιµος ή οι περισσότεροι νόµιµοι εκπρόσωποι της αδειούχου εταιρίας, ως “διευθυντής” ο υπεύθυνος προγράµµατος και στις ειδησεογραφικές εκποµπές ο διευθυντής του τµήµατος ειδήσεων, ως “συντάκτης” δε του δηµοσιεύµατος ο παραγωγός ή ο δηµοσιογραφικός υπεύθυνος ή ο δηµοσιογράφος – συντονιστής ή παρουσιαστής της εκποµπής, ανάλογα µε το είδος και τη δοµή αυτής» και τέλος ότι «το προβλεπόµενο στην § 2 του άρθρου μόνου του ν. 1178/1981 ελάχιστο ποσό χρηµατικής ικανοποιήσεως, προκειµένου για τηλεοπτικούς σταθµούς εθνικής εµβελείας, καθορίζεται σε 100.000.000 δραχµές ως ελάχιστο όριο της οφειλομένης χρηµατικής ικανοποιήσεως λόγω ηθικής βλάβης του αδικηθέντος».

δ. Επειδή κατ΄ άρθρον 37 § 1 του Κ.Πολ.Δ:

… « … Όταν ενάγονται περισσότερα πρόσωπα, που συνδέονται με τον δεσμό της ομοδικίας, αρμόδιο είναι το Δικαστήριο, στην περιφέρεια του οποίου έχει την κατοικία του, και εάν δεν έχει κατοικία, την διαμονή του, οποιοσδήποτε από τους ομοδίκους …» …

Υπό τα άνω διεξοδικώς εκτεθέντα σαφώς συνάγεται ότι μεταξύ του τρίτου και της τέταρτης εναγομένης εταιρείας αφενός και των πρώτου και δεύτερου αφετέρου υφίσταται δεσμός ομοδικίας, οπότε και στοιχειοθετείται η για όλους τοπική αρμοδιότητα του Δικαστηρίου Σας.

Επειδή η αγωγή μου είναι νόμιμη και βάσιμη.

Για τους λόγους αυτούς

Και με τη ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μου κατά των εναγομένων.

Αιτούμαι

  1. Να γίνει δεκτή η παρούσα αγωγή μου.
  2. Να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να μου καταβάλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον ο καθένας τους (926 Α.Κ), για τις αιτίες που αναφέρονται στο ιστορικό της παρούσας, το – ελάχιστο κατά νόμον ποσό για τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβελείας -, ήτοι αυτό των διακοσίων ενενήντα τριών χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήντα (293.470) ευρώ, με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της παρούσης αγωγής μέχρις ολοσχερούς εξόφλησης.
  3. Να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να παραλείψουν κάθε μελλοντική προσβολή της φήμης, προσωπικότητας, τιμής και υπόληψής μου με ισχυρισμούς και χαρακτηρισμούς περιεχομένου ομοίου ή παρομοίου προς εκείνους της επιδίκου εκπομπής και
  4. Να καταδικασθούν οι εναγόμενοι, και δη εις ολόκληρον έκαστος, στην εν γένει δικαστική μου δαπάνη.

Αθήνα, 24 Μαρτίου 2009

Οι Πληρεξούσιοι Δικηγόροι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ