Απότομη προσγείωση απο το Reuters…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

20140415-090914.jpg

ΠΑΡΙΣΙ (Reuters) – Πείτε το Μεγάλη Επιμήκυνση.
Πριν από δύο χρόνια, η κρίση χρέους της Ελλάδας σχεδόν έφερε την ευρωζώνη καταρρέει.
Τώρα οι ευρωπαίοι εταίροι ετοιμάζονται να μειώσουν την επιβάρυνση του χρέους της Αθήνας χωρίς τη διαγραφή των δανείων της, αλλά με την επιμήκυνση τους στο μακρινό μέλλον, επεκτείνοντας τις λήξεις κατά 30-50 χρόνια και με περαιτέρω μείωση ορισμένων επιτοκίων, δήλωσαν
αξιωματούχοι της ΕΕ.
Η Ελλάδα έκανε μια επιτυχημένη, αν και τεχνητά κατασκευασμένη, επιστροφή στις αγορές μακροπρόθεσμων κεφαλαίων την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά από το διεθνές bailout του 2010, και μόλις δύο χρόνια μετά την επιβολή βαριών απωλειών για τους ιδιώτες πιστωτές της.
Αλλά με την οικονομία της να έχει γκρεμιστεί, η χώρα εξακολουθεί να είναι πολύ μακριά από το να είναι σε θέση να αυτοχρηματοδοτηθεί στις αγορές, χωρίς βοήθεια. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να χρειαστεί περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τη ζώνη του ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια.
Ένας λόγος για τον οποίο η πώληση 3 δισ. ευρώ σε πενταετή ομόλογα με απόδοση 4,95% πήγε τόσο ομαλά, την παραμονή της επίσκεψης υποστήριξης από τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ήταν ότι οι επενδυτές προβλέπουν ευρέως μια επίσημη ελάφρυνση του χρέους.
«Αυτό έχει αρκετά αισθητά προεξοφληθεί, και η αγορά αναμένει επίσης ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί γρήγορα από τους οργανισμούς αξιολόγησης», δήλωσε ο Alessandro Giansanti, της τράπεζας ING στο Άμστερνταμ.
«Σε ένα δεύτερο στάδιο, η αγορά αναμένει επίσης μια μείωση του δημοσίου χρέους, αλλά καμία συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα (write-down) τα επόμενα χρόνια», είπε.
Αν αυτές οι προσδοκίες υλοποιηθούν πλήρως, θα γίνει σαφές αργότερα φέτος, όταν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ σχετικά με την μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας, και το τέλος του βασανιστικού bailout.
Ωστόσο, οι ηγέτες της ΕΕ έχουν κοινό συμφέρον να βοηθήσουν τον ασταθή συνασπισμό του συντηρητικού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να μείνει προσκολλημένος στη θέση του, αντί να δούν τον αριστερό αντιμνημονιακό ταραχοποιό Αλέξη Τσίπρα, να σαρώνει προς την εξουσία, απαιτώντας μια μαζική διαγραφή χρεών.
Μετάφραση – Απόδοση αποσπάσματος: LEFTeria-news
‘Great Stretch’ to secure Greek debt return
http://www.reuters.com/article/2014/04/13/us-eurozone-debt-analysis-idUSBREA3C04Z20140413

ΔΗΜΟΦΙΛΗ