Με σταυρό η εκλογή των ευρωβουλευτών;;;

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

imagesΣύμφωνα με πληροφορίες, Σαμαράς και Βενιζέλος συζήτησαν σοβαρά να αλλάξουν τον εκλογικό νόμο για την εκλογή των ευρωβουλευτών στις προσεχείς ευρωεκλογές.
Η σκέψη είναι να κατατεθεί για ψήφιση νόμος που θα προβλέπει αφενός την αύξηση των υποψηφίων ευρωβουλευτών από 21 σε 42 και αφετέρου την εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό προτίμησης και όχι με λίστα, όπως ήταν μέχρι σήμερα. Εκείνο που δεν είναι γνωστό, είναι αν θα υπάρξουν εκλογικές περιφέρειες ή αν η χώρα θα θεωρηθεί ενιαία εκλογική περιφέρεια. 
Υπενθυμίζουμε πως, σε ότι αφορά την εκλογή ευρωβουλευτών, αυτή δεν ρυθμίζεται από ενιαίο ευρωπαϊκό κανονισμό, αλλά αφήνεται να ρυθμιστεί από το κάθε κράτος ξεχωριστά.
Πιστεύω ότι μια τέτοια εξέλιξη, αν και γίνεται από καθαρά κομματικούς μικροϋπολογισμούς, εντούτοις δεν είναι κακή. Απεναντίας. Ενισχύει τους ευρωβουλευτές με τη λαϊκή εκλογή και ταυτόχρονα μειώνει κάπως τον αρχηγισμό. Αν μάλιστα θεωρηθεί ολόκληρη η Ελλάδα μια εκλογική περιφέρεια, τότε, αφενός θα σταματήσει η υπόσχεση ρουσφετιού για την ψήφο, αφετέρου θα οδηγήσει στην εκλογή ισχυρών προσωπικοτήτων.
Αν μάλιστα η επιλογή των υποψηφίων γινόταν και από τις αντίστοιχες κομματικές βάσεις, από τα απλά κομματικά μέλη, τότε αυτό θα ήταν το τέλειο.
ΥΓ. Προσωπική μου εκτίμηση πάντως είναι ότι αυτό δεν πρόκειται να προχωρήσει και να το θυμηθείτε, γιατί απλά η πολιτική δύναμη που θα αποκτήσουν αυτοί οι 21 πανελλήνια (κατά πάσα πιθανότητα) εκλεγμένοι ευρωβουλευτές, θα είναι πολύ μεγαλύτερη και πιο σταθερή και από αυτή των κομματικών αρχηγών. Οπότε ξεχάστε το.
Πέτρος  Χασάπης
 
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ