Η τελευταία ερώτηση..

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

δημοσιογραφοιΌταν στα κανάλια της διαπλοκής εμφανίζεται κάποιο στέλεχος αντιμνημονιακού κόμματος και εκθέτει απόψεις ακύρωσης του μνημονίου, διαγραφής του χρέους, διακοπής της επιβληθείσας λιτότητας, σκληρής διαπραγμάτευσης και άλλα τέτοια, που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τις επιταγές των ντόπιων και ξένων “νταβατζήδων”, σχεδόν πάντα υπάρχει μια ερώτηση στο τέλος της συζήτησης, η οποία διατυπώνεται περίπου ως εξής:

“Και αν αρνηθούν οι δανειστές μας αυτά που προτείνεται, τι θα κάνετε ;”

Η ερώτηση αυτή, από τα φερέφωνα της διαπλοκής, θεωρείτε η “ερώτηση που σκοτώνει” και χρησιμοποιείται σαν το ιδανικό επιμύθιο μιας συζήτησης, που βαίνει ασύμβατη με τις επιδιώξεις των αφεντικών των ΜΜΕ. Την θεωρούν ιδανική “τελευταία ερώτηση” γιατί επί της ουσίας δεν απαντιέται ποτέ από τον αντιμνημονιακό καλεσμένο για λόγους τακτικής. Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα ήταν ουσιαστικά η αποκάλυψη της τακτικής της διαπραγμάτευσης, που έχει σχεδιάσει το κάθε αντιμνημονιακό κόμμα για την επομένη των εκλογών.

Η ερώτηση αυτή απαντιέται πρωτίστως με βάση το τρίπτυχο ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ – ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ. Τα μνημόνια εξαθλίωσαν οικονομικά του Έλληνες πολίτες, όμως αυτό είναι το μικρότερο από τα δεινά που επέφεραν. Τα μεγαλύτερα δεινά είναι πως καταβαράθρωσαν την Αξιοπρέπεια των Ελλήνων, τους στέρησαν την Δημοκρατία και απειλούν την ελευθερία τους.

Είναι θέμα Αξιοπρέπειας να έχεις ιατροφαρμακευτική κάλυψη και να μην φεύγεις “σαν το σκυλί στο αμπέλι”, είναι θέμα Αξιοπρέπειας να μην σου κόβουν το νερό και το ρεύμα, είναι Αξιοπρέπεια το παιδί σου να μην πηγαίνει νηστικό στο σχολείο και όλα αυτά δεν μπαίνουν στην ίδια ζυγαριά με κανένα μνημόνιο και κανένα δανειοδοτικό πλαίσιο. Θα μου πείτε ότι για όλα αυτά χρειάζονται χρήματα και θα σας απαντήσω ότι χρειάζονται κρατική μέριμνα, ένα αγαθό που λείπει στους καιρούς του μνημονίου.

Είναι θέμα Δημοκρατίας να μην υπάρχουν γκαουλάιτερ και τοποτηρητές. Είναι θέμα Δημοκρατίας οι αποφάσεις να μην λαμβάνονται ερήμην του Ελληνικού λαού ή των εκπροσώπων του. Είναι θέμα Δημοκρατίας να κάνεις εκλογές όταν υπάρχει αναντιστοιχία λαού και εξουσίας και όχι όταν βολεύει τους δανειστές σου. Είναι θέμα Δημοκρατίας να μην κουρελιάζεται το Σύνταγμα.

Κοράκια της διαπλοκής είναι θέμα Ελευθερίας να μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε εκβιάζει, είναι θέμα Ελευθερία να αποδεσμευτείς από τις φοβίες σου και το έχει εκφράσει στο “Επιτάφιο” λόγο του ο Περικλής με τον καλύτερο τρόπο:

“Το εύδαιμον το ελεύθερον, το δ’ ελεύθερον το εύψυχον”

(μτφρ: ευτυχισμένοι είναι οι ελεύθεροι και ελεύθεροι είναι οι γενναίοι)

Βλάσης Μανθογιάννης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ