Την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να μην δώσει χρίσματα σε υποψηφίους στις προσεχείς εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης ανακοινώνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο πρώην Υφυπουργός Αμύνης, Βουλευτής και υπεύθυνος του τομέα Αυτοδιοίκησης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ Βασίλης Μιχαλολιάκος, τονίζοντας μάλιστα ότι η έννοια “χρίσμα” αποτελεί έννοια του σκληρού κομματικού κράτους. (σημ.: με τον τρόπο αυτόν επιβεβαιώνονται επισήμως και στο ακέραιον, τα μέχρι τώρα δημοσιεύματα της «δ»).
Στην ίδια συνέντευξη καθιστά σαφές ότι το κόμμα θα ανακοινώσει την στήριξη του σε αυτοδιοικητικούς ακόμη και υπερκομματικούς υποψήφιους τους οποίους και θα επιλέξει μέσα από διαδικασίες που έχουν ήδη ξεκινήσει και συγκεκριμένα με την αξιοποίηση στοιχείων που αντλήθηκαν τόσο μέσω ερωτηματολογίων επιλογής που δόθηκαν για πρώτη φορά σε στελέχη της βάσης του κόμματος όσο και μέσω δημοσκοπήσεων που απηχούν τις προτιμήσεις της τοπικής κοινωνίας.
Ο κ Μιχαλολιάκος επισημαίνει με σαφήνεια ότι στις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την επιλογή των ικανότερων, οι δήμαρχοι, που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία έχουν τον πρώτο λόγο, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι “λόγο στη διαδικασία έχει και η κοινωνία”.
Ο υπεύθυνος του τομέα Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας δεν ανοίγει τα χαρτιά του σχετικά με τις επιλογές του κόμματος για τον ενιαίο δήμο της Ρόδου και για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πλην όμως δίνει με σαφήνεια το στίγμα των προθέσεων της “Ρηγίλλης”.
Από τις απαντήσεις που έδωσε σε σχετικές ερωτήσεις προκύπτει ότι στις προθέσεις του κόμματος είναι να μην υπάρξει αντάρτικο στον ενιαίο Δήμο της Ρόδου και να αποφευχθεί η διάσπαση των δυνάμεων της Νέας Δημοκρατίας.
Ο κ Μιχαλολιάκος διαψεύδει, εμμέσως πλην σαφώς, ρεπορτάζ που τον φέρουν να έχει απορρίψει αίτημα για στήριξη της υποψηφιότητας του Δημάρχου Ροδίων κ Χ. Χατζηευθυμίου, που υποβλήθηκε μάλιστα από τον τελευταίο την περασμένη Παρασκευή, ενώ αποφεύγει να απαντήσει σε άλλες φήμες που τον φέρουν να μην επιθυμεί την υποψηφιότητα του κ Χ. Κοκκινου στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Aναλυτικά η συνέντευξη του πρώην Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας βουλευτή και υπεύθυνου του τομέα Αυτοδιοίκησης της ΝΔ κ Βασίλη Μιχαλολιάκου
• Κύριε Υπουργέ διαπιστώνεται μια γενική δυσφορία και αγανάκτηση για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου και για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Από τις δημοσκοπήσεις καταγράφονται ταυτόχρονα χαμηλά ποσοστά στη Νέα Δημοκρατία. Πως το ερμηνεύετε;
Θα πρέπει να υπενθυμίσω στους αναγνώστες σας, το αυτονόητο, ότι εμείς είμαστε μια παράταξη που υπέστημεν λίαν προσφάτως την βαρύτερη πολιτική ήττα της ιστορίας μας και οι παρενέργειες της κρατούν ένα χρονικό διάστημα συγκεκριμένο το οποίο δεν είναι διάρκειας ενός μηνός. Στη συνέχεια της βαριάς ήττας κάναμε μια τιτάνια προσπάθεια αναγεννητική η οποία δείχνει να γονιμοποιείται και να ευδοκιμεί αλλά θέλει το χρόνο της. Η επώαση κρατάει κάποιο χρόνο.
Είναι λοιπόν σύνηθες και σταθερό φαινόμενο μετά από κάθε ήττα που έχει ένα κόμμα που είναι στην εξουσία να θέλει κάποιο χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις του. Θέλετε να σας θυμίσω τι υπέστη το ΠΑΣΟΚ μετά τις ήττες του 2004 και του 2007; Είναι δεδομένα.
Αυτό που δεν είναι δεδομένο και είναι ασύνηθες, είναι σπάνιο και είναι μοναδικό είναι η τόσο γρήγορη πτώση της αξιοπιστίας και της απήχησης της κυβερνήσεως που τόσο πρόσφατα πήρε τη μεγάλη πολιτική εντολή.
Και δεν είναι και δυσερμήνευτο όμως. Έχουμε εδώ το σταθερό στοιχείο της απόλυτης αναντιστοιχίας πολιτικών λόγων και έργων. Θυμίζω το «υπάρχουν λεφτά» για την κοινωνική πολιτική και το «δεν υπάρχει σάλιο» μετά την εκλογική τους νίκη. Αυτό στην κοινή νοημοσύνη σημαίνει προσπάθεια υφαρπαγής της ψήφου, πολιτική εξαπάτηση και βεβαίως αυτά καθεαυτά τα μέτρα κάνουν όχι μόνο τους Έλληνες φτωχότερους αλλά και εκείνων που ήταν ήδη κάτω από το όριο της φτώχιας η φτώχια τους παίρνει δραματικές διαστάσεις. Το χειρότερο πάνω απ΄όλα, όμως, είναι ότι δεν διαφαίνεται καμία ελπίδα εξόδου από αυτήν την κρίση με αποτέλεσμα ο μέσος Έλληνας σήμερα να σκέπτεται ότι με αυτή την κυβέρνηση έρχονται τα χειρότερα, πόσο χειρότερα δεν μπορούν να το σκεφτούν.
• Οι προσεχείς εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι οι πρώτες μετά την εκλογή του νέου Προέδρου. Πολλοί θεωρούν ότι στις εκλογές αυτές θα δοκιμαστεί η νέα ηγεσία. Προσφέρονται όμως οι εκλογές της αυτοδιοίκησης για την εξαγωγή πολιτικών συμπερασμάτων;
Δεν ανήκω σε εκείνους που δεν αποδέχονται την πρόκληση. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές είναι εξ’ ορισμού και πολιτικές εκλογές και ιδιαίτερα σε μεγάλους δήμους στον καινούριο θεσμό των περιφερειών. Όμως έχουν το χαρακτήρα τον αυτοδιοικητικό δηλαδή η τοπική κοινωνία επιλέγει τον καλύτερο για τα τοπικά τους προβλήματα. Δεν έχουν οι εκλογές αυτές την πολιτική διάσταση που έχουν οι εθνικές εκλογές.
Θέλω να σας πω ότι αυτή την ώρα η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται σαφώς σε δυσκολότερη θέση απ΄ότι βρισκόταν στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Όμως βάζουμε τον πήχη ακόμη υψηλότερα. Πήχης μας δε είναι η αγανάκτηση. Θεωρούμε ότι οι δικές μας επιλογές θα είναι επιλογές νίκης, γιατί θα είναι επιλογές της τοπικής κοινωνίας που θα σέβονται τον πολίτη και θα υπηρετούν τις κοινωνίες και όχι το κόμμα.
• Δεν ελπίζετε δηλαδή σε ψήφους διαμαρτυρίας αλλά σε ψήφους εμπιστοσύνης.
Αυτό επιδιώκουμε. Δεν σημαίνει ότι δεν θα προκύψουν και ψήφοι διαμαρτυρίας, ρεαλιστές είμαστε. Πιστεύουμε όμως στις θετικές ψήφους.
• Σε ποιό στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες για την επιλογή των υποψηφίων στη Νέα Δημοκρατία; Πρόθεση του κόμματος ήταν να μην δώσει χρίσματα σε δήμους πλην των πρωτευουσών νομών. Ποια είναι τελικώς η πολιτική που θα ακολουθήσετε;
H πρόθεση μας, που εξακολουθεί να είναι ισχυρή, είναι στους μικρότερους δήμους να μην προχωρήσουμε σε επιλογές.
Χρίσματα πάντως δεν θα δώσουμε πουθενά. Η έννοια “χρίσμα” αποτελεί έννοια του παρελθόντος του σκληρού κομματικού κράτους. Την έννοια εισήγαγαν το ΠΑΣΟΚ και η Αριστερά και σε κάποιες περιόδους διολίσθησε και η Νέα Δημοκρατία. Το κόμμα μας έστω και μονομερώς απορρίπτει αυτή την έννοια γιατί ποδηγετεί την αυτοδιοίκηση και δεν της αφήνει περιθώρια να αναπτυχθεί και να αναπτύξει την αυτονομία της.
Εμείς θα επιλέξουμε αυτοδιοικητικούς ακόμη και υπερκομματικούς. Οι επιλογές μας δεν θα είναι από την κεντρική πολιτική θα είναι με σεβασμό στα στελέχη της αυτοδιοίκησης και της κοινωνίας.
Το να τροφοδοτεί η αυτοδιοίκηση με πολιτικό προσωπικό την κεντρική πολιτική είναι υγιές, είναι η ανανέωση, το να τροφοδοτεί η κεντρική πολιτική την αυτοδιοίκηση δεν είναι υγιές, είναι καπέλωμα.
• Σε ότι αφορά ειδικότερα την περιοχή μας η κακοδαιμονία της Νέας Δημοκρατίας ήταν και παραμένει η εσωστρέφεια, η έλλειψη συντεταγμένης πορείας και ενιαίας πρότασης. Αυτό παρατηρείται κυρίως στις εκλογές για τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και συγκεκριμένα στον ενιαίο δήμο. Πως θα το αντιμετωπίσετε;
Δεν συμφωνώ μαζί σας ότι έτσι είναι. Εγώ έχω μιλήσει με τους αυτοδιοικητικούς της περιοχής σας, έχω μιλήσει και με τη βουλευτή σας και πιστεύω ότι υπάρχει μια ποιοτική αναζήτηση του καλύτερου.
• Υπάρχει καλύτερος από τον δήμαρχο Χατζή Χατζηευθυμίου για να στηρίξετε στις εκλογές;
Εγώ δεν είπα ότι δεν είναι καλύτερος ο δήμαρχος.
• Σύμφωνοι, η ερώτηση είναι αν υπάρχει καλύτερος. Πως βλέπετε την φημολογούμενη υποψηφιότητα του κ Γιώργου Χατζημάρκου;
Εγώ πιστεύω λοιπόν ότι το αυτοδιοικητικό δυναμικό που πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία είναι υψηλής ποιότητας, ότι έχει τον πρώτο λόγο, ότι συντονίζεται, συνεννοείται και νομίζω ότι το αυτοδιοικητικό δυναμικό της Ρόδου συνολικά είναι αξιόλογο.
Η Ρόδος δεν ήταν για να γίνει ένας δήμος, είναι παρά φύση εξέλιξη, αυτό καθαυτό προσβάλλει την έννοια της αυτοδιοίκησης.
Τον πρώτο λόγο τον έχουν οι δήμαρχοι αλλά έχει το λόγο της και η κοινωνία.
Μπορώ να σας πω ευθέως ότι προσωπικά εκτιμώ βαθύτατα και τον κ Χατζηευθυμίου και τον κ Χατζημάρκο.
Επί του παρόντος και αρχικώς κάνουμε τη διαβούλευση, μιλάμε με τους ίδιους. Μιλάμε με την κοινωνία ευρύτερα.
Δεύτερον καθιερώσαμε την πιο προηγμένη μορφή εσωκομματικής δημοκρατίας. Στείλαμε ερωτηματολόγιο σε όλα τα μέλη του κόμματος να μας πουν ποιόν θεωρούν καλύτερο για δήμαρχο και ποιον για περιφερειάρχη. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Το ερωτηματολόγιο έχει αποσταλεί και έχουμε πάρει και απαντήσεις.
Αυτό αποτελεί μια εσωκομματική διαδικασία εκτός όμως από αυτή τη διαδικασία κάνουμε και δημοσκοπήσεις που είναι μια διαδικασία που απευθύνεται σ΄όλη την κοινωνία.
• Να υποθέσουμε δηλαδή ότι έχει ήδη παραγγελθεί δημοσκόπηση για τη Ρόδο;
Δεν θέλω να προχωρήσω περισσότερο, σε πράγματα που δεν είναι ανακοινώσιμα, είναι μια εσωκομματική μας λειτουργία αλλά πάντως θα εξαντλήσουμε τις δυνατότητες για να έχουμε τους καλύτερους για το καλό της Ρόδου και της Δωδεκανήσου.
Είναι καλύτερη η γκρίνια της εσωκομματικής δημοκρατίας, παρά η σιωπή, το αποφασίζομεν και διατάσσομεν.
• Πως απαντάτε σε ρεπορτάζ που σας φέρει να έχετε αρνηθεί προσωπικά τη στήριξη του κόμματος στον Χατζή Χατζηευθυμίου;
Με τον κ Χατζηευθυμίου είχα συνάντηση στο Intercontinental στην οποία δεν είπαμε περισσότερο απ’ όσα έχουμε πει σε παλαιότερες συναντήσεις μας, ήταν μια συνάντηση στο περιθώριο της πολιτικής επιτροπής για την εκλογή της εκτελεστικής επιτροπής. Ο κ Χατζηευθυμίου είναι συνεργάτης, είναι φίλος όπως είναι και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου. Η Νέα Δημοκρατία εγκαίρως θα ανακοινώσει ποιους στηρίζει για ποιο αξίωμα από αυτούς που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.
• Άλλα ρεπορτάζ σας φέρουν να προωθείτε την υποψηφιότητα του κ Χατζημάρκου στην Περιφέρεια, γιατί δεν βλέπετε θετικά την υποψηφιότητα του κ Χ. Κόκκινου. Τι έχετε να πείτε;
Πρόκειται για δύο σημαντικούς πολίτες της Ρόδου, της Δωδεκανήσου και της Ελλάδας και αξιοποιήσιμους. Ξέρετε γιατί διαφέρουμε εμείς από το ΠΑΣΟΚ και την Αριστερά; Εμείς δεν αποφασίζουμε στη Ρηγίλλης για τη Ρόδο, η Ρόδος αποφασίζει και δεσμεύει τη Ρηγίλλης. Εμείς έχουμε ένα ρόλο πιο πολύ επιτελικό και συντονιστικό.
• Αλήθεια, τι θα κάνετε με υποψηφίους που δεν θα ακολουθήσουν την απόφαση του κόμματος;
Θα δούμε αν υπάρχουν πρώτα και μετά βλέπουμε.
• Πότε θα ανακοινώσετε τις πρώτες υποψηφιότητες για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές;
Λέω μια λέξη συνήθως που τα λέει όλα. Εγκαίρως.