Στη παρεουλα της φωτογραφιας στηριχθηκε η Σταθεροτητα! , η Αναπτυξη!, οι Δουλειες! το 2009!
Για να καταλαβαινουμε…. Σε τι οργανισμους και θεσμους συμμετεχουμε!
Military Academies Simulation 2014 των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της Ελλάδος
Με μεγάλη επιτυχία και έκδηλο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων εκ μέρους όλων των Στρατιωτικών Ακαδημιών της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διακλαδική προσομοίωση
Military Academies Simulation από το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων στις 28 Μαρτίου 2014.
Η δράση αυτή διοργανώνεται σε συνεργασία με την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων, τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και τη Στρατιωτική Σχολή Ικάρων στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ενώ φέτος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων και την υποστήριξη του ΓΕΕΘΑ.
Της προσομοιώσεως προηγήθηκε σειρά ενημερωτικών διαλέξεων για τους Ναυτικούς Δοκίμους, Ευέλπιδες και Ίκαρους από τους ακαδημαϊκούς κ. Κουκουδάκη ως Διδάσκων στη Σχολή Ευελπίδων, τον επίκουρο Καθηγητή στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων κ. Τεμπέλη, τον ε.α. αντιστράτηγο κ. Τόσκα, και την Ευρωβουλευτή κα Τζαβέλα. Οι θεματολογίες των διαλέξεων επικεντρώθηκαν επί ζητημάτων «Ηγεσίας και Λήψης Αποφάσεων», «Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας», «Αρχών Διαβουλεύσεων και Διαπραγματεύσεων», «Στρατηγικής» και «Λειτουργία των Ευρωπαϊκών Οργάνων». Επίσης, υπήρξε σύνδεση με τα κεντρικά Γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, όπου εισήγηση πραγματοποίησαν ο πλοίαρχος και αναπληρωτής ΣΑ/ΣΕΒΑ κ. Τσόγκας και το στέλεχος της Διεθνούς Γραμματείας του ΝΑΤΟ κα Αφεντούλη. Οι διαλέξεις απετέλεσαν το πυρήνα της προετοιμασίας για την εκτέλεση της προσομοιώσεως, όπου το Συμβούλιο εκλήθη να συζητήσει, να διαπραγματευτεί και να αποφασίσει επί του ζητήματος.
Οι συμμετέχοντες με εξαιρετικό τρόπο κατάφεραν να διαπραγματευτούν επί του ζητήματος της ημερησίας διατάξεως της Σύνθεσης, ανταποκρινόμενοι πλήρως στις απαιτήσεις της θέσεώς τους ως Υπουργοί Εξωτερικών και Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ των κρατών μελών της Ένωσης. Συμμετέχοντες στην Προσομοίωση της Σύνθεσης των Εξωτερικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ε.Ε. – Consilium Simulation 2014 συμμετείχαν διακλαδικά οι τεταρτοετής φοιτητές των Στρατιωτικών Ακαδημιών, ενώ στην Προσομοίωση της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε. – European Union’s Military Committee 2014, συμμετείχαν οι τριτοετείς Δόκιμοι της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Τα δύο σώματα κλήθηκαν να διαπραγματευτούν τη δημιουργία Κοινού Ευρωπαϊκού Στρατού και Κοινής Αμυντικής Βιομηχανίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, οι συμμετέχοντες συζήτησαν ενδελεχώς την έκρυθμη κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ αναζήτησαν τρόπους και μέσα αντιμετώπισης της ουκρανικής κρίσης εντός θεσμικού πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεσματικής διαχείρισης κρίσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Όλοι οι συμμετέχοντας επέδειξαν μεγάλο φρόνημα και ήθος και στα δύο Σώματα της Προσομοίωσης, ενώ με πρωτοφανή ζήλο και ικανότητα ανταποκρίθηκαν εξίσου επιτυχώς και στη διαχείριση έκτακτων διενέξεων, όταν ad hoc συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
Η εν λόγω Προσομοίωση προσέφερε στους φοιτητές των στρατιωτικών σχολών τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με τις διαδικασίες λειτουργίας τόσο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Στρατιωτικής Επιτροπής, και να αναπτύξουν παράλληλα τις διαπραγματευτικές ικανότητές τους, ούτως ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν επάξια στη μετέπειτα στρατιωτική τους καριέρα. Παράλληλα, η προσομοίωση προσέφερε σε όλους τους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να βιώσουν εξ ένδον τις διαδικασίες λειτουργίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναπτύσσοντας παράλληλα διαπραγματευτικές ικανότητες, στην προσπάθειά τους, μέσω της διαπραγμάτευσης με τους ομολόγους τους, να πείσουν για τα λεγόμενά τους και τις θέσεις τους.
Παρά το ομολογουμένως υψηλό επίπεδο της διαπραγματευτικής διαδικασίας, κανένα από τα δύο σώματα δεν κατέληξε σε συμφωνία επί των ζητημάτων της ημερησίας διάταξης. Ως εκ τούτου, οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον επόμενο χρόνο.
Στο τέλος της εκδήλωσης βραβεύτηκαν για τις διαπραγματευτικές τους ικανότητες και τη συμβολή τους στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων οι Μάριος Παππάς, 4ετής της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και Γεώργιος Μιαούλης, 3τής Δόκιμος της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μακρής: «Οι νέες γενιές είναι σημαντικό να κατανοούν και να εκπαιδεύονται με βάση τους θεσμούς και τους κανόνες των οργανισμών που η χώρα μας συμμετέχει. Συγχαρητήρια στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων για την τολμηρή εξωτερίκευσή της και θερμά συγχαρητήρια στο Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων για την εξαιρετική διοργάνωση.»
Με βαση λοιπον “τους θεσμους και τους κανονες των οργανισμων που συμμετεχει η χωρα” και …εναν κυριο Μακρη που χαιρεται, θα διαμορφωνεται η εκπαιδευση των στρατιωτικων Ηγετων της Ελλαδος και υπο την αιγιδα του ….ΥΠΕΘΑ!
Και με την συμμετοχη του πλουσιωτερου βιογραφικου της παγκοσμιοποιησης που “νοικιαζει” με συμβολαια πενταετους διαρκειας τις …θητειες της στα Ευρωπαικα εδρανα!
Της κυρίας Τζαβελλα! ( Κατα δηλωση του πρωην …αφεντικου της-λεμε τωρα- κυρ Καρατζαφερη!)
Οχι με βαση τα συμφεροντα της χωρας και τα δογματα αμυνης που αναπτυσσονται για την ασφαλεια της εδαφικης της ακεραιοτητας και της υπερασπισης της Ελευθεριας των πολιτων της!
Αυτη ειναι η ….Νεα Ελλαδα!
Των διαγωνιζομενων να διεκδικησουν πατροτητα στις νεοταξιτικες ταμπελες που καρφωνουν στην τρισχιλιετη τουλαχιστον εννοια – χωρα!
Κατι που ουτε οι ξενοι δεν τολμησαν, οταν με την εθνεγερσία και την παλιγεννεσία του 1821, υπεγραψαν τα πρωτοκολλα της ανεξαρτησιας της!
Ως αιωνια,
απο παντα,
Ελλαδα!