Facebook, το μεγάλο φακέλωμα;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

trees-have-rights-too-facebook

Η αρχική χρηματοδότηση του Facebook ($US 500.000), προήλθε απο τον πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Paypal, Peter Thiel. Ο Peter Thiel είναι συγγραφέας του αντι-πολυπολιτισμικού βιβλίου “The Diversity Myth” (Ο μύθος της Ποικιλομορφίας) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της συντηρητικής, ριζοσπαστικής ομάδας VanguardPAC.

Ο δεύτερος γύρος χρηματοδότησης του Facebook ($US 12.700.000 )  προήλθε από την επενδυτική εταιρία Accel Partners. Ο manager της εταιρίας, James Breyer, υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της  R&D firm BBN Technologies, μιας από τις εταιρίες που συνέβαλαν στην ανάπτυξη του internet.
Υπήρξε επίσης πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Επενδύσεων (National Venture Capital Association), την ίδια εποχή που στο Διοικητικό Συμβούλιό της συμμετείχε και ο Gilman Louie, Διευθύνων Σύμβουλος της In-Q-Tel, μιας επενδυτικής εταιρίας, που ιδρύθηκε από την CIA to 1999. Βασικός τομέας εξειδίκευσης της In-Q-Tel είναι οι “τεχνολογίες εξόρυξης πληροφοριών” (data mining technologies).

Στην Εθνική Ένωση Επενδύσεων ( National Venture Capital Association), ταυτόχρονα με τον Gilman Louie, συμμετείχε και η Dr Anita Jones, η οποία είχε υπάρξει επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της In-Q-Tel και διευθύντρια (director) του Defence Research and Engineering for the US Department of Defence (έρευνα αμυντικής εφαρμοσμένης μηχανικής για το αμερικάνικο υπουργείο άμυνας).
Είχε επίσης υπάρξει σύμβουλος του Υπουργού Άμυνας και υπεύθυνη (overseeing) της DARPA (Defence Advanced Research Projects Agency – Υπηρεσία Προωθημένων Αμυντικών Ερευνών).

Παρακλάδι της DARPA είναι το IAO  (Information Awareness Office – Διεύθυνση Συλλογής Πληροφοριών), που ιδρύθηκε από την DARPA το 2002, στα πλαίσια του πολέμου κατά της τρομοκρατίας.  Το 2003, το IAO έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα Total Information Awareness (Πλήρης Συλλογή Πληροφοριών), το  οποίο, μετά από μια δημοσιογραφική έρευνα, προκάλεσε τις καταγγελίες “οργανώσεων για τα πολιτικά δικαιώματα” (σαν αντισυνταγματική πρακτική, που καταπατά τα πολιτικά δικαιώματα, οδηγεί στην πλήρη παρακολούθηση των πολιτών και στην εγκαθίδρυση ολοκληρωτικών δομών εξουσίας στις ΗΠΑ), με αποτέλεσμα το Κογκρέσο, μετά από έρευνα των δραστηριοτήτων της IAO, να εκδώσει εντολή διακοπής χρηματοδότησης του συγκεκριμένου προγράμματος.

Θα μου πείτε τώρα, και τι σχέση έχει το Facebook;
Καμία, πέραν των εξής γεγονότων:

1) Η CIA, στρατολογεί προσωπικό μέσω ενός group στο Facebook, χρησιμοποιώντας την επωνυμία National Clandestine Service (Εθνική Μυστική Υπηρεσία).
2) Η απότομη γιγάντωση του Facebook οφείλεται στην χρηματοδότησή του, από την επενδυτική εταιρία Accel Partners, που αναφέραμε στην αρχή, με τις “παράξενες” συγχρονικότητες.
3) Έντονες φήμες που κυκλοφορούν στην Αμερική, ισχυρίζονται πως το Facebook είναι το νέο προσωπείο του προγράμματος Total Information Awareness της IAO που, μετά την διακοπή της χρηματοδότησής του από το Κογκρέσο, τρέχει πλέον σαν Μαύρο Πρόγραμμα (= παράνομα και κρυφά προγράμματα που διεξάγονται, υπό από την κάλυψη νομιμοφανών δραστηριοτήτων).

2009-03-25-facebook_02
Το Facebook, στους Όρους Χρήσης γράφει :
“Δημοσιεύοντας οποιοδήποτε υλικό, σε οποιοδήποτε σημείο του σάιτ, αυτομάτως χορηγείτε […] στο Facebook την αμετάκλητη, διαρκή, μη αποκλειστική, μεταβιβάσιμη, πλήρως εξοφλημένη, παγκόσμια άδεια να χρησιμοποιεί, αντιγράφει, εκτελεί, επιδεικνύει, επαναμορφοποιεί, μεταφράζει, αποσπά και διανέμει αυτές τις πληροφορίες και αυτό το υλικό, να παράγει εργασίες απ΄αυτό ή να το ενσωματώνει σε άλλες εργασίες και να μεταβιβάζει την άδεια χρήσης σε άλλους.”

Στους Ορους Ιδιωτικότητας (privacy policy) αναφέρει:
“Το Facebook μπορεί επίσης να συλλέξει πληροφορίες για σας, από άλλες πηγές, όπως εφημερίδες, blogs, υπηρεσίες στιγμιαίων μηνυμάτων, και από άλλους χρήστες των υπηρεσιών του Facebook (πχ. ετικέτες-tags φωτογραφιών) […]  Χρησιμοποιώντας το Facebook, συναινείτε στο να αποσταλούν και να γίνει επεξεργασία των προσωπικών σας στοιχείων στις Ηνωμένες Πολιτείες.”

Στους Όρους Χρήσης επίσης γίνεται απαιτητό, τα στοιχεία που δίνονται να είναι τα πραγματικά, τα βίντεο (και οι φωτογραφίες) που δημοσιεύονται να είναι γυρισμένα από μας ή τους φίλους μας –κατά προτίμηση με ιδιωτικές στιγμές– και η δικτύωση μας να γίνεται με ανθρώπους που γνωρίζουμε στην πραγματική ζωή.

Το σάιτ μας προτρέπει να δημοσιεύσουμε τη φωτογραφία μας, τις φωτογραφίες των φίλων και συγγενών μας, τους αριθμούς τηλεφώνων μας, διευθύνσεις, πτυχία, επάγγελμα, τόπο εργασίας, θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, γενέθλια, ακόμα και να σημειώνουμε πάνω στις φωτογραφίες τα ονόματα των φίλων ή συγγενών μας και την σχέση που έχουμε μαζί τους. (Κάθε πότε κατουράμε, εμείς ή οι φίλοι και συγγενείς μας, νομίζω δεν το ρωτάει.)

Υπάρχουν άπειρα groups προτιμήσεων, πεποιθήσεων, αρεσκειών κι απαρεσκειών που μπορούμε να “στηρίξουμε”, εγγραφόμενοι ως μέλη. Όλα αυτά τα πιθανά και απίθανα στοιχεία, συσσωρεύονται μαζί σε 4-5 σελίδες, όπου όποιος τα μελετήσει μας μαθαίνει καλύτερα κι απ΄τη μάνα μας.

iao-logo
Γράφει η Wikipedia, σχετικά με το IAO:
“Το IAO έχει ως δεδηλωμένη αποστολή του, την συγκέντρωση όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών για τον καθένα, σε έναν κεντρικό τόπο, ώστε να καταστεί εύκολη η επεξεργασία τους από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, περιλαμβάνοντας (αν και όχι περιοριζόμενο σε) διαδικτυακή δραστηριότητα, ιστορικό κίνησης πιστωτικών καρτών, ιστορικό αεροπορικών μετακινήσεων, ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ιατρικό ιστορικό, πιστοποιητικά σπουδών, άδειες οδήγησης, λογαριασμούς παροχής υπηρεσιών, επιστροφές φόρων και οποιαδήποτε άλλη διαθέσιμη πληροφορία.

[…]Το παγκόσμιο διαδίκτυο θεωρείται ως μία “μη δομημένη δημόσια πηγή πληροφοριών” επειδή είναι δημόσια προσβάσιμο και περιλαμβάνει πολλούς διαφορετικούς τύπους πληροφοριών –όπως blogs, emails, αρχεία επισκέψεων sites, κλπ–  τα οποία πρέπει να αναλυθούν και ν΄αποθηκευτούν κατάλληλα.

[…] Η Κλιμακωτή Ανάλυση Κοινωνικών Δικτύων-SSNA (Scalable Social Network Analysis) βοηθάει στην ανάπτυξη τεχνικών, βασισμένων στην ανάλυση κοινωνικών δικτύων, ώστε να δημιουργηθούν μοντέλα των βασικών χαρακτηριστικών των τρομοκρατικών ομάδων και να γίνει διαχωρισμός αυτών των ομάδων από άλλου τύπου κοινωνικές ομάδες.

Ο Jason Ethier, του Northeastern University, είπε τα ακόλουθα στην μελέτη του για το SSNA:
Η σκοπιμότητα του προγράμματος αλγορίθμων του SSNA είναι να επεκταθεί η τεχνική της ανάλυσης των κοινωνικών δικτύων, ώστε να βοηθήσει στην διάκριση των πυρήνων πιθανών τρομοκρατών, από τις νομοταγείς ομάδες ανθρώπων… Για να καταστεί επιτυχές το SSNA, θα απαιτηθούν πληροφορίες για την κοινωνική αλληλεπίδραση της πλειοψηφίας των ανθρώπων του πλανήτη. Καθώς το Υπουργείο Άμυνας δεν μπορεί εύκολα να διακρίνει μεταξύ τρομοκρατών και ειρηνικών πολιτών, θα απαιτηθεί να γίνει συλλογή πληροφοριών αθώων πολιτών, όπως και πιθανών τρομοκρατών.

Πηγές:

http://www.informationliberation.com/?id=26619

http://en.wikipedia.org/wiki/Information_awareness_office

http://www.facebook.com/terms.php?ref=pf

Πηγή έμπνευσης:

http://timesofthesigns.wordpress.com/page/2/

Προτεινόμενο άρθρο:

http://redskywarning.blogspot.com/2009/04/blog-post.html

Προτεινόμενο φίλμ:

Minority Report

Διαφωτιστική έρευνα από το Ιδιαζόντως

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ