Ακάλυπτοι από 1 Φεβρουαρίου οι ασφαλισμένοι από γιατρούς και εργαστήρια, μετά το «κούρεμα» 8-20% για τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προηγουμένων ετών
Χωρίς εξωνοσοκομειακή περίθαλψη μένουν από την 1η Φεβρουαρίου οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, αφού γιατροί, εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα αίρουν την πίστωσή τους στον Οργανισμό.
Αιτία είναι η νέα απόφαση για ακόμη ένα «κούρεμα», αυτή τη φορά της τάξης του 8-20% από τον ερχόμενο Φεβρουάριο, για τα περσινά χρέη του ΕΟΠΥΥ και για τα χρέη των ταμείων που εντάχθηκαν σε αυτόν τα προηγούμενα χρόνια.
Το Συντονιστικό Όργανο όλων των φορέων που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, εκτός των φαρμακοποιών, συνεδρίασε και καταγγέλλοντας συστηματικό εμπαιγμό από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, αποφάσισε να προχωρήσει από την 1η Φεβρουαρίου σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, εάν δεν ικανοποιηθούν έως το τέλος Ιανουαρίου τα παρακάτω αιτήματα:
– Ισότιμη μεταχείριση όλων των παρόχων του Οργανισμού
– Άμεση αποπληρωμή των απαιτήσεων που αφορούν τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2012, όπως αυτές καταβλήθηκαν ήδη στους φαρμακοποιούς.
– Χρονοδιάγραμμα εξόφλησης όλων των παλαιών οφειλομένων (5ετίας), με καταληκτική ημερομηνία ανακοίνωσης τις 28/02/2013.
– Αντίστοιχη μεταχείριση στο «κούρεμα» των παλαιών οφειλών όπως των φαρμακοποιών στο 3,5% για τα οφειλόμενα έως 31/12/2011. Οι εκπρόσωποι των φορέων επισημαίνουν ότι βρίσκονται σε δυσμενέστερη οικονομική κατάσταση (οφειλές 5ετίας, μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, σταθερές τιμές από το 1991, εκπτώσεις επί του κρατικού τιμολογίου και χρήση αναλωσίμων).
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ
Αγανάκτηση και αποτροπιασμό εξέφρασε η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ μετά την απόφαση για κούρεμα 8-20% στα χρέη του ΕΟΠΥΥ, και σημείωσε πως το νέο αυτό “κούρεμα” έρχεται σε συνέχεια του κουρέματος στις ιατρικές αμοιβές από 20 σε 10 ευρώ και του κουρέματος στις τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων κατά 25%. Πρόσθεσε πως για άλλη μία φορά η πολιτική ηγεσία αδιαφορεί για τις συνέπειες των αποφάσεων στην ζωή και την επαγγελματική επιβίωση των υγειονομικών. Αν επιβληθεί αυτή η μονομερής απομείωση των οφειλών, εκατοντάδες ιατρεία και εργαστήρια θα οδηγηθούν σε αναστολή λειτουργίας και χιλιάδες εργαζόμενοι θα καταλήξουν στο ταμείο ανεργίας μαζί με το 25% του πληθυσμού που βρίσκεται ήδη εκεί.
Την στιγμή που κάποιοι μιλούν για ανάπτυξη και ρευστότητα στην αγορά, κάποιοι άλλοι συνεχίζουν να απομυζούν την εργασία και τις οικονομίες των πολιτών. Την στιγμή που κάποιοι μονομερώς “κουρεύουν”, κάποιοι άλλοι δεν αποδέχονται αντίστοιχο “κούρεμα” στα δάνεια που έχουν χορηγήσει έναντι αυτών των οφειλών, ενώ το ίδιο το κράτος αρνείται το “κούρεμα” των οφειλών των πολιτών προς την εφορία. Τραγικό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι πολλοί ιατροί, ιδιαίτερα οι εργαστηριακοί να κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και τα σπίτια τους!
Η απόφαση για 20% “κούρεμα” θα στοιχήσει στον κλάδο των ιατρικών υπηρεσιών πάνω από 300 εκ. ευρώ ! Και ενώ “κουρεύουν” τα παλαιά χρέη, τα νέα χρέη συνεχίζουν και αυξάνουν, καθώς ιατροί και εργαστήρια έχουν να πληρωθούν για ιατρικές επισκέψεις από τον Σεπτέμβριο και για ιατρικές πράξεις από τον Ιούλιο του 2012. Μόνο για το 2012, ο ΕΟΠΥΥ συνεχίζει να οφείλει πάνω από 300 εκ. ευρώ. Δεν φτάνει όμως αυτό, ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καν αποστείλει τις συμβάσεις των ιατρών στους δικαιούχους με αποτέλεσμα χιλιάδες ασφαλισμένοι να μην μπορούν να βρουν ιατρούς βασικών ειδικοτήτων.
Καταλήγοντας η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ υπογράμμισε ότι η προοπτική ολικής αναστολής υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ, από το σύνολο των ιδιωτικών παρόχων υπηρεσιών υγείας, είναι πλέον ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο!
Ο ΙΣΑ
Εκφράζοντας τη διαμαρτυρία του ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υπενθύμισε σε όλους τους ιθύνοντες που αποφασίζουν ποιος εργαζόμενος θα πληρωθεί και πόσο, ότι:
– Οι γιατροί, 3 χρόνια απλήρωτοι, έχουν καταρρακωθεί σε όλα τα επίπεδα και αντιμετωπίζουν σοβαρά πλέον πρόβλημα για την καθημερινή τους επιβίωση.
– Αυτοί οι λειτουργοί Υγείας, τόσο μέσα από την εργασία τους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, όσο και μέσα από την νοσοκομειακή περίθαλψη, στήριξαν και στηρίζουν διαχρονικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Κάλεσε λοιπόν όλους τους υπεύθυνους των αρμόδιων Υπουργείων να προβούν στην άμεση και δίκαιη αποπληρωμή των δεδουλευμένων των γιατρών: την άμεση αποπληρωμή των ιατρικών επισκέψεων των κλινικών γιατρών, των ιατρικών πράξεων των εργαστηριακών γιατρών (βιοπαθολόγων, ακτινολόγων, κλπ), αλλά και των κλινικοεργαστηριακών γιατρών, όπως γίνεται σε κάθε άλλη ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία της Ευρώπης.
Ο ΙΣΠ
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά, καταγγέλλοντας το νέο «κούρεμα» σημείωσε πως η απόφαση αυτή έχει σχέση με τη μη πληρωμή επί 3 χρόνια δεδουλευμένων ιατρικών υπηρεσιών που παρείχε ο ιατρικός κόσμος στους ασφαλισμένους και τόνισε ότι δεν θα δεχθεί καμία απόφαση που έχει ως αποτέλεσμα την «λήστευση» χιλιάδων επιστημόνων που παρείχαν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους πολίτες που έχουν πληρώσει τις εισφορές τους και που ήταν υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει, ούτε θα δεχθεί τη μη εφαρμογή των νόμων του Συντάγματος περί ισονομίας και ίσης μεταχείρισης των πολιτών. Ζήτησε άμεση καταβολή χωρίς «κούρεμα» των κατατεθειμένων δαπανών Υγείας από τους γιατρούς στα Ασφαλιστικά Ταμεία, τις οποίες όφειλαν να έχουν εκκαθαρίσει, διαφορετικά ζητούν παρέμβαση Εισαγγελέα για άσκηση δίωξης για παράβαση καθήκοντος των υπευθύνων των Ασφαλιστικών Ταμείων και όσων άλλων ενέχονται, διότι δεν δόθηκε εντολή, ούτε έγιναν οι εκκαθαρίσεις των λογαριασμών των γιατρών. Παζάρια και ανοχές ενόψει πιθανού ελέγχου δεν αποδέχεται και δεν πρέπει να αποδεχθεί.
Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία
Αντίστοιχα οι ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις, καθώς θα υποστούν κι αυτές «κούρεμα» των οφειλομένων τους παρά τα rebate, clawback κλπ, αντιμετωπίζουν διαρκώς ζητήματα επιβίωσης.
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Δ. Δέμος με δήλωσή του τόνισε τα εξής: «Μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη μάς επιφύλαξε η πρόσφατη διυπουργική σύσκεψη και η απόφαση για κούρεμα των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαμε θεατές αλλεπάλληλων και ισοπεδωτικών μειώσεων των τιμών των φαρμάκων, οι οποίες από το 72% κατρακύλησαν στο 40% της τιμής του πρωτοτύπου. Επιπλέον, αντιμετωπίσαμε το δραστικό «κούρεμα» των ομολόγων που υποχρεωθήκαμε να λάβουμε για την αποπληρωμή των νοσοκομειακών χρεών και μας επιβλήθηκε η υποχρεωτική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας.
Κι ενώ η επιβίωσή μας ήταν πια σαφώς υπό διακινδύνευση, το τελειωτικό χτύπημα το έδωσαν το rebate, το κλιμακωτό rebate και το clawback που υποχρεωθήκαμε να καταβάλλουμε προκειμένου να συνεχίσουμε να λειτουργούμε, ποσά που αντιστοιχούν συνολικά στο 20% των πωλήσεων των επιχειρήσεών μας.
Έτσι νομίζαμε, μέχρι να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα επιπλέον «κούρεμα», αυτή τη φορά των οφειλομένων του ΕΟΠΥΥ προς τη φαρμακοβιομηχανία. Τι άλλο μπορούμε πια να συμπεράνουμε πέραν του ότι κάποιοι πιστεύουν πως η επιβίωσή μας είναι ανεξάρτητη από την αυξανόμενη στέρηση των πόρων που μας επιβάλλεται. Κι όταν τελικά η ελληνική φαρμακοβιομηχανία «σβήσει», θα αναρωτιούνται γιατί δεν καταφέραμε να συνηθίσουμε τη συνταγή τους».