Ευρωπαϊκό… φρενοκομείο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΛΙΕΜ ΧΟΑΝΓΚ ΝΓΚΟΚΗ Γερμανία, με τις υπερβολικά περιοριστικές πολιτικές που επιβάλει σε όλη την Ευρώπη, κρατά τις χώρες της κρίσης σε βαθιά ύφεση, «απαγορεύοντας» την ανάπτυξη

→«Η ιδεολογία της Γερμανίας είναι η περίφημη ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ: η ΤΙΝΑ» (There Is No Alternative – Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση)
Του Μιχάλη Ψύλου
«Η τρόικα στην Ελλάδα αποτελεί την οικονομική στρατηγική που η Γερμανία θέλει να επιβάλει σε όλη την Ευρώπη»! Καταπέλτης ο Γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Λιέμ Χοάνγκ Νγκοκ σε συνέντευξή του στη γαλλική οικονομική εφημερίδα «Λα Τριμπίν». Συνεισηγητής της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη δράση της τρόικας στην Ελλάδα, ο Γάλλος ευρωβουλευτής επισκέφτηκε την Αθήνα πριν από λίγες ημέρες και ήταν αυτός που έβαλε στη θέση του τον δεξιό Αυστριακό ευρωβουλευτή Οτμαρ Κάρας, ο οποίος επιχείρησε να συκοφαντήσει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.
 
«Η τρόικα στην Ελλάδα δεν έχει καμία νομική βάση για να δράσει» λέει ο Λιέμ και προσθέτει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υπερέβησαν κατά πολύ τις εξουσίες τους. Η Ανγκελα Μέρκελ χρησιμοποιεί ένα ραβδί και ένα καρότο: είτε θα κάνετε τις περίφημες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις (αυτές που θέλει η Γερμανία δηλαδή) είτε δεν έχει χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα στην Ελλάδα έχει λειτουργήσει ως ένα πειραματικό εργαστήριο για τη δημοσιονομική πολιτική που η η Γερμανία θέλει τώρα να επιβάλει σε ολόκληρη την Ευρώπη».
 
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται ο εξαμηνιαίος έλεγχος των εθνικών προϋπολογισμών που επιβάλλει το Βερολίνο σε ολόκληρη την ευρωζώνη από την 1η του Γενάρη. Είναι η νέα οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, που με πρόσχημα την κρίση καθορίζει ένα στραγγαλιστικά ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο υποχρεούται να ασκεί τη δημοσιονομική πολιτική της η κυβέρνηση κάθε χώρας που παραμένει στην ευρωζώνη. Και όλα αυτά, παρά και ενάντια στη βούληση κάθε εθνικής κυβέρνησης, του κοινοβουλίου και κυρίως του κάθε λαού.
 
Χώρες σε μέγκενη
 
Με τους νέους «γερμανικούς» κανόνες απαγορεύεται διά ροπάλου το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού να υπερβαίνει το 0,5% του ΑΕΠ κάθε χώρας. Ταυτόχρονα κάθε χρόνο το έλλειμμα των υπερχρεωμένων χωρών να μειώνεται κατά το ένα εικοστό. Τι σημαίνει αυτό για παράδειγμα πρακτικά για την Ελλάδα; Θα πρέπει για τα επόμενα 20 χρόνια να έχει ετησίως… πλεόνασμα γύρω στο 5,5%.
 
Κάτι που είναι εντελώς παρανοϊκό με δεδομένες τις τραγικές συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής στη χώρα. Αν δεν το καταφέρουμε μάλιστα αυτό το «άπιαστο όνειρο» -που είναι και το πιο πιθανό-, θα πρέπει να πληρώνουμε ετήσιο χαράτσι ίσο με το 0,2% του ΑΕΠ.
 
Τρελοκομείο, που δεν σταματά όμως εδώ! Οσες χώρες έχουν προσφύγει για χρηματοδότηση στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (όπως η Ελλάδα), παραμένουν σε καθεστώς εποπτείας από το Βερολίνο και την Ε.Ε. μέχρι να εξοφλήσουν το 75% της βοήθειας. Σύμφωνα με υπολογισμούς Ευρωπαίων οικονομολόγων, για την Ελλάδα αυτό σημαίνει εποπτεία έως το 2045 (!) τουλάχιστον.
 
Καθαρή τρέλα, λέει ο Γάλλος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής. «Η ιδεολογία της Γερμανίας είναι η περίφημη ρήση της Μάργκαρετ Θάτσερ: η ΤΙΝΑ» (There Is No Alternative – Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση).
 
Δυστυχώς «το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ έχει φτάσει πλέον στο κρίσιμο σημείο καμπής να εξαρτάται από το αν θα σταματήσει ή όχι η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Μέρκελ III» γράφει ο Γκιγιόμ Ντουβάλ στο γαλλικό περιοδικό «Αlternatives Economiques».
 
«Η Γερμανία έχει μείνει μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστη από την κρίση, γιατί επωφελήθηκε από τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια και από το γεγονός ότι η βιομηχανία της ήταν σε θέση να αντισταθμίσει με πρόσθετες εξαγωγές εκτός Ευρώπης όσα έχασε στη ζώνη του ευρώ. Η γερμανική κυβέρνηση, με τις υπερβολικά περιοριστικές πολιτικές που επιβάλλει σε όλη την Ευρώπη, κρατά τις χώρες της κρίσης σε βαθιά ύφεση. Μια ύφεση που όχι μόνο αυξάνει την ανεργία αλλά εμποδίζει και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους».
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ