Μιλούσαν για ..μισή μέρα στην ΕΕ για τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Συμβιβαστική λύση Ρομπάι την τελευταία στιγμή

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

104FF093C279783F30F18D1ACE74DD85 (1)Με πέντε ώρες καθυστέρηση και έναν μαραθώνιο διαβουλεύσεων για μία προκαταρκτική συμφωνία ξεκίνησε στις Βρυξέλλες η κρίσιμη Σύνοδος Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την κατάρτιση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2014 – 2020.

Η διάσταση απόψεων μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών δημιούργησε διαπραγματευτικό θρίλερ 9 ωρών, αλλά και σε αρκετές διακοπές της Συνόδου:

*για μία ώρα από τις 1.30 π.μ. ως τις 2.30 π.μ.

*λίγο αργότερα, ξημερώματα πλέον σημειώθηκε νέα τρίωρη διακοπή, καθώς οι διαφωνίες σχετικά με το ύψος των δεσμεύσεων εντάθηκαν.

Τελικά, λίγο πριν τις 7 (ώρα Ελλάδος) το πρωί της Παρασκευής οι ηγέτες κατέληξαν σε ένα κείμενο το οποίο προήλθε από συμβιβαστική πρόταση του Χέρμαν Βαν Ρομπέι. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα στη δεύτερη ημέρα της Συνοδου, όπου και εκτιμάται ότι θα υπάρξει και τελική συμφωνία για τον προϋπολογισμό.

Οι ηγέτες των «27» φαίνεται ότι καταλήγουν σε κατ’ αρχήν συμφωνία για ανώτατο όριο τα 960 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ για τα επόμενα επτά χρόνια, σύμφωνα με πηγές που επικαλούνται το Reuters και το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων

Η πρόταση που είχε παρουσιαστεί τον περασμένο Νοέμβριο, στην προηγούμενη αποτυχημένη Σύνοδο, φέρει τον προϋπολογισμό της ΕΕ στα 972 δισ. ευρώ για την προσεχή επταετία, ποσό μειωμένο κατά περίπου 80 δισ. από τους αρχικούς σχεδιασμούς.

Η Βρετανία και άλλες χώρες (Σουηδία, Δανία και Ολλανδία) επιμένουν ότι υπάρχει χώρος για μειώσεις «δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ» κυρίως από γεωργικές επιδοτήσεις και είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη Γαλλία. Η Γερμανία μάλλον βρίσκεται στη μέση, σημειώνει το Reuters.

Χαρακτηριστικό των κρίσιμων διαβουλεύσεων είναι το γεγονός ότι η Σύνοδος ξεκίνησε με πεντάωρη καθυστέρηση, λόγω των διμερών επαφών που υπήρξαν στο παρασκήνιο, με επίκεντρο τους Κάμερον και Μέρκελ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ