Πρακτικά εξεταστικής για την Siemens Πέμπτης 24 Ιουνίου 2010 (Β’ μέρος)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

siemensΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Ο κ. Οικονόμου έχει το λόγο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριοι μάρτυρες, θεωρώ χρήσιμο να σας υπενθυμίσω ότι ασχολούμαστε με την υπόθεση SIEMENS σε μία κατάσταση η οποία επιδεινώνεται διαρκώς. Αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Συνεπώς, πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο αντικείμενο. Είναι προφανές ότι η λογική της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης έχει να κάνει με την περίοδο που ο κ. Γιαννακός ήταν εκεί και όχι σε περίοδο που δεν ήταν. Κατά συνέπεια το αντικείμενό μας δεν είναι ενδεχόμενες παρανομίες που έγιναν στον ΟΣΕ ή στην ΕΡΓΟΣΕ. Εμάς μας ενδιαφέρει η SIEMENS όσον αφορά στον ΟΣΕ στην περίοδο που ήταν ο κ. Γιαννακός εκεί.
Σε αυτό το πλαίσιο, κύριε Παναγιώτου, σας παρακαλώ, να απαντήσετε στην ερώτησή μου όχι διά μακρόν. Έχει επέλθει κατά τη διάρκεια που ο κ. Γιαννακός ήταν στη διοίκηση και σε σχέση με τη SIEMENS, βλάβη του δημοσίου συμφέροντος;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Το ότι ο κ. Γιαννακός εν τη γνώση του διακηρύσσει ένα έργο, το οποίο είναι σίγουρο ότι δεν πρόκειται να εκτελεστεί, όχι στο χρόνο των οκτώ μηνών που λέμε, αλλά σε χρόνο τουλάχιστον τριών ετών, αυτό το πράγμα συνιστά από μόνο του. Δεν χρειάζεται να το αποδείξουμε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν καταλάβατε την ερώτηση. Δεν σας ζήτησα να καταλογίσετε πρόθεση. Εγώ σας ρωτώ σε τι συνίσταται η βλάβη από τις δοσοληψίες της SIEMENS κατά την περίοδο που ήταν εκεί ο κ. Γιαννακός.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η απένταξη του έργου …
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μπορεί τα θέματα να είναι περισσότερα από ένα. Να πείτε, ένα, δύο, τρία τέσσερα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η απένταξη του έργου από μόνη της…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ποιου έργου; Εγώ δεν ξέρω κανένα έργο. Δεν είμαι του ΟΣΕ, δεν είμαι νομικός. Θέλω να μου δώσετε επικεφαλίδες. Προέκυψε βλάβη από αυτό, αυτό και αυτό ή από τίποτα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η μη χρηματοδότηση του έργου μέσω των ευρωπαϊκών κονδυλίων …
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πείτε μου το έργο.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Του συγκεκριμένου που υπέγραψε σύμβαση ο κ. Γιαννακός, του 994.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Τι είναι το έργο αυτό; Πέστε μου τι ήταν. Να φτιάξουμε σιδηρόδρομο; Εξηγήστε μας ότι δεν έγινε αυτή η δουλειά και υπέστη πλήγμα το δημόσιο συμφέρον.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Λοιπόν, ανακαίνιση σιδηροδρομικής γραμμής και κατασκευή ηλεκτροκίνητης σηματοδότησης στο τμήμα Αθήνα-Πειραιά-Τρεις Γέφυρες, σύνδεση με Κόρινθο, σύμβαση 994.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εκεί λοιπόν θεωρείτε ότι υπέστη πλήγμα το δημόσιο συμφέρον.
Κύριε Γιαννακέ, το αποδέχεστε ή όχι;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Σαφώς, όχι. Αντιθέτως είχε κέρδος ο ΟΣΕ και το ελληνικό δημόσιο.
Εκείνο που έχω να σας πω είναι ότι δεν έγινε απένταξη του έργου. Το έργο Τρεις Γέφυρες-Ρέντης έπεσε η ΜΠΕ γιατί ήταν εκτός. Σας διάβασα και προχθές στην κατάθεσή μου απόσπασμα από το Συμβούλιο του Επικρατείας που έπεσε, επειδή ήταν εκτός ζώνης κατάληψης. Ήταν τέσσερις γραμμές και ήταν εκτός ζώνης κατάληψης.
Το έργο έγινε μη ώριμο και δεν εντασσόταν. Γι’ αυτό λοιπόν έγινε η επιφανειακή λύση με εθνικούς πόρους και με όρους που θα μπορούσε να επανενταχθεί τηρώντας αυστηρά όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες από τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι ιδιαίτερα αυστηρή και το έργο επανεντάχθηκε τον Ιούλιο του 2009. Αυτό μάλιστα, αν δεν κάνω λάθος, επειδή είναι εκτός της δικής μου περιόδου…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αν είναι εκτός της περιόδους σας, θα σας ρωτήσω, αν θέλω.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Έχει εισπράξει ο ΟΣΕ κάποια εκατομμύρια ευρώ.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μη μας λέτε. Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Πάντως επανεντάχθηκε το έργο. Μάλλον όχι επανεντάχθηκε…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κύριε Παναγιώτου, από αυτή τη βλάβη που υπέστη το δημόσιο, κατά την άποψή σας, τι κέρδισε η SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η SIEMENS κατά το ποσοστό που συμμετέχει…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έβγαλε λεφτά; Πήρε παραπάνω λεφτά; Τι έκανε δηλαδή; Έπρεπε να κηρυχθεί έκπτωτος και δεν κηρύχθηκε; Ποιο είναι το όφελός της; Τι κέρδισε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Κέρδισε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Ναι, αλλά τι κέρδισε; Το ότι κέρδισε το κατάλαβα, το είπατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Για τη SIEMENS μου μιλάτε τώρα;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Έχετε έρθει σε άλλη Επιτροπή, κύριε Παναγιώτου; Με συγχωρείτε, αλλά η Επιτροπή είναι για τη SIEMENS.
Το  ερώτημα είναι αν κέρδισε η SIEMENS κάτι από αυτό και τι.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όταν η SIEMENS κάποιες εργασίες που ήταν να εκτελεστούν το 2005, τις εκτελεί το 2008 ή 2009, σε σχέση με εκείνες εισπράττει κάποια λεφτά παραπάνω και κάποιες παραπάνω εργασίες. Έχει ζητήσει επιπλέον κόστος και έχω καταθέσει το έγγραφο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το έχει εισπράξει αυτό το παραπάνω κόστος;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Υπάρχει αίτημα. Το έχει ζητήσει…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άλλο το έχει ζητήσει. Το άκουσα ότι έχει ζητήσει. Ακούω τι λέτε.
Το έχει εισπράξει;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Πού να ξέρω εγώ;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν το γνωρίζετε, πολύ ωραία.
Κύριε Γιαννακέ, τον αντίλογο.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εγώ εκείνο που έχω να σας πω  είναι ότι το μεγαλύτερο μέρος του έργου, που είχε να κάνει η SIEMENS σε αυτό το έργο αφορούσε σηματοδότηση, δηλαδή καλώδια σηματοδότησης.
Οφείλω να σας πω ότι όλες οι προηγούμενες εργολαβίες που είχε βγάλει η ΔΗΣΤΗΕ, όπως σας περιέγραψα, ήταν με τεμάχιο και πολύ μικρές ποσότητες καλωδίων. Υπάρχει ένα εσωτερικό έγγραφο της SIEMENS που λέει ότι η διάλυση της ΔΗΣΤΗΕ είναι σε βάρος της εταιρείας μας. Ξέρετε τι σημαίνει να βάζω δέκα χιλιόμετρα καλώδιο για εκατό –ας πούμε- μέτρα. Μπορείτε να τα ψάξετε όλα τα έργα της ΔΗΣΤΗΕ ή να τα ψάξει ο Εισαγγελέας;
Από εκεί και πέρα, στο συγκεκριμένο έργο αυτό που θυμάμαι -και μπορούμε να το βρούμε- είναι ότι ο χαλκός που αποτελεί κύρια τιμή αύξησης των τιμολογίων για τα καλώδια, το 2005 που υπογράφηκε η σύμβαση ήταν 300% με 400% παραπάνω από τις τιμές –χρηματιστηριακό είδος ο χαλκός- του 2003.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μου λέτε ότι άλλαξε το κοστολόγιο.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Και εμείς, υπογράφοντας τη σύμβαση, πήγαμε με τις τιμές του 2003. Είναι συγκεκριμένο αυτό που λέω.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Το κατάλαβα.
Υπήρχε μια προγραμματική συμφωνία. Παρελήφθησαν βαγόνια τα οποία δεν έπρεπε να παραληφθούν, γιατί δεν κατασκευάστηκαν στην Ελλάδα;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Για το θέμα του τροχαίου υλικού, κύριε Βουλευτά, δεν γνωρίζω τίποτα.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν γνωρίζετε, πολύ ωραία.
Κύριε Γιαννακέ, υπήρχε μια προγραμματική σύμβαση. Η λογική της όποιας προγραμματικής σύμβασης είναι η τόνωσης της εγχώριας παραγωγής. Έπρεπε να φτιαχτούν βαγόνια εδώ. Έχουμε πληροφορηθεί από μαρτυρίες ότι παρελήφθησαν βαγόνια χωρίς να κατασκευαστούν εδώ, αλλά έγιναν εισαγωγή. Είναι ακριβές αυτό ως πληροφορία; Αν έγινε βέβαια επί των ημερών σας.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Η κατασκευή έγινε στο εξωτερικό από επίμονο αίτημα των ναυπηγείων.
Εχθές κατέθεσε σε σας ο κ. Γεωργάνας, ο οποίος μας έχει στείλει έγγραφα επί εγγράφων ζητώντας ως ενδιάμεσος χρηματοοικονομικός σύμβουλος να παραχθούν τα βαγόνια στο εξωτερικό, παίρνοντας και αυτός αυτή τη θέση, γιατί δεν υπήρχε δυνατότητα στα ναυπηγεία να παράγουν τα τρένα.
Έχει υπάρξει συζήτηση. Ο κ. Παφίλης το εχει πει. Δηλαδή είναι μια ολόκληρη συζήτηση που έχει γίνει εδώ στην Επιτροπή.
Και πήγε στο εξωτερικό, με μείωση του αντίστοιχου τιμήματος κατά 1%. Αυτά γίνονται βάσει των ημερομισθίων. Δηλαδή κάτι αντίστοιχο που είχε γίνει στον Κιολεϊδη. Είχε πάει στη Σερβία. Μειώθηκε ανάλογα με το μεροκάματο της Σερβίας. Πηγαίνοντας στη Γερμανία, το ημερομίσθιο στη Γερμανία είναι μεγαλύτερο. Εμείς μειώσαμε το τίμημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Έπρεπε να αυξηθεί τότε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Το μειώσαμε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θεωρείτε ότι επήλθε καθ’ οιανδήποτε έννοια…
Κύριε Παναγιώτου, δεν σας ρωτώ γιατί μου είπατε ότι δεν ξέρετε για τροχαίο υλικό.
Κύριε Γιαννακέ, θεωρείτε ότι επήλθε οικονομική βλάβη του ΟΣΕ, επ’ ωφελεία της SIEMENS, με τη συγκεκριμένη πράξη;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Με τη συγκεκριμένη πράξη όχι.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τη συγκεκριμένη σας ρωτώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι. Με το θέμα όμως των αποθετικών ζημιών, που είναι άλλο θέμα –καθυστερήσεις-, σας είπα ότι ο ΟΣΕ και με δικά μου γράμματα, τα οποία σας τα έχω καταθέσει,…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καλά, αυτά όμως μας τα έχετε πει.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Τα έχω πει, ναι. Μην πω «όχι, δεν προήλθε ζημία». Έχουμε αποθετικές ζημιές για άλλο θέμα.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Παρελήφθησαν βαγόνια ακατάλληλα;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Στο βαθμό που ξέρω, από τις επιτροπές παραλαβής…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Στο βαθμό που ξέρετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Στο βαθμό που ξέρω δεν παραλαμβάνεται ένα βαγόνι…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Εάν θυμάμαι καλά, υπάρχει μαρτυρία η οποία λέει ότι παρελήφθησαν βαγόνια που δεν έκαναν για τις γραμμές.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι. Να σας πω τι ακριβώς έχει συμβεί;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Με μεγάλη ευχαρίστηση θα ακούσω.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εγώ να σας πω από τη γνώση μου, πέραν του ότι ήμουν διευθύνων σύμβουλος στον ΟΣΕ.
Πριν αναλάβω διευθύνων σύμβουλος είχαν παραγγελθεί κάποιες  ADTRANZ, όπως λέγονται. Κοιτάξτε, υπάρχει μια εξέλιξη σ’ αυτή τη βιομηχανία τροχαίου υλικού. Σήμερα είναι BOMBARDIER και έχει το 29% της παγκόσμιας αγοράς τρένων. Η SIEMENS έχει 25% και η ALSTOM έχει 22%. Δεν ξέρω, αν είναι και οι τρεις μαζί: 80%. Είναι οι μεγάλες εταιρίες στον κόσμο. Η σημερινή BOMBARDIER προέρχεται από ABB, έγινε ADTRANZ, μετά Daimler και μετά BOMBARDIER. Στο επίπεδο που ήταν ADTRANZ είχαν παραγγελθεί κάποιες ADTRANZ και κάποιες μετρικής γραμμής. Όταν πήγαν να παραληφθούν, προ εμού, -δηλαδή σας λέω ό,τι ξέρω- συμφώνησαν με τη διοίκηση του ΟΣΕ και αυτές τις μετρικής γραμμής τις πήραν για κανονική. Δηλαδή την κάνανε κανονική γραμμή, τη μετέτρεψαν, και πήραν κανονικής γραμμής ντιζελάμαξες και χρησιμοποιούνται στην κανονική γραμμή.
Το δεύτερο που έχω να σας πω είναι ότι το δίκτυο της Πελοποννήσου, αν το θυμόμαστε στο χάρτη, που είναι Πειραιάς-Αθήνα- Κόρινθος- Πάτρα- Πύργος-Καλαμάτα, αυτό όλο ήταν δεκατέσσερις τόνους στον άξονα. Το κομμάτι Κόρινθος- Τρίπολη-Καλαμάτα ήταν για δώδεκα τόνους στον άξονα, κύρια χάρις σε δύο γέφυρες: το Ανεμοδούρι και τον Κοκκινόλακα, περί την Τρίπολη.
Τη δεκαετία του ’90, επί Κυβερνήσεως Μητσοτάκη, -διοικητής ήταν ο κ. Καραπάνος- φτιάχτηκε η μία από τις δύο γέφυρες για δεκατετράτονο, να είναι όλο το δίκτυο, -ξέρετε- γιατί αλλιώς πήγαιναν μόνο τα οτομοτρίς. Το υπόλοιπο προγραμματίστηκε, μαζί με την ανακαίνιση Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα, να αυξηθεί σε βάρος, το οποίο κι έγινε. Επειδή διάβασα και εδώ πάρα πολλές ερωτήσεις και επειδή δεν θυμόμουν ποτέ να έχουμε ένα βαγόνι που να μην περνάει από τη γραμμή…Τα rail bus που πήραμε περνάγανε από την δεκατετράτονη γραμμή γιατί, όπως σας είπα, η άλλη ήταν δωδεκάτονη από κατασκευής της και δεν μπορούσε να πάει Τρίπολη. Έμαθα ότι τώρα που ολοκληρώθηκε η γραμμή έχουν κάνει κι εδώ -μπορείτε να τα ζητήσετε από τον ΟΣΕ αυτά, από εδώ και πέρα, γιατί εγώ τα έμαθα τηλεφωνικά,…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Βεβαίως μπορούμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Έχει περάσει το rail bus της μετρικής και έχει φθάσει Καλαμάτα χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό μου είπαν, αυτό σας λέω και θεωρώ ότι είναι αξιόπιστη η πηγή.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα.
Κύριε Παναγιώτου, άλλη έκνομη ή παράνομη πράξη που να συνέβη στο χώρο τον οποίο γνωρίζετε, επ’ ωφελεία της SIEMENS, έχετε να μας πείτε, επί των ημερών του κ. Γιαννακού; Μας είπατε μία. Το ακούσαμε αυτό που μας είπατε. Έχετε κάτι άλλο εκτός απ’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Επειδή είπε ο κ. Γιαννακός ότι η Διεύθυνσή μου υπέγραψε συμβάσεις με μικρά μήκη…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Θα σας παρακαλούσα όταν σας ρωτώ να μην κάνετε παρεκβάσεις. Απαντήστε στην ερώτηση και εν συνεχεία ζητήστε το λόγο για να καταθέσετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Εντάξει. Αν είναι έτσι…Το λέω για μην δημιουργούνται εντυπώσεις.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι επί τη ευκαιρία ερώτησης να ανοίγουμε άλλο κεφάλαιο. Δεν θα τελειώσουμε ποτέ. Σας είπα ότι η κοινωνική κατάσταση έξω είναι έκρυθμη, για να υπονοήσω ότι κάποια στιγμή πρέπει να τελειώνει και η Επιτροπή. Δεν μπορεί επ’ άπειρον εδώ να συνεδριάζουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σας καταλαβαίνω, αλλά τι να κάνω;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Είναι πολύ ενδιαφέροντα αυτά που λέτε. Δεν έχω καμία αμφιβολία. Καταλαβαίνω ότι για σας ενδεχομένως είναι και υπόθεση ζωής. Αφιερώσατε στα τρένα τη ζωή σας και το καταλαβαίνω ότι σας ενδιαφέρει. Όμως εμείς έχουμε αναλάβει μια υποχρέωση, την οποία την αναλάβαμε επειδή μας έδωσε ομόφωνη εντολή η Βουλή. Πρέπει να τελειώσουμε. Έχετε κάτι άλλο έκνομο ή παράνομο, σε σχέση με τη SIEMENS, επί των ημερών του κ. Γιαννακού; Αυτή είναι η ερώτηση κι είναι συγκεκριμένη. Και η απάντηση είναι ή «ναι» ή «όχι». Και αν «ναι», πείτε μας τι.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Πέραν αυτών που σας είπα;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πέραν αυτών που μου είπατε. Ένα μας είπατε, τη συγκεκριμένη Σύμβαση. Άλλο δεν έχω ακούσει εγώ. Αν έχετε κάτι άλλο, πείτε μας.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η συγκεκριμένη Σύμβαση έχει το ότι δεν έπρεπε να είχε υπογραφεί, δεν έχει …
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σύμφωνοι. Εκτός από τη σύμβαση αυτή, υπάρχει κάτι άλλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μάλιστα.
Σε αυτό που κατά τη γνώμη σας υπήρξε εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και υπέρ της     SIEMENS στον κ. Γιαννακό που ήταν τότε καταλογίζετε δόλο;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όταν ένας Διευθύνων Σύμβουλος ενός οργανισμού προκηρύσσει ένα έργο, το οποίο γνωρίζει ότι υπάρχουν προβλήματα ιδιοκτησιακού χαρακτήρα, δηλαδή υπάρχουν τμήματα του έργου παραδείγματος χάριν Ρετσίνα, Πειραιάς κ.λπ., τα οποία δεν έχουν περιέλθει, όταν προκηρύσσεται το έργο και κυρίως όταν ανατίθεται το έργο, στον ΟΣΕ.
Ρωτώ: Είναι δυνατόν να ξεκινήσετε εσείς να κτίζετε ένα σπίτι, όταν μέρος του οικοπέδου δεν είναι στην ιδιοκτησία σας;
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Κοιτάξτε, εγώ δεν κτίζω γενικά. Ούτε με δικά μου λεφτά ούτε με λεφτά άλλων. Να καταλάβω ότι μου απαντάτε «ναι» στην ερώτηση;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ε, ναι…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Γιατί αυτό δεν είναι εις βάρος…
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σας απαντώ και το αιτιολογώ ταυτόχρονα.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Σας διαβεβαιώ ότι είναι ερώτηση κρίσεως. Δεν πρόκειται να σας κυνηγήσει κανείς. Θα έχετε και προστασία. Εγώ σας ρωτώ –για να μας βοηθήσετε- την εκτίμησή σας.
Λέτε δηλαδή ότι έγινε εκ του πονηρού. Αυτό μου λέτε.
(Στο σημείο αυτό ο μάρτυς γνέφει καταφατικά)
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σας είπα ότι κανένας σοβαρός…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Διαβλέπετε ότι έγινε από ίδιον κίνητρο ή είχε εντολή από προϊστάμενο πολιτικό πρόσωπο;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι το μόνο ελαφρυντικό που μπορώ να δώσω είναι…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Όχι, δεν φθάσαμε ακόμα εκεί. Εσείς καταλογίσατε και ποινή, γίνατε δικαστής. Σιγά! Άλλο σας λέω.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): …ότι πιεζόταν.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Καταλογίσατε δόλο. Αυτός ο κατ’ εσάς δόλος υπήρχε με δική του πρωτοβουλία ή πήρε εντολή από προϊστάμενο;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Εγώ καταλόγισα ότι ήξερε. Όχι δόλο, αλλά ότι ήξερε ότι υπήρχαν προβλήματα.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Μα, αν γνώριζε, αυτό λέγεται δόλος. Εγνώριζε ότι θα εβλάπτετο το δημόσιο συμφέρον και θα ωφελείτο η SIEMENS. Αυτό είναι δόλος. Σας ρωτώ αν το έκανε με ίδια κίνητρα –τι εκτιμάτε;- ή είχε εντολή άνωθεν.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Φαντάζομαι όμως…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Απαντάτε βιαστικά, χωρίς να ακούσετε την ερώτηση.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Συγνώμη.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Η ερώτηση είναι συγκεκριμένη. Αυτό το οποίο περιγράψατε ονομάζεται δόλος. Κατά την εκτίμησή σας, αυτό έγινε από ίδιον κίνητρο ή είχε εντολή από προϊστάμενο πολιτικό πρόσωπο; Τι εκτιμάτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Αυτό δεν το γνωρίζω.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν μπορείτε να το γνωρίζετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δεν μπορώ …
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Άρα, μπορεί και να υπήρχε. Μπορεί να συνέβαινε το ένα, μπορεί να συνέβαινε και το άλλο. Πολύ ωραία.
Κύριε Γιαννακέ, δικαιούστε να τοποθετηθείτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Κοιτάξτε, προάσπισα απόλυτα τα συμφέροντα του ΟΣΕ και του δημοσίου. Στο συγκεκριμένο θέμα, στο οποίο μιλάμε, …
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δεν υπάρχει άλλο. Ένα είναι. Δεν έχουμε άλλο.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Υπάρχει για το «Ρετσίνα», αυτό που είπε. Είχε ήδη ξεκινήσει ήδη η διαδικασία απόδοσης από την Εθνική Τράπεζα, είχε συμφωνηθεί, είχε δημοσιευθεί το ΦΕΚ –γιατί είναι ρύθμιση- και η Τράπεζα σε κάποια φάση υπαναχώρησε. Είχε συμφωνηθεί μεταξύ εμού και της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία μετά το απέδωσε.
Είναι δηλαδή η εξής διαδικασία: Δεν ξεκίνησε ο ΟΣΕ χωρίς να έχει πάρει ο ΟΣΕ αυτή την έκταση. Έπειτα, αν ψάξουμε όλα τα έργα της ΕΡΓΟΣΕ, κύριε Οικονόμου, όλα τα έργα της ΕΡΓΟΣΕ, όλα τα έργα του ΟΣΕ και πιστεύω και πολλά του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., πάρα πολλά ξεκινάνε, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις.
Στο συγκεκριμένο απλά σας είπα ότι υπήρχε και ΦΕΚ που απέδιδε –πρέπει να ψάξω να το βρω- και σιγά, σιγά η Εθνική Τράπεζα υπαναχώρησε, παρόλη τη συμφωνία και ξανά…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Να σας ρωτήσω κάτι, αν έχετε την καλοσύνη.
Από τη δοσοληψία –από τη θέση σας πρέπει να έχετε εκτίμηση- με τη SIEMENS ο Οργανισμός βγήκε κερδισμένος ή χαμένος;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Το μόνο που μπορώ…
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Δηλαδή αν αντί για τη SIEMENS, την έκανε τη δουλειά με κάποια άλλη εταιρία, θα ήταν επωφελέστερο.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν το ξέρω, δεν νομίζω. Είναι εξίσου μεγάλες εταιρίες και η SIEMENS και… Αλλά με αυτά που ακούμε τώρα, εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτό που σίγουρα μπορώ να καταθέσω είναι αυτά που είπα περί αποθετικών ζημιών, ότι δηλαδή ο ΟΣΕ… Τίποτα άλλο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Αλλά αυτό θα μπορούσε να γίνει με οποιαδήποτε εταιρία, να υπάρχει αποθετική ζημιά.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ναι. Σας απαντώ.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Διαβλέψατε ότι υπήρχε από προϊστάμενό σας Υπουργό πίεση προς εσάς για να προτιμήσετε τη συγκεκριμένη εταιρία τη SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι. Κατηγορηματικά όχι, στα συγκεκριμένα έργα για τα οποία μιλάμε.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Για τα συγκεκριμένα λέμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Κατ’ αρχήν, τις μεν προγραμματικές συμφωνίες τις είχαν υπογράψει προ εμού, τη δε σύμβαση «Τρεις Γέφυρες-Πειραιάς» την προκηρύξαμε με τον κ. Βερελή, κατακυρώθηκε επί κ. Λιάπη –εποπτευόντων Υπουργών. Δεν είχα πίεση από κανέναν από τους δύο.
ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ: Πολύ ωραία, ευχαριστώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Παρακαλώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Ο κ. Παφίλης έχει το λόγο.
Κύριε Παφίλη, φαντάζομαι να πάρετε ως οδηγό σας τον κ. Παντελή Οικονόμου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Με έχει καλύψει κατά τα τρία τέταρτα στις ερωτήσεις και στον τρόπο που έγιναν οι ερωτήσεις, ώστε να ξεμπερδεύουμε.
Και μία παράκληση, κύριε Πρόεδρε, παρεμπιπτόντως για το μέλλον, να μη συνεχίσουμε μ’ αυτό τον τρόπο, γιατί σε λίγο θα πάω να δώσω εξετάσεις στον κ. Γιαννακό, αν είναι Καθηγητής, για να γίνω σιδηροδρομικός. Δεν γίνεται, δηλαδή, έτσι. Υπάρχει και ένα όριο.
Θα ήθελα να πω και κάτι ακόμα, ότι τουλάχιστον εγώ δεν είμαι από αυτούς που τα ξέρουν όλα ούτε και μπορώ να συγκρίνω τεχνικούς όρους και μια σειρά πράγματα, γι’ αυτό να μείνουμε επί της ουσίας.
Θα ήθελα να ξεκινήσω από τον κ. Παναγιώτου.
Κύριε Παναγιώτου, σε αυτό που καταλογίζεται σαν ευθύνη του κ. Γιαννακού, υπάρχει ευθύνη Υπουργού -ή Υπουργών, μάλλον, γιατί είναι τρεις, αν δεν κάνω λάθος, που εμπλέκονται, με βάση τα στοιχεία- ναι ή όχι; Είναι και ο κ. Χατζηδάκης. Δεν ξέρω για το 2007. Απαντήστε μου: Ποια περίοδο είναι; Εννοώ για πριν, που δεν θυμόσασταν ποιος ήταν Υπουργός. Ποια ημερομηνία ήταν; Μετά το Σεπτέμβριο ή πριν;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Το 2007 που έγινε η ΕΔΙΣΥ, σ’ αυτό αναφερόμουν.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πότε ήταν; Πριν το Σεπτέμβριο ή μετά;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Πριν τον Σεπτέμβριο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Πριν τον Σεπτέμβριο ήταν ο κ. Λιάπης. Εσείς εκτιμάτε ότι υπάρχει κατ’ αρχήν πολιτική ευθύνη των Υπουργών γι’ αυτό που εσείς λέτε εδώ;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Προσέξτε να δείτε. Όπως είδατε από το συγκεκριμένο έργο, υπάρχουν υπουργικές αποφάσεις οι οποίες λένε «φορέας εκτέλεσης θα είναι η ΕΡΓΟΣΕ». Αυτό αλλάζει κάποια στιγμή. Ο Υπουργός ενημερώνεται, ο οποιοσδήποτε Υπουργός και υπάρχει και ερώτηση των Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας τότε, αμέσως μετά την ανάθεση…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν σας ρωτάω αυτό. Είναι ναι ή όχι. Δεν υπάρχει άλλη απάντηση. Μη μου αναλύετε. Υπάρχει ευθύνη;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δεν απαντάται με ένα ναι ή ένα όχι, κύριε Βουλευτά. Επιτρέψτε μου.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει, ωραία. Δικαίωμά σας είναι. Δεν θέλω εγώ να σας το αφαιρέσω ούτε να εκβιάσω τίποτε.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δεν θέλω ούτε να καταδικάσω ούτε να αθωώσω κανέναν.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ακούστε, οι πολιτικές ευθύνες, είτε πείτε έτσι είτε αλλιώς, υπάρχουν.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Διότι εδώ παίζουμε με τις λέξεις. Προς Θεού! Είμαι ο τελευταίος που θα απέδιδα οποιαδήποτε ευθύνη και να λέω ότι «ναι, πήρε τηλέφωνο τον κ. Γιαννακό ο Χ ή ο Ψ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Να με προσέχετε. Εγώ σας ρώτησα για πολιτική ευθύνη.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η πολιτική ευθύνη, λοιπόν, για μένα είναι σαφής.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Έτσι μπράβο.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Από τη στιγμή…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι, είναι καθαρό, μην εξηγείτε. Συνεννοούμαστε, λογικοί άνθρωποι είμαστε.
Δεύτερον: Εσείς, κύριε Γιαννακέ, τι λέτε; Εσείς απορρίπτετε, βέβαια, όλη αυτή την…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Προκύπτει σαφώς από όλες μου τις καταθέσεις επί τέσσερις μέρες ότι δεν υπάρχει καμία.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεν υπάρχει ούτε πολιτική ευθύνη.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ούτε δική μου ούτε πολιτικές ευθύνες…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ δεν ρώτησα για δική σας. Ρώτησα για Υπουργών. Δεν υπάρχει;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν υπάρχει.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Δεύτερον, δεν λέω αν μπορείτε να αποδείξετε, αλλά σκέπτεσθε ή εκτιμάτε ότι μπορεί να υπήρξαν και άλλα οφέλη; Διότι αυτό μας ενδιαφέρει.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δεν μπορώ να ξέρω -προς Θεού!- αυτό το πράγμα. Όμως, όταν ακούμε όλοι μας, όπως είπε και ο κ. Γιαννακός, τι έχει γίνει, γράφονται από τη δικογραφία -έχουμε υπ’ όψιν μας- ότι πληρώθηκαν για το έργο…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι, ακούμε πολλά. Όμως, εδώ έχω και ένα e-mail που λέει «οι φίλοι μας μέσα στον ΟΣΕ» και εννοεί υπαλλήλους. Έτσι λέει η SIEMENS. Και μάλιστα, λέει ότι βρίσκονται υπό διωγμό από την Διεύθυνση.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι τον ΟΣΕ. Είναι της ΕΡΓΟΣΕ αυτό που μου λέτε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι, της ΕΡΓΟΣΕ, το ξέρετε αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Είναι συγκεκριμένοι αυτοί.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Υπάρχει και ένα που αφορά τη ΔΗΣΤΗΕ, ότι κατάργηση ότι είναι σε βάρος των συμφερόντων της SIEMENS. Νομίζω ότι το διαβάσατε εσείς εδώ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ναι και αυτό.
Λέω, λοιπόν, σε ό,τι αφορά πολιτικά πρόσωπα -προσέξτε- εσείς με όλα αυτά που ακούτε, μπορείτε να μας βοηθήσετε να ψάξουμε κάπου;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Με ποια έννοια να σας βοηθήσω;
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αν έχετε κάτι να μας πείτε. Αυτό είναι το ερώτημα: «Δεν έχω, δεν γνωρίζω».
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Παραδείγματος χάρη, να σας πω εγώ ένα πράγμα. Εδώ υπογράφεται μία σύμβαση 160 εκατομμυρίων ευρώ, με απόφαση η οποία είχε παρθεί το 2003…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Μην το πάτε εκεί. Σας λέω ότι το έχετε πει εκατό φορές. Εγώ δεν μπορώ άλλο να το ακούω, δηλαδή. Εκατό φορές έχω ακούσει τα ίδια πράγματα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Μπορείτε να ρωτήσετε τον κ. Λιάπη ή τον κ. Γιαννακό, εάν ρώτησε τον κ. Λιάπη πριν υπογράψει τη σύμβαση.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θα έρθει ο κ. Λιάπης και θα τον ρωτήσουμε.
Μια ερώτηση ακόμα: Για τις Προγραμματικές Συμβάσεις έχετε άποψη;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Ο κ. Γιαννακός έχει απαντήσει, οπότε δεν θέλω να επανέλθω.
Τέλος, θα σας κάνω μια τελευταία ερώτηση: Με όλα αυτά τα οποία δαπανήθηκαν για τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ -δεν σχολιάζω πώς και τι- ποια είναι η άποψή σας σήμερα; Πρέπει να δοθεί σε ιδιώτες;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Κατηγορηματικά, όχι.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Είστε κάθετα αντίθετος.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Κατηγορηματικά, όχι!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Θα ζημιώσει τη χώρα, αν δοθεί ο ΟΣΕ στους ιδιώτες σήμερα..
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σαφώς!
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: ..ή θα τον ωφελήσει;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Θα ξεπουλήσει έναν απαξιωμένο Οργανισμό και θα επωφεληθούν οι ιδιώτες. Αν μου επιτρέπετε, πάνω σ’ αυτό, επειδή είστε Βουλευτές και θα περάσουν κάποια κείμενα με τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ, αυτό που λέτε, κάποιο σχέδιο έχει υπ’ όψιν της η Κυβέρνηση να περάσει τώρα, επεμβαίνει πάνω στο «πτώμα» του ΟΣΕ. Την ΕΡΓΟΣΕ η οποία είναι υπεύθυνη για την επενδυτική τραγωδία του ΟΣΕ και την απαξίωση του ΟΣΕ –αυτό που είπε ο κ. Γιαννακός ότι δεν λειτουργεί τίποτα- την αφήνει άθικτη! Θα απολυθούν, δεν ξέρω πότε θα γίνει…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Συγγνώμη, εγώ δεν είπα τίποτα για ΕΡΓΟΣΕ. Να το διευκρινίσω. Τα γνωρίζω αυτά.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Στην ΕΡΓΟΣΕ δεν θα αγγίξουν τίποτα! Ένα Σαββατοκύριακο «έπαιξε» το εξής: Υπάρχει σκέψη απορρόφησης και της ΕΡΓΟΣΕ στον ΟΣΕ. Αυτό έγινε το Σαββατοκύριακο. Σας πληροφορώ ότι τη Δευτέρα σταμάτησε.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει. Μου απαντήσατε.
Εσείς, κύριε Γιαννακέ, τι άποψη έχετε; Αυτή είναι καθαρά πολιτική ερώτηση, για να τελειώνουμε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Επειδή με έχετε ξαναρωτήσει και σας έχω πει ότι το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι θεσμικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση ισχύει. Επί της σιδηροδρομικής υποδομής κυκλοφορούν, έχουν ελεύθερη πρόσβαση σιδηροδρομικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και ο ΟΣΕ.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Το γνωρίζω.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Η φύση του ΟΣΕ ως μεταφορικής επιχείρησης αν θα είναι ιδιωτική ή δημόσια, σας απήντησα λέγοντας «σαν τη γάτα, άσπρη ή μαύρη, πρέπει να πιάνει ποντίκια». Δηλαδή, θεωρώ ότι πρέπει να έχουμε έναν ΟΣΕ που να είναι αποτελεσματικός. Πώς να το πω; Και για να μην πω ούτε κερδοφόρος ή πλεονασματικός, να πω να μην είναι ελλειμματικός, κάτι το οποίο γίνεται, κατά την προσωπική μου άποψη, ανεξαρτήτως ιδιοκτησίας.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εγώ σας ρώτησα ευθέως μετά από εμπειρία –από το 1990 και μετά θα πω γιατί κάποιος, και προς τιμή του, καθηγητής σε πανεπιστήμιο, είπε «ναι, κάναμε λάθος με τις αγορές και τις ιδιωτικοποιήσεις και σήμερα το έχω μετανιώσει», το είπε εδώ και είναι προς τιμή του- με όλα αυτά που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον κόσμο και μ’ αυτήν την κατάσταση που υπάρχει συνολικά και απ’ ό,τι βλέπετε, θεωρείτε ότι η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ θα είναι σε όφελος της χώρας και του ελληνικού λαού ή εις βάρος;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Θα πρέπει να δω το συνολικό θεσμικό πλαίσιο, για να σας απαντήσω στο πώς το σχεδιάζει…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Αποφεύγετε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Μα, τι να σας πω; Δεν έχω…
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Σύμφωνοι. Εντάξει, ευχαριστώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσα να πω κάτι;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Ορίστε, κύριε Παναγιώτου, έχετε το λόγο, αλλά πολύ σύντομα, παρακαλώ.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου):  Επειδή προηγουμένως ειπώθηκαν κάποια πράγματα και με παρακάλεσε ο κ. Παφίλης ή ο κ. Οικονόμου, αν δεν κάνω λάθος, να μην πω κάποια πράγματα τα οποία ειπώθηκαν, θα σας πω ότι επί των ημερών της Διεύθυνσής μας, της ΔΗΣΤΗΕ η οποία διαλύθηκε με απόφαση του κ. Γιαννακού, κανένα –μα, κανένα- έργο σαν αυτά που είπε δεν ανατέθηκε στη SIEMENS. Κανένα! Η SIEMENS άρχισε να υπάρχει στον ΟΣΕ απ’ αυτό το έργο και το ΣΚΑ-Κιάτο που είναι μετά. Η ΔΗΣΤΗΕ κατηγορηματικά δεν ανέλαβε έργο σηματοδότησης ποτέ, με μειωμένα μήκη καλωδίων, κλπ. Το μόνο που έχει κάνει η SIEMENS, για να ακριβολογώ, είναι ότι εκτέλεσε μία προγραμματική συμφωνία, την 59Α-59Β, κλπ, για ισόπεδες διαβάσεις. Σ’ αυτές, πράγματι, οι καλωδιώσεις ήταν λιγότερες. Εννοώ τις ποσότητες.
Ας ψάξει, λοιπόν, επί των ημερών του ο κ. Γιαννακός πώς αυτές οι ποσότητες μετά αυξήθηκαν και πώς αυξήθηκε το κόστος. Εγώ δεν έχω καμμία σχέση με το συγκεκριμένο αντικείμενο ούτε η ΔΗΣΤΗΕ. Και υπήρχε Επιτροπή Παρακολούθησης, στην οποία δεν συμμετείχα. Και έχω κάνει εμπιστευτικές αναφορές στον τότε Διευθυντή μου και του επεσήμανα κάποια απ’ αυτά τα πράγματα. Είναι άσχετα με το θέμα σας, αλλά επειδή προκλήθηκα, θα απαντήσω.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Ευχαριστούμε.
Ο κ. Αϊβαλιώτης έχει το λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Παναγιώτου, πότε δημιουργήθηκε η ΕΡΓΟΣΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Το 1996.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Επί υπουργίας του κυρίου…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Παναγιώτης Ρήγας): Πρέπει να ήταν ο κ. Καστανίδης
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ο κ. Καστανίδης, αν δεν κάνω λάθος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Γιατί κατά την άποψή σας ο κ. Γιαννακός κατήργησε τη ΔΗΣΤΗΕ;  Αυτό δεν είπατε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ακριβώς. Κατήργησε τη ΔΗΣΤΗΕ, γιατί κάποιοι από εμάς δεν είναι συνεργάσιμοι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Υπό ποια έννοια; Πολιτικά συνεργάσιμοι; Του ήσασταν αντιπαθείς πολιτικά;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Είναι γνωστό ότι πολιτικά ήμασταν αντιπαθείς.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αυτός είναι ο λόγος, δηλαδή; Η πολιτική αντιπαλότητα;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι μόνο. Προφανώς, δεν ήμασταν συνεργάσιμοι, γιατί έχει σημασία ο χρόνος που έγινε αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ:  Πότε έγινε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Εκείνη την περίοδο, λοιπόν, που έγινε η κατάργηση της ΔΗΣΤΗΕ, εγώ …
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ:  Εξηγήστε μας για τη ΔΗΣΤΗΕ.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η ΔΗΣΤΗΕ καταργήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2005.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Εξηγείστε για τα Πρακτικά τι είναι αυτή η ΔΗΣΤΗΕ.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η ΔΗΣΤΗΕ είναι η Διεύθυνση Ηλεκτροκίνησης Σηματοδότησης Τηλεπικοινωνιών και Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων. Είναι υπεύθυνη για τα συστήματα ασφαλείας. Και είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να μην υπάρχει αυτοτελής Διεύθυνση αρμόδια γι’ αυτά τα συστήματα. Γιατί έγινε αυτό το πράγμα; Και γιατί το συνδέουμε με τη συγκεκριμένη σύμβαση;
Όταν, λοιπόν, υπογράφηκε η συγκεκριμένη σύμβαση –θυμίζω στις 26/4/2005- όλοι εμείς με σημειώματά μας και πριν από τις εκλογές του 2004 –σας θυμίζω, είχε κατατεθεί από Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, το τότε μισό Υπουργικό Συμβούλιο έκανε συνεχώς επερωτήσεις, ερωτήσεις, καταγγελίες- και φτάνοντας μέχρι τους Υπουργούς και τους Υφυπουργούς και τους Διευθυντές των γραφείων τους, επισημαίναμε ότι δεν έπρεπε με κανένα τρόπο να υπογραφεί η συγκεκριμένη σύμβαση.
Αν δείτε τα θέματα που βάζουμε είναι να μην υπογραφεί η συγκεκριμένη σύμβαση, γιατί είναι ένα τεράστιο σκάνδαλο. Και σε όσα προβλέπαμε στα τότε σημειώματά μας, επαληθευθήκαμε σε όλα, μα όλα.
Όταν εμείς τα δώσαμε και έγινε γνωστό ότι εμείς –εγώ και ο κ. Καραπάνος- δίνουμε αυτά τα πράγματα, φτάνοντας μέχρι το γραφείο του Πρωθυπουργού, μας εξόντωσαν.
Και όσον αφορά αυτό το σημείωμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Γιαννακός ότι υπάρχει στα εσωτερικά της SIEMENS, πράγματι υπάρχει αυτό το σημείωμα. Επειδή με ενδιέφερε, το διάβασα σε εφημερίδα. Τι λέει αυτό το σημείωμα;
Η SIEMENS από τη σκοπιά της λέει το εξής: Πάει να καταργηθεί μια Διεύθυνση η οποία χειρίζεται τα λεγόμενα «ηλεκτρομηχανολογικά έργα», τα συστήματα ασφαλείας, στα οποία αυτή έχει μια ισχυρή βάση στην Ελλάδα. Άλλωστε, είναι μια εταιρεία μεγάλη, όπως είπε και ο κ. Γιαννακός και στο οποίο συμφωνώ. Πανευρωπαϊκά, υπήρχε η SIEMENS, η οποία μέχρι τότε σας είπα ότι δεν είχε εμφανιστεί στον Ο.Σ.Ε. –δεν ξέρω για ποιους λόγους- υπήρχε η «ALSTON» –που είχε αναλάβει έργα του Ο.Σ.Ε.- και υπάρχει και η «BOMBARDIER».
Τα έργα, λοιπόν, του Ο.Σ.Ε. μέχρι τότε στα συστήματα ασφαλείας τα είχαν αναλάβει αυτές οι δύο εταιρείες κατόπιν διαγωνισμών.
Εμφανίστηκε πρώτη φορά η SIEMENS τότε. Αυτό το θέμα, ότι τα έργα του δικού τους ενδιαφέροντος πάνε να μπουν μαζί με όλα τα άλλα έργα πολιτικού μηχανικού, για τη SIEMENS…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή λέτε ότι σας κατήργησε ο κ. Γιαννακός για να βάλει τη SIEMENS στο παιχνίδι; Πείτε μας τι λέτε. Πείτε μας το «ζουμί», γιατί είμαστε όλοι κουρασμένοι.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι. Δεν μπορώ να το πω αυτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τι λέτε τότε; Σας κατήργησε. Για ποιο λόγο; Ήσασταν πολιτικά αντιπαθείς. Εντάξει, το κατάλαβα αυτό.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Μας κατήργησε, διότι εμείς ήμασταν αντίθετοι στο να υπογραφεί η συγκεκριμένη σύμβαση μεταξύ των άλλων και με τη SIEMENS. Και το καταγγείλαμε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Γιατί εσείς ήσασταν εναντίον της SIEMENS;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δεν ήμασταν εναντίον της SIEMENS. Ήμασταν εναντίον της συγκεκριμένης πρόθεσης του έργου και εμμέσως φυσικά αν η SIEMENS δεν έπαιρνε το έργο, αν δεν γινόταν, δεν θα το έπαιρνε.
ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ-ΤΣΑΡΟΥΧΑ: Το συγκεκριμένο έργο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ:  Το συγκεκριμένο έργο.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Αυτά τα πράγματα έγιναν -και τα έχω καταθέσει και σε σας- και γι’ αυτό μας κατήργησαν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Γιαννακέ, τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Οι σιδηρόδρομοι στην Ευρώπη, που έχουν ρεκόρ ταχύτητας, με 300 χιλιόμετρα και κάτι, είναι οι γαλλικοί και οι γερμανικοί. Το ξέρω από τη δεκαετία του ’90 ότι οι SNCF, δηλαδή οι γαλλικοί σιδηρόδρομοι, όλη τη διεύθυνση γνωστικού αντικειμένου πολιτικών μηχανικών γραμμής και ηλεκτρολόγων, που είναι η σηματοδότηση και η ηλεκτροκίνηση, την έχουν σε μία διεύθυνση, τη Direction de l’ Equipement, για καλύτερη οργάνωση της συντήρησης. Σας είπα μερικά πράγματα εδώ. Δεν μπορεί δηλαδή να λειτουργεί γραμμή και να μη λειτουργεί η σηματοδότηση.
(Στο σημείο αυτό την προεδρική Έδρα της Εξεταστικής Επιτροπής καταλαμβάνει η κυρία ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΤΣΟΝΟΓΛΟΥ-ΒΥΛΛΙΩΤΗ)
Επανέρχομαι. Από το Μενίδι μέχρι τα σύνορα η αρμοδιότητα συντήρησης και λειτουργίας –όταν είναι σε λειτουργία και όχι σε κατασκευή, γιατί η ΕΡΓΟΣΕ κατασκευάζει και δεν συντηρεί- ανήκαν στη ΔΗΣΤΗΕ. Έχομε τρεις έννοιες στην υποδομή: Ανάπτυξη –δηλαδή κατασκευή- συντήρηση και λειτουργία.
Ακόμη και σήμερα μαθαίνω –αυτό μπορείτε να το ελέγξετε- ότι οι σηματοδοτήσεις από το Μενίδι μέχρι τα σύνορα, αν εξαιρέσουμε το παμπάλαιο κομμάτι, δηλαδή Τιθορέα, Λιανοκλάδι, Δομοκός, που είναι με ρελέ και έχει φτιαχτεί από τη δεκαετία του ’80 και είναι το μόνο που λειτουργεί πάνω στα βουνά, όλα τα άλλα υπολειτουργούν, με πολύ μεγάλες συνέπειες για το κόστος λειτουργίας του Οργανισμού.
Υπεύθυνος αρχιμηχανικός για τη σηματοδότηση ήταν ο κ. Παναγιώτου, όσο υπήρχε η ΔΗΣΤΗΕ, μέχρι το Νοέμβριο. Από εκεί και πέρα αυτό το οποίο άκουσα για μένα και τον κύριο Καραπάνο, θέλω να πω ότι, κατ’ αρχάς, ο κ. Καραπάνος τα τελευταία 25 χρόνια –από το 1985- είναι αιρετό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ. Δεν είναι μέσα στην υπηρεσιακή ιεραρχία.
Να σας πω, βέβαια, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ είναι ένα όργανο, που εκ της φύσεώς του αποφασίζει για εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Όλα τα διορισμένα στελέχη αλλάζουν κάθε  τρία με πέντε χρόνια. Δεν θέλω να πω  τίποτα. Δεν εννοώ τίποτα. Απλώς ο κ. Καραπάνος είναι εκεί επί 25 χρόνια. Δεν είναι στην υπηρεσιακή ιεραρχία. Άρα, αν ο κ. Παναγιώτου, παραβαίνοντας την υπηρεσιακή ιεραρχία, χρησιμοποιούσε επαφές με τον κύριο Καραπάνο για οτιδήποτε, εγώ δεν το ξέρω.
Σας εξήγησα και όταν κατέθεσα ότι ο λόγος που κατήργησα τη ΔΗΣΤΗΕ ή πρότεινα την κατάργηση της ΔΗΣΤΗΕ –γιατί δεν είναι δική μου αρμοδιότητα, αλλά του Υπουργού, αφού βγαίνει με υπουργική απόφαση, αν θυμάμαι καλά- ήταν για την καλύτερη συνεργασία και την καλύτερη λειτουργία του Οργανισμού.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Υπήρξε αυτή η καλύτερη λειτουργία του Οργανισμού;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Κοιτάξτε, έγινε το Νοέμβριο του 2005. Έφυγα το Δεκέμβριο του 2005.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τι αίσθηση έχετε τώρα; Επειδή είστε και καθηγητής Πανεπιστημίου.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Κοιτάξτε, εγώ εκείνο που καταλαβαίνω είναι ότι τα προβλήματα στη σηματοδότηση εξακολουθούν να υπάρχουν. Αυτό μαθαίνω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Στο ίδιο σημείο είμαστε. Έτσι;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν ξέρω αν βελτιώθηκε ή όχι. Ήταν πάντως μια προσπάθεια να βελτιωθεί το όλο σύστημα.
Με τι αντικατεστάθη η υπηρεσία που κατηργήθη;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν αντικατεστάθη. Η Διεύθυνση ΔΗΣΤΗΕ είχε τρεις αρχιμηχανικούς.
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΟΣ: Τις εργασίες της ΔΗΣΤΗΕ ποια υπηρεσία τις εκτελούσε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όσον αφορά τις εκτελεστικές στη συντήρηση, ένας αρχιμηχανικός από τη ΔΗΣΤΗΕ μαζί με το τμήμα του, αυτός που έκανε τη συντήρηση, πήγε στη Διεύθυνση Παραγωγής. Ένας άλλος πήγε –νομίζω- στη Διεύθυνση Γραμμής, όσον αφορά τα επιτελικά θέματα μελετών και όλα αυτά. Ο τρίτος πήγε πάλι σε μια Διεύθυνση Μελετών με αντίστοιχο αντικείμενο. Δηλαδή δεν κατηργήθη η ΔΗΣΤΗΕ ως λειτουργία. Διατάχθηκαν οι μελέτες στις μελέτες, η συντήρηση στη συντήρηση…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Πάντως είπατε κάτι που είναι συγκλονιστικό, εάν το κατάλαβα καλά. Αν κάνω λάθος, να με διορθώσετε. Από το Μενίδι μέχρι τα σύνορα με τα Σκόπια –έτσι δεν είναι;- ή εννοείτε και τη γραμμή προς την Τουρκία;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Κοιτάξτε, σηματοδότηση έχουμε στη γραμμή «Θεσσαλονίκη-Ιδομένη» και «Θεσσαλονίκη-Προμαχώνα».
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Λειτουργεί δηλαδή το σήμα μόνο στην Τιθορέα κ.λπ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Και υπολειτουργούν τα υπόλοιπα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μόνο εκεί λειτουργεί;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Μόνο εκεί.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Υπάρχει δηλαδή κίνδυνος ατυχήματος;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι, είναι χειροκίνητη η μέθοδος. Λέμε ότι ο σιδηρόδρομος είναι το ασφαλέστερο μέσο, με το μικρότερο ποσοστό ατυχημάτων, γιατί οι χειροκίνητες είναι εξίσου ασφαλείς. Απλώς απαιτούν προσωπικό. Είναι κοστοβόρες.
Μάλιστα, μπορώ να σας πω –μπορώ και να το βρω, γιατί πρέπει να το έχω στο αρχείο μου- πως περίπου το Δεκέμβριο, λίγο πριν φύγω, μετά την κατάργηση της ΔΗΣΤΗΕ, έστειλα ένα έγγραφο σε όλες τις υπηρεσίες, ώστε να βρω όλες τις συμβάσεις σηματοδοτήσεων, να δω τι φταίει, τι λεφτά έχουν ξοδευτεί, ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά, γιατί δεν πήγαινε άλλο πια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή λέτε ότι ευθύνεται ο κ. Παναγιώτου γι’ αυτήν την κατάσταση; Είπατε ότι ήταν υπεύθυνος σηματοδοτήσεων.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ανέγνωσα πρόβλημα οργανωτικό και προσπάθησα να το λύσω αναδιανέμοντας τις οργανωτικές λειτουργίες στον οργανισμό. Δεν καταργήθηκε η ΔΗΣΤΗΕ. Οι τρεις αρχιμηχανικοί πήγαν σε άλλες υπηρεσίες.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μπορείτε να μας πείτε κύριε Παναγιώτου;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Είναι αυτό που είπατε εσείς. Κάνατε μια ερώτηση. Σήμερα έχουμε 2010. Καταργηθήκαμε, λοιπόν, επειδή δήθεν ευθυνόμαστε για κάτι. Ο κ. Γιαννακός είπε ότι η κατάσταση όχι απλώς δεν καλυτέρευσε, αλλά επιδεινώθηκε. Τότε που  μας κατήργησε, τα μόνα συστήματα που λειτουργούσαν ήταν τα συστήματα τα οποία επέβλεψε και παρέλαβε η διεύθυνση στην οποία είχα την τιμή να είμαι αρχιμηχανικός. Έκτοτε έχει διαλυθεί το σύμπαν. Ακόμη κι αυτά που λειτουργούσαν…
Κύριε Γιαννακέ, η Οινόη-Τιθορέα λειτουργούσε ή δεν λειτουργούσε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Έχω την αίσθηση ότι λειτουργούσε όταν ήμουν.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η Δομοκός-Λάρισα λειτουργούσε ή δεν λειτουργούσε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Είχε προβλήματα στο Δομοκό και στη Λάρισα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Υπήρχαν τα προβλήματα. Ήταν εστιασμένα στο Παλαιοφάρσαλο, ο οποίος με το που τελείωσε το έργο, ανακάλυψαν κάποιοι -ενώ είχαν πει πριν άλλα πράγματα- ότι πρέπει να ανακατασκευαστεί. Εκεί έγινε η πρώτη απόπειρα να μπει η SIEMENS μέσα. Εγώ αντιτάχθηκα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Γιαννακέ, μια ερώτηση. Έκανε πριν πολύ εύστοχη ερώτηση ο κ. Οικονόμου. Σημείωσα τη φράση σας: «Για τα έργα που συζητούμε σήμερα δεν είχατε πολιτική πίεση για ανάθεση έργων στη SIEMENS». Αυτό είπατε.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ναι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Για άλλα έργα είχατε πολιτική πίεση;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι. Δεν υπάρχει άλλο έργο. Αυτά ήταν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν είχατε πολιτική πίεση ποτέ, από κανέναν πολιτικό προϊστάμενο;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δεν είχα πολιτική πίεση για τη SIEMENS. Δεν είχα πολιτική πίεση, πώς να το πω, να παρανομήσω. Δεν είχα ποτέ τέτοιου είδους πρόβλημα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Για τη SIEMENS λέω. «Είναι καλή εταιρεία, διεθνής, να την προτιμήσουμε» αυτό σας το είπαν;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι, δεν υπήρχε τέτοιο θέμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Παναγιώτου, είπατε ότι υπέστη βλάβη το δημόσιο από τη δραστηριότητα του κ. Γιαννακού. Το ύψος της βλάβης
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Το ύψος της βλάβης είναι το εξής. Κατ’ αρχήν η μη χρηματοδότηση του έργου αυτού…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Χάσαμε δηλαδή κοινοτικά κονδύλια. Πόσα περίπου ξέρετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ήταν το 50%, που ήταν η τότε χρηματοδότηση. Δηλαδή 80 εκατομμύρια ευρώ. Να σας πω και κάτι το οποίο είναι σημαντικό. Το ότι στη συνέχεια -και εννοούμε το 2009 που θα έπρεπε να έχει τελειώσει το έργο έξι φορές- κάποιοι πήγαν και έβαλαν το έργο σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, σε ειδική ΣΑΕ που λένε, αυτό δείχνει ότι κάποιοι συνειδητοποίησαν ότι εξ’ αυτού του λόγου κινδυνεύουν να πάνε για απιστία. Σας θυμίζω ότι είναι η εποχή εκείνη που ο φάκελος επανέρχεται στον ανακριτή κ. Οικονόμου. Καταθέτουν Καραπάνος και Παναγιώτου αυτό το πράγμα, το οποίο είναι προφανές και συγκλονιστικό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είπατε ότι χάσαμε τα μισά κοινοτικά κονδύλια. Ποιο είναι το κέρδος της SIEMENS μπορείτε να εκτιμήσετε; Τι πήρε η SIEMENS από αυτή την ιστορία;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Η SIEMENS συμμετέχει με εταίρους μιας κοινοπραξίας. Δεν είναι μόνη της. Εκτελεί ένα έργο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιο είναι το κέρδος της από τις ενέργειες του κ. Γιαννακού; Είπατε ότι υπήρχε βλάβη στο δημόσιο. Μπορείτε να εκτιμήσετε ποια είναι βλάβη από τις ενέργειες του κ. Γιαννακού;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όποια βλάβη έχει υποστεί το δημόσιο, είναι, όπως σας είπα, από τη χρηματοδότηση, από τις καθυστερήσεις του έργου…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν ξέρετε αν η SIEMENS έχει βγάλει λεφτά από τις ενέργειες του κ. Γιαννακού;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δεν το γνωρίζω. Δεν μπορώ να το…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Από ενέργειες πολιτικές έχετε διαπιστώσει; Πόσα χρόνια είστε στον ΟΣΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Από το 1981.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Σχεδόν τριάντα χρόνια. Από ενέργειες πολιτικών έχετε διαπιστώσει, σε σχέση με τη SIEMENS να έχει υποστεί βλάβη ο οργανισμός; «Πάρτε τη SIEMENS είναι καλή εταιρεία, κάνει καλά βαγόνια, έχει καλό τηλεπικοινωνιακό υλικό, είναι καλά τα καλώδιά της για τη σηματοδότηση» υπήρχε τέτοια παρέμβαση;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σε μένα;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Σε σας, στον ΟΣΕ.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι, προς Θεού. Διαπιστώνονται αυτά τα πράγματα;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ξέρετε γιατί το λέω; Γιατί πριν ο κ. Γιαννακός μας είπε ότι σχεδόν Υπουργός σιδηροδρόμων είναι ο διευθύνων σύμβουλος.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι, δεν είπα Υπουργός. Είπα, στην εκτέλεση των έργων των σιδηροδρομικών, αποφαινόμενο όργανο πιστεύω στο Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είναι ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Το αντίστοιχο στον ΟΣΕ λέγεται διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ο Υπουργός, που είπατε, ποιος είναι; Το είχατε αναφέρει και την πρώτη φορά.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εάν το είπα, το είπα εν τη ρύμη του λόγου, δεν εννοώ αυτό. Είπα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΕ, το οποίο και αποφασίζει.
Είναι προφανές και νομίζω ότι συμφωνεί και ο κ. Παναγιώτου.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Παναγιώτου, αρχιμηχανικός είστε 30 χρόνια περίπου στον ΟΣΕ και διάφορα «μπουμπούκια» της SIEMENS καταθέτουν ότι 2% πήγαιναν μίζες σε πολιτικούς και 8% σε στελέχη οργανισμών. Ξέρετε περιπτώσεις χρηματισμού στελεχών του ΟΣΕ, της ΕΡΓΟΣΕ, ή οποιασδήποτε άλλης οντότητας στα πλαίσια του ΟΣΕ; Έχετε ακούσει; Γνωρίζετε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Μπορώ να γνωρίζω;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Γιατί δεν μπορείτε να γνωρίζετε; Τριάντα χρόνια είστε μέσα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Εγώ ενέργειες και πράξεις γνωρίζω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιών;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Λέει, παραδείγματος χάριν, ένα σημείωμα από τη SIEMENS, ένα e-mail εσωτερικό, ότι χρειαζόμαστε να δώσουμε για το GSMR 6% με 8% -δεν το θυμάμαι απ’ έξω- και στη συνέχεια ένα άλλο e-mail για το ίδιο πράγμα λέει, ότι οι φίλοι μας στην ΕΡΓΟΣΕ κινδυνεύουν. Και θα σας πω εγώ γιατί κινδύνευαν. Ξέρετε γιατί; Διότι ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος, ο κ. Νικολετόπουλος, όρισε Πρόεδρο της Επιτροπής για το GSMR -το οποίο είναι αντικείμενο δικό σας της SIEMENS- τον κ. Κατσούλη. Αυτό εννοεί μέσα εκεί, ότι κινδυνεύουν οι άνθρωποί μας από ενέργειες της διοίκησης. Τον όρισε Πρόεδρο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Τι θέλετε να πείτε; Το ζουμί ποιο είναι; Όρισε τον κ. Κατσούλη.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ο Πρόεδρος της SIEMENS, όπως προκύπτει από το έγγραφο το συγκεκριμένο, προφανώς δεν ήταν αρεστός στη SIEMENS και επομένως λένε στον Χριστοφοράκο οι από κάτω του, ότι κινδυνεύει ο διαγωνισμός. Και για τα όσα διαδραματίστηκαν μετά, σας θυμίζω ότι ο κ. Νικολετόπουλος έφυγε μετά από κάποιο σημείο.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Ο κ. Κατσούλης έφυγε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ο κ. Κατσούλης όχι. Ο κ. Κατσούλης είναι εκεί. Και θα είναι χρήσιμο να τον καλέσετε εδώ να σας μιλήσει. Γιατί ο κ. Κατσούλης, πριν φύγει για να πάει να δουλέψει σε ιδιώτες, ήταν συνάδελφός μου στην ίδια διεύθυνση. Γνωριζόμαστε και είμαστε στενοί φίλοι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Στη ΔΗΣΤΗΕ ήταν ο κ. Κατσούλης;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Στην πρώην ΔΗΣΤΗΕ, θα το πω έτσι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εκεί ήταν ο κ. Κατσούλης;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ήταν.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Μπορείτε να μας πείτε τα στοιχεία του;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Βεβαίως.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Πως λέγεται το μικρό του όνομα;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Λέγεται Ιωάννης Κατσούλης.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Ήταν ο πρώην Πρόεδρος της ΕΔΗΣΕ και μετά ΔΗΣΤΗΕ;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όχι. Είναι στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Έχει φύγει είκοσι χρόνια από τον ΟΣΕ.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Από τον ΟΣΕ έφυγε το 1983 – 1984, εάν θυμάμαι καλά. Κάπου εκεί.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Δεν έχει σχέση με τον Κατσούλη ; Ο ίδιος δεν είναι …
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ο ίδιος. Σας είπα ότι εργαζόταν στον ΟΣΕ, έφυγε από τον ΟΣΕ και πήγε και δούλεψε αρχικά σε εταιρεία σηματοδότησης και στη συνέχεια πήγε στην ΕΡΓΟΣΕ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Πότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Αν δεν κάνω λάθος, πρέπει να ήταν το 1998 – 1999, θα κρατήσω μία επιφύλαξη γιατί δεν μπορώ να θυμηθώ.
Ο κ. Κατσούλης, λοιπόν, αναγκάστηκε να πάει σε ψυχιάτρους.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Αυτό τι σχέση έχει;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Γιατί τον απειλούσαν.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιος;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Τον απειλούσαν να φύγει.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ποιος;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Στο Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Το Δ.Σ. έτσι αόριστα; Ποιος;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Πότε;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Τότε ο Κατσούλης είπε ότι η SIEMENS είναι εκτός διαγωνισμού.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ποιος τον απειλούσε, κύριε Παναγιώτου;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Καλέστε τον να σας πει.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Μα εσείς μας το λέτε, εσείς καταθέτετε τώρα.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Ποια χρονική περίοδο;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όταν…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Είχε υπογραφεί ο προαστιακός;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δεν είναι για τον προαστιακό, είναι για το GSMR. Δεν έχει καμία σχέση.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Μάλιστα.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όταν λοιπόν αποφασίζει ο κ. Νικολετόπουλος να βάλει τον κ. Κατσούλη Πρόεδρο, τότε ο κ. Κατσούλης…
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Κυρία Πρόεδρε, επειδή δεν έχω σχέση με το GSMR, μπορώ να φύγω για λίγο από την Αίθουσα;
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Θα κάνουμε διακοπή για πέντε λεπτά.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Μισό λεπτό, κυρία Πρόεδρε. Σε σχέση με την ΕΡΓΟΣΕ και ειδικά με το GSMR ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ είναι αυτός ο οποίος ελέγχει την ΕΡΓΟΣΕ και ενημερώνεται για όλα. Βάσει της σύμβασης ΟΣΕ-ΕΡΓΟΣΕ λέει ότι κάθε τέσσερις μήνες πρέπει…
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Μπορείτε να μας πείτε πότε υπογράφηκε η σύμβαση για το GSMR;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Εγώ έφυγα το 2005. Υπογράφηκε το 2007. Δεν ξέρω τίποτα για το GSMR.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Αυτό είναι σωστό.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου – Βυλλιώτη): Κύριε Αϊβαλιώτη, μπορείτε να συνεχίσετε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ:  Ο ΟΣΕ βουλιάζει μέσα στα ελλείμματα. Έτσι δεν είναι; Το ξέρουμε όλοι. Μπορείτε να εντοπίσετε το ρόλο της Siemens σε αυτό; Έχει ευθύνη για το ότι ο ΟΣΕ βουλιάζει στα ελλείμματα;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Δεν ξέρω αν μου επιτρέπετε να κλείσω το προηγούμενο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Φυσικά.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Ο κ. Γιαννακός είχε φύγει ο άνθρωπος όταν υπεγράφη η σύμβαση για τη Siemens. Μάλιστα, θέλω να πω ότι προηγουμένως βοήθησε στην εκχώρηση των συχνοτήτων αποκλειστικά για τον ΟΣΕ που βάσει των ευρωπαϊκών οδηγιών αφιερώνονται στη λειτουργία αυτού του συστήματος. Έκανε προσωπικά ο κ. Γιαννακός ένα έγγραφο, όταν εγώ του είπα και το έστειλε στον κ. Βερελή, ο οποίος με τη σειρά του ο άνθρωπος… Μάλιστα, ήταν Αύγουστος μήνας κι έφευγε κι εκείνος και εγώ την επόμενη μέρα. Και μου είπε, θα το στείλουμε και μετά θα φύγουμε.
Γράφει το γράμμα, μου το διορθώνει με bold, το φτιάχνω, το υπογράφει, το βάζει μέσα σε έναν φάκελο και το στέλνει στον κ. Βερελή. Και πράγματι το θέμα διευθετήθηκε, διότι μέχρι τότε, επειδή μέρος του φάσματος των συχνοτήτων αυτών χρησιμοποιούνταν από τον στρατό, υπήρχε μία κωλυσιεργία τόσο από την πλευρά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών όσο και από το στρατό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Γιατί μας το λέτε αυτό τώρα;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σας το λέω για να διευκρινίσω κάποια πράγματα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δηλαδή; Πού στοχεύει;
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Σε ό,τι συνέβη δηλαδή, για το GSMR ο κ. Γιαννακός δεν είχε συμμετοχή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ήταν και μετά, είπε ο άνθρωπος.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Έγινε μετά, όταν ο κ. Νικολετόπουλος έβγαλε επικεφαλείς και είπε: «Κινδυνεύουν οι άνθρωποί μας» και έγιναν αυτά τα ευτράπελα που έγιναν στον διαγωνισμό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Εγώ θέλω να μου αποτιμήσετε εσείς, ως τριάντα χρόνια στέλεχος του ΟΣΕ, ποια είναι η ευθύνη της Siemens στα φοβερά ελλείμματα του ΟΣΕ, εάν βλέπετε ότι υπάρχει ευθύνη.
ΜΑΡΤΥΣ (Εμμανουήλ Παναγιώτου): Όσον αφορά τον δικό μου τομέα, δεν είχε συμμετάσχει ποτέ η Siemens σε διαγωνισμούς και τέτοια. Η πρώτη φορά που συμμετείχε σε διαγωνισμό και είχε αντικείμενο της δικιάς μας αρμοδιότητας, ήταν η συγκεκριμένη σύμβαση. Προηγουμένως η Siemens είχε να κάνει περισσότερο με τροχαίο υλικό, το οποίο, όπως σας είπα, δεν γνωρίζω.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Κύριε Γιαννακέ, εσείς έχετε υπόψη σας εάν έχουμε αποτίμηση μετρήσιμη της ζημιάς που έπαθε ο ΟΣΕ από τη Siemens, από το τροχαίο και τηλεπικοινωνιακό υλικό; Σηματοδότησε οτιδήποτε;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Το μόνο το οποίο η Siemens είχε ως έργο, ήταν οι προγραμματικές συμφωνίες για το τροχαίο υλικό. Και έχω πει –μάλιστα το ξαναδιάβασα, νομίζω ήσασταν εδώ σήμερα- για τις ποινικές ρήτρες ότι είχαν φτάσει στο ταβάνι κ.λπ.. Το μόνο το οποίο έχω αναγνωρίσει και μάλιστα με έγγραφα και το έχω πετύχει εν μέρει και πρότεινα και παραπάνω παράταση, είναι αποθετικές ζημιές για καθυστέρηση παράδοσης τροχαίου υλικού, όχι ζημιά με την έννοια αυτή που λέτε.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ύψους περίπου;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Να σας το πω σε τραίνα, γιατί το έχουμε αποτιμήσει και το έχουμε πρόχειρο;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ναι.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Δέκα classic desiro ντιζελοκίνητα για είκοσι πέντε χρόνια δωρεάν στον ΟΣΕ. Το έχω ξαναπεί αυτό και υπάρχει και παλαιό μου γράμμα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Δεν μπορείτε να αποτιμήσετε σε τρέχουσα αξία τι είναι αυτό;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι, δεν ξέρω σε τρέχουσα αξία.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Εννοείτε ότι αυτά, εάν τα είχαμε εγκαίρως, θα τα είχαμε δρομολογήσει και θα εισπράτταμε εισόδημα από την εκμετάλλευσή τους;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Ακριβώς. Και θα είχαμε βελτιώσει τις υπηρεσίες μας, το πρόσωπο του ΟΣΕ προς τα έξω και όλα αυτά.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Είπατε δέκα classic desiro;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Επί είκοσι πέντε χρόνια.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βασιλική Τσόνογλου-Βυλλιώτη): Η αδυναμία, δηλαδή, εκμεταλλεύσεως.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είναι μία ζημιά εντυπωσιακή.
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Αυτά είναι πέραν των ρητρών. Τα ζητάμε για να καλύψουμε αποθετικές ζημιές.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Είναι σαφές.
Κύριε Γιαννακέ, είπατε ότι ο κ. Παναγιώτου χειρίστηκε θέματα της αρμοδιότητάς του όσο ήταν σε αυτή τη Διεύθυνση. Έχετε αίσθηση ότι το δημόσιο υπέστη ζημιά από τη δράση του κ. Παναγιώτου;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Όχι, κύριε Αϊβαλιώτη. Θεωρώ απλά ότι υπήρξαν κάποιες δυσλειτουργίες μέσα στην υπηρεσία, τις οποίες και προσπάθησα να λύσω ως Διοικητής του Οργανισμού. Εάν είχα διαπιστώσει ότι είχε υποστεί ζημιά από κάποια ενέργεια του κ. Παναγιώτου, με όλα αυτά που σας είπα, με αποδείξεις, και από εκεί και πέρα επειδή είχα και το Πειθαρχικό Δίκαιο εντός ΟΣΕ και εάν ήταν ζημιά του ΟΣΕ μεγάλη, θα πηγαίναμε στα δικαστήρια.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Όλα αυτά τα χρόνια που ήσασταν εκεί Διευθύνων Σύμβουλος είχατε κάνει ποτέ κάποια ΕΔΕ σε σχέση με στελέχη ή στέλεχος του ΟΣΕ, τα οποία ή το οποίο υποπτευόσασταν ότι είχε ειδικές σχέσεις με τη Siemens;
ΜΑΡΤΥΣ (Κωνσταντίνος Γιαννακός): Απ’ όσο μπορώ να θυμηθώ, όχι.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΪΒΑΛΙΩΤΗΣ: Ευχαριστώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ