ΕΣΠΑ 1,5 στα χέρια της κυβέρνησης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι στις δυνατότητές του, ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς θα το αξιοποιήσει;

Με τις πυρκαγιές του 2007 δόθηκαν ή ανταλλάχθηκαν τα αποκαλούμενα Πυρόπληκτα Δάνεια.

Οι επιχειρήσεις αυτές μέσα στον οργασμό της οικονομικής ανάπτυξης που η πατρίδα μας είχε το 2007 και τα αμέσως προηγούμενα χρόνια τα επένδυσαν. Κάποιες δημιούργησαν θέσεις εργασίας, άλλες επένδυσαν σε εγκαταστάσεις και δυστυχώς κάποιοι τα κατέθεσαν σε λογαριασμούς για να πάρουν την διαφορά του επιτοκίου. Με την τελευταία κατηγορία δεν θα ασχοληθούμε γιατί πραγματικά δείχνει το πολύ κακό στελεχιακό δυναμικό των Ελληνικών τραπεζών.

Οι περιοχές αυτές παρουσίασαν άμεσα πτώση στο τοπικό προϊόν. Η τοπική παραγωγή πλήγηκε, τα εργοστάσια δούλεψαν λιγότερο, όσα δεν κάηκαν και η κατανάλωση στην αγορά μειώθηκε. Εξαίρεση από την συνολική πτώση για κάποιους μήνες παρουσίασαν οι εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες κινήθηκαν με την αποκατάσταση των ζημιών.

Σήμερα οι επιχειρήσεις που είχαν δανειστεί αντιμετωπίζουν πραγματικό πρόβλημα βιωσιμότητας. Έχουν εγκλωβιστεί σε ένα κυκεώνα πληρωμής τόκων, κεφαλαίων και εκπρόθεσμων τόκων, κεφαλαίων.

Το συνολικό επιτόκιο ανεβαίνει στο 9 τοις εκατό από 4,5 και στα εκπρόθεσμα στο 12 τοις εκατό.

Το χρήμα είναι πολύ πιο ακριβό σήμερα από ότι ήταν το 2007 και τα επιτόκια έχουν την θέση του ζυγού στις επιχειρήσεις αυτές. Απορροφούν την κερδοφορία των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα να γίνεται σε περιπτώσεις μάταιη, δηλαδή να μην μένει τίποτε για την επιχείρηση ή να παρουσιάζει ζημιές.

Στην δεδομένη στιγμή η ελάφρυνση των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων νομών από αυτά τα βάρη είναι η πιο ενδεδειγμένη πράξη εκ’ μέρους της πολιτείας.

Ελαφρύνσεις πρέπει να γίνουν και εφάπαξ αλλά και με στην συνεισφορά τους ως προς το τοπικό προϊόν.

Οι ελαφρύνσεις δεν μπορεί να έχουν την μορφή χρηματοδότησης, αλλά την μορφή επιδότησης. Η μορφή της χρηματοδότησης έχει αποτύχει, βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτά σήμερα με την κατάσταση των δανείων.

Η μορφή της επιδότησης όμως έχει χαρακτηριστικά τέτοια που δημιουργούν συνθήκες επιθυμητές στις τοπικές αγορές.

  • Πρώτον η ελάφρυνση από τον δανεισμό θα βελτιώσει άμεσα την ψυχολογία των επιχειρήσεων αυτών.

  • Η βελτίωση του περιθωρίου (μεικτά κέρδη) θα βοηθήσει άμεσα τις επιχειρήσεις αυτές να γίνουν πιο ανταγωνιστικές άμεσα.

  • Η διατήρηση των θέσεων εργασίας γίνεται εφικτή, άρα και οι εισφορές προς τα ασφαλιστικά ταμεία κ.λ.π.

  • Η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έρχεται πιο κοντά, λόγο αύξησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

  • Η φορολογητέα ύλη αυξάνεται, έτσι το κράτος έχει να περιμένει περισσότερα έσοδα από πιο υγιή φορολόγηση των επιχειρήσεων.

  • Τα ποσοστά βιωσιμότητας των επιχειρήσεων θα αυξηθούν.

  • Σημαντική βελτίωση του ηθικού στις περιοχές αυτές οι οποίες έχουν ζήσει και έως 30 και 40 τις εκατό πτώση στο τοπικό προϊόν από το 2007.

Έτσι η διαγραφή των ποσών αυτών μπορεί να διαμορφωθεί με τον εξής τρόπο.

Για τα ενήμερα δάνεια:

  1. Διαγραφή κεφαλαίου ανά επιχείρηση στο ποσό των 60.000 ευρώ.

  2. Διαγραφή κεφαλαίου ανά εργαζόμενο σε κάθε επιχείρηση ποσού των 25.000 ευρώ. Ο αριθμός των εργαζομένων να είναι ο Μ.Ο. που προκύπτει την περίοδο από το 2008 έως το 2012.

Για τα μη ενήμερα δάνεια:

1.     Την διαγραφή του κεφαλαίου έπειτα από έλεγχο του δανειολήπτη για μη κατάχρηση του ποσού αυτού.

2.     Ανάληψη των απαιτήσεων του δανειολήπτη από τρίτους, στο δημόσιο, σε ύψος του ποσού αυτού.

Τα πυρόπληκτα δάνεια είναι ένα μοναδικό εργαλείο στα χέρια της κυβέρνησης αλλά και όλου του πολιτικού κόσμου ώστε να παρέχουν πραγματική αρωγή στις επιχειρήσεις και στις κοινωνίες αυτές.

Τα επιδοτούμενα προγράμματα δεν μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα ούτε να ανακουφίσουν επιχειρήσεις που πραγματικά το έχουν ανάγκη. Η διευθέτηση των δανείων αυτών θα λειτουργήσει άμεσα και θα φέρει αποτελέσματα.

Η χρονική στιγμή μέσα στο πιο βαθύ σημείο της κρίσης είναι κατάλληλη. Επίσης ανάμεσα στο ΕΣΠΑ και το ΕΣΠΑ 2 η κυβέρνηση μπορεί να δημιουργήσει ένα μίνι ΕΣΠΑ 1,5 με τα οφέλη που έχει κάθε τέτοιο πακέτο.

Το κυριότερο όφελος όμως θα είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί που ήταν έτοιμοι να ρισκάρουν και να επιχειρήσουν, οι άνθρωποι που είναι φτιαγμένοι για την πρόοδο θα μπορέσουν να επανέλθουν στο στίβο και να προσφέρουν στις κοινωνίες τους αλλά και την Ελλάδα. Άνθρωποι που τα όνειρά τους τα υποθηκεύουν ώστε να δημιουργήσουν.

http://pvavougios.blogspot.gr/2013/01/15_5.html

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ