Η βίαιη υποβάθμιση και οι εξηγήσεις από τον BondHolder

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

gap kleftes oi ellhnesΕρώτηση του WIZ:

Αγαπητή Ολυμπιάδα

Για άλλη μια φορά συγχαρητήρια για την δουλειά και την προσπάθειά σου.

Σου γράφω για να θέσω υπόψιν σου κάποια ερωτήματα για την αναδιάρθρωση του Ελλ.Χρέους , που προέκυψαν απο διάφορα άρθρα που έτυχε να διαβάσω στο διαδύκτιο . Αν θα ήταν ευκολο , θα επιθυμούσα να προωθήσεις το παρόν μέηλ και στον κ. Bond Holder , καθότι φαντάζομαι πως και ο ίδιος θα έχει εδιαφέροντα πράγματα να μοιραστεί , μιας και αφορά άμεσα το αντικέιμενο της δουλειάς του.

Έχω να αναφέρω δύο στοιχεία :

1) Η “βίαιη” υποβάθμιση της χώρας μας απο την Moody’s . Συνήθως , για μια υποβάθμιση τέτοιου εύρους απαιτούνται αρκετά χρόνια , αλλά στην περίπτωση της Ελλάδας , χρειάστηκαν μόλις μερικοί μήνες . Επίσης , απο το καταστατικό τους , πολλα hedge funds είναι υποχρεωμένα να πουλήσουν τα ελληνικά ομόλογα , μιας και βάσει αυτού , δεν μπορούν πια να τα εχούν στο χαρτοφυλακιό τους , καθότι έχουν υποβιβαστεί σε “σκουπίδια”(junk bonds).

2) Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , η οποία αγοράζει Ελλ. Ομόλογα απο τις τράπεζες , σε τιμή σημαντικά χαμηλότερη απο την ονομαστική τους .

Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μια “άτυπη” αναδιάρθρωση του χρέους ?
Δηλαδή , εφόσον η τιμή ενός ελληνικού ομολόγου έχει πέσει (που αυτό άλλωστε σημαίνει και η ραγδαία άνοδος των spreads) , το Ελλ.Δημόσιο , οφείλει να αποπληρώσει την ονομαστική ή την τιμή αγοράς του ομολόγου ?

Επίσης , σε άρθρο των Financial times ( που διμοσίευσε και η ολυμπια—->http://olympia.gr/2010/07/04/finacial-times-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%BC%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B9%CE%B1%CF%81/) Αναφέρεται πως το Ελλ.Κράτος λέει πως τα παλιά ομόλογα δεν έχουν την ίδια αξία που είχαν όταν πραγματοποιήθηκαν οι υποχρεώσεις .

Αναρωτιέμαι λοιπόν , μήπως αυτή είναι η ουσιαστική κίνηση προς την λύση του προβλήματος της χώρας και όχι όλα αυτά τα παράλογα και άδικα μέτρα ??

Αυτά είχα να πώ Ολυμπιάδα , σε ευχαριστώ για τον χρόνο σου
Θα σου ήμουν ευγνώμων αν έκανες ένα forward και στον Bond holder

Καλή συνέχεια και Καλό κουράγιο

Η απάντηση του BondHolder:

Η βιαία υποβάθμιση της χώρας δεν ήρθε τόσο από τους αριθμούς αλλά από την αξιολόγηση της κυβέρνησης. Όπως ξέρουμε στην αγορά σε δυο εταιρείες με ακριβώς τους ιδίους τους αριθμοδείκτες το rating μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό εάν η διοίκηση της μιας από της εταιρείες έχει σχέδιο και ικανότητες να την εξυγιάνει. Χάσαμε πολύ λόγο των δηλώσεων του πρωθυπουργού. Οι αγορές δεν θέλουν κατηγορίες η να ρίχνεις το βάρος σε άλλους. Δείχνει έλλειψη χαρακτήρα. Και αυτό είναι θανάσιμο σε κατάσταση πιθανής κρίσης.

Ναι την στιγμή που χάνεις μια μονάδα αξιολόγησης τότε πολλά Funds ιδίως συνταξιοδοτικά και ασφάλειες είναι υποχρεωμένα να πουλήσουν και όσο πιο χαμηλά το πουλήσουν όπως σωστά είπατε ανεβαίνουν τα spread “των ομόλογων προς έκδοση». Σ ‘ αυτά που  έχουν ήδη εκδοθεί οι ομολογιούχοι έχασαν- το κούρεμα.

Έρχεται η ECB λοιπόν στην αγορά και αγοράζει τα ομόλογα έτσι διατηρώντας πλασματικά ψηλά την τιμή των ομολόγων. Αλλά όπως βλέπετε η αγορές δεν τσιμπάνε. Ο σκοπός μάλλον είναι να μαζέψουν τα ομόλογα και όταν έρθει η στιγμή διαπραγμάτευσης με τους ομολογιούχους – που θα έρθει – ένα μεγάλο ποσοστό να είναι στα χεριά της ECB έτσι ώστε το Γαλλικό/Γερμανικό/ελληνικό τραπεζικό σύστημα να αντέξει το κούρεμα.

Το Ελληνικό κράτος οφείλει να αποπληρώσει την ονομαστική άξια εάν δεν έρθει σε διαπραγμάτευση με τους ομολογιούχους. Αυτοί είναι που θα αποδεχτούν τι κούρεμα θα δεχθούν η τι χρόνο αποπληρωμής. Με ένα σωστό σχέδιο και εάν πιστούν ότι είσαι ικανός να το υλοποιήσεις τότε και οι δυο μπορούν να βγουν κερδισμένοι. Παρά πολλά παραδείγματα υπάρχουν που και οι ομολογιούχοι δεν έχασαν και οι χώρες / εταιρείες βγήκαν αλώβητες. Το πρόβλημα είναι πώς να σε εμπιστευτεί κάποιος όταν γυρίζεις όλη την υφήλιο και τον κατηγορείς για κερδοσκοπία και του ανοίγεις πόλεμο.

Δεν κάθεσαι μαζί του, αξιόλογης το ρίσκο και το τιμολογείς.  Όπως λέει το άρθρο της FT ομολόγα διετίας πάνε για 30 cents στο ευρώ. Εκεί είναι η τιμή εάν δεν αγόραζε η ECB

Ελπίζω να βοήθησα. Στην διάθεση σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ