Στις 22 Απριλίου 1915 πριν από σχεδόν έναν αιώνα η Γερμανία εξαπολύει τις πρώτες μαζικές επιθέσεις με χημικά όπλα στο δυτικό μέτωπο στον ποταμό Υπρ στο Βέλγιο,απελευθερώνοντας χλώριο από έξι χιλιάδες φιάλες
.Σε αυτή την επίθεση σκοτώνονται 5.000 Γάλλοι και Άγγλοι ενώ ο αριθμός αυτών που υπέφεραν από την έκθεση στο χλώριο ήταν τριπλάσιος. Παρόλο που τα χημικά όπλα είχαν χρησιμοποιηθεί και νωρίτερα αυτή η ημερομηνία θεωρείται η απαρχή του χημικού πολέμου.Τα χημικά όπλα συν
τω χρόνω εξελίχθηκαν σε εργαλείο της πολιτικής εξουσίας για την κήρυξη πολέμου.
Η πρώτη εκείνη επίθεση με χημικά διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά.Δύο χρόνια αργότερα οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν ένα πολύ πιο τρομακτικό όπλο στις μάχες το αέριο της μουστάρδας .Το αέριο χρησιμοποιήθηκε στην ίδια περιοχή με το όνομα υπερίτης ,όνομα που πήρε απ΄τον ποταμό που γειτνίαζε με το πεδίο των μαχών-σύμφωνα με τη δήλωση του Victor Boyko ,λέκτορα ιστορίας του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης και συγγραφέα του βιβλίου Άσφαιρος Πόλεμος –War without Shots-στην Pravda.Ru. Οι Γερμανοί για κάποιους λόγους αμφέβαλλαν για την αποτελεσματικότητα του όπλου και δεν έκαναν μαζική χρήση. Η επίθεση αυτή με χημικά όπλα κατέλαβε εξ απίνης τις συμμαχικές δυνάμεις αλλά στις 25 Σεπτεμβρίου του 1915 τα βρετανικά στρατεύματα εξαπέλυσαν επίθεση με χημικά χλωρίου εναντίον των Γερμανών.
Η πρώτη επίθεση με χημικά εναντίον των Ρωσικών στρατευμάτων έγινε στις 31 Μαϊου 1915 στην Πολωνία. Κατά τραγική ειρωνεία οι αντιασφυξιογόνες μάσκες παραδόθηκαν το βράδυ της 31ης Μαίου μετά την επίθεση. Οι Ρώσοι έχασαν 9.146 στρατιώτες. Συνολικά στην διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου 390 με 425 χιλιάδες στρατιώτες έχασαν την ζωή τους από χημικά όπλα και στις δυο πλευρές του μετώπου ενώ εκατομμύρια άνθρωποι υπέφεραν από την έκθεσή τους στα χημικά.
Στον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από 12 χώρες εκτός της Γερμανίας και των Συμμάχων.Το 1918 ο Κόκκινος Στρατός χρησιμοποίησε δηλητηριώδες αέριο στην εξέγερση του Yaroslavl το 1918,ενώ στην εξέγερση Tambov το 1920-21 o Kόκκινος Στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον των εξεγερθέντων.Στις 15-18 Σεπτεμβρίου ο στρατός της Ρουμανίας χρησιμοποίησε χημικά όπλα για την καταστολή της εξέγερσης του Tatarbunar.Τοξικά χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν στον Ισπανο-Γαλλο-Μαροκινό πόλεμο το 1925-26 ,στον δεύτερο Ιταλο-Αιθιοπικό πόλεμο το 1935-36 και τον δεύτερο Σινο-Ιαπωνικό πόλεμο το 1937-1945.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Χίτλερ δεν χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης,γιατί πίστευε ότι οι Ρώσοι είχαν πολύ μεγαλύτερο αριθμό χημικών όπλων που θα τα χρησιμοποιούσαν σε αντίποινα.Η ναζιστική Γερμανία χρησιμοποίησε τοξικές ουσίες στους θαλάμους αερίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Στην διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν και απ΄τις δύο πλευρές,όπως και στον εμφύλιο πόλεμο της Β.Υεμένης 1962-1970.
Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία πως χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα στον Ιρακινο-Ιρανικό πόλεμο το 1980-1988.Και η χρήση των χημικών όπλων απ΄το Ιράκ αποτέλεσε το πρόσχημα της εισβολής των ΗΠΑ στην χώρα,την στιγμή που οι ΗΠΑ ήταν η χώρα που προμήθευε τον Σαντάμ με χημικά για τον πόλεμο εναντίον του Ιράν. Και τί τραγική ειρωνεία οι Αμερικανοί δεν μπόρεσαν να βρουν τα δικά τους όπλα στο Ιράκ…
Τα χημικά όπλα αποτελούν την αγαπημένη ιστορία τρόμου των πολιτικών. Αυτή η προοπτική μιας μαζικής δολοφονίας έχει τελικά εξελιχθεί με έναν παράδοξο τρόπο.Τα χημικά όπως και τα πυρηνικά όπλα προορίζονταν να μετατραπούν σε ένα εργαλείο ψυχολογικού πολέμου.
Αν πάρουμε για παράδειγμα τις κατηγορίες κατά των Συριακών αρχών για την χρήση χημικών όπλων εναντίον της αντιπολίτευσης που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε στρατιωτική επιχείρηση των ΗΠΑ,της Γαλλίας και της Βρετανίας εναντίον του Ασαντ.Με την βοήθεια και την ενεργή μεσολάβηση της Ρωσίας ,η Συρία συμφώνησε να παραδώσει όλο το χημικό της οπλοστάσιο στην διεθνή κοινότητα ,γεγονός που σταμάτησε την εισβολή των Δυτικών στη Συρία. Έτσι η χώρα ανέλαβε την καταστροφή των εργοστασίων χημικών και την παράδοση των τοξικών υπό τον έλεγχο διεθνούς αντιπροσωπείας.
Οι εμπειρογνώμονες των Ηνωμένων Εθνών πιστοποίησαν πως χημικά όπλα χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον πέντε φορές στον εμφύλιο της Συρίας αν και αποδείχθηκε αδύνατο να προσδιορίσουν ποιο από τα αντίπαλα στρατόπεδα είχε κάνει χρήση.
Αλίμονο,η απειλή χρήσης χημικών όπλων είναι ένα αποτελεσματικό ψυχολογικό και πολιτικό όπλο στα χέρια των τρομοκρατών. Σήμερα το απόθεμα χημικών όπλων στον κόσμο ανέρχεται σε 8.67 εκατομμύρια μονάδες, συμπεριλαμβανομένων των πυρομαχικών και containers που περιέχουν 71.195 τόνους ιδιαίτερα επικίνδυνων τοξικών ουσιών. Σύμφωνα με υπολογισμούς μόνο το 35 με 42%των χημικών όπλων του πλανήτη έχουν καταστραφεί μέχρι τώρα.
Η Ρωσία σύμφωνα με επίσημα στοιχεία έχει καταστρέψει περισσότερα από το 76% των χημικών της όπλων μέχρι το 2013.
Andrey Mikhailov/Pravda.Ru
Απόδοση / Γοργόνα