Τι δε μας λένε για τα χημικά που θα καταστραφούν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

CACHE 620X620 1 1108853Ενώ οι αντιδράσεις σε πολιτικό, θεσμικό, επιστημονικό και κοινωνικό επίπεδο γενικεύονται αναφορικά με την εξουδετέρωση των χημικών της Συρίας στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, για πρώτη φορά με τη μέθοδο της εν πλω υδρόλυσης νοτιοδυτικά της Κρήτης, νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντή του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων Βαγγέλη Γιδαράκο δίνουν τον τόνο της σοβαρότητας της υπόθεσης, λίγες ώρες πριν από το αποψινό συλλαλητήριο κατά της εξουδετέρωσης των χημικών στη Μεσόγειο, που θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που έγιναν γνωστές την ώρα που έκλεινε η ύλη της “Ν.Κ.”, στο πρώτο πλοίο που απέπλευσε από λιμάνι της Συρίας με 9 κοντέινερ συνολικά μεταφέρονταν 54 τόνοι χημικών, ενώ τα άλλα δύο που απέπλευσαν την 31η Ιανουαρίου μεταφέρουν συνολικά 240 τόνους.
Αποκαλύψεις
Ο κ. Γιδαράκος αποκαλύπτει τι ακριβώς δε λέει ο Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων για τα χημικά της Συρίας στις επίσημες ανακοινώσεις του, στις οποίες μάλιστα εσχάτως παραπέμπει για ενημέρωση ο υπουργός Εξωτερικών όσους βουλευτές, ιδίως από την Κρήτη, του θέτουν τα σχετικά ερωτήματα. Ταυτόχρονα, αίσθηση προκαλούν οι αποκαλύψεις της εφημερίδας μας και του 98,4 τόσο για τη δήλωση του προέδρου της Γ.Σ. του ΟΗΕ στον Έλληνα ευρωβουλευτή Κρ. Αρσένη, ότι ο ΟΗΕ δε γνωρίζει τίποτα επιπλέον για τη διαδικασία, τις επιστημονικές και κοινωνικές αντιδράσεις, παρότι υπό την αιγίδα του η όλη διαδικασία, και γι’ αυτό χθες κιόλας θα ενημέρωνε το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, όπως και η γνωστοποίηση ότι μετά το φορτίο χημικών  της 7ηςΙανουαρίου άλλα δύο πλοία με χημικά έφυγαν από τη Συρία στις 31 Ιανουαρίου με προορισμό την Καλαβρία της Ιταλίας, με στόχο να μεταφορτωθούν στο πλοίο 36 ετών μονού κύτους, μετασκευασμένο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, το “CAPE RAΥ”, ώστε να τα εξουδετερώσει με υδρόλυση εν πλω για πρώτη φορά στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου.
Η Λιβύη
Χθες ο 98,4, όμως, αποκάλυψε και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών , μέσα από επίσημη ανακοίνωσή του για την ολοκλήρωση της καταστροφής των χημικών της Λιβύης! Παρότι και αυτά στη Μεσόγειο, παρότι και αυτά σε χώρα με εμφύλιες συγκρούσεις και αναταραχές ακόμη και σήμερα, εξουδετερώθηκαν στην έρημο με τη μέθοδο της καύσης και μάλιστα με έναρξη της διαδικασίας όταν ακόμη ο Καντάφι ζούσε και οι μάχες μαίνονταν με σφοδρότητα. Λόγοι που τον Οκτώβριο του 2013 ο Οργανισμός  επικαλέστηκε άρον-άρον μετά την άρνηση της Αλβανίας να δεχτεί για εξουδετέρωση τα χημικά της Συρίας, βασικό επιχείρημα ώστε το όλο εγχείρημα να γίνει στη Μεσόγειο Θάλασσα και μάλιστα σχεδόν πειραματικά με τη για πρώτη φορά υδρόλυση εν πλω.
Στη Βουλή
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σήμερα ενδεχομένως στη Βουλή ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας απαντήσει στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη, που όμως έγινε για το πρώτο φορτίο των χημικών που έφυγε στις 7 Ιανουαρίου. Ελπίζουμε ο υφυπουργός, αν εμφανιστεί για να απαντήσει, να μην περιοριστεί στις ανακοινώσεις που έχει κάνει ήδη ο υπουργός Εξωτερικών και που ήδη έχουν καταδειχθεί από άγνοια και διαψεύσεις. Κυρίως έπεται σωρεία αποκαλύψεων από την εφημερίδα μας, αλλά και ερωτήσεων ουσίας και παρεμβάσεων ευρωβουλευτών, όπως οι κύριοι Αρσένης και Δανέλλης, αλλά και του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, καθώς και η ομαδική ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Κριτσωτάκη.
 
Nέες αποκαλύψεις του καθηγητή Γιδαράκου- Τρομακτικά χημικά και ουσίες
 
Συγκλονιστικός, μιλώντας στο Ράδιο 98,4, ήταν ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Βαγγέλης Γιδαράκος αναφορικά με τις επιπτώσεις καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στη Μεσόγειο και την αδράνεια της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, όταν μέσα από τα επίσημα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκύπτει πως η ενημέρωση έγινε αρχές Ιανουαρίου, με το κρυφτούλι ωστόσο του υπουργείου Εξωτερικών να συνεχίζεται.
Σημείωσε με νόημα μάλιστα ότι «ο κύβος μάλλον έχει ριφθεί, το αμερικανικό πλοίο, παρά τη συσκότιση της ενημέρωσης, ίσως ήδη να βρίσκεται στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Κρίνω ότι Πολιτεία και Περιφέρεια δεν αντέδρασαν άμεσα από τις 8 Ιανουαρίου, οπότε είχαμε την πληροφορία, αφήνοντας να περάσει ένας σχεδόν μήνας. Δεν μπορώ να εξηγήσω γιατί δεν επιλέχθηκε άλλη περιοχή. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί αυτό το παιχνίδι με τον Οργανισμό Απαγόρευσης των χημικών όπλων και γιατί δεν ενημερώνουν τους πολίτες για τις συνέπειες ενδεχόμενα ατυχήματος».
Ο κ. Γιδαράκος αποκάλυψε ότι, αν και το ΥΠ.ΕΞ. παραπέμπει ακόμη και τους βουλευτές στην ιστοσελίδα του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών, για τη σύσταση των χημικών της Συρίας που θα εξουδετερωθούν νοτιοδυτικά της Κρήτης, εντούτοις η ιστοσελίδα δε δίνει στοιχεία επαρκή, αποσιωπά βασικές πληροφορίες και κυρίως για τις πρόδρομες ουσίες, εκτός όλων των άλλων όπως το Σαρίν και το αέριο μουστάρδας, ούτε όμως για τη μέθοδο της εξουδετέρωσης.
 
Επικίνδυνες
 
Όπως επισήμανε μεταξύ άλλων: « Η υδρόλυση έχει δυνητικά προβλήματα, ακόμη και οι Αμερικανοί που θα την κάνουν εν πλω την έχουν χαρακτηρίσει λίαν επικίνδυνη αποστολή! Επιπλέον, οι ίδιοι οι εμπειρογνώμονες για τα χημικά της Συρίας έχουν αναφερθεί σε προβλήματα προσαρμογής των χημικών στη συγκεκριμένη μέθοδο, ενώ στην ιστοσελίδα του Οργανισμού δεν υπάρχει καν αναφορά για τη συμπεριφορά των πρόδρομων χημικών ενώσεων στο σύστημα αυτό. Για παράδειγμα, το μεθυλοφωσφορικό διφθορίδιο, πρόδρομη βασική ένωση των χημικών όπλων, μία αντιδρούσα και διαβρωτική ουσία που προκαλεί εγκαύματα και νευρωτικά συμπτώματα, αντιδρά με το νερό και δημιουργεί το ίδιο ατμούς υδροφθορίου.
Δε λένε τίποτα για το πώς θα συμπεριφερθεί στη υδρόλυση. Ή για το βασικό συστατικό του παράγοντα νεύρων, του γνωστού ως VX – ισχυρή τοξική ουσία, άχρωμη, άγευστη, άοσμη – που σαν όπλο είναι μαζικής καταστροφής. Αυτές είναι μόνο δύο από τις πρόδρομες ενώσεις για τις οποίες δε γίνεται καν αναφορά. Επίσης δε γίνεται καμία αναφορά των ενώσεων που προκύπτουν μετά την αδρανοποίηση αυτών των υλικών. Δεν είναι μόνο οι ενώσεις αλάτων, αλλά και ενώσεις άλλες, εξίσου επικίνδυνες, που θα πρέπει να καταστραφούν θερμικά μαζί με τα φωσφορικά κατάλοιπα. Για αυτά όλα ο Οργανισμός δε δίνει καμία απάντηση».
 
Ενδοιασμοί και από τους Αμερικανούς
Ο κ. Γιδαράκος αναφέρθηκε με ανατριχιαστικό τρόπο, όμως, και στο τι λένε οι ίδιοι οι Αμερικανοί ειδικοί, που είναι επικεφαλής του όλου εγχειρήματος: «Ο επικεφαλής επιστημονικά της αποστολής, που θα το διευθύνει από τις ΗΠΑ ο κ. Βίναν, μιλώντας στα μέλη – επιστημονικά και τεχνικά – του πληρώματος του αμερικανικού πλοίου “CAPE RAY”, που θα κάνει την εξουδετέρωση για πρώτη φορά εν πλω με υδρόλυση στη Μεσόγειο, την έχει ήδη χαρακτηρίσει ως λίαν επικίνδυνη. Είπε ότι χρειάζεται μηχανική για να καταλάβουμε τη βιωσιμότητα του συστήματος που θα κάνουμε χρήση για πρώτη φορά εν πλω. Για την εφαρμογή σε ένα τέτοιο πλοίο θα πρέπει να τρέξουμε ειδικές τεχνικές μελέτες για να βεβαιωθούμε ότι είναι ενισχυμένη η κατάσταση και να εξασφαλίσουμε πως έτσι θα ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι.
Οι ίδιοι δηλαδή οι Αμερικανοί έχουν ενδοιασμούς κατά πόσο η συγκεκριμένη μέθοδος σε ένα τόσο αβέβαιο περιβάλλον θα πετύχει. Αγνοώ αν έχουν κάποιο «συμβόλαιο με το Μεγαλοδύναμο, ώστε οι καιρικές συνθήκες να είναι τέτοιες που να μην έχουμε και κανένα άλλο απρόβλεπτο ατύχημα. Πολύ αμφιβάλλω, χώρια που μιλάμε μόνο για τα υγρά απόβλητα. Υπάρχουν και αέρια που θα παραχθούν. Γι’ αυτά δε μας λένε απολύτως τίποτα…».
Γιατί επέλεξαν την έρημο στη Λιβύη;
Αλλά, ενώ για τα χημικά της Συρίας που είναι κατά βάση το αέριο Σαρίν και αέρια μουστάρδας, ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών μάς λέει ότι η ενδεδειγμένη μέθοδος είναι η υδρόλυση εν πλω στη Μεσόγειο, την ίδια στιγμή – όπως αποκάλυψε χθες το πρωί ο 98,4 – με επίσημη ανακοίνωσή του ο Οργανισμός αναφέρεται στη ολοκλήρωση καταστροφής των ίδιων χημικών στη Λιβύη, στα νοτιοανατολικά της χώρας, μέσα στην έρημο και μάλιστα με τη συνδρομή των μεγάλων δυνάμεων, που είναι και χώρες παραγωγής τέτοιων χημικών.
Διαβάστε τι αναφέρει μεταξύ άλλων στην επίσημη ιστοσελίδα του Οργανισμός, προκαλώντας εύλογα την απορία όλων γιατί τα χημικά της Συρίας με ανάλογες συνθήκες πρέπει με το “έτσι θέλω”, χωρίς ενημέρωση και με συσκότιση πληροφοριών να εξουδετερωθούν εν πλω στη Μεσόγειο:
ΤΡΙΠΟΛΗ 5-02-2014
 
– Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα της Λιβύης σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Μοχάμεντ Αμπντουλαζίζ ανακοίνωσε ότι από τις 26 Ιανουαρίου 2014 η Λιβύη έχει καταστρέψει το υπόλοιπο του αερίου μουστάρδας, το οποίο περιείχαν βλήματα και βόμβες αεροπλάνων. Η Λιβύη είχε ολοκληρώσει τον περασμένο χρόνο την εξάλειψη του κυρίως όγκου της μουστάρδας. Μετά την ανακοίνωση ακολούθησε επίσκεψη στην περιοχή της νοτιοανατολικής Λιβύης (εκεί όπου έλαβαν χώρα οι εργασίες καταστροφής) από το γενικό διευθυντή του OPCW (Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Όπλων ) Ahmet Üzümcü και εκπροσώπους της Γερμανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, οι κυβερνήσεις των οποίων παρείχαν βοήθεια στη Λιβύη για την εξουδετέρωση των αποθεμάτων της. Η καταστροφή αυτών των πυρομαχικών ήταν μια μεγάλη επιχείρηση κάτω από επίπονες, τεχνικά δύσκολες συνθήκες, όπως είδαμε από πρώτο χέρι νωρίτερα σήμερα στη μονάδα καταστροφής χημικών όπλων της Ruwagha», δήλωσε ο γενικός διευθυντής.
«Από την αρχή μέχρι το τέλος, η αντιμετώπιση αυτών των δυσκολιών ήταν προϊόν στενής συνεργασίας μεταξύ της Λιβύης, της Τεχνικής Γραμματείας του OPCW και των άλλων κρατών-μελών. Τα κράτη-μέλη της Σύμβασης για τα Χημικά Όπλα (CWC) είναι υποχρεωμένα να δηλώνουν και να καταστρέφουν όλα τα χημικά όπλα και τα συναφή υλικά που μπορεί να διαθέτουν, υπό τον έλεγχο του OPCW. Κατά την ένταξή της στην CWC τον Ιανουάριο του 2004, η Λιβύη δήλωσε στον OPCW την κατοχή περίπου 25 τόνων αερίων μουστάρδας θείου, αρκετών χιλιάδων μη οπλισμένων εναέριων πυρομαχικών σχεδιασμένων για χρήση σε χημικό πόλεμο και αρκετές εγκαταστάσεις παραγωγής χημικών όπλων. Τα δηλωθέντα πολεμοφόδια καταστράφηκαν αμέσως το Μάρτιο του 2004 και στα χρόνια που ακολούθησαν οι εγκαταστάσεις παραγωγής είτε καταστράφηκαν, είτε μετατράπηκαν σε ειρηνικής χρήσης, με την έγκριση και υπό τον έλεγχο του OPCW.
Οι εργασίες καταστροφής της θειομουστάρδας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2010 , αλλά ανεστάλη το Φεβρουάριο του 2011, όταν η μονάδα καταστροφής υπέστη βλάβη. Μετά την εμφύλια σύρραξη της Λιβύης, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανακαλύφθηκε νέα ποσότητα πυρομαχικών οπλισμένων με αέρια μουστάρδα, τα οποία δεν είχαν αναφερθεί στην αρχική δήλωση της Λιβύης. Γερμανία, Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν βοήθεια προς τη νέα κυβέρνηση για να διεξάγει τις εργασίες καταστροφής στην Ruwagha στις αρχές του 2013. Οι προετοιμασίες για την καταστροφή των χημικών ενώσεων που ανήκουν στην κατηγορία 2 έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν αργότερα και η καταστροφή τους θα ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2016».
Του Γιώργου Σαχίνη
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1113271&srv=149

ΔΗΜΟΦΙΛΗ