Ξεκαθάρισε το τοπίο: 159 για μαύρισμα συμπεριλαμβανομένων Μπακογιάννη και Κιλτίδη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

σσ. Προς τιμήν της η Σοφία Σακοράφα το καταψήφισε.

Με 159 «ναι», 137 «όχι» και 2 «παρών», επί συνόλου 298 ψήφων, υπερψηφίστηκε επί της αρχής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο στην Ολομέλεια της Βουλής. Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Κώστας Κιλτίδης.

«Παρών» ψήφισαν οι ανεξάρτητοι, πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμους, ενώ κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα.

Προηγήθηκε η ομιλία του Πρωθυπουργού, ο οποίος, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη ψήφισης του νομοσχεδίου, ενώ κάλεσε τους συναρμόδιους υπουργούς να εξαντλήσουν κάθε περιθώριο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν παρατηρήσεις και προτάσεις των βουλευτών.

Όπως ανέφερε, αν τα πράγματα στο ασφαλιστικό μείνουν ως έχουν, θα κινδυνεύσουν οι πολίτες, όχι η κυβέρνηση, τονίζοντας πως δεν πρέπει οι επόμενες γενιές «να αντιμετώπισουν τις συνέπειες μιας φυγομαχίας».

«Η μεγάλη ανατροπή που κάνουμε αποτελεί κάτι πολύ σημαντικότερο από την παροχή ή όχι ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», παρατήρησε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε πως «έφτασε η ώρα να λάβουμε ιστορικές αποφάσεις και για το ασφαλιστικό σύστημα» με στόχο να καταστεί βιώσιμο.

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως η πρόκληση είναι ξεκάθαρη: «Αν θα λάβουμε αποφάσεις που επιτείνουν τη αδράνεια, την ατολμία ή αν θα σταθμίσουμε το συμφέρον αυτών που δεν έχουν καν ακόμη γεννηθεί».

Συνεχίζοντας, δεσμεύθηκε πως «όταν η οικονομία σταθεί στα πόδια της, θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε τις συντάξεις, θα μπορέσουμε να παρέχουμε καλύτερες υπηρεσίες στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Γιατί αυτός είναι ο στόχος μας. Γι’ αυτό και ρητά προβλέπουμε την αναπροσαρμογή του επιδόματος των 800 ευρώ. Εγγυώμαι προσωπικά πως αυτό θα γίνει όταν ξεπεράσουμε την κρίση».

Καταλήγοντας απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πτέρυγες της Βουλής να υπερβούν το μικροκομματικό συμφέρον και να συνταχθούν με την κυβέρνηση στην προσπάθεια, όπως είπε, για μια καλύτερη Ελλάδα.

Επίθεση στη ΝΔ

Δριμεία ήταν η επίθεση του Πρωθυπουργού εναντίον της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι επικαλείτε τον πατριωτισμό προκειμένου να κρύψει τις ευθύνες της. «Ας εφάρμοζαν 6,5 χρόνια αυτά που σήμερα προτείνουν», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, επαναλαμβάνοντας ότι «μνημόνιο αποτελεί απλά το μνημόσυνο στις πολιτικές και αντιλήψεις της διακυβέρνησης της ΝΔ».

Αναφέρθηκε εξάλλου και στην υπόθεση «ΑΓΡΟΓΗ», επισημαίνοντας πως η ΝΔ δεν είπε «ούτε μισή λέξη καταδίκης για την αδικία και τη λεηλασία».

Πρόσθεσε δε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «έφτασε στο σημείο να καταψηφίσει τον πρώτο νόμο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, την καθολική εφαρμογή του ΑΣΕΠ που βάζει οριστικό και αμετάκλητο τέλος σε κάθε πελατειακή πρόσληψη στο Δημόσιο».

«Αποφασίστε, αν υπάρχετε για να προστατεύετε εξαφανισμένους και μοιραίους για τη χώρα πρωθυπουργούς, ή αν υπάρχετε για να είστε πράγματι χρήσιμοι για τον τόπο. Αποφασίστε, αν θέλετε να βοηθήσετε να αλλάξουμε την Ελλάδα, ή αν θα στηρίξετε τη συντήρηση, κάθε κατεστημένο, πρακτικές και αντιλήψεις, είτε με δεξιόστροφη, είτε με αριστερόστροφη δημαγωγία», είπε απευθυνόμενος στη ΝΔ.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, «το βασικό διακύβευμα είναι να αλλάξουμε τόσο ριζικά την Ελλάδα ώστε να μην χρειαστούμε πια Μνημόνια, να μην κινδυνέψουμε με χρεοκοπία».

«Τώρα είναι η ώρα της μεγάλης αλλαγής», τόνισε και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών.

Η συζήτηση, μέχρι την παρέμβαση του Πρωθυπουργού, διεξήχθη σε υψηλούς τόνους, με την κυβέρνηση θα δέχεται τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Δεν θα ψηφίσει το άρθρο για τη διαιτησία ο Απ. Κακλαμάνης

Εν τω μεταξύ, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος της Βουλής γνωστοποίησε την πρόθεσή του να μην ψηφίσει το άρθρο που αφορά τη διαιτησία, ζητώντας την αλλαγή του. Επίσης πρόσθεσε πως «δεν έχουμε κανένα λόγο να καταργούμε τη 13η και τη 14η σύνταξη».

Δημοψήφισμα ζητεί ο Αλ. Τσίπρας

Νωρίτερα δε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να κινηθούν οι διαδικασίες ώστε το ασφαλιστικό να τεθεί σε δημοψήφισμα [Βλέπε άρθρο] .

«Ενδιαφέρον» χαρακτήρισε το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Παρατήρησε, ωστόσο, πως δεν είναι δυνατόν αντίστοιχα αιτήματα να εξαντλούνται σε κοινωνικής φύσεως ζητήματα και όχι σε εθνικά, όπως το όνομα των Σκοπίων.

Δεν θα αποχωρήσει από τη συζήτηση επί των άρθρων το ΚΚΕ

Τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης, ανακοίνωσε την τελική απόφαση του κόμματος να παραμείνει στη συζήτηση και επί των άρθρων, σε αντίθεση με προηγούμενη ανακοίνωσή του, προκειμένου, όπως είπε, «να μην δώσουμε σε κάποιους το δικαίωμα να ισχυριστούν πως με την αποχή μας απετράπη η καταψήφιση άρθρων».

Πηγή

ΔΗΜΟΦΙΛΗ