Παίρνοντας αφορμή από ανώνυμα φέιγ βολάν, με υπογραφή «απλήρωτοι εργαζόμενοι της Ελευθεροτυπίας», που άγνωστοι μοίρασαν σε συγκέντρωση απεργών εργαζομένων και στα οποία περιέχονται διάφοροι απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί για τους σημερινούς εργαζομένους στην εφημερίδα και το έργο τους, αναδημοσιεύουμε, ως απάντηση, τις θέσεις που έχουμε εκφράσει στις 18 Ιανουαρίου 2013 για το εγχείρημα της επανέκδοσης.
Αυτή είναι η μόνη, καθαρή, έντιμη και πάγια απάντησή μας σε όσους επιχειρούν να μας συκοφαντήσουν, εξυπηρετώντας, άθελά τους ίσως, αλλότρια συμφέροντα:
«Η “Ελευθεροτυπία”, στην 37χρονη ιστορία της, ήταν και είναι η ανεξάρτητη, αδέσμευτη και πλουραλιστική εφημερίδα της χώρας. Δεν είχε και δεν ανέπτυξε ποτέ δεσμούς και εξαρτήσεις με κομματικά, οικονομικά ή άλλου είδους συμφέροντα. Υπηρέτησε και υπηρετεί την αλήθεια, τη δημοκρατική νομιμότητα χωρίς περιστροφές, σκοπιμότητες και συμψηφισμούς. Απευθύνεται στον πολίτη-απαιτητικό αναγνώστη και τις ανάγκες του. Δεν ακολούθησε και δεν ακολουθεί τις εξάρσεις φανατισμού που συχνά παρεισφρέουν στους μικροκομματικούς ανταγωνισμούς.
Η “Ελευθεροτυπία” στην πορεία της αυτή απευθύνθηκε και απευθύνεται σε πολίτες από όλο το πολιτικό φάσμα με ελεύθερο, απαιτητικό και δημοκρατικό φρόνημα, χωρίς κομματικούς ή άλλους φανατισμούς. Αυτοί οι πολίτες την ήθελαν και τη θέλουν. Ταυτόχρονα, η αδέσμευτη φυσιογνωμία της προσδιοριζόταν και συνεχίζει να προσδιορίζεται πάντα από το ελεύθερο φρόνημα των συντακτών της, που δίνουν το στίγμα της ενημέρωσης, αποκαλύπτοντας χωρίς προκαταλήψεις τα μυστικά της όποιας εξουσίας. Και αυτό συνεχίζουμε να κάνουμε. Γι’ αυτό είμαστε στην “Ελευθεροτυπία”.
Εργαζόμαστε σήμερα στην επανέκδοση της ιστορικής εφημερίδας γιατί πιστεύουμε ότι η επανακυκλοφορία της είναι ο μοναδικός και πιο σύντομος δρόμος για να ικανοποιηθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα κύρια αιτήματά μας: καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζομένους της Χ.Κ. Τεγόπουλος.
Επειτα από έναν και πλέον χρόνο χωρίς την “Ελευθεροτυπία”, ο τίτλος της απαξιώνεται διαρκώς από τη συνεχή αχρησία του, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά και η αξία των περιουσιακών στοιχείων της Χ.Κ. Τεγόπουλος, από τα οποία όλοι οι εργαζόμενοί της έχουν δικαίωμα αποζημίωσης. Οσοι εργαζόμαστε στην επανακυκλοφορία της “Ελευθεροτυπίας” δεν απεμπολούμε κεκτημένα δικαιώματά μας από τη Χ.Κ. Τεγόπουλος.
Εξακολουθούμε κι εμείς να είμαστε απλήρωτοι, όπως όλοι, από τη Χ.Κ. Τεγόπουλος όσον αφορά τα δεδουλευμένα μας για το χρονικό διάστημα πριν από την επανέκδοση της εφημερίδας, καθώς και τις αποζημιώσεις όσων έχουν προχωρήσει σε καταγγελία σύμβασης. (Σημειώνεται ότι η μισθοδοσία των εργαζομένων που δουλεύουν στην επανέκδοση καταβάλλεται κανονικά). Η προσπάθειά μας έχει ορίζοντα και στόχο τη συνολική και δίκαιη ικανοποίηση όλων όσοι εργάζονταν στην εφημερίδα στο συντομότερο δυνατό χρόνο μέσα από την εξυγίανση της ΧΚΤ. Οτιδήποτε λέγεται περί του αντιθέτου δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.
Θεωρούμε όμως ότι η επιλογή των τμηματικών πλειστηριασμών, της συνεχούς απαξίωσης σημαντικών περιουσιακών στοιχείων, όπως ο ιστορικός τίτλος της εφημερίδας, πολύ περισσότερο η διαδικασία της πτώχευσης, δεν αποτελούν λύση για κανέναν εργαζόμενο. Η όποια χρηματική ικανοποίηση μέσα από αυτές τις διαδικασίες θα είναι κατά πολύ περιορισμένη, θα γίνει σε βάθος χρόνου και η καταβολή των χρημάτων μας θα αργήσει πολλά χρόνια.
Στη σημερινή προσπάθεια συμμετέχουμε 200 εργαζόμενοι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων (περίπου 170) προέρχονται από τη Χ.Κ. Τεγόπουλος και εργάζονταν στην “Ελευθεροτυπία” όταν αυτή σταμάτησε να εκδίδεται λόγω της απεργίας μας, τον Δεκέμβριο του 2011. Στο προσεχές μέλλον αναμένεται ο αριθμός των εργαζομένων να αυξηθεί, αφού θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας με το σχεδιαζόμενο άνοιγμα όλων των τμημάτων παραγωγής. Θέσεις εργασίας πολύτιμες σε μια εποχή αυξανόμενης ανεργίας, που πλήττει τον κλάδο του Τύπου.
Αυτή είναι η καθαρή στάση μας, αυτές είναι οι θέσεις μας και τις υποστηρίζουμε χωρίς ανταγωνισμούς και άγονες αντιπαραθέσεις.
Καλούμε, τέλος, τα σωματεία μας να αποδοκιμάσουν παρόμοιες απαράδεκτες ενέργειες, που πλήττουν την αξιοπρέπεια των εργαζομένων».
Οι εργαζόμενοι στην «Ελευθεροτυπία»