ΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ «ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ»
Του Γεωργίου Παπασίμου
Δικηγόρου
Μέλους Δ.Σ. του «ΠΡΑΤΤΩ»
Την ώρα, που στην Χώρα μας παγιώνονται ολοένα και περισσότερο οι καταστροφικές συνέπειες του μνημονιακού «Αρμαγεδδώνα» της τελευταίας τετραετίας, μετατρέποντάς την, από ισότιμο Ευρωπαϊκό μέλος, σε Ευρωπαϊκό «παρία» και σε μία ιδιότυπη «αποικία χρέους», η οποία χρησιμοποιείται συνεχώς ως «διεθνές πειραματόζωο», εν σχέσει με τις σκληρές συνέπειες των μονεταριστικών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, η δικομματική μνημονική κυβέρνηση και όλο το σύστημα παρακμής, που λυμαίνεται την Χώρα αυτή, προσπαθεί με επικοινωνιακές «πιρουέτες» πανηγυρισμών, να εμφανίσει, ότι η κρίση τελείωσε και ότι η Χώρα βγαίνει από το μνημόνιο.
Πρόκειται για «κοντόφθαλμες» και «μυωπικές» πολιτικές, που θυμίζουν τους καλόγερους στον Μεσαίωνα, οι οποίοι «βάπτιζαν το κρέας ψάρι», βαυκαλιζόμενοι και υποκρινόμενοι, ότι έτσι νήστευαν. Κάτι τέτοιο αντίστοιχο αποτελούν οι υποκριτικοί πανηγυρισμοί της κυβέρνησης, σε απόλυτη «συγχορδία» με όλο το δίκτυο των υποστηρικτών του μνημονίου στον ηλεκτρονικό και έντυπο Τύπο, για την «έξοδο της Χώρας στις αγορές», ως δήθεν πιστοποίηση της κυβερνητικής επιτυχίας.
Παράλληλα, για διαφορετικούς λόγους, υπάρχουν και θετικά σχόλια και στον διεθνή και Ευρωπαϊκό Τύπο, αφού η προγραμματισμένη και «περιφρουρημένη» αυτή επιστροφή στις αγορές χρησιμοποιείται ως επιχείρημα στην προεκλογική περίοδο για τις Ευρωεκλογές και στην Γερμανία, ότι, δηλαδή, η σκληρή μονεταριστική οικονομική πολιτική, που διέλυσε την Ελληνική κοινωνία και την οικονομία της, «εμπνεύσεως» και επιλογής του Βερολίνου, έχει δήθεν τα πρώτα απτά σημαντικά θετικά αποτελέσματα.
Προς αυτή, άλλωστε, την κατεύθυνση, στόχευε και η χθεσινή ολιγόωρη επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Αθήνα, προκειμένου να κεφαλαιοποιήσει για το εσωτερικό της Γερμανικό ακροατήριο επικοινωνιακά την κατάσταση αυτή και να δώσει και ένα πολιτικό στήριγμα στην «υπάκουη» στο Βερολίνο μνημονιακή κυβέρνηση του κ. Σαμαρά.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι, η έξοδος για δανεισμό στις αγορές προγραμματίσθηκε και υλοποιήθηκε μέσα από ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, από Βερολίνο, Αθήνα και Βρυξέλλες, για πολιτικούς επικοινωνιακούς, κυρίως, λόγους. Η, δε, επίτευξη αυτής της εξόδου της Ελλάδος στις αγορές, «υπό τις ευλογίες», μάλιστα, της Γερμανίας, οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μεταξύ των οποίων το «ελκυστικό» επιτόκιο για τα «λιμνάζοντα» διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια, το μικρό ποσό δανεισμού, το οποίο, σε κάθε περίπτωση, θα καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οπότε οι διεθνείς τοκογλύφοι έχουν εξασφαλισμένα τα κεφάλαια και τις αποδόσεις τους και, τέλος, το γεγονός, ότι δεν υφίσταται κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος, καθόσον το 80% του δημοσίου χρέους της, πλέον, ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στον δημόσιο τομέα (Ευρωπαϊκά Κράτη).
Η έξοδος αυτή στις αγορές, όχι μόνο δεν λύνει κανένα πρόβλημα για την Χώρα, αλλά, αντίθετα, επιδεινώνει την θέση της. Οι «λεονταρισμοί» της Ελληνικής κυβέρνησης περί δήθεν «μεγάλου θετικού πλεονάσματος», που επιτεύχθηκε, όμως, με λογιστικό «μασάζ» και συντριβή των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων της πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού και οι επικοινωνιακές «πιρουέτες» περί δήθεν «εμπιστοσύνης των αγορών», υπονομεύουν τους κεντρικούς και κρίσιμους στόχους της Χώρας: Πρώτον, την διαγραφή του παράνομου απεχθούς τμήματος του δημοσίου χρέους και διαγραφή του υπολοίπου χρέους, εωσότου αυτό καταστεί βιώσιμο και δεύτερον, την σοβαρή αναπτυξιακή διαδικασία και άμεση αντιστροφή της «πολεμικής ύφεσης», που έχει «γονατίσει» την Ελληνική κοινωνία και οικονομία.
Έτσι, η επιστροφή της Ελλάδος στις διεθνείς χρηματαγορές αποδίδεται με ενάργεια από την Γερμανική «SueddeutscheZeitung», που έχει τίτλο «Ψεύτικοι πανηγυρισμοί» και περιγράφεται, με τον καλύτερο τρόπο, από τον τίτλο του άρθρου, περί αγορών και «πράσσειν άλογα».