Απάλλαξαν το Βενιζέλο με «σχέδιο» κατά του ΣΥΡΙΖΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απάλλαξαν το Βενιζέλο με «σχέδιο» κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Πώς τα κόμματα της συγκυβέρνησης την «έστησαν» στον Τσίπρα για να βγει «λάδι» ο Βενιζέλος – Έτοιμος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης ο Σαμαράς σε περίπτωση διαρροών

Έπειτα από μια μαραθώνια και επεισοδιακή συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερο από 16 ώρες, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε προανακριτική επιτροπή για την διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων σχετικά με την διαχείριση της λίστας Λαγκάρντ

Συγκεκριμένα 265 βουλευτές υπερψήφισαν την πρόταση των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση με την οποία παραπέμπεται ο κ. Παπακωνσταντίνου για τα αδικήματα της νόθευσης εγγράφου και της παράβασης καθήκοντος. Η προανακριτική επιτροπή η οποία θα αριθμεί 15 μέλη, θα πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της έως τις 25 Φεβρουαρίου 2013.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατάφερε να βγει… «λάδι» καθώς η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για παραπομπή του κ. Βενιζέλου συγκέντρωσε 124 ψήφους (24 «όχι» και 2 «παρών»).

Το συγκεκριμένο αποτέλεσμα αποδεικνύει πως οι βουλευτές της συγκυβέρνησης τήρησαν πιστά την κομματική γραμμήβγάζοντας αλώβητο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ από μια σκληρή δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πάντως σε ότι αφορά τον κ. Βενιζέλο αν σύσσωμη η αντιπολίτευση και οι ανεξάρτητοι ψήφιζαν υπέρ της παραπομπής του, το μίνιμουμ των ψήφων που θα έπρεπε να συγκεντρώσει ήταν 136.

Όμως τέσσερις από τους ανεξάρτητους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, Σκανδαλίδης, Λοβέρδος, Κουτσούκος, Κασσής ψήφισαν μόνον στην κάλπη που αφορούσε στον κ. Παπακωνσταντίνου. Άρα, μαζί με δύο, τους κ. Αηδόνη και Παραστατίδη που απουσίαζαν, ο αριθμός μειώνεται στους 129.

Η πρόταση των Ανεξάρτητων Ελλήνων που στηρίχθηκε από την «Χρυσή Αυγή» για παραπομπή του πρώην πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου συγκέντρωσε 80 ψήφους (με 19 «όχι» και 8 «παρών»), ενώ για τον πρώην πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο συγκέντρωσε 63 ψήφους (με 34 «όχι» και 6 «παρών»). Σημειώνεται ότι στην ψηφοφορία για τον κ. Παπανδρέου καταγράφηκαν 107 έγκυρα, 14 άκυρα και 103 λευκά ψηφοδέλτια, ενώ για τον κ. Παπαδήμο 114 έγκυρα, 7 άκυρα και 111 λευκά. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις διαφαίνεται στην περίπτωσή τους να υπήρξαν κάποιες περιορισμένες διαρροές, αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ προσανατολίστηκαν στο «λευκό».

Την είχαν «στημένη» στον ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν πως το «σχέδιο» της συγκυβέρνησης για τη σωτηρία του Ευ. Βενιζέλου λειτούργησε απόλυτα. Από την έναρξη κιόλας της συνεδρίασης η τρικομματική κυβέρνηση προσπάθησε να κερδίσει τις εντυπώσεις με μια κίνηση από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που προκάλεσε αμηχανία στο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συγκεκριμένη κίνηση, αν και δόθηκε η εντύπωση ότι ήταν αυθόρμητη, μοιάζει να ήταν συμφωνημένη με το Μαξίμου εκ των προτέρων. Στόχος ήταν να εκθέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει ως μοναδικό στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης.

Τα κόμματα της συγκυβέρνησης μέσω των διαρροών που έκαναν για τον τρόπο που θα διεξαχθεί η ψηφοφορία και τους φόβους των ψήφων που θα διέρρεαν από τα κόμματά τους, είχαν απώτερο σκοπό να εμφανιστούν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλουν να θέσουν θέμα “δεδηλωμένης”.

Με τον τρόπο αυτό καταργήθηκε η μυστικότητα της ψήφου διότι η προσέλευση βουλευτή σε κάλπες των οποίων τα πρόσωπα δεν προτείνονται για παραπομπή από το κόμμα του τον καθιστούσε αμέσως ύποπτο για κομματική απειθαρχία.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ήταν έτοιμος να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εάν υπήρχαν σημαντικές διαρροές. Από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας όμως δεν μπορούν να βγουν σαφή συμπεράσματα για διαρροές από τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.

newsbomb.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ