Guardian: Αρρωστημένο αστείο η κατοχή ακινήτου στην Ελλάδα!!! Τέτοιο σουξέ στόρι, ούτε ο Λένιν…

1843a guardianhomeownershipΚόλαφος. Η μοναδική δυτική οικονομία που διοικείται από ορδές κρατικοδίαιτων προϊόντων εγκληματικών συμμοριών, που προβάλλουν μάλιστα “αριστεροφροσύνη” για να την αποτελειώσουν. Σε μία κυβέρνηση με υποτιθέμενη “αστική” πλειοψηφία.

Το σουξέ στόρι μόλις απέκτησε τον επικήδειο του.

Η κατοχή κατοικίας στην Ελλάδα είναι ένα «αρρωστημένο αστείο» καθώς κατέρρευσε η αγορά ακινήτων

Η Ελλάδα υπέστη τη δεύτερη μεγαλύτερη κατάρρευση στα ακίνητα στην ΕΕ, από τότε που ξεκίνησε η κρίση χρέους.

Helena Smith, Αθήνα
Υπάρχει μια συνεχής κίνηση στο δεύτερο όροφο της Κανάρη 24. Στο γραφείο της Remax στην Αθήνα, της μεγαλύτερης εταιρείας ακινήτων στην Ελλάδα, πελάτες πάνε κι έρχονται, ατζέντηδες γλιστρούν μέσα και έξω και μεσίτες περνούν στους διαδρόμους γαβγίζοντας σε κινητά τηλέφωνα.
Για τον Χρήστο Βέργο, αυτό σημαίνει μια ξέφρενη εργασία 12 ωρών την ημέρα και μια πελατειακή βάση που είναι συνεχώς αυξανόμενη.
«Όλες τις ώρες, τηλεφωνούν άνθρωποι που θέλουν να πουλήσουν ή θέλουν να νοικιάσουν ή θέλουν να επεκταθούν, επειδή τώρα είναι τόσο πολύ φθηνότερα», λέει ο κτηματομεσίτης σε μια αίθουσα συνεδριάσεων με θέα την πλατεία Κολωνακίου.
Σε μια αγορά που έχει πιάσει πάτο στη δίνη της οικονομικής κατάρρευσης της Ελλάδας, τα υπόγεια διαμερίσματα πωλούνται για σχεδόν € 5.000 (£ 4.150) στα λιγότερο καθαρά μέρη της Αθήνας. Στο νησί της Μυκόνου, οι χρεωκοπημένες διασημότητες πωλούν πολυτελείς επαύλεις για πλάκα..
Αλλά ο Βέργος προτιμά να επικεντρωθεί σε ένα άλλο νούμερο.


“Πέρυσι, υπήρχαν μόνο 3.600 πωλήσεις σε όλη την Αθήνα – επαναλαμβάνω, σε όλη την Αθήνα.”

Η κοινωνική και οικονομική κατάρρευση στην Ελλάδα αντικατοπτρίζεται στην πτώση των ακινήτων. Στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, νωρίτερα αυτό το μήνα, έδειξαν ότι η χώρα είχε υποστεί τη δεύτερη πιο απότομη πτώση στις τιμές των κατοικιών μετά την Κροατία, το νεότερο μέλος της ένωσης.
Από το ξέσπασμα της κρίσης του ελληνικού χρέους πριν από τέσσερα χρόνια, οι αξίες των ακινήτων σε εθνικό επίπεδο έχουν μειωθεί κατά περίπου 32%, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας, ενώ οι κτηματομεσίτες με τους οποίους ήρθε σε επαφή ο Guardian υπολογίζουν την ύφεση πιο κοντα στο 50%.
“Στο απόγειο της αγοράς, το 2005, στην ευφορία των Ολυμπιακών Αγώνων, υπήρχαν 250.000 πωλήσεις στην Αθήνα”, δήλωσε ο αναλυτής Χρήστος Μπλέτας. «Την έλλειψη ενδιαφέροντος που εμφανίστηκε το περασμένο έτος, που ήταν εν μέρει λόγω της απίστευτης αύξησης των φόρων ακίνητης περιουσίας, δεν την είχαμε ξαναβιώσει από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και μετά».
Οι ιδιοκτήτες μπορεί να είναι απελπισμένοι για να ξεφορτωθούν τα ακίνητα, αλλά μέσα σε ένα διάχυτο κλίμα αβεβαιότητας λίγοι είναι αυτοί που θέλουν να αγοράσουν.


Με πάνω από το ένα τρίτο των νοικοκυριών να αδυνατούν να εκπληρώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, 4 στους 10 Έλληνες σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Kapa Research, θα ήταν πρόθυμοι να παραδώσουν τα ακίνητά τους στο κράτος , να εκπληρώνει τις μελλοντικές πληρωμές, ενώ ένας στους τρεις, δεν βρίσκεται σε θέση να τηρεί τις αποπληρωμές στεγαστικών δανείων, αυτοί φοβούνται ότι τα σπίτια τους θα κατασχεθούν μέσα στο 2014.
Η κατάσταση, λέει ο Μπλέτας, είναι τόσο τρομερή, που η ιδιοκατοίκηση – σε ποσοστό σχεδόν 87%, το υψηλότερο στην ΕΕ – έχει γίνει θέμα για μαύρο χιούμορ. «Το ανέκδοτο που κυκλοφορεί τώρα είναι: θέλετε να τιμωρήσετε το παιδί σας,  απειλήστε το ότι θα του μεταβιβάσετε την περιουσία σας», είπε.
«Πάντα οι Έλληνες παραδοσιακά θεωρούσαν τα ακίνητα ως μια ασφαλή επένδυση. Αλλά τώρα έχουν γίνει ένα τεράστιο βάρος, δεδομένου ότι η φορολογική επιβάρυνση έχει αυξηθεί επτά φορές, μόνο τα τελευταία δύο χρόνια».

Σε καμία στιγμή στο παρελθόν δεν είχε υπάρξει ένα τέτοιο πλεόνασμα ακινήτων στην αγορά, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η οποία υπολογίζει σε περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων αυτούς που θέλουν να πουλήσουν. Σε όλη την Ελλάδα, περίπου 300.000 κατοικίες πιστεύεται ότι είναι άδειες.
“Για τους βόρειο Ευρωπαίους που θα θέλουν να αγοράσουν ένα εξοχικό σπίτι ή ένα οικόπεδο για να αναπτύξουν επιχειρήσεις, είναι μια χρυσή ευκαιρία», λέει ο Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ. «Η φορολογική επιβάρυνση δεν είναι τόσο μεγάλη όταν έχεις ένα ακίνητο, είναι όταν [όπως και οι περισσότεροι Έλληνες] έχεις δύο ή περισσότερα.”
Με περίπου 500 ακίνητα στα βιβλία του, ο Μανώλης Ακάλεστος, ο οποίος διευθύνει το μεσιτικό γραφείο Σκόπας, στο νησί της Πάρου, επιβεβαιώνει την άποψη αυτή. Κατά το περασμένο έτος είχε κατακλυστεί από αιτήματα ξένων για εξοχικές κατοικίες, πολλοί είχαν ενθαρρυνθεί από την πτώση των τιμών και από έναν νέο νόμο για χορήγηση αδειών παραμονής σε πολίτες τρίτων χωρών.
“Το 2013, είχα την καλύτερη χρονιά μου, μέχρι τώρα, με το 90% του συνόλου των πωλήσεων μου να γίνονται με ανθρώπους από το εξωτερικό», είπε. “Πριν, οι τιμές των ακινήτων ήταν απίστευτα διογκωμένες, επειδή κάθε Έλληνας ήταν σε θέση να πάρει ένα φτηνό δάνειο, μετά την ένταξή μας στη ζώνη του ευρώ”, εξήγησε. “Και οι ξένοι έκαναν ένα βήμα πίσω. Τώρα που οι τιμές έχουν ηρεμήσει και έχουν επιστρέψει σε φυσικά επίπεδο, επανέρχονται αυτοί, με μια εκδικητικότητα”

Με την στασιμότητα της αγοράς να έχει κατηγορηθεί επίσης και για την έλλειψη ρευστότητας στην Ελλάδα, οι πολιτικοί από όλες τος πλευρές, αθόρυβα ελπίζουν ότι οι μη Έλληνες θα βοηθήσουν να σωθεί η κατάσταση.
«Στην Κρήτη, από όπου κατάγομαι, πολλές επενδύσεις είχαν γίνει για την στέγαση ξένων, και ήταν οι πρώτες που κατέρρευσαν», δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης, ο σκιώδης υπουργός Ανάπτυξης της ριζοσπαστικής αριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Σύριζα. «Οι ξένοι σταματήσαν να αγοράζουν, ή άρχισαν να πουλάνε τα σπίτια τους, όταν η κρίση άρχισε το 2010».
«Είμαστε σε μια πολύ περίεργη κατάσταση όπου οι τιμές πέφτουν, αλλά η αγορά δεν κινείται. Εάν η ύφεση πέσει κάπως στην Ευρώπη, και οι ξένοι αρχίζουν να επιστρέφουν, θα γίνουν μέρος της λύσης σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ελλάδας”.
Μετάφραση – Απόδοση: LEFTeria-news

Home ownership in Greece ‘a sick joke’ as property market collapses

Greece has suffered the second biggest property crash in the EU since the debt crisis began

http://www.theguardian.com/world/2014/feb/28/home-ownership-greece-property-market

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ