Η έκθεση φωτιά που είχε αποκαλύψει πρώτο το "Ολυμπία", οδηγεί τους "Προβοπουλους" της Κύπρου στα κατεργα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

20140502-154429.jpg

Η αποκάλυψη του Ολυμπία εδώ: ALVAREZ & MARSAL: Αποκαλύπτουμε την μυστική έκθεση που στέλνει φυλακή τραπεζίτες και πολιτικούς σε Ελλάδα και Κύπρο.
Φέρτε την Alvarez & Marshal στην Ελλάδα για να δείτε πως “ξεβρωμίζει ο τόπος.”
Εαν δεν πέσει ο Αναστασιάδης, θα προσπαθήσει να τους φυγαδεύσει!
«Καίνε» τα συμπεράσματα της έκθεσης της Επιτροπής Θεσμών σε σχέση με τα αίτια που οδήγησαν στην κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας.
Ειδικότερα, στο θέμα της αγοράς ελληνικών ομολόγων, η έκθεση της Θεσμών καταλήγει, μεταξύ άλλων, στο συμπέρασμα ότι οι μηχανισμοί
άμυνας της Τράπεζας Κύπρου δεν λειτούργησαν, υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων καθώς και έλλειψη εμπειρίας. Σημαντικό συμπέρασμα αποτελεί επίσης το γεγονός ότι τα ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου γνώριζαν την επικινδυνότητα της έκτασης των επενδύσεων σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου.
Η Επιτροπή Θεσμών διατυπώνει την άποψη ότι η έκθεση της Τράπεζας Κύπρου σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου και η συγκέντρωση των εν λόγω ομολόγων στο χαρτοφυλάκιο της, φαίνεται ότι ήταν μεγαλύτερη από τα πρότυπα της αγοράς για τράπεζες τέτοιου μεγέθους. Γεγονός που κόστησε στην τράπεζα ζημιές ύψους περίπου 1,9 δις.
Σύμφωνα με την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών, η Τράπεζα Κύπρου φαίνεται να προέβαινε σε επενδύσεις σε ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου:
για να εκμεταλλευτεί τις υψηλές τους αποδόσεις, καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τα ζημιές που προέκυπταν από τα συνεχώς αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
εφαρμόζοντας στρατηγική απόλυτης απόδοσης, στη βάση της οποίας η τράπεζα πέτυχε κατά το έτος 2009 την αύξηση των εσόδων της από τόκους και την αποκόμιση κέρδους από την ευκαιριακή πώληση ομολόγων, όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκές
λόγω της εξάρτησης της από τα εισοδήματα από τόκους που προέκυπταν από τις επένδυσης σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου
Δεν λειτούργησαν οι μηχανισμοί άμυνας της Τράπεζας
Οι μηχανισμοί άμυνας της Τράπεζας Κύπρου για τη διαχείριση του κινδύνου της διεξαγωγής επενδύσεων σε ομόλογα δεν λειτούργησαν, ενδεχομένως διότι δεν εφαρμόζονταν πιστά οι διαδικασίες ή διότι τύγχαναν παράκαμψης.
Ήξεραν την επικινδυνότητα
Η Επιτροπή κατέληξε στην πιο πάνω διαπίστωση με βάση τα πιο κάτω δεδομένα:
Σύγκρουση συμφερόντων, λόγω συμμετοχής των ανώτερων στελεχών της τράπεζας σε όλα τα σημαντικά όργανα στρατηγικής και διαχείρισης κινδύνου, τόσο σε εκτελεστικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο διοικητικού συμβουλίου
Το ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου φαίνεται να μην είχε ενεργό συμμετοχή στην αγορά Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ή να αμφισβήτησε τις εν λόγω επενδύσεις στις οποίες προέβαινε η τράπεζα μέχρι το 2011
Τα ανώτερα στελέχη της Τράπεζας Κύπρου γνώριζαν την επικινδυνότητα της έκτασης των επενδύσεων σε Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου. Αναγνωριζόταν ότι σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας χώρας της ευρωζώνης, οι επιπτώσεις στα κεφάλαια της τράπεζας θα ήταν σοβαρές, λόγω των μεγάλων χρηματικών ποσών που θα επενδύονταν
Οι ευθύνες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ)
Η έκθεση της Επιτροπής Θεσμών αναφέρει ότι εκ των πραγμάτων η ΚΤΚ δεν αναγνώρισε, δεν αξιολόγησε αλλά ούτε και διερεύνησε την εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι το Τμήμα Επιτήρησης της ΚΤΚ ήταν υποστελεχωμένο και συνεπώς αδυνατούσε να ασκήσει αποτελεσματική εποπτία των επενδυτικών ενεργειών της Τράπεζας, η οποία, όπως διαπιστώνει η επιτροπή, έπασχε από σοβαρό πρόβλημα εταιρικής διακυβέρνησης.
Επίσης, η ΚΤΚ δεν ενήργησε όταν η Τράπεζα Κύπρου δεν απάντησε σε επιστολή της, με ημερομηνία 1η Μαρτίου 2010, με την οποία ζητούσε στοιχεία αναφορικά με τις επενδύσεις της τελευταίας σε ελληνικά ομόλογα.
Οι ευθύνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ)
Σε σχέση με την ΕΚΤ, η Επιτροπή Θεσμών θεωρεί ίοτι θα πρέπει να διερευνηθεί σε βάθος το θέμα άσκησης ελέγχου αναφορικά με τη χρήση των κεφαλαίων που αντλούνταν από την Τράπεζα Κύπρου μέσω των συμφωνιών επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, υπό των φως των ευρημάτων της A&M ότι πιθανώς να μην ασκείτο έλεγχος από την ΕΚΤ.
Πρόστιμα για απόκρυψη χρήσιμης πληροφορίας
Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Θεσμών καταγράφει την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου με ημερομηνία 12 Ιουλίου 2013 με την οποία επέβαλε διοικητικά πρόστιμα ύψους 70,000 ευρώ και 90,000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου , 60,000 ευρώ στον Αντρέα Ηλιάδη, πρώην εκτελεστικό και διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Κύπρου, 50,000 και 70,000 ευρώ στον Γιάννη Κυπρή, πρώην εκτελεστικό σύμβουλό της Τράπεζας Κύπρου, για δύο περιπτώσεις μη ανακοίνωσης εμπιστευτικής πληροφορίας που ήταν χρήσιμη για το επενδυτικό κοινό αναφορικά με επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ