Γαλλο-γερμανικές «κόντρες» για την ισοτιμία του ευρώ! Κάτι λέγαμε για νομισματικό πόλεμο…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Bill newΓράφει ο δημοσιογράφος Βασίλης Τσεκούρας

Το είχαμε γράψει από καιρό. Ο νομισματικός πόλεμος είναι σε εξέλιξη και μην περιμένει κανείς ότι θα δει κουμπούρια και τραυματίες. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας να αλλάξει τον τρόπο που δραστηριοποιείται έδωσε το «πράσινο φως» για τις πιέσεις στην ΕΚΤ και το ευρώ. Κατ’ επέκταση και στη Γερμανία. Στην ουσία έπεσε και το τελευταίο οχυρό – κεντρική τράπεζα που είχε ως «αποκλειστικό λόγο ύπαρξης» τη σταθεροποίηση του γεν.

Η μπάλα πλέον, έχει μπει στη μικρή περιοχή και απειλεί τη λιτότητα της Γερμανίας και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΚΤ. Το χορό άνοιξαν χθες διεθνείς οίκοι, όταν άρχισαν να (ξανα)μιλούν για ευρώ δυο ταχυτήτων, όπως η Goldman Sachs, αλλά και η Morgan Stanley που τόνιζε ότι το ευρώ πρέπει να υποτιμηθεί κατά 24,3% για την Ελλάδα, λέγοντας ότι μια «δίκαιη» ισοτιμία για την Ελλάδα είναι το 1,07, ενώ για τη Γερμανία το 1,52.

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησαν οι κόντρες εντός του γαλλογερμανικού άξονα. Το «πέταξε» χθες ο Ολάντ, αλλά όλοι στάθηκαν στις δηλώσεις του ότι όσοι βιάστηκαν για ξεγράψουν την Ελλάδα, έχασαν, κάτι το οποίο δεν ήταν κάτι καινούργιο για την ειδησεογραφία. Είπε όμως, κάτι που πέρασε στα ..πιο ψιλά, ότι πρέπει να τεθεί μια τιμή – στόχος για το ευρώ.

Το θέμα συνέχισε σήμερα και ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε ότι σχεδιάζει να αναδείξει το ζήτημα της ισοτιμίας του ευρώ στο επόμενο Eurogroup στις 11 Φεβρουαρίου και στη σύσκεψη της G20 στις 15 του ίδιου μήνα.

“Έχουμε μια συνάντηση του Eurogroup τη Δευτέρα και μια σύσκεψη της G20, την πρώτη υπό ρωσική προεδρία, στις 15 και 16” ανέφερε σύμφωνα με το Reuters ο κ. Μοσκοβισί. “Θα θέσω εκεί το ζήτημα” είπε χαρακτηριστικά.

Άμεση ήταν η απάντηση της Γερμανίας, με τον εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Steffen Seibert να τονίζει ότι τo ευρώ δεν είναι υπερτιμημένο,και ότι η μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ισοτιμίας. Άρα, δεν χρειάζεται αλλαγή στάσης της ΕΚΤ και να μην εγκαταλειφθούν τα μέτρα λιτότητας.

Βασικός λόγος που ξεκινά αυτή η κόντρα είναι και το γεγονός ότι στη αυριανή σύνοδο κορυφής δεν θα συζητηθούν τελικά οι εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ, όπως αποκαλύπτουν οι Financial Times, καθώς η άλλη άκρη του Ατλαντικού διεμήνυσε ότι η Ευρώπη δεν είναι ακόμα έτοιμη (για μια ακόμα φορά) για να ξεκινήσει αυτές τις συζητήσεις. Οι εμπορικές σχέσεις έχουν φυσικά, άμεση επαφή με τις ισοτιμίες των νομισμάτων.

Το ευρώ κινήθηκε τις προηγούμενες ημέρες σε υψηλά αρκετών μηνών, αγγίζοντας έως και το 1.3711 έναντι του δoλαρίου, ενώ σήμερα «διόρθωσε» κοντά στο 1,35.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ