Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023

Σήμερα η δημόσια τελετή ορκωμοσίας Ομπάμα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

president-obama[1]Ξεκινάει σήμερα τη δεύτερη προεκλογική θητεία του στην ηγεσία των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα, με την δημόσια τελετή της ορκωμοσίας του στην Ουάσιγκτον, την οποία αναμένεται να παρακολουθήσουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι.

Ο όρκος θα δοθεί λίγα μόλις βήματα από το Καπιτώλιο σε μια ειδικά διαμορφωμένη σκηνή που έχει στηθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα, η οποία περιβάλλεται από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, για τη μεγαλύτερη γιορτή της δημοκρατίας, την ορκωμοσία του εκλεγμένου προέδρου.

Λίγο πριν το μεσημέρι ώρα Ουάσιγκτον (1700 GMT), ο Ομπάμα θα ανέβει στην πλατφόρμα κάτω από τον τεράστιο λευκό τρούλο του Καπιτωλίου, για να αποδώσει τον προεδρικό όρκο.

«Εγώ, ο Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα, ορκίζομαι να εκτελέσω πιστά το αξίωμα του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών και, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, θα διαφυλάξω, θα προστατεύσω και θα υπερασπιστώ το Σύνταγμα των Ηνωμένων Πολιτειών», θα πει για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες ο αμερικανός πρόεδρος.

Μετά την ορκωμοσία, ο Ομπάμα θα εκφωνήσει την εναρκτήρια ομιλία του, μια «άσκηση», την οποία μερικοί από τους προκατόχους του, έχουν περάσει, με πραγματικά ιστορικά κείμενα, όπως ο Τζον Κένεντι που στη δική του ορκωμοσία είχε πει: “Μην ρωτάτε τι μπορεί να κάνει η χώρα για σας, ρωτήστε τι μπορείτε να κάνετε εσείς για τη χώρα σας”.

Η πρώτη τελετή, ιδιωτική ορκωμοσία του προέδρου, έγινε στη γαλάζια αίθουσα του Λευκού Οίκου την Κυριακή το μεσημέρι,σε μια σεμνή άκρως ιδιωτική τελετή, την ακριβή ώρα και ημερομηνία που από το Σύνταγμα ορίζεται η έναρξη της προεδρικής θητείας. Η παράδοση όμως καλεί, αν η 20 Ιανουαρίου συμπίπτει με την Κυριακή, η δημόσια τελετή να αναβάλλεται για την επόμενη.

Μετά τη επίσημη ορκωμοσία του προέδρου θα ακολουθήσει σειρά τιμητικών εορταστικών εκδηλώσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ