Από “δημοτική Ενημέρωση Βέροιας“
σε τοπική εφημερίδα της Βέροιας δημοσιεύτηκε, το Σάββατο 26 Ιουνίου, Ανακοίνωση, που πληροφορεί τους αναγνώστες ότι «Στην οδό Βικέλα αρ. 4 λειτουργεί γραφείο του Δήμου Βέροιας για την εξυπηρέτηση των αλλοδαπών ψηφοφόρων στις εκλογές του Δήμου Βέροιας. Η προθεσμία εγγραφής είναι μέχρι 30-08-2010».
Στην οδό Βικέλα αρ. 4 στεγάζεται, σε δημοτικό κτήριο, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βέροιας. Αν την Ανακοίνωση την εξέδιδε ο ίδιος ο Δήμος Βέροιας θα λέγαμε ότι το (δια)πράττει στο πλαίσιο των καλλικρατικών του υποχρεώσεων.
Όμως, η Ανακοίνωση φέρει φαρδιά-πλατειά την υπογραφή «Για τον σύλλογο “Αλληλεγγύη” ο Πρόεδρος του Δ.Σ. PORPOLLOGU ARTUR».
Ο σύλλογος “Αλληλεγγύη”, που στεγάζεται στον κεντρικότερο δρόμο της Βέροιας, είναι ο σύλλογος των Αλβανών «μεταναστών».
Το ελληνόγλωσο τμήμα της Ανακοίνωσης κλείνει με την «Σημείωση: Το τηλέφωνο του γραφείου εξυπηρέτησης είναι 2331350555».
Από την παράθεση του τηλεφωνικού αριθμού προκύπτουν δυο παρατηρήσεις:
(1) πρόκειται για τηλεφωνική σύνδεση του επίσημου κρατικού δικτύου ΣΥΖΕΥΞΙΣ, άρα το «γραφείο εξυπηρέτησης» υποτίθεται ότι απευθύνεται σε όλους τους μετανάστες, ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, και ο κατά νόμον αρμόδιος Φορέας (δηλαδή ο Δήμος) οφείλει να γνωστοποιήσει την ύπαρξη του γραφείου σε όλους τους μετανάστες – όχι να «καπελλωθεί» από τον αλβανικό σύλλογο.
(2) από την επιλογή του συγκεκριμένου ευκολομνημόνευτου αριθμού φαίνεται πως κάποια πονόψυχη ύπαρξη μέσα στον Δήμο Βέροιας μερίμνησε ώστε, από τα περίπου 200 νούμερα ΣΥΖΕΥΞΙΣ που λειτουργούν στο Δημαρχείο, το πιο «εύκολο» να εκχωρηθεί στο γραφείο των μεταναστών (μη τυχόν και ξεχάσει κανείς τον τηλεφωνικό αριθμό, που θα τον οδηγήσει στην εγγραφή του στους εκλογικούς καταλόγους!).
Η Ανακοίνωση όμως έχει και συνέχεια, γραμμένη πλέον στα αλβανικά, των οποίων το κείμενο είναι υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου ελληνικού. Άραγε δεν είχε την ευαισθησία η Δημοτική Αρχή της Βέροιας να γράψει την Ανακοίνωση αυτή και σε άλλες γλώσσες;
Είναι φανερό ότι ο αλβανικός σύλλογος δια της Δημοτικός Αρχής και η Δημοτική Αρχή δια του αλβανικού συλλόγου επιδιώκουν τον εμπλουτισμό των εκλογικών καταλόγων με αλβανικό πληθυσμό, που θα ενεργοποιηθεί καταλλήλως (και προς την «επιθυμητή» κατεύθυνση) την κρίσιμη ώρα.
Αλλά, γιατί η πρόσκληση γίνεται στην αλβανική γλώσσα; Η επαρκής γνώση της ελληνικής γλώσσας δεν αποτελεί ουσιαστικό προσόν για την πολιτογράφηση, σύμφωνα και με τον πρόσφατο νόμο περί ιθαγενείας (νόμος 3838/2010 άρθρο 3); Αν ένας «μετανάστης» δεν μπορεί να διαβάσει στα ελληνικά μια τόσο απλή ανακοίνωση, πώς θα συγκρίνει προεκλογικά προγράμματα, πώς θα κρίνει προεκλογικές εξαγγελίες, πώς θα προκρίνει υποψηφίους, που (κατά τεκμήριο) θα εκφράζονται όλοι στην ελληνική γλώσσα;
Παραβλέποντας, για να μην πούμε παραβιάζοντας έτσι ασύστολα ακόμα κι αυτόν τον μεταναστόφιλο νόμο του ΠΑΣΟΚ, η Δημοτική Αρχή εκχωρεί τα πάντα στους Αλβανούς, αρκεί να «εξασφαλίσει» την επανεκλογή της.
Όμως ποια είναι αυτή η τόσο «πρωτοπόρα» Δημοτική Αρχή και από πού πηγάζει η λαγνεία, με την οποία περιβάλλει τους «μετανάστες»;
Δήμαρχος Βέροιας είναι η πασόκα-πασόκα Χαρίκλεια (Χαρούλα) Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη. Παραλείπουμε τις πολιτικές και αυτοδιοικητικές περιπέτειές της, αφήνουμε τις εκλεκτικές συγγένειες, τις κουμπαριές και τις πολύπλοκες διαδρομές της, και επικεντρωνόμαστε στις εθνικού ενδιαφέροντος «περίεργες» πρωτοβουλίες της.
03-06-2010
Τηρώντας την υπόσχεση που έδωσε στην Δήμαρχο Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη και τον Βεροιώτη αλλά με καταγωγή από την Προύσα της Μικρά Ασίας, κ. Γεώργιο Κοτζαερίδη, ο Δήμαρχος της Προύσας κ. Μουσταφά Μπόσμπεϊ επισκέφτηκε την Βέροια με αντιπροσωπία 35 ατόμων, πολιτικών και πολιτών. Μεταξύ της αντιπροσωπίας ήταν και οι Πρόεδροι των χωριών Απολλωνιάδα, Πλατύανου, Σουσουρλούκ και Κουβουκλίων. Οι επισκέπτες αφού ξεναγήθηκαν στην Βέροια, κατέληξαν στο Εμπορικό Επιμελητήριο όπου συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο κ. Νικόλαο Ουσουλτζόγλου. Ακολούθως επισκέφτηκαν το Δημαρχείο όπου είχαν ένθερμη συνάντηση με τη Δήμαρχο, με την οποία και συζήτησαν θέματα προσέγγισης και συνεργασίας, επισημαίνοντας τα κοινά των δύο λαών. Πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή εθιμοτυπικών δώρων, κατά την οποία ο Τούρκος Δήμαρχος κάλεσε τη Δήμαρχό στην πόλη του, στο πλαίσιο ενός τοπικού πολιτιστικού ελληνοτουρκικού φεστιβάλ. Αρκετοί από τους επισκέπτες που συνόδευσαν τον Δήμαρχο από την Προύσα της Μικρά Ασίας έχουν καταγωγή από τη Βέροια, για το λόγο αυτό και αναζήτησαν στην πόλη στοιχεία από το παρελθόν, σε σχέση με τους προγόνους τους και τα μέρη που έζησαν.
Στον επίσημο δικτυακό τόπο του Δήμου Βέροιας (www.veria.gr) ακόμα φιγουράρει η χαμογελαστή φωτογραφία της αεικίνησης πασοκοδημαρχίνας καθώς υποδέχεται στο Δημαρχείο τον Τούρκο Δήμαρχο της Προύσας, ο οποίος μαζί με 35 συμπολίτες του επισκέφθηκαν πρόσφατα την Βέροια, αναζητώντας τα ίχνη (και τις «περιουσίες»; και τα «δικαιώματα»;) των προγόνων τους, που έφυγαν από την Βέροια κατά την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Να υποθέσουμε ότι η πασοκοδημαρχάρα δεν ήξερε, δεν είχε μάθει, δεν είχε ακούσει τίποτε για την «ειρηνική» εκστρατεία αθώων Τούρκων, που «ξαναγυρνούν» μεθοδευμένα σε περιοχές της ελληνικής επικράτειας και «προσκυνούν τη γη των παπούδων τους»;
Ο πρότερος βίος της Χαρίκλειας αποδεικνύει ότι όχι μόνον ήξερε, όχι μόνον γνώριζε, αλλά και προετοίμαζε από καιρό και φρόντιζε με επιμέλεια για την επιτυχία τέτοιων κινήσεων – και άλλων που αναμφίβολα θα ακολουθήσουν, αν συνεχίσει το εθνωφελές έργο της.
Αγαπητοί Πατριώτες,
αντί άλλων στοιχείων, παραθέτουμε εδώ, δυο παλαιότερα σχόλιά μας, που καυτηρίαζαν τις τουρκοφιλικές δράσεις της κυρίας Δημάρχου και που αγνοήθηκαν από τον τοπικό τύπο, παρ’ όλο που αναφέρονται σε 100% πραγματικά περιστατικά.
Γράφαμε στις 29-01-2009:
Στις 20 Δεκεμβρίου 2007 είχαμε στείλει σε τοπικές εφημερίδες της Βέροιας ένα ηλεκτρονικό μήνυμα για τις “διπλωματικές” χοντράδες της κυρίας Δημάρχου Βέροιας και για τα ΤΟΤΕ τσαλίμια της με τον εν Θεσσαλονίκη Τούρκο Πρόξενο (βέβαια η τότε με θρησκευτική ευλάβεια τηρούμενη πολιτική των “καλών ειδήσεων¨ μάλλον δεν επέτρεψε την δημοσιοποίησή του).
Όμως αν όσα γράφαμε τότε φαίνονταν περίεργα ή εμπαθή, η τωρινή συνέχεια φαίνεται να εξηγεί πολλά (και χοντρά) κι αποδεικνύει την τραγική προφητική διάσταση εκείνου του μηνύματος.
“Γεύση από τουρκικό κινηματογράφο” γράφει στις 27 Ιανουαρίου 2009 ο τοπικός τύπος, “είχε την ευκαιρία να πάρει το κοινό της πόλης … Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας σε συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Τουρκικής Δημοκρατίας διοργάνωσαν ένα διήμερο Φεστιβάλ Τουρκικού Κινηματογράφου, στον Χώρο Τεχνών”. (σ.σ. με απόφαση της “προοδευτικής” Δημοτικής Αρχής, οι Τοπικοί Πολιτιστικοί, Μορφωτικοί και λοιποί Φορείς μπορούν να χρησιμοποιούν τον Χώρο Τεχνών εφόσον προπληρώσουν στο Ταμείο της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης το “ευτελές” ποσόν των 1.500 ευρώ για χρήση ολίγων ωρών. Για το διήμερο αφιέρωμα στον Τουρκικό Κινηματογράφο ουδείς γνωρίζει αν ο πανάκριβος Χώρος Τεχνών διατέθηκε δωρεάν – κι αν ναι με ποιού απόφαση – ή επ’ αμοιβή – κι αν ναι ποιός πλήρωσε τα τουλάχιστον 3.000 ευρώ του ενοικίου του).
Όμως τα χειρότερα βρίσκονται παρακάτω… Γράφει το τοπικό ρεπορτάζ: “Τόσο η Δήμαρχος Βέροιας Χαρούλα Ουσουλτζόγλου όσο και ο Τούρκος Γενικός Πρόξενος Θεσσαλονίκης Χακάν Αμπατζί, που από κοινού υποδεχόταν τους θεατές, έκαναν λόγο για περαιτέρω συνεργασία…” Δηλαδή η κυρία Δήμαρχος έστησε στην είσοδο του Χώρου Τεχνών τον Τούρκο Πρόξενο, για να ΥΠΟΔΕΧΕΤΑΙ, δίκην οικοδεσπότη,τους προσερχόμενους θεατές!!! Και οι κολώνες του κτιρίου μείναν στη θέση τους, και οι θεατές παρακολούθησαν ήρεμα τις ταινίες…
Όμως τα χειρότερα βρίσκονται παρακάτω… Γιατί, πέραν των ελαχίστων δημαρχιακών εξαπτέρυγων, και των απειροελαχίστων αφελών που προσήλθαν γεμάτοι “θαυμασμό” και περιέργεια για το “πολιτιστικό δρώμενο”, ποιοι ήταν οι θεατές;;; Την απάντηση την δίνει, ουδέτερα και ανυποψίαστα, το ρεπορτάζ των τοπικών εφημερίδων: “παρέστη και ο Όμιλος Φοιτητών Θράκης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τα έξοδα μετακίνησης του οποίου κάλυψε το Τουρκικό Προξενείο”. Αυτό πια, δεν αντέχει σε κανένα σχολιασμό. Παρακάτω δεν έχει!!! Οι χοντράδες έπιασαν πάτο!!!
Το μόνο που μας μένει είναι, “δικαιωμένοι” από την τραγική εξέλιξη των δημοτικών πληγών, να επαναλάβουμε την προ 13μήνου κραυγή “Κάποιος να τη μαζέψει!!!”, – γιατί αν η εν λόγω κυρία δεν έχει επίγνωση των συνεπειών όσων πράττει είναι ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΗ, αν όμως έχει έστω και ελάχιστη επίγνωση τότε είναι, σαν την Επιχείρησή της, πολλαπλώς ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ!!! (ίσως να μην είναι άσχετο το γεγονός ότι σε πρόσφατη επίσημη χριστουγεννιάτικη ανακοίνωση του Δήμου, που έφερε φαρδιά – πλατειά την υπογραφή της πολυπράγμονος Δημάρχου, γινόταν λόγος για τις “εθνικές και πολιτιστικές μειονότητες” της Βέροιας – τις οποίες η δημαρχιακή υπογραφή εξειδίκευε επί λέξει ως εξής “Αθίγγανοι, Αλβανοί, Παλιννοστούντες, Βλάχοι, Θράκες, Μικρασιάτες, Πόντιοι”).
Αντιγράφουμε “παρακάτω” το μήνυμά μας της 20 Δεκεμβρίου 2007 ελπίζοντας πως “ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΤΗ ΜΑΖΕΨΕΙ!!!”
ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΗ ΜΑΖΕΨΕΙ!…
Οι τοπικές εφημερίδες της Βέροιας της Πέμπτης 20 Δεκεμβρίου 2007 δημοσιεύουν την πανομοιότυπη «είδηση».
«Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου η Δήμαρχος Βέροιας κ. Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη δέχθηκε στο Δημαρχείο την επίσκεψη του Προξένου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη κ. Hacan Abaci με στελέχη του Προξενείου του.
Ο κ. Πρόξενος δήλωσε ευχάριστα εκπλαγείς από τη γνωριμία του με τη Δήμαρχο, διότι μεγάλο κομμάτι της συζήτησης έγινε μεταξύ τους εκτός από την ελληνική και στην τουρκική γλώσσα. Ο επίσημος φιλοξενούμενος, αφού ξεναγήθηκε κυρίως τα οθωμανικά μνημεία της πόλης, δήλωσε την επιθυμία να συντελέσει σε συνεργασίες που μπορεί να υπάρξουν, με αντίστοιχες Τουρκικές πόλεις σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο, στο πλαίσιο των σχετικών Ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Ο Πρόξενος προσκάλεσε την κ. Δήμαρχο σε γεύμα εργασίας στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης».
Η ταυτόχρονη δημοσίευση, επίσης πανομοιότυπης φωτογραφίας, που εικονίζει τη Δήμαρχο να ποζάρει περιχαρής στο πλάι του Τούρκου Προξένου, πείθει ότι οι 4 τοπικές εφημερίδες δεν δημοσιεύουν δικό τους ρεπορτάζ, αλλά καταχωρούν, η κάθε μια σε διαφορετική θέση και με ελαφρώς παραλλαγμένο τίτλο, ένα ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ, δηλαδή μια ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ του ίδιου του Δήμου Βέροιας.
Και εδώ ανακύπτουν πολλά ερωτήματα και απορίες, στις οποίες καλό είναι να απαντήσουν, αν μπορούν, οι «αφελείς» (;) συντάκτες της, τουλάχιστον περίεργης, δημοτικής ανακοίνωσης;
Πώς προέκυψε η επίσκεψη του Τούρκου Προξένου στο Δημαρχείο της Βέροιας; Ποιος ήταν ο σκοπός της;
Ήταν ενήμερο το Υπουργείο Εξωτερικών ή το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης;
Αν όχι, γιατί;
Αν ναι, τι οδηγίες έδωσαν στη Δήμαρχο;
Τηρήθηκαν αυτές οι οδηγίες ή η κυρία Δήμαρχος «αυτοσχεδίασε» επικίνδυνα;
Η «αφελής» δημοτική ανακοίνωση χαρακτηρίζει τον Τούρκο Πρόξενο «επίσημο φιλοξενούμενο».
Ήταν όντως «φιλοξενούμενος» και μάλιστα «επίσημος» του Δήμου Βέροιας; Δηλαδή είχε ληφθεί προηγουμένως σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου; Γιατί αν δεν είχε ληφθεί τέτοια απόφαση (που χρειάζεται και ειδική έγκριση) δεν μπορεί να είναι «επίσημος φιλοξενούμενος».
Μήπως οι ελαφρόμυαλοι του Δημαρχείου ΑΓΝΟΟΥΝ, εκτός των άλλων, και τις διαφορές μεταξύ των εννοιών «επισκέπτης» και «φιλοξενούμενος», και ΕΞΟΠΛΙΖΟΥΝ με την άγνοιά τους ανακοινώσεις που μπορεί να πάρουν άλλες διαστάσεις στα χέρια ενός διπλωμάτη;
Αλλά οι συντάκτες του δημοτικού δελτίου τύπου, στραγγαλίζοντας την ελληνική γλώσσα, σπεύδουν να μας ανακοινώσουν πως ο Πρόξενος «δήλωσε ευχάριστα εκπλαγείς» (βρε μπας και το δελτίο τύπου το ‘γραψε κανένα από τα «στελέχη» του Προξενείου, κι οι ερίφηδες του Δημαρχείου απλώς το διεκπεραίωσαν;).
Και γιατί «δήλωσε ευχάριστα εκπλαγείς»;
Γιατί, λέει, «μεγάλο κομμάτι της συζήτησης» με τη Δήμαρχο έγινε στην τουρκική γλώσσα!
Μα, κανείς δεν έμαθε στη Δήμαρχο πως ΜΕΣΑ στο Δημαρχείο της, όπου ΕΙΝΑΙ οικοδέσποινα, όταν υποδέχεται ένα ξένο ΟΦΕΙΛΕΙ να μιλάει ελληνικά; Πολύ δε περισσότερο ΟΦΕΙΛΕΙ να μιλάει ΕΛΛΗΝΙΚΑ όταν υποδέχεται τον Τούρκο Πρόξενο!
Την επίδειξη της τουρκομάθειάς της ας την κρατήσει όχι για το επίσημο, αλλά για το ανεπίσημο «κομμάτι» της επίσκεψης, όταν θα κερνάει, όπως το συνηθίζει («στα πλαίσια της λιτότητας»), το «παραδοσιακό» λουκούμι και το τσίπουρο, ή έστω, λόγω της περίστασης, και τον παστουρμά!
Καλύτερα να μη μιλήσουμε για την ξενάγηση κυρίως στα οθωμανικά μνημεία της πόλης.
Κυρία Δήμαρχε όταν «φιλοξενείτε» τον Τούρκο Πρόξενο δεν τον «ξεναγείτε» κυρίως στα οθωμανικά μνημεία (όσα υπάρχουν, κι αν υπάρχουν…). Του δείχνετε βεβαίως κι αυτά τα μνημεία (τόσα του «δείξατε» άλλωστε), αλλά ΚΥΡΙΩΣ φροντίζετε να τον περάσετε απ’ τα ιστορικά Πλατάνια της Παλιάς Μητρόπολης και της Πλατείας του Ρολογιού, που ακόμα απ’ τα κλαδιά τους κρέμονται οι σκιές των απαγχονισμένων από τους Οθωμανούς υπερασπιστών κι επαναστατών της Βέροιας. Του παρουσιάζετε τα Μουσεία της πόλης και ΒΕΒΑΙΩΣ τον συνοδεύετε στη Βεργίνα!!!
Αντί γι αυτά, τα αυτονόητα και τα στοιχειώδη, εσείς, χαριεντιζόμενη, δεχτήκατε, και μάλλον αποδεχτήκατε ασμένως, πρόσκληση για «γεύμα εργασίας» στο Τουρκικό Προξενείο της Θεσσαλονίκης!
Αναρωτηθήκατε άραγε πόσοι Δήμαρχοι έχουν δεχτεί παρόμοια πρόσκληση;
Βέβαια το «γεύμα εργασίας» προσφέρεται ίσως για την επιβεβαίωση της ρήσης πως είναι καλύτερα να μασάει κανείς παρά να μιλάει.
Όμως, δεν μπορεί, όλο και κάτι θα πείτε στη διάρκεια του «γεύματος». Ασφαλώς στην τουρκική! Εδώ τη μιλήσατε ΜΕΣΑ στο σπίτι σας…
Και το πιο κρίσιμο είναι το ΤΙ είπατε και ΤΙ θα πείτε σ’ αυτά τα «γεύματα».
Έχετε συναίσθηση του ρόλου και των ευθυνών σας; Ή μήπως είναι προτιμότερο να «παίζετε», όπως κάνατε τόσα χρόνια με τα μολύβια και τα μικρόφωνά σας;
Έχετε συναίσθηση ΠΟΥ βαδίζετε; Ή απλώς αφήνετε (στην καλύτερη περίπτωση) τον κ. Πρόξενο να γράφει «ευχάριστα εκπλαγείς» στην αναφορά του, προς τους προϊστάμένους τους, πως σε μια πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας επισκέφθηκε κυρίως οθωμανικά μνημεία κι έφαγε και ήπιε με την τουρκομαθή Δήμαρχο, που, παρεμπιπτόντως, το επώνυμό της λήγει σε «ογλού»;