ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΑΣΤΕΛΛΟΡΙΖΟΥ
σσΟ: Μορατόριουμ στην βλακεία πότε θα κάνετε κύριοι της κυβέρνησης;
Εξέδωσε ναυτική αγγελία (NAVTEX) με την οποία βγάζει για σεισμικές έρευνες στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Καστελλορίζου το ερευνητικό πλοίο «Πίρι Ρέις». Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες της «Διπλωματίας», στην αγγελία αναφέρεται ότι οι έρευνες θα διαρκέσουν ένα μήνα.
Η Αθήνα θεωρεί ότι η περιοχή των ερευνών, η οποία εκτείνεται ανατολικά του Καστελλορίζου και δυτικά της Κύπρου (σε έκταση περίπου 60 τετρ. χιλιομέτρων), αφορά σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, κάτι που αμφισβητεί η Αγκυρα. Οι ίδιες πληροφορίες έλεγαν ότι το «Πίρι Ρέις» απέπλευσε χθες το απόγευμα, περί στις 19.00 από το λιμάνι του Κας και κατευθυνόταν με χαμηλή ταχύτητα στην περιοχή που ορίζει η NAVTEX. Αναμενόταν να φθάσει εκεί σήμερα το πρωϊ.
Το νέο αυτό περιστατικό έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τη δημοσίευση στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως προκήρυξη της κρατικής εταιρείας πετρελαίου της γείτονος (ΤΡΑΟ) για την πραγματοποίηση τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών σε μία περιοχή 1.100 τετραγωνικών χιλιομέτρων στη Μεσόγειο. Η ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα επεδίωξε να πληροφορηθεί σε ποια περιοχή αναφέρεται η προκήρυξη αυτή, αλλά οι προσπάθειές της μέχρι χθες το απόγευμα είχαν αποβεί άκαρπες. Ωστόσο, και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν και την περιοχή της τουρκικής NAVTEX.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πριν από περίπου 1,5 χρόνο, τον Νοέμβριο του 2008, το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Malene Ostervold», το οποίο είχε μισθώσει η Τουρκία, είχε πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλορίζου. Τότε, η Αθήνα είχε προχωρήσει και στην επίδοση των συντεταγμένων που κατά την άποψή της καθορίζουν την έκταση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Η τουρκική ενέργεια έρχεται να προστεθεί στις πρόσφατες εξόδους του ωκεανογραφικού σκάφους «Τσεσμέ» στο Βόρειο Αιγαίο, σε περιοχές εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων αλλά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδος. Η Αγκυρα απάντησε στις αιτιάσεις της Αθήνας ότι το «Τσεσμέ» πραγματοποίησε υδατογραφικές έρευνες για ανανέωση χαρτών.
Ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς εντείνεται από το γεγονός ότι οι δύο κυβερνήσεις έχουν αποφασίσει να δώσουν, τουλάχιστον κατ’ αρχήν, εντολή να προχωρήσουν οι συνομιλίες για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό, αναμένεται και νέος γύρος συνομιλιών στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών, πιθανότατα στις 19 Ιουλίου στην Τουρκία.