«Κυκλώνει» την Ελλάδα η Τουρκία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΚΤΕΛΩΝΤΑΣ ΑΝΘΥΠΟΒΡΥΧΙΑΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Ανθυποβρυχιακή άσκηση στον Ιόνιο, δυτικά της Κεφαλονιάς, με τέσσερις τουρκικές φρεγάτες που θα εξορμήσουν από τη ναυτική βάση του Δυρραχίου της Αλβανίας και ένα τουρκικό υποβρύχιο που ήδη βρίσκεται στο ναύσταθμο του Τάραντα της Ιταλίας, σχεδιάζει η Άγκυρα για το τέλος Ιουνίου.
Το τουρκικό υποβρύχιο «Inonu», τέσσερις τουρκικές φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο 40 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια της καθόδου από την Αλβανία θα διεξάγουν κοινά γυμνάσια από 26 έως 28 Ιουνίου.

Το τουρκικό υποβρύχιο «Inonu», τέσσερις τουρκικές φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο 40 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς κατά τη διάρκεια της καθόδου από την Αλβανία θα διεξάγουν κοινά γυμνάσια από 26 έως 28 Ιουνίου.

Πρόκειται για μία πρωτοφανή κίνηση πρακτικής επιβεβαίωσης της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Αλβανίας με γυμνάσια στα δυτικά της Ελλάδας. Επιβεβαιώνονται παράλληλα οι ανησυχίες των επιτελών του Πενταγώνου για οργανωμένο σχέδιο που στόχο έχει την έξοδο στρατιωτικών δυνάμεων της Τουρκίας στο Ιόνιο, με εφαλτήριο τις βάσεις που χρηματοδότησε στην Αλβανία. Στην κατεύθυνση αυτή πριν από μερικές ημέρες εγκρίθηκε άλλωστε από το κοινοβούλιο των Τιράνων ο νόμος που επιτρέπει την είσοδο και παραμονή επί των αλβανικών εδαφών ναυτικής μονάδας της Άγκυρας, ενώ προ τριμήνου οι δύο χώρες εγκαινίασαν τη βάση των υποβρυχίων στο Δυρράχιο, γιορτάζοντας την με την επίσκεψη τουρκικού υποβρυχίου.
Συγκεκριμένα, από αύριο και μέχρι τις 25 Ιουνίου τέσσερις τουρκικές φρεγάτες και ένα πετρελαιοφόρο θα βρίσκονται στα λιμάνια Δυρραχίου και Αυλώνας της Αλβανίας. Ήδη, από τις 17 του τρέχοντος μήνα στο λιμάνι του Τάραντα βρίσκεται στο πλαίσιο επισκέψεως του Ναυστάθμου του Ιταλικού Στόλου το τουρκικό υποβρύχιο «Inonu», για το οποίο μάλιστα έχει εκδοθεί ειδοποίηση για πλεύση του από 23 έως 28 Ιουνίου, σε περιοχή που κατά το ήμισυ βρίσκεται εντός του δυτικού ορίου του FIR Αθηνών, περίπου 40 ναυτικά μίλια δυτικά της Κεφαλονιάς. Στο σημείο αυτό εκτιμάται πώς κατά τη διάρκεια της καθόδου από την Αλβανία των τεσσάρων φρεγατών και του πετρελαιοφόρου θα γίνει συνεκπαίδευση με το υποβρύχιο, 26 έως 28 Ιουνίου.
Το «Inonu» είναι προγραμματισμένο να επιστρέψει στον Ελλήσποντο αρχές Ιουλίου, ενώ η ναυτική δύναμη των φρεγατών (Task Group) που απέπλευσε από το Ακσαζ επισκέπτεται λιμένες της Μεσογείου, αλλά για πρώτη φορά βρίσκεται στα σχέδια τους και η Αλβανία και μάλιστα αυτή η παρουσία μπορεί να συνδυαστεί και με ανθυποβρυχιακή άσκηση.
Από ελληνικής πλευράς το ενδιαφέρον είναι εστιασμένο στο αν οι Τούρκοι θα επιδιώξουν να κάνουν ταυτόχρονα και κάποια ενέργεια πρόκληση, όπως άσκηση έρευνας και διάσωσης. Κάτι που θα συνιστά παράβαση των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας με δεδομένο ότι η περιοχή που έχει καταγραφεί για γυμνάσια είναι εντός του FIR Αθηνών τουλάχιστον στο μισό. Σε πολιτικό επίπεδο εκτιμάται πώς η Άγκυρα επιχειρεί με την κίνηση της αυτή να επεκτείνει και στο Ιόνιο τον «τσαμπουκά» της αναδεικνύοντας τη στρατιωτική συνεργασία με την Αλβανία που επεδίωκε από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 με εντατικοποίηση της από το 1997.

ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ