Κατηγορηματικό όχι στον γερμανικό έλεγχο λέει η Κύπρος

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

2c5427beffd845c83fb6299f3b86ec4e_XLΤην αντίδραση της Λευκωσίας έχουν προκαλέσει γερμανικά δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Γερμανία ζητεί την αποστολή στην Κύπρο εμπειρογνωμόνων για να ελέγξουν ζητήματα ξεπλύματος χρήματος και φοροδιαφυγής.

«Δεν είναι θέμα να ελέγχει ένα κράτος ένα άλλο κράτος», δήλωσε στον «Φιλελεύθερο» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Όπως είπε, «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συγκεκριμένες διαδικασίες σε σχέση με τα θέματα που αφορούν στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και στη διαφάνεια που πρέπει να υπάρχει». «Για τον σκοπό αυτό», συμπλήρωσε, «υπάρχουν οι αντίστοιχες επιτροπές και οργανισμοί τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και διεθνώς».

Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε επίσης πως η χώρα πέρασε τις εξετάσεις σε σχέση με την υιοθέτηση των ευρωπαϊκών και των διεθνών νομοθεσιών και έχει πάρει πολύ υψηλό βαθμό και στην εφαρμογή τους.

Τελευταίο παράδειγμα, συνέχισε, «αποτελεί η έκθεση της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έγινε τον Οκτώβριο του 2011 και αξιολόγησε πολύ θετικά τη χώρα μας».

Ο κ. Στεφάνου είπε επίσης ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντιπροσωπεία του οποίου βρέθηκε στην Κύπρο στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, προχώρησε σε δική του έρευνα για το θέμα και αξιολόγησε τη χώρας σε πολύ υψηλό επίπεδο.

«Έκανε πέντε παρατηρήσεις σε επουσιώδη ζητήματα, οι οποίες εγκρίθηκαν ήδη σε νόμο από το Κοινοβούλιο. Αυτό δείχνει την αποφασιστικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αντιμετώπιση ενός διεθνούς προβλήματος, όπως είναι το ξέπλυμα χρήματος», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ