Εξευτελιστικές οι διαδικασίες για πιστοποίηση αναπηρίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΟΧΗ. Το άρθρο περιέχει φωτογραφία μαστεκτομής που πιθανόν να ενοχλήσει. Μην πατήσετε την συνέχεια του άθρρου εάν δεν επιθυμείτε να την δείτε. Οι κύριοι υπεύθυνοι όμως που υποχρεώνουν γυναίκες με μαστεκτομή να εκτίθενται συνεχώς μπροστά σε “επιτροπές”, ας σκεφτούν τι πραγματικά διαπράττουν.

apokat mastou01
από το enimerwsi.gr
Απολύτως εξευτελιστική για τους πολίτες με αναπηρίες και χρονίως πάσχοντες ασθενείς είναι η κατάσταση που επικρατεί στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).
Χιλιάδες άνθρωποι άρρωστοι, ηλικιωμένοι ή οι συγγενείς τους που αναγκάζονται να απουσιάζουν από την εργασία τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους ανήμπορους οικείους τους, έρχονται αντιμέτωποι με μια παράλογη και εξευτελιστική διαδικασία.
Πρόκειται για μια απίστευτη γραφειοκρατία, σύμφωνα με την οποία ζητούνται κάθε είδους δικαιολογητικά που για να τα εξασφαλίσει κανείς θα πρέπει να μην απασχολείται με τίποτε άλλο και συχνά να πληρώνει για έξτρα πιστοποιητικά από γιατρούς. Όταν καταφέρει να συγκεντρώσει τα δικαιολογητικά και να πάρει σειρά προτεραιότητας και να κλείσει ραντεβού για να περάσει επιτέλους από υγειονομική επιτροπή, θα πρέπει να περιμένει ακόμα μήνες μέχρι να έρθει η σειρά του. Αυτή την τριτοκοσμική και απάνθρωπη κατάσταση έχει καταγγείλει και στο παρελθόν η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία χωρίς όμως αποτέλεσμα.
Μια επίσκεψη στα ΚΕΠΑ εν ώρα λειτουργίας αρκεί για να αποτυπώσει την εικόνα.
Δεκάδες χιλιάδες ανάπηροι και χρονίως πάσχοντες παραμένουν επί μήνες στη λίστα αναμονής περιμένοντας να περάσουν από υγειονομική επιτροπή στα νεοσύστατα ΚΕΠΑ. Και σαν μη φτάνει όλο αυτό, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ενώ έχουν πληρώσει το παράβολο για να περάσουν από την επιτροπή και έχουν εγκριθεί, λήγει ο χρόνος χωρίς να έχουν πάρει τα χρήματα και αναγκάζονται να πληρώσουν νέο παράβολο για να περάσουν και πάλι από επιτροπή.
Και την ίδια ώρα που σοβεί όλη αυτή η αθλιότητα, τα κανάλια και ΜΜΕ που εξυπηρετούν κυρίαρχα συμφέροντα καταλήστευσης του ελληνικού λαού και του δημόσιου πλούτου, και που μόνο για την κοινωνική πολιτική δεν ενδιαφέρονται, συνεχίζουν να προβάλλουν μεγενθυμένες μεμονωμένες περιπτώσεις εξαπάτησης. Αφήνουν έτσι στο απυρόβλητο την υποβάθμιση και τον αφανισμό του κοινωνικού κράτους, δίνοντας μάλιστα εμμέσως το άλλοθι για αυτές τις πολιτικές επιλογές, αποσιωπώντας το γεγονός ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι με σοβαρότατα προβλήματα υγείας αλλά και οικονομικά προβλήματα,εξευτελίζονται και αντιμετωπίζονται ως αναξιοπρεπείς.
* Τη φωτογραφία της ολικής μαστεκτομής τη δημοσιεύουμε χωρίς μοντάζ κάνοντας παράλληλα μια ερώτηση στους υπευθύνους, συγκεκριμένα για την περίπτωση αναπηρίας στις γυναίκες με μαστεκτομή. Είναι ανύκουστο να υποχρεώνουν τις μαστεκτομημένες γυναίκες να υποβάλλονται κάθε χρόνο σε έλεγχο από επιτροπή, που συνήθως αποτελείται από 3 άτομα, δείχνοντας σε αυτούς κάτι το οποίο τους θυμίζει την περιπέτεια που πέρασαν. Δεν είναι δυνατόν να είναι υποχρεωμένη η κάθε μαστεκτομημένη γυναίκα να δείχνει συνέχεια το ανύπαρκτο στήθος της που αισθάνεται τόσο άβολα για αυτό και που δεν υπάρχει περίπτωση να φυτρώσει από μόνο του. Μήπως είναι καλύτερο να φυλάνε το στήθος που τους κόβουν σε φορμαλδεϋδη για να το δείχνουν στον εκάστοτε Υπουργό Υγείας και στους γιατρούς των ΚΕΠΑ για να δούμε αν αντέχουν να το βλέπουν; Είναι ντροπή τους!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ