Κύριο άρθρο Ελευθερίας Λονδίνου
Μια ευαγγελική ρήση της Αγίας Εβδομάδας έρχεται έντονα στο νου μας με αφορμή τη Θεία Λειτουργία που διοργανώνουν (άκουσον-άκουσον) οι «δύο δήμαρχοι» Αμμοχώστου στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου Εξορινού: «Φαρισαίοι υποκριταί, παρομοιάζετε τάφοις κεκονισμένοις, οίτινες έξωθεν φαίνονται ωραίοι, έσωθεν δε γέμουσιν οστέων νεκρών και πάσης ακαθαρσίας».
Η Ακολουθία του Επιταφίου την μεγάλη Παρασκευή στην πιο πάνω
εκκλησία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στην Κύπρο από τους διοργανωτές. Έχει μετατραπεί σε ένα κοινωνικό και εμπορικό γεγονός, ώστε αν ζούσε σήμερα ο Χριστός δεν θα έπαιρνε μαστίγιο για να διώξει τους «έμπορους» από τον Ναό του Σολομώντος, αλλά θα κρατούσε φραγγέλιον. Αντί για ένα καθαρά θρησκευτικό και λατρευτικό γεγονός πάνω στο οποίο στηρίζεται η χριστιανική θρησκεία (Σταύρωση και Ανάσταση του Θεανθρώπου), έχει μετατραπεί από τους «δύο Δημάρχους» και την «πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο» σε ένα πανηγύρι, μια συνάθροιση επαναπροσεγγιστών με την κατοχή, πολλοί από τους οποίους δηλώνουν δημοσίως ότι είναι άθεοι, αλλά θα… παρευρεθούν. Καθαρή ιεροσυλία! Υποκρισία!
Για τη Θεία Λειτουργία έδωσε άδεια το… «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους. Αρχικά λέχθηκε ότι θα γινόταν περιφορά του επιταφίους τη μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου. Τώρα, επειδή κάποιος Τουρκοκύπριους, εκπρόσωπος «οργάνωσης φονευθέντων» αντέδρασε, φοβήθηκαν, δήθεν, οι Τουρκοκύπριοι συνδιοργανωτές για… φασαρίες και υπέδειξαν στους Ε/κ συνδιοργανωτές η περιφορά να γίνει στο προσύλιο του ναού, δηλαδή να βγουν από τη μια πόρτα της εκκλησίας και να μπουν από την άλλη. Ο Τ/κ εκπρόσωπος Σερτάρ Ατάι, πληροφόρησε ότι το «υπουργείο Εξωτερικών» του ψευδοκράτους, έδωσε τελικά άδεια μόνο για το προσύλιο και οι Ελληνοκύπριοι, τόνισε ο Ατάι, έδειξαν… κατανόηση! Δηλαδή, έσκυψαν και έκαναν και αμανέ στους αφεντάδες. Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς, αφού αυτοδέθηκαν χειροπόδαρα.
Οι Τούρκοι θέλουν να δείξουν ότι στο ψευδοκράτος υπάρχουν οι θρησκευτικές ελευθερίες, τις οποίες μάλιστα προστατεύουν οι αρχές του( και ο κατοχικός στρατός). Γι΄αυτό συναινούν να μεταδοθεί η Θεία Λειτουργία και από το CNN. Γι΄αυτό κάλεσαν εκεί ξένους πρέσβεις και προσωπικότητες από τις δύο κοινότητες. Αυτό είναι το μήνυμα της ειρήνης που θέλουν να περάσουν. ΄οχι όμως και να δείξουν παγκοσμίως την έρημη πόλη. Γι΄αυτό «κατασκεύασαν» αντιδράσεις.
Οι δικοί μας, για να δικαιολογήσουν το «δύο Δήμαρχοι»λένε ότι προβλέπεται από το Σύνταγμα του 1960. Ξεχνούν ότι αυτή πρόνοια για χωριστούς Δήμους ήταν ένα από τα διαιρετικά σημεία του δοτού Συντάγματος, που ο Μακάριος πρότεινε τροποποίηση. Ας διαβάσουν τι λέχθηκε τότε και πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Το να επικαλούμαστε εμείς σήμερα αυτή τη διαχωριστική πρόνοια, εκτός του ότι κάνουμε σημαία μας μια βασική θέση των Τούρκων, δίνουμε και καθαρό μήνυμα ότι δεν μας πειράζει ο διαχωρισμός. Έπειτα, αν ίσχυε σήμερα ΣΥΝΟΛΙΚΑ το Σύνταγμα του 1960, θα ήταν δικαιολογημένοι οι επικαλούμενοι αυτές τις αστειότητες. Λέμε αστειότητες λίαν επιεικώς διότι ο Τ/κ Δήμαρχος δεν θεωρεί τον εαυτό του Δήμαρχο του τουρκικού τομέα της Αμμοχώστου αλλά ολόκληρης της πόλης, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής περιοχής. Το να εθελοτυφλούμε είναι ένα πράγμα, το να μας εκλαμβάνουν ως ηλίθιους είναι κάτι άλλο.
Ο κόσμος αρχίζει σιγά-σιγά να εθίζεται, να εμπεδώνει το «δύο Δήμαρχοι». Μετά, το «δύο υπουργοί εξωτερικών», «οι δύο πρόεδροι», «τα δύο κράτη». Είναι θέμα συνήθειας. Και η μακρόχρονη συνήθεια στη Νομική Επιστήμη επέχει κανόνα δικαίου, δημιουργείται εθιμικό Δίκαιο.
Ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός βρίσκεται στο σκότος. Και «ο περιπατών εν τη σκοτία ουκ οίδε πού υπάγει». Οι άλλοι συνεργάτες του, όμως, οι Τουρκοκύπριοι και οι επαναπροσεγγιστές με την κατοχή, ξέρουν ακριβώς πού οδηγούν τα πράγματα. Μεθοδεύουν λύση δύο κρατών και συνεργασία γειτόνων, που… εύκολα θα δίνουν άδειες για Λειτουργίες. Κι εμείς τους διευκολύνουμε με την αφέλεια και την απρονοησία μας. Και δείχνουμε… κατανόηση σε όλα. Στην πράξη εμπεδώνουμε τα αποτελέσματα της τουρκικής κατοχής και ξεγελούμε τον εαυτό μας ότι κάνουμε… θρησκευτικό και εθνικό έργο!
«Ε»