Το πετρέλαιο πουλιέται ΜΟΝΟ σε δολάρια…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

imagesΌπως είναι γνωστό σε αυτό το κόσμο το πετρέλαιο, η ενέργεια γενικότερα, πρέπει να πουλιέται σε δολάριο. Οι εξαιρέσεις στο κανόνα είναι λίγες και υπάρχουν ακριβώς για να τον επιβεβαιώνουν. Αυτοί, που σκέφτηκαν να μην τον εφαρμόσουν χωρίς την συναίνεση των Αμερικανών, σήμερα βλέπουν τα ραδίκια ανάποδα. Μάλιστα πέθαναν με φριχτό τρόπο.

Ο λόγος για την απαρέγκλιτη εφαρμογή του κανόνα είναι απλός. Η μηχανή στα υπόγεια της FED κόβει χρήμα συνεχώς ώστε το λίκνο του καπιταλισμού να προοδεύει. Αυτή όμως είναι η μία παράμετρος, η άλλη παράμετρος είναι ότι το νόμισμα πρέπει να διατηρεί την τιμή του. Αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει μόνο η ζήτηση. Ζήτηση όμως υπάρχει όταν τα υπόλοιπα κράτη… υποχρεώνονται να έχουν συναλλαγματικό απόθεμα σε δολάρια για την αγορά ενός ζωτικού αγαθού που μόνο σε δολάρια πουλιέται. Και φυσικά αυτό το αγαθό είναι το πετρέλαιο, το αέριο, η ενέργεια γενικότερα.

Η Κύπρος σαν χώρα ενταγμένη στο ευρώ δεν μπορεί να πουλάει το αέριο σε άλλο νόμισμα εκτός από το ευρώ, εκτός και αν…

Το “αν” είναι το σχέδιο “Ανάν” στη δεύτερη εκδοχή του. Διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία φροντισμένη από τους Αμερικανούς με ολίγη από Ευρώπη και μια οικονομική συμφωνία συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων με τους Τούρκους όπου οι Κύπριοι το παράγουν και οι Τούρκοι το προωθούν στην αγορά, σε νόμισμα συνδεδεμένο με το δολάριο.

Αυτή είναι η λύση που βολεύει Αμερικάνους και Ευρωπαίους. Η άλλη λύση που βολεύει μόνο τους Αμερικάνους είναι να βγει η Κύπρος από το Ευρώ και να συνδέσει το νόμισμά της με το δολάριο  χωρίς σχέδιο Ανάν.

Βλάσης Μανθογιάννης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ