Σε συνέντευξή του στους Financial Times ο επικεφαλής του ΔΝΤ, σοσιαλιστής κ. Στρος Καν, επιμένει στη θεωρία του περί «εσωτερικής υποτίμησης» και πιέζει για περαιτέρω μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις προκειμένου να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να επιτευχθεί ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας με μείωση των τιμών των προσφερόμενων αγαθών και υπηρεσιών.
Ταυτόχρονα, τόσο ο ίδιος όσο και άλλα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική πιστεύουν ότι θα εισπραχθούν χρήματα για το ελληνικό δημόσιο από την πάταξη της φοροδιαφυγής. Όταν όμως αυτά τα ανώτατα στελέχη λένε πάταξη της φοροδιαφυγής, εννοούν ότι η ελληνική κυβέρνηση και η ελληνική Δικαιοσύνη θα εισπράξουν φόρους από τους οικονομικά ισχυρούς και μόνιμα φοροδιαφεύγοντες.
Περί εσωτερικής υποτίμησης.
Όμως κάποιος πρέπει να του πει του κ. Στρος Καν κάποια πράγματα που ο άνθρωπος αυτός αγνοεί σε σχέση με την ελληνική κοινωνία και ελληνική οικονομία.
Κατ’ αρχήν καμία εσωτερική υποτίμηση δεν μπορεί…… να φέρει κανένα αποτέλεσμα. Ο έλληνας επιχειρηματίας έχει μάθει στον γρήγορο πλουτισμό, στην ιδεολογία της αρπαχτής και της ήσσονος προσπάθειας. Επομένως ακόμα και ένα ΕΥΡΩ ημερομίσθιο να δώσει ο έλληνας επιχειρηματίας, δεν πρόκειται να μειώσει την τιμή του προϊόντος του. Τουναντίον θα την αυξήσει, αφού θα την δει ως ευκαιρία να τα αρπάξει. Δεν τον ενδιαφέρει η έννοια της ανταγωνιστικότητας ούτε έχει μάθει να επιχειρεί με αυτήν, αλλά επιχειρεί με την ιδεολογία των δανεικών, της αρπαχτής και της ήσσονος προσπάθειας.
Εκτός αυτού, ακόμα και συνειδητούς επιχειρηματίες να είχαμε και πάλι δεν θα πετυχαίναμε τίποτα, αφού δεν παράγουμε τίποτα. Ανταγωνιστικότητα του τίποτα δεν νοείται.
Λανθασμένα επομένως ο κ. Στρος Καν επιμένει στην «εσωτερική υποτίμηση». Αυτή δεν πρόκειται να επιφέρει κανένα αποτέλεσμα.
Περί της πάταξης της φοροδιαφυγής.
Και εδώ έχουν λάθος Ευρωπαίοι και Αμερικανοί. Όπως είπαμε, όταν αυτοί λένε πάταξη της φοροδιαφυγής εννοούν να γίνει κτύπημα της φοροδιαφυγής στους μεγαλοεπιχειρηματίες και στους μεγαλοεισοδηματίες και όχι μόνο στα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. Έλα όμως που στην Ελλάδα, η ίδια η άρχουσα τάξη είναι αυτή που φοροδιαφεύγει και διδάσκει τη φοροδιαφυγή.
Επομένως, πως είναι δυνατόν, οι ίδιοι οι εξουσιαστές να κυνηγήσουν τον εαυτό τους; Κάτι τέτοιο μόνο με αλλαγή του πολιτικού συστήματος και με πέρασμα της δημοκρατίας στη λαϊκή βάση θα μπορούσε να γίνει.
Λέμε λοιπόν προς τον κ. Στρος Καν και την παρέα του πως θα πρέπει να τα έχει υπόψη του όλα αυτά και να μην πιστεύει ότι έχει να κάνει με μια παραγωγική κοινωνία που απλά ατύχησε οικονομικά.
Του λέμε δε ακόμα και να μας θυμηθεί πως η Ελλάδα θα είναι το μοναδικό κράτος στον κόσμο που θα αποτύχει το ΔΝΤ.
Πηγή: http://hassapis-peter.blogspot.com/2010/07/blog-post_3760.html