Νησιά Κουκ: ο απόλυτος φορολογικός παράδεισος!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

kookΟ μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος στον κόσμο είναι εξωτικός. Για την ακρίβεια βρίσκεται καταμεσής του Ειρηνικού Ωκεανού. Οι Νήσοι Κουκ, που αποτελούν αυτοδιοικούμενη περιοχή ελεύθερα συνδεδεμένη με τη Νέα Ζηλανδία, δεν στηρίζουν πλέον την οικονομία τους μόνο στον τουρισμό ή στις καλλιέργειες μαλακίων και μαργαριταριών, αλλά κυρίως στις τραπεζικές δραστηριότητες, καθώς πλέον συστήνουν τον τέλειο προορισμό για offshore εταιρείες.
Οι Νήσοι Κουκ, δίχως αποθέματα μαύρου χρυσού, γεμάτες ανθρώπους με χαμόγελα και κολιέ από λουλούδια, είναι σε θέση να παραδίδουν μαθήματα ευμάρειας ακόμα και στις σύγχρονες υπερδυνάμεις, δεδομένου ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Observer αποτελούν «τον απόλυτο φορολογικό παράδεισο». Για την ακρίβεια, το ιδανικότερο μέρος στη Γη για να κρύψει ο οποιοσδήποτε -από μεγαλοεπιχειρηματίες και μαφιόζους μέχρι πολιτικούς- τα πλούτη του υπό καθεστώς απόλυτης, και μάλιστα νόμιμης, μυστικότητας. «Διαθέτουν ένα πλέγμα νόμων που απαγορεύει ρητά και απαρέγκλιτα στην κυβέρνηση του συμπλέγματος να δώσει πληροφορίες ή στοιχεία για οποιονδήποτε διαθέτει ένα καταπίστευμα (trust) εκεί. (…)
Οι Νήσοι Κουκ διατηρούν τα παγκόσμια πρωτεία στο να μην αποκαλύπτουν με κανέναν τρόπο την ταυτότητα των υπερπλουσίων, καθώς η νομοθεσία έχει σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να προστατεύονται οι ιδρυτές των trusts από πιθανές ερωτήσεις των δικαστικών Αρχών της πατρίδας τους», αναφέρεται στο σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας.
Έτσι εξηγείται πώς στις Νήσους Κουκ υπάρχουν 2.619 καταπιστεύματα πλουσίων, οι οποίοι φυσικά και δεν γίνεται να αναγνωριστούν αφού, όπως υπογραμμίζει ο Observer, οι δικαστικές Αρχές αγνοούν παντελώς και επιδεικτικά κάθε απόφαση δικαστηρίου οποιασδήποτε άλλης χώρας, σε αντίθεση με τις Αρχές στις Νήσους Κέιμαν, στις Παρθένες Νήσους και στην Ελβετία. Αυτό είναι και το στοιχείο που τις καθιστά «τον απόλυτο φορολογικό παράδεισο».
Μόνο που «οι φορολογικοί παράδεισοι είναι η κόλαση των εθνών», όπως έγραφε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Γκάμπριελ Ζάκμαν στη γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos, αναφερόμενος κυρίως στην Ελβετία και στο Λουξεμβούργο, τους δύο φορολογικούς παραδείσους της Ευρώπης που κάνουν κόλαση τη ζωή των Ευρωπαίων. Τη στιγμή που η Ευρώπη -η πλουσιότερη ήπειρος του κόσμου εμφανώς εις βάρος των λαών της- έχει τα πρωτεία στις παράνομες καταθέσεις, οι Παρθένες Νήσοι προσφέρουν 90% απαλλαγή σε εισοδήματα από τις ΗΠΑ και 100% απαλλαγή σε τελωνειακούς δασμούς και φόρους σε συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων, οι Μπαχάμες δεν εισπράττουν φόρο ατομικού εισοδήματος, κεφαλαίου και κληρονομιάς, οι Νήσοι Βερμούδες δεν επιβάλλουν φόρο στο ξένο εισόδημα ή στα ξένα κέρδη, ενώ η Ανδόρα, το Μονακό, η Σαμόα και οι Σεϊχέλες δεν επιβάλλουν καν φόρο εισοδήματος.
Οι φορολογικοί παράδεισοι της Υφηλίου, οι οποίοι ξεπερνούν τους εξήντα, υπολογίζεται πως «φιλοξενούν» θησαυρούς που μπορεί να ανέρχονται ακόμα και σε 25 τρις ευρώ!

Online-press

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ