Πλαστικό από φυτά προτείνει νέα έρευνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και αυτές οι “έρευνες” μας ανησυχούν, δημοσιεύουμε το νέο που μας έστειλε η paideia-gr γνωρίζοντας ότι χειρότερο υλικό από τα εξαγόμενα του πετρελαίου, δεν μπορεί να υπάρξει.
Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι προτείνει την αντικατάσταση των πλαστικών που κατασκευάζονται με βάση του πετρέλαιο, από μη ρυπογόνο ανανεώσιμο πλαστικό που θα κατασκευάζεται εξ’ ολοκλήρου από φυτά. Αυτή η νέα μέθοδος μπορεί να προσφέρει στους αγρότες και μια νέα πηγή κέρδους.

Η κατασκευή πλαστικών από φυτά δεν είναι βέβαια νέα ιδέα, αλλά σε αυτή τη μέθοδο η καινοτομία είναι ότι χρησιμοποιούνται φυτά τα οποία κατά κάποιο τρόπο αναπτύσσουν πλαστικό.

Χρησιμοποιώντας ένα πλήθος τεχνικών οι επιστήμονες μπορούν να εισάγουν τρία βακτηριδιακά ένζυμα σε στο φυτό Arabidopsis thaliana. Όταν αυτά τα ένζυμα συνδυαστούν με δύο ένζημα από το συγκεκριμένο φυτό παράγεται ένα οργανικό πολυμερές (PHBV). Το PHBV είναι ένα ευλύγιστο πλαστικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή πλήθους προϊόντων, όπως πλαστικές σακούλες, πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά μαχαιροπίρουνα ….. κ.λ.π.
Το μεγάλο πλεονέκτημα είναι ότι όταν πεταχτούν αυτού του είδους τα προϊόντα αποσυντίθενται με φυσικό τρόπο σε νερό και διοξείδιο του άνθρακα από βακτήρια που υπάρχουν στο χώμα.

Η έρευνα τώρα επικεντρώνεται στην προσαρμογή της διαδικασίας και σε πιο κοινά φυτά ώστε να γίνει εμπορικά εκμεταλλεύσιμη.

Βέβαια τίποτα δεν είναι τέλειο. Μπορεί με αυτή την τεχνική να κερδίζουμε από πλευράς ρύπανσης του περιβάλλοντος, όμως ένα από τα παράγωγα της αποσύνθεσης είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το βασικό αέριο που οφείλεται για το “φαινόμενο του θερμοκηπίου”.

πηγή περιοδικό BJ Plant

ΔΗΜΟΦΙΛΗ