ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΡΟΥΝ ΠΩΣ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΗΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ;
Πως η Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου απαξίωσε πλήρως το έργο
της Κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή για την προστασία του παιδιού
Το 2005 ξεκίνησε μια σοβαρή και οργανωμένη προσπάθεια του τότε ενιαίου Υπουργείου Εσωτερικών, με Υπουργό τον Προκόπη Παυλόπουλο, ως προς τη δημιουργία νομικού πλαισίου -που μέχρι τότε δεν υπήρχε ουσιαστικώς καθόλου- για μια σειρά ζητημάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου, τα οποία αφορούν τον ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα:
Ι. ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΙ
Έπειτα από 12μηνη, περίπου, λειτουργία ομάδας εργασίας εξειδικευμένων επιστημόνων και δημόσιων υπαλλήλων εκδόθηκε
η κοινή απόφαση με αρ. πρωτ. 36873/2007 (Β΄1364) των Υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Υγείας, που έθεσε αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία των κλειστών και ανοιχτών παιδότοπων, τροποποιώντας την με αρ. πρωτ. 38347/2003 όμοια απόφαση, η οποία παρουσίαζε τεράστια κενά. Μετά το 2009, η εφαρμογή της απόφασης αυτής ατόνησε δραματικά, αφού το Υπουργείο Εσωτερικών «περί άλλα ετύρβαζε».
ΙΙ. ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ
Για τις παιδικές χαρές δεν υπήρχε κανένα νομικό πλαίσιο. Με το άρθρο 21 του ν. 3731/2008 δόθηκε νομοθετική εξουσιοδότηση για την έκδοση απόφασης του Υπουργού Εσωτερικών ως προς τη δημιουργία του κατάλληλου νομικού πλαισίου (πρότυπα ασφαλείας κλπ). Λειτούργησε, και εν προκειμένω, επί πολλούς μήνες ομάδα εργασίας εξειδικευμένων επιστημόνων και δημόσιων υπαλλήλων. Έτσι, το Μάιο του 2009, εκδόθηκε η με αρ. πρωτ. 28492/2009 (Β΄931) απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, που καθόρισε αυστηρές προϋποθέσεις αλλά και τις τεχνικές προδιαγραφές για την κατασκευή και λειτουργία παιδικής χαράς. Με την ίδια απόφαση δόθηκε στους Δήμους διάστημα προσαρμογής μέχρι το τέλος του 2012, έπειτα από αίτημα της ΚΕΔΚΕ. Δυστυχώς, και εδώ το Υπουργείο Εσωτερικών αδιαφόρησε στη συνέχεια. Με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα μόνον 6 Δήμοι σε όλοι τη Χώρα να έχουν προσαρμόσει τις παιδικές τους χαρές στην απόφαση και να έχουν πάρει το κατάλληλο σήμα!!! Σημειώνεται ότι με την πιστοποίηση της παιδικής χαράς από την αρμόδια επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, χορηγείται ειδικό σήμα, το οποίο το Υπουργείο προμηθεύτηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 για όλους τους Δήμους. Τα σήματα αυτά βρίσκονται ακόμα στα “αζήτητα” στις αποθήκες του Υπουργείου Εσωτερικών!
ΙΙΙ. ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Υπενθυμίζεται ότι στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών υπάγονται μόνον οι παιδικοί σταθμοί των Δήμων, ενώ οι ιδιωτικοί υπάγονται στο Υπουργείο Υγείας.
Το 2007 ξεκίνησε να λειτουργεί ομάδα εργασίας, όμως το έργο ήταν πιο μακροχρόνιο. Διότι έπρεπε να θεσπισθούν προδιαγραφές για τα κτίρια, για τους εξωτερικούς χώρους, τα παιγνίδια κλπ. Μέχρι την κυβερνητική αλλαγή του 2009, το έργο ήταν κατά 80% έτοιμο. Είχε δε προλάβει να παραδοθεί, τον Οκτώβριο του 2009, μια εβδομάδα πριν τις εκλογές, στο Υπουργείο, το δοκίμιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, το οποίο εκπόνησε το Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σκοπός ήταν να ψηφισθεί διάταξη νόμου για την παροχή εξουσιοδότησης στον Υπουργό Εσωτερικών, ως προς την έκδοση απόφασης αναφορικά με τις προδιαγραφές και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, κατά το πρότυπο το σχετικό με τις παιδικές χαρές. Με την αλλαγή φρουράς στο Υπουργείο Εσωτερικών το 2009, η νέα πολιτική ηγεσία δεν έδειξε κανένα ενδιαφέρον για το ζήτημα. Είχαν στο νου τους μόνο τον Καλλικράτη…