Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Γερμανίας, η ΕΟΝ, είχε 14% μείωση κερδών το 2013, προβλέπει νέα μείωση κερδών για το 2014, γκρινιάζει λοιπόν και προειδοποιεί ότι οι κυβερνητικές πολιτικές, που ευνοούν τις ΑΠΕ, θέτουν σε κίνδυνο την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θα μας ένοιαζε καθόλου για το τι έκανε η κερδοφορία είτε της ΕΟΝ είτε της άλλης μεγάλης Γερμανικής RWE, που ανακοίνωσε ζημιές για πρώτη φορά στην ιστορία της, αν το πείραμα της Energiewende, της ενεργειακής μετάβασης της Γερμανίας σε παραγωγή βασισμένη στις ΑΠΕ, δεν είχε ιδιαίτερη σημασία και για μας. Ήδη η ΕΟΝ έχει κλείσει περίπου …13GW από εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας ή ορυκτών καυσίμων, πάνω από 25% της συμβατικής παραγωγής της και ο επικεφαλής της, απευθυνόμενος στους μετόχους, είπε ότι “η κατάσταση θα βαίνει αυξανόμενα εκτός ισορροπίας εάν, για οικονομικούς λόγους, αναγκαστούμε να κλείσουμε εργοστάσια τα οποία στην πραγματικότητα είναι επειγόντως απαραίτητα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια εφοδιασμού“.
Με το Νόμο EEG του 2000 για τις ΑΠΕ, που έσπευσε να αντιγράψει όλη η Ευρώπη, μη τυχόν και χάσει κανείς το κελεπούρι, η ενέργεια που παράγουν οι ΑΠΕ μπαίνει κατά προτίμηση πρώτη στο σύστημα, εκτοπίζοντας άλλες πηγές ενέργειας. Τι να κάνει κι η ΕΟΝ, προσπάθησε να προσαρμοστεί στη νέα κατάσταση, βάζοντας κι αυτή ΑΠΕ: το 2013 αύξησε το χαρτοφυλάκιό της των ΑΠΕ από 2,1GW σε πάνω από 3,1GW αιολικών, Φ/Β και βιομάζας. Η αύξηση αυτή δεν ήταν αρκετή για ανακόψει τη μείωση της κερδοφορίας από τη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, οπότε η στρατηγική της ΕΟΝ, για να επιβιώσει στη νέα κατάσταση, προβλέπει επέκταση των δραστηριοτήτων στις ΑΠΕ, πώληση ολοκληρωμένων ενεργειακών λύσεων και επέκταση εκτός Ευρώπης. Καλή η επέκταση εκτός Ευρώπης, όπως σε Ρωσία, Βραζιλία & Τουρκία, αλλά οι χώρες αυτές έχουν ένα τόσο δα μειονέκτημα: δεν έχουν για νόμισμά τους το ευρώ. Και τόσο το ρούβλι όσο και η τούρκικη λίρα διολίσθησαν ως προς το πολύ σκληρό ευρώ, που έχει επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρώπη σπάζοντας τα νεύρα των Γάλλων και εξαντλώντας την υπομονή των Ιταλών.
Ερωτηθείς αν λόγω της Ουκρανικής κρίσης φοβάται κάποια απαλλοτρίωση περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία, ο επικεφαλής της ΕΟΝ δεν “μάσησε” τα λόγια του: “Η μόνη απαλλοτρίωση που αντιμετωπίζουμε είναι στη Γερμανία! Με τη Ρωσία έχουμε σταθερή επιχειρηματική σχέση επί δεκαετίες!“, εννοώντας βέβαια τα όσα συμβαίνουν στη Γερμανία με τις ΑΠΕ.
Όταν τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής κλείνουν, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς είναι η μοναδική ιδιομορφία που έχει η ηλεκτρική ενέργεια: ΔΕΝ ΑΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ. Μπορείς να πεις θα αγοράσω αύριο εφημερίδα ή θα πάρω αργότερα τηλέφωνο, αλλά ΔΕΝ μπορείς να πεις θα πάρω αργότερα ή αύριο ηλεκτρικό ρεύμα. Για να πάρεις ρεύμα πρέπει το ρεύμα προηγουμένως κάποιος να το έχει παράγει και να το παράγει συνεχώς, για να υπάρχει τη στιγμή που η νοικοκυρά θα πατήσει το κουμπί στο πλυντήριο ρούχων ή τη στιγμή που το μηχανουργείο θα δουλέψει τον τόρνο. Δεν μπορείς να πεις θα πάρω ρεύμα όταν φυσάει και θα δουλέψουν οι ανεμογεννήτριες, γιατί μπορεί να μη φυσάει καθόλου 3-4 μέρες. Δεν μπορείς να πεις θα πάρω ρεύμα όταν βγει ο ήλιος, επειδή θα πρέπει να πας για ύπνο “με τις κότες” και να διακόψεις κάθε νυχτερινή δραστηριότητα. Να μη μιλήσουμε για τον αστικό φωτισμό και τα προβλήματα ασφάλειας που δημιουργεί η έλλειψή του.
Μόνο η Γερμανία, σ’ όλη την Ευρώπη, είπε ότι θέλει να εγκαταλείψει τα πυρηνικά και να βάλει ΑΠΕ, καμιά άλλη χώρα δεν την ακολούθησε. Κι όχι μόνο δεν την ακολούθησε η Γαλλία, που κάθεται με ασφάλεια πάνω στα πυρηνικά της EDF, αλλά βγήκε και η Βρετανία να προωθήσει νέο πυρηνικό σταθμό στο Σόμερσετ (Hinkley Point C), σε συνεργασία με Γάλλους και Κινέζους. Ταυτόχρονα συνεχίζονται συζητήσεις και για ένα ακόμα πυρηνικό σταθμό της EDF στο Σάφολκ. Η βασισμένη στην ανάπτυξη των ΑΠΕ πολιτική της Γερμανίας σταδιακά απομονώνεται στην Ευρώπη! Οι καταναλωτές χαμηλής τάσης πληρώνουν ήδη 48% ακριβότερα τιμολόγια απ’ τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, η βιομηχανία φοβάται ότι κι αυτή θ’ αναγκαστεί να πληρώσει και κανείς δεν είναι πλέον ευχαριστημένος. Για το λόγο αυτό, τώρα που οι Γερμανοί πήραν το μάθημά τους κι επειδή, όταν πρόκειται για τη χώρα τους, δεν είναι δογματικοί, ήδη εγκαταλείπουν το νόμο EEG για τις ΑΠΕ και δεν θα μας κάνει καμιά έκπληξη αν σύντομα ανακοινωθεί μια κοινή απόφαση Μέρκελ-Γκάμπριελ ότι παρατείνεται η ζωή των υπόλοιπων πυρηνικών της Γερμανίας απ’ το 2022 στο αρχικά σχεδιασμένο 2036. Με τον τρόπο αυτό θα είναι “πιο ομαλή” η Energiewende, θα μειωθεί η επιβάρυνση των ψηφοφόρων και θα επιβιώσουν και οι μεγάλες εταιρείες. Άλλωστε, τα πυρηνικά δεν εκπέμπουν CO2. Μήπως τελικά γι’ αυτό η Κομισιόν, ανακοινώνοντας τον Ιανουάριο τους κλιματικούς στόχους για το 2020-2030, έβαλε μόνο στόχο μείωσης των εκπομπών CO2, αλλά δεν έβαλε εθνικούς δεσμευτικούς στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ; Για να δώσει τη δυνατότητα στη Γερμανία να εγκαταλείψει ευσχήμως το Νόμο EEG με τις ευλογίες της Κομισιόν; Και να ξαναγυρίσει στα πυρηνικά, όπως η Βρετανία και η Γαλλία;
Τα λινκς τεκμηρίωσης βρίσκονται στο http://greeklignite.blogspot.gr/2014/03/blog-post_18.html και στο Facebook, στη διεύθυνση Greeklignite!