Ξανακτύπησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. πάγκαλος (ξέρω ότι τα κύρια ονόματα γράφονται με κεφαλαίο, αλλά του ίδιου δεν του αξίζει…) . Με τρόπο παρόμοιο του σωματότυπού του αποπειράθηκε για πολλοστή φορά να ξεγελάσει τους ιθαγενείς με χρωματιστές χάντρες. Όχι με καθρεπτάκια γιατί υπήρχε ο κίνδυνος να δει και τον εαυτό του μέσα. Ο κόσμος βράζει με το Ασφαλιστικό, ανατριχιάζει με το Μνημόνιο που αποκαλύπτεται λίγο λίγο ότι παρέδωσε τη χώρα δέσμια ως αφρικανική αποικία του 19ου αιώνα και ο κ. πάγκαλος ανακάλυψε ότι το ΚΚΕ θέλει νεκρούς (παρέβλεψε ότι αυτό θα βοηθούσε στη λύση του Ασφαλιστικού) και η Νέα Δημοκρατία διόρισε ρουσφετολογικά υπαλλήλους. Προφανώς έτσι αξιολογεί τα γεγονότα. Το τι νομίζει ο κ. πάγκαλος ότι θέλει το ΚΚΕ είναι πιο σημαντικό από την κοροϊδία και την ληστεία εκατομμύριων εργαζόμενων και συνταξιούχων. Είναι ζωτικότερο να μας πληροφορήσει ποιοι ακριβώς προσλήφθηκαν στην ΑΓΡΟΓΗ και τι σχέση είχαν με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, από το να δώσει εξηγήσεις γιατί όλα τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση θίγουν μόνο μισθωτούς και συνταξιούχους, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και όχι τα κατεστημένα συμφέροντα.
Όχι ότι έχει καμία σημασία αλλά και η κόρη του κ. πάγκαλου διορίστηκε στη Βουλή τον Μάρτιο του 2004, λίγες μέρες μετά τις εκλογές. Αχαριστία θα πείτε αλλά ας όψεται η ανάγκη. Συμπτωματικά όμως και οι διορισμένοι της ΑΓΡΟΓΗ προσελήφθησαν δοκιμαστικά επί ΝΔ αλλά μονιμοποιήθηκαν αρμοδίως με απόφαση μετά τις εκλογές του 2009, επί ΠΑΣΟΚ. Κουλουβάχατα σαν αποτέλεσμα, αλλά προφανώς ήταν τέτοια η πρεμούρα να βγει «πιασάρικο» θέμα για αντιπερισπασμό που το παρέβλεψαν. Το εντυπωσιακό βέβαια είναι ότι ενώ ο κ. πάγκαλος σαν έξυπνος άνθρωπος, ήξερε ότι θα γίνει συζήτηση για την κόρη του, το έπραξε. Εδώ δύο ερμηνείες υπάρχουν. Ή ο κ. πάγκαλος σε ρόλο Αγαμέμνωνα θυσίασε την κόρη του για να φυσήξει ούριος άνεμος (βλέπε ΠΑΣΟΚ), ή μας έχει τόσο πολύ γραμμένους που δεν τον ένοιαξε καθόλου. Προσωπικά τείνω προς την δεύτερη εκδοχή.
Σαφέστατα αυτά που αφορούν το ΚΚΕ θα μπορούσε να τα θέσει κανείς υπό κρίση αλλά με την κατεύθυνση που έδωσε ο κ. πάγκαλος απέκλεισε κάθε σοβαρή συζήτηση. Το θέμα όμως των ρουσφετολογικών διορισμών είναι πολύ σημαντικό, αλλά ως τακτική δεν διαφέρει από όσα μέχρι τώρα έχουν αποκαλυφθεί και μάλλον απ’ όσα πρόκειται να αποκαλυφθούν στο μέλλον. Δεν δίνουμε συγχωροχάρτι, αλλά ήταν μια συνηθισμένη πρακτική την οποία όπως φαίνεται, ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση δεν επιθυμεί ή τουλάχιστον δεν προσπαθεί να αλλάξει.
Όσοι έχουν δουλέψει σε μεγάλους Οργανισμούς, ΔΕΚΟ ή Δημόσιο ξέρουν πόσο εύκολο είναι να μπλοκάρουν τα ρουσφέτια. Το μόνο που απαιτείται είναι έλεγχος σε όλα τα επίπεδα. Όχι αλλαγή ή προσθήκη νόμων κανόνων ή Κανονισμών Λειτουργίας. Από αυτά έχουμε πολλά, περισσότερα απ΄ όσα χρειαζόμαστε. Εκείνο που χρειάζεται είναι η πιστή εφαρμογή των κανονισμών λειτουργίας και να υπάρχει πραγματική εποπτεία, σε όλα τα επίπεδα. Δεν γίνεται πρόσληψη χωρίς να υπάρχουν γραπτά συγκεκριμένα προσόντα, τυπικά και ουσιαστικά, των υποψηφίων. Δεν γίνεται πρόσληψη χωρίς να περιγράφονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας τα καθήκοντα που θα ανατεθούν στον υποψήφιο. Ακόμα και αν τα απαιτούμενα προσόντα είναι φωτογραφικά ο προσλαμβανόμενος θα πρέπει να ασκήσει τα καθήκοντα του όπου και όπως προβλέπονται. Δεν υπάρχει εργασία χωρίς αποτέλεσμα ελέγξιμο ποιοτικά και ποσοτικά. Αυτοί που αξιολογούν και εγκρίνουν συγκεκριμένες προσλήψεις, υπογράφουν ότι οι προσλαμβανόμενοι πληρούν τις προδιαγραφές. Αν πράγματι τις πληρούν έχει καλώς, αν όχι προβλέπονται συνέπειες. Για να διαπιστωθεί όμως το σύννομο ή όχι των προσλήψεων απαιτείται έλεγχος. Κανείς δεν τον κάνει γιατί δεν εξυπηρετεί κανέναν. Η κυρία Διευθύντρια του υπουργείου που συνταξιοδοτήθηκε και πήρε σπίτι της τους φακέλους για το Βατοπέδι αμνηστεύθηκε. Γιατί όμως δεν υπήρξαν, έστω Διοικητικές ποινές, για την αντικαταστάτριά της στο Υπουργείο που παρέλαβε τη Διεύθυνση και ανέχθηκε την υπεξαίρεση Δημοσίων εγγράφων ; Διότι αν ήξερε ότι θα της καταλογισθούν ευθύνες δεν θα άφηνε επ ουδενί να συμβεί κάτι τέτοιο. Ο προϊστάμενος της ΑΓΡΟΓΗ στην Κρήτη που είχε τον υπάλληλο που σύμφωνα με τον κ. πάγκαλο ήταν κάθε βράδυ στο μπάρ του στα Τρίκαλα, θα ελεγχθεί τουλάχιστον για βαρεία αμέλεια περί την Υπηρεσία ; Μάλλον όχι γιατί αν έστελνε η κυβέρνηση δύο τρείς υπηρεσιακούς παράγοντες σε πειθαρχικό για παράβαση καθήκοντος ή βαρεία αμέλεια, τότε κανένας πολιτικός ή μεγαλοσυνδικαλιστής δεν θα μπορούσε να κάνει χάρες και ρουσφέτια. Θα συναντούσε σθεναρή άρνηση.
Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να δεχθούμε και ορισμένα ελαφρυντικά και να μην επιμείνουμε σε καταλογισμό προθέσεων που δεν είναι πάντα σωστός και δίκαιος. Τα παραπάνω που σε όλους όσους μετρούν μια έστω ολιγοετή εργασιακή ζωή φαίνονται απλά και αυτονόητα, είναι πιθανό να αποτελούν άγνωστο πεδίο για Υπουργούς, επικεφαλής Οργανισμών, μεγαλοσυνδικαλιστές κλπ, δεδομένου ότι ελάχιστοι από αυτούς έχουν δουλέψει στη ζωή τους. Υπομονή λοιπόν μέχρι να βρεθεί κάποιος εργαζόμενος.
(του Νίκου Παπαματθαίου)