Του Γιώργου Δελαστίκ
Κραυγαλέα κατώτερα της κρισιμότητας της μάχης των ευρωεκλογών είναι τα ψηφοδέλτια που κατάρτισαν τόσο τα δύο μεγάλα κόμματα, η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και το πλήθος των μικρότερων. Άκρως αποτελεσματικές αποδείχτηκαν οι έξυπνες πολιτικές κινήσεις του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, και του κυβερνητικού εταίρου του, Ευάγγελου Βενιζέλου, οι οποίες αποσκοπούσαν ακριβώς στο να μην επιτρέψουν στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης να συγκροτήσουν αξιόλογα ψηφοδέλτια. Αφενός η εκλογή των ευρωβουλευτών με σταυρό με τη χώρα μία και μοναδική εκλογική περιφέρεια και, αφετέρου, η υποχρέωση οποιουδήποτε εν ενεργεία βουλευτή να παραιτηθεί για να είναι απλός υποψήφιος για το Ευρωκοινοβούλιο, χάνοντας τα πάντα αν δεν εκλεγεί, οδήγησαν σε απερίγραπτης μετριότητας ευρωψηφοδέλτια.
Είναι χαρακτηριστικό της ποιότητας και των νυν βουλευτών ότι από τους σχεδόν διακόσιους βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ μόνο… τέσσερις (!) δέχτηκαν να παραιτηθούν από τις έδρες τους στη Βουλή για να είναι υποψήφιοι ευρωβουλευτές. Μάλιστα, οι τρεις από αυτούς τους τέσσερις είναι σχεδόν βέβαιοι ότι θα εκλεγούν, οπότε και καλύτερες αμοιβές θα έχουν και «δένουν το γάιδαρο τους» ως ευρωβουλευτές για πέντε ολόκληρα χρόνια, ανεξάρτητα από την τύχη των κομμάτων τους! Θα κάνουν, δηλαδή, γερό κομπόδεμα από οικονομική σκοπιά για τα γεράματά τους, ανεξάρτητα από τη μιζέρια της Ελλάδας!
Μαύρα χάλια ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι το ψηφοδέλτιο και της ΝΔ έχει τα χάλια του, ενώ εκείνο του ΠΑΣΟΚ είναι για τα πανηγύρια.
Αυτό όμως καθόλου δεν ενοχλεί τον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο. Οι ίδιοι κανένα συμφέρον δεν έχουν να αναβαθμιστεί η διαδικασία των ευρωεκλογών μέσω των υποψηφιοτήτων πρωτοκλασάτων στελεχών της Δεξιάς. Το κύριο γι΄ αυτούς είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η έκταση της ήττας τους.
Επειδή, μάλιστα, έχουν πλήρη συνείδηση του γεγονότος ότι απειλούνται και οι δυο με πολιτική καρατόμηση αμέσως μετά τις ευρωεκλογές αν το αποτέλεσμα στις 25 Μαΐου είναι πολύ αρνητικό για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, συγκρότησαν και οι δυο το ευρωψηφοδέλτιο των κομμάτων τους με σαφή αμυντική νοοτροπία. Δεν έβαλαν, δηλαδή, κανέναν εσωκομματικό αντίπαλο ως υποψήφιο για το Ευρωκοινοβούλιο προκειμένου να μην αναβαθμιστεί μέσω ενδεχόμενης εκλογής του και διεκδικήσει και αυτός την ηγεσία του κόμματος!
Το πιο γνωστό θύμα αυτής της πολιτικής υπήρξε η βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη. Επί μήνες αυτοπροτεινόταν με δημόσιες. δηλώσεις της ως διαθέσιμη για υποψήφια ευρωβουλευτής, αν την επέλεγε ο Αντώνης Σαμαράς. Βέβαιη για την ήττα της Ν.Δ στις ευρωεκλογές και υπολογίζοντας σε πθανή καθαίρεσή του από την ηγεσία της Ν.Δ και την πρωθυπουργία, υπολόγιζε ότι η έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο θα της παρείχε την ασφάλεια να επιλέξει η ίδια τη στιγμή την οποία θα διεκδικούσε την αρχηγία της δεξιάς παράταξης.
Οργή του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
Χαζός δεν είναι, φυσικά, ο Σαμαράς. Σιγά μην έδινε τη δυνατότητα στην Ντόρα vα γίνει ευρωβουλευτής για να ξαναπροσπαθήσει να γίνει αρχηγός της ΝΔ. Προφανώς και δεν την όρισε υποψήφια στην Ευρωβουλή προτιμώντας να συμπεριλάβει στο ευρωψηφοδέλτιο δεκάδες άλλους υποψήφιους ασύγκριτα υποδεέστερους της Ντόρας αφού αυτή ήταν σίγουρο πως θα εκλεγόταν ευρωβουλευτής αν ήταν υποψήφια.
Αμέσως μετά την παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου της ΝΔ από τον πρωθυπουργό και τον αποκλεισμό της Ντόρας, ο πατέρας της, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιτέθηκε εναντίον του Αντώνη Σαμαρά μιλώντας στο ΡΙΚ, το ραδιοτηλεοπτικό ίδρυμα της Κύπρου.
«Δεν συγχώρησα ποτέ τον Αντώνη Σαμαρά για το έγκλημα το οποίο έκανε να ανακόψει την πορεία της Ελλάδας, διότι η Ελλάς θα ήταν αλλιώτικα αν είχαμε μείνει να τερματίσουμε τη θητεία μας», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην καθαίρεση του Αντώνη Σαμαρά από υπουργό Εξωτερικών τον Απρίλιο του 1992, την παραίτησή του από βουλευτή τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς και την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, λόγω της αποχώρησης από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ του βουλευτή Κιλκίς Γιώργου Συμπιλίδη στις 9 Σεπτεμβρίου του 1993, ένα χρόνο αργότερα.
Ο πατέρας της Ντόρας πρόσθεσε ότι ψήφισε τον Αντώνη Σαμαρά και τη ΝΔ στις τελευταίες εκλογές «προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε ακυβερνησία»! Το πλήγμα αυτό είναι ισχυρότατο. Αν ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ δηλώνει δημοσίως ότι ταλαντευόταν αν θα ψηφίσει το κόμμα του οποίου είναι ο ίδιος… επίτιμος πρόεδρος (!) και τελικά το ψήφισε μόνο και μόνο για να μην υπάρξει ακυβερνησία, τι πρέπει να κάνει ο νεοδημοκράτης ψηφοφόρος που καταστρέφεται από τη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά;
«Στα κάγκελα» οι καραμανλικοί
Πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα έχουν όμως οι αντιδράσεις των σαφώς πολλών καραμανλικών στους κόλπους της ΝΔ, καθώς απολύτως κανένας καραμανλικός δεν συμπεριελήφθη στο ευρωψηφοδέλτιο του Σαμαρά. Την έκφραση αυτού του κύκλου στελεχών, μελών και ψηφοφόρων της ΝΔ, που είναι εξαιρετικά πολυπληθέστερος των σαμαρικών, ανέλαβε ο επί Κώστα Καραμανλή κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.
«Ανθ’ υμών οι Γουλιμήδες (με ελάχιστες εξαιρέσεις)» έγραψε σε μήνυμα που έστειλε προς όλους τους εν ενεργεία βουλευτές της ΝΔ. «Ευτυχώς που υπάρχουν λίγα φωτεινά ονόματα για να ψηφίσει κανείς και να «μαυρίσει» τηλεαστέρες, μαϊντανούς, αλεξιπτωτιστές και άλλα φρούτα» ήταν το δεύτερο σχόλιο του.
Φυσικά, αυτά τα σχόλια δεν θα εμποδίσουν την πιθανότατη εκλογή ως ευρωβουλευτών δύο τηλεαστέρων, ο ένας εκ των οποίων είναι ασύγκριτα ικανότερος όλων ανεξαιρέτως όσων συμπεριλαμβάνονται στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ.
Έχασε ευκαιρία ο ΣΥΡΙΖΑ
Αν όμως το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι διασπαστικό, αυτό δεν σημαίνει ότι και το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ υποδηλώνει ευρύτερη πολιτική συσπείρωση. Κάθε άλλο.
Η συγκρότησή του κατέστησε σαφές ότι τα στελέχη του δεν εμφορούνται από την πεποίθηση ότι στα τέλη Ιουνίου ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί μέσα από βουλευτικές εκλογές να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τις πολιτικές προοπτικές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό το πώς αντιμετωπίστηκαν οι υποψηφιότητες των Γιάννη Βαρουφάκη και Κώστα Λαπαβίτσα, που αποκλείστηκαν αμφότεροι από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης υπήρξε προσωπικός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου. Ο Κώστας Λαπαβίτσας είναι διαπρύσιος εχθρός του ευρώ και ανήκει πολιτικά στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.
Για ένα κόμμα σαν τον ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία, τι πιο φυσιολογικό απ’ το να συμπεριλάβει και τους δύο στους ευρωυποψηφίους του προκειμένου να σηματοδοτήσει ότι η επιρροή του έχει πλέον γίνει τόσο μεγάλη, ώστε φτάνει από την καρδιά του προ διετίας πρωθυπουργικού περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ ως τμήματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς! Κάτι τέτοιο υποδηλώνει αδιαφιλονίκητη κοινωνική πλειοψηφία! Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως κατόρθωσε να τους αποκλείσει και τους δυο!
Η μεν πλειοψηφία ήθελε τον Βαρουφάκη, θεωρώντας τον πιο κοντά στις δικές της απόψεις, δεν ήθελε όμως ούτε να ακούσει για υποψηφιότητα Λαπαβίτσα. Η μειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε το αντίθετο. Ως «συμβιβασμό» τους απέκλεισαν και τους δυο, αδιαφορώντας για το γεγονός ότι έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να «βράζει στο ζουμί του», χωρίς διεύρυνση της επιρροής του.
«Με 5% πας σπίτι σου»
Κρατάμε επίσης τη δήλωση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος ισχυρίστηκε μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA ότι το Ποτάμι του θα πάρει διψήφιο (!) ποσοστό και θα αναδειχτεί σε τρίτη πολιτική δύναμη, ότι «με 3% και 5% πας σπίτι σου».
Σε ένα μήνα θα δούμε αν θα φανεί συνεπής στην άποψη της ιδιώτευσης όσων παίρνουν 5% και κάτω στις εκλογές. Ο Στ. Θεοδωράκης πρόσθεσε ότι «αυτό που με ενδιαφέρει είναι να κάνουμε μια κυβέρνηση του 51%», επαναλαμβάνοντας ότι το Ποτάμι του μπορεί να κυβερνήσει. Παραδόξως, άφησε ανοιχτό το θέμα, παρά την «κυβέρνηση του 51%», τι θα κάνει ο ίδιος αν δεν κατορθώσει μεν να πιάσει διψήφιο ποσοστό σημειώνοντας αποτέλεσμα κάτω του 10%, αλλά ξεπερνώντας έστω και κατά μία ψήφο το 5%.
Εμείς, πάντως, θεωρούμε σοβαρή επιτυχία του να πιάσει ή να πλησιάσει από τα κάτω το 5% – και δεν το γράφουμε ειρωνικά. Θα έχει πολιτική σημασία ένα τέτοιο ποσοστό του Ποταμιού, ανεξαρτήτως αν ο Στ. Θεοδωράκης «πάει σπίτι του», συνεπής με τη διακήρυξή του.
Επίκαιρα