Οι 8 ενότητες της σημερινής σύσκεψης στο Μαξίμου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

politikoi arxigoiΜε ..«καπέλο» τη διατήρηση της κυβερνητικής συνοχής…

Τις επόμενες κινήσεις της προετοιμάζει η κυβέρνηση ενόψει και της νέας έλευσης της τρόικα στα τέλη του μηνός. Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Στουρνάρα – Μανιτάκη υπό την προεδρία του Αντώνη Σαμαρά, τέθηκε επί τάπητος ένα προαπαιτούμενο για τις επόμενες δόσεις, που απαντά στην ονομασία: διαθεσιμότητα στο δημόσιο.

Σε αυτό το ζήτημα καλείται να απαντήσει η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη συνοχή της, με δεδομένο ότι οι αντιδράσεις έρχονται κυρίως από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ, που μπορεί να μην ψήφισε αυτό το κομμάτι στο μνημόνιο, αλλά ψήφισε τον προϋπολογισμό που περιελάμβανε τη διαθεσιμότητα.

Η δεύτερη ενότητα δεν μπορεί να είναι άλλη από τον ενιαίο φόρο ακινήτων, μετά τις αντιδράσεις βουλευτών της τρικομματικής κυβέρνησης. Θα έχει προηγηθεί νέα σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών για τον ΦΑΠ.

Εδώ «κολλά» και η τρίτη ενότητα που αφορά τον Γ. Στουρνάρα. Οι επιθέσεις που δέχεται το τελευταίο χρονικό διάστημα, εντείνονται μέρα με την ημέρα. Το Μέγαρο Μαξίμου θα προσπαθήσει να ..χτίσει ένα «τείχος προστασίας» γύρω από τον Στουρνάρα, αποσπώντας τη στήριξη του Βενιζέλου και του Κουβέλη.

Τέταρτη ενότητα θα είναι οι απεργιακές κινητοποιήσεις και η επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης, μετά και τη χθεσινή επιστράτευση των ναυτεργατών, αλλά και το θέμα των αγροτών που όπως φαίνεται θα κυριαρχήσει στη σημερινή σύσκεψη.

Πέμπτη ενότητα θα αποτελέσει το φαινόμενο της τρομοκρατίας, μετά τη σύλληψη των τεσσάρων για τη ληστεία στο Βελβεντό της Κοζάνης. Για τις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών ενδέχεται να γίνει από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια.

Μια ακόμα ενότητα θα αποτελέσει η ΑΟΖ, την οποία έχει υποσχεθεί να ανακηρύξει σύντομα η ελληνική κυβέρνηση.

Έβδομη ενότητα ο ανασχηματισμός, ο οποίος θα έχει, όπως όλα δείχνουν, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. (Στο Ολυμπία είχαμε γράψει πριν μήνες ότι ο ανασχηματισμός θα καθυστερήσει και θα οδηγηθεί για τις αρχές του 2013.) Ο Βενιζέλος φέρεται να έχει πάρει το πράσινο φως από τον Σαμαρά να αναμένει τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ούτως ή άλλως επιχειρείται μια επικοινωνιακή κίνηση της κυβέρνησης να δείξει ότι το κλίμα αλλάζει (άσχετα με το αν βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο ή σε ακόμα χειρότερο), προκειμένου ο επερχόμενος ανασχηματισμός να δώσει δημοσκοπικό προβάδισμα στη ΝΔ.

Τέλος, η όγδοη ενότητα θα έχει να κάνει με τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο το απόγευμα. Ο Σαμαράς φαίνεται να επιθυμεί τη δέσμευση της Ευρώπης για περισσότερα κονδύλια από τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για 11 δις με νέο στόχο τα 14 δις. Να θυμίσουμε ότι στον προηγούμενο προϋπολογισμό της ΕΕ η Ελλάδα είχε αντλήσει 20 δις ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ