Αλλάζει το ΔΝΤ πρόγραμμα για την Ελλάδα;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 dntΗ παραδοχή του λάθους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πρόγραμμα που εφάρμοσε για την Ελλάδα, πυροδότησε αντιδράσεις αλλά και φήμες για πιθανές τροποποιήσεις.
Η κυβέρνηση πάντως δεν τρέφει ιδιαίτερες προσδοκίες και τονίζει πως το σημαντικότερο όπλο για βελτιώσεις στο μέλλον είναι η πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων και επίτευξη των στόχων.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας στο ευρωκοινοβούλιο τόνισε ότι η ΕΕ κράτησε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, όταν ορισμένοι βιάζονταν να την ξεγράψουν. Υποστήριξε ότι ζητήθηκαν από τη χώρα πάρα πολλά και τώρα πρέπει η Ευρώπη να βοηθήσει με τα ταμεία συνοχής, ενώ πρόσθεσε: “Για χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και άλλες ακόμη, η Ισπανία η ιδέα ήταν ότι τους ζητήθηκαν πολλά – ίσως πάρα πολλά – σε ο,τι αφορά τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς και στην ανταγωνιστικότητα του βιομηχανικού κλάδου και ότι η Ευρώπη θα έσπευδε προς υποστήριξή τους με τα διαρθρωτικά ταμεία και την πολιτική συνοχής. Άρα όσο πιο πολύ ενισχύουμε την πολιτική ανάπτυξης και συνοχής τόσο οι εν λόγω χώρες θα έχουν πιθανότητες να ανακάμψει η οικονομική τους δραστηριότητα”.
Το θέμα των βελτιωτικών τροποποιήσεων στο ελληνικό πρόγραμμα μπαίνει και στη γερμανική προεκλογική εκστρατεία, με τον υποψήφιο των σοσιαλδημοκρατών για την καγκελαρία, Πέερ Στάινμπρουκ να ζητά να δοθεί περισσότερος χρόνος και χρήμα στην Ελλάδα, υπονοώντας πως η κυβέρνηση Μέρκελ δεν λέει την αλήθεια στο γερμανικό λαό.
“Θεωρώ πως το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης θα πρέπει να διευρυνθεί, να παραταθεί, και ειδικότερα στην περίπτωση της Ελλάδας. Ενδεχομένως αυτό να κοστίσει περισσότερα χρήματα και κατά την άποψή μου είναι εμφανές ότι θα κοστίσει περισσότερα στη Γερμανία, αλλά θα πρέπει αυτό να το πούμε στο λαό”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πέερ Στάινμπρουκ.
Το θέμα της εκμετάλλευσης της παραδοχής του λάθους του ΔΝΤ από την ελληνική κυβέρνηση ανοίγει και στο εσωτερικό, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να δηλώνει πως η κυβέρνηση θα διεκδικήσει, στο πλαίσιο του προγράμματος, τη βελτίωση πολιτικών και μέτρων που αποδείχτηκαν αναποτελεσματικά και άδικα, ειδικά στο πεδίο της φορολογίας, συμπληρώνοντας ωστόσο, πως απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η πιστή υλοποίηση του προγράμματος, ώστε να ενεργοποιηθεί η ρήτρα θετικής απόκλισης.
“Στο ασφυκτικό πλαίσιο των προηγούμενων μηνών επιδιώξαμε, στο μέτρο του εφικτού και υπό την πίεση του “παγώματος” των χρηματοδοτικών ροών, βελτιωτικές κινήσεις. Κάποιες καρποφόρησαν και αρκετές άλλες όχι. Όμως συνεχίζουμε την προσπάθεια. Άλλωστε, τα οικονομικά προγράμματα δεν αποτελούν δόγματα”, δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας στην ιστοσελίδα “Capital.gr”.
Ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, δήλωσε ότι – σε πρώτη φάση – θα ασκηθούν πιέσεις για τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, μέτρο, που όπως αποδείχθηκε είχε τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα.
spirospero.gr

ΔΗΜΟΦΙΛΗ